Last news in Fakti

11 Април, 2023 21:44 1 639 14

Министърът на икономиката: Внасяме бюджет с 3% дефицит

  • бюджет-
  • икономика

Икономиката е в добро състояние, приходите са с 20% повече в сравнение с миналата година, казва Никола Стоянов

Министърът на икономиката: Внасяме бюджет с 3% дефицит - 1

Българската икономика е много добро състояние в момента, въпреки негативните прогнози. В крайна сметка тя се представи отлично м.г., продължава да се представя добре и сега и вътрешното потребление не е спаднало, въпреки инфлацията и очакванията то да спадне. Расте и експортът много добре - това заяви в студиото на БНТ служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

По думите на Никола Стоянов, служебното правителство ще внесе в новия парламент предложението си за бюджет за тази година, но вече парламента ще реши как да действа.

"Служебният кабинет ще внесе бюджет с 3% дефицит на база на повишена събираемост, която е около 20% спрямо миналата година, въпреки този висок износ, който реално води до това, че по-малко ДДС влиза в бюджета. Но на база на решенията на парламентите от м.г. има 30% по-големи разходи. Правим всичко възможно спрямо сивия сектор, така че да увеличим събираемостта. Също така много внимателна и консервативна политика по отношение на разходите на държавната администрация, така че и това ни позволява от 1 юли да вдигнем пенсиите с 12%, да повишим учителските заплати, но за тях все още не е решено с колко. На за администрацията, която цялата м.г. не е получавала увеличение, ще има 10% увеличение", обясни министър Стоянов.

Никола Стоянов не прогнозира дали ще има бъдещо мнозинство, което да приеме бюджета, но изрази надежда да има все пак такова.

По отношение на бизнеса, според него, в момента много компании нямат достатъчно кадри и се оплакват от качеството и образованието.

Министърът се похвали, че са успели да спрат ръста на цените, но не са постигнали да тръгнат надолу.

"Това, което наблюдаваме вече четвърта седмица е, че цените падат на едро. Цените на дребно не се повишават. Това, което виждаме в момента на рафта в магазина е, че не растат цените, че има много промоции, но това не ни задоволява. Ние искаме трайно намаление на цените", обясни Стоянов.

Законът за таван на надценките в момента е на обществено обсъждане, след което ще се приеме от Министерския съвет и ще бъде внесен в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    8 5 Отговор
    Кокорчо и Корнелия фалираха държавата.
  • 2 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    При 90 млрд бюджет теглят 9 млрд заеми.Това не е ли 10 процента дефицит?
  • 3 Тикви и Кратуни ☻

    13 2 Отговор
    Българската икономика е толкова добре, че и сега има заплати по 500 лева, такива заплати имаше и по времето на бай Ви Тодор, но хляба беше 0,36 лв. кисело мляко 500мл - 0, 23 лв и сиренето 2,50 лв.

    Коментиран от #5

  • 4 Да бе

    7 2 Отговор
    Негативните прогнози са от МВФ. Там има шеф, който е от герб и подкрепена за шеф на МВФ от Русия - Кристалина Георгиева. Тя дава и ще дава негативи от МВФ, докато Боко не дойде на власт...
  • 5 Последния Софиянец

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тикви и Кратуни ☻":

    През соца баща ми взимаше 500 лв заплата и още толкова си докарваше на частно.Всяка вечер ходехме на ресторант.
  • 6 Спри да крадеш!

    8 0 Отговор
    За нас мизерията, а за вас кражбата! Как не ви е срам да говорите, че инфлацията е 13%, като всеки вижда колко повече е тя!

    Коментиран от #8

  • 7 Иво

    10 0 Отговор
    За 30 г. по глупав фин. министър не сме имали
  • 8 Последния Софиянец

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Спри да крадеш!":

    Агнешко 25 лв килограм, козунак 36 лв килограм, яйца по 70 стотинки.
  • 9 Ало факти

    9 0 Отговор
    Този зощо всеки божи ден го показвате да го съжоляваме или да се смеем.Един случайник като го показвате всеки ден няма да стане можещ и знаещ.
  • 10 Тези

    8 0 Отговор
    Некадърници няма ли да отлитат от гълъбарника те съсипаха държавата
  • 11 Град Симитли

    5 0 Отговор
    ".... На за администрацията, която цялата м.г. не е получавала увеличение, ще има 10% увеличение", обясни министър Стоянов.... "
    .... Щото се е скъсАла от бачкане?!
  • 12 Сандо

    6 0 Отговор
    И защо 3?направете го 2,99,ще бъдете отличници в ЕС.После може два-три пъти да го актуализирате.Негодници - безотговорни слагачи,безродници-предатели и безсъвестни далавераджии.
  • 13 хммм

    3 0 Отговор
    По-добре не внасяйте, а се изнасяйте!!
  • 14 Мимо

    0 3 Отговор
    Тоя министър е по-умен и кадърен в специалността си от Асенчо Василев, просто няма толкова силен гръб, за да му е на парите. И освен това не е шмекер и мисли за обикновените хора !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове