Last news in Fakti

12 Април, 2023 11:52 1 103 23

21 НПО-та поискаха мерки срещу домашното насилие след убийството на Кристина Благоева

  • нпо-та-
  • насилие-
  • жени

Тялото на 32-годишната жена бе открито в багажник на кола в София

21 НПО-та поискаха мерки срещу домашното насилие след убийството на Кристина Благоева - 1

21 неправителствени организации, обединени в Коалиция „Заедно срещу насилието“ излязоха с позиция, в която поискаха спешни мерки срещу домашното насилие след убийството на 32-годишната Кристина Благоева, чието тяло беше открито в багажник на кола в София. В хода на разследването на смъртта ѝ стана ясно, че младата жена преди смъртта си е търсила помощ от НПО, но информацията не е стигнала до МВР.

Ето и пълния текст на позицията:

Позиция на Коалиция „Заедно срещу насилието“

11-а жена загуби живота си от ръката на близък мъж от началото на годината. Какви са причините за трагичната статистика?

● Липса на адекватно законодателство;

● Липса на добра координация между институциите;

● Липса на законова защита за хора, намиращи се в интимна връзка;

● Използване на проблема за политически манипулации, дезинформация и партийна пропаганда;

● Липса на политическа воля за борба с насилието;

● Недостатъчна чувствителност и нетърпимост към всички форми на насилие в обществото;.

Коалиция „Заедно срещу насилието“ заявява своята твърда подкрепа ЗА превенция и борба с домашното насилие и насилието, основано на пола, и се обявяваме против всички неверни внушения и твърдения, базирани на незнание, непознаване на темата или на целенасочена манипулация на общественото мнение. Считаме, че предприемането на решителни мерки срещу домашното насилие и насилието, основано на пола, е крайно закъсняло и необходимо.

Ние от коалиция „Заедно срещу насилието“ заставаме зад своите колеги от Фондация „Асоциация Анимус“, чиято дългогодишна работа и доказана експертиза дълбоко уважаваме. Категорично осъждаме всякакви опити да бъде вменена вина на тях или на други представители от гражданския сектор, които често са единствените на първа линия в борбата срещу насилието. Вълната от необосновани критики и обвинения към специалистите от гражданския сектор биха довели единствено до това пострадалите да изгубят доверие в тях и да спрат да търсят помощ дори там. Това би коствало още човешки животи.

Няма да спрем да настояваме за действия от страна на политиците и институциите. Тяхна е отговорността за запазването здравето, достойнството и живота на всеки български гражданин. Призоваваме за спешно приемане на промени в действащия Закон за защита от домашно насилие (ЗЗДН) и за създаване на механизми за взаимодействие между всички участници в процеса на превенция и борба с домашното насилие и насилието, основано на пола.

Не на последно място, изразяваме своята покруса от убийството на Кристина Благоева и изказваме съболезнования към нейните близки.

*** Смятаме, че информацията в обществото, относно дейността на НПО е крайно недостатъчна, затова я представяме накратко. Какво правят неправителствените организации в помощ и подкрепа на пострадалите от насилие?

● Осигуряване на подслон и закрила в кризисни центрове и консултативни програми в страната;

● Поддържане на гореща телефонна линия, която предоставя правна и психологическа помощ, както и морална подкрепа на пострадалите;

● Предоставяне на психологическа и правна помощ в консултативни програми, както и предоставяне на специализирани социални дейности и услуги от експерти с богат опит и познания, и с отлично развито чувство на емпатия;

● Обучение на професионалисти от други сектори по спецификите на работа върху проблема с насилието от страна на интимния партньор;

● Повишаване на чувствителността и знанията на обществото по темата домашно насилие. Неправителствените организации не могат да:

● Сигнализират органите на реда без съгласието на жертвата. НПО-секторът е напълно задължен да опазва анонимността на жертвата и конфиденциалността на всяка получена информация;

● Предоставят подслон, подкрепа, психологически и юридически консултации без съгласието на пострадалия човек. НПО-секторът е напълно задължен да спазва личните свободи и не е в състояние да задържи жертва в кризисен център, против нейната воля;

● Да изпълняват функциите на полиция, прокуратура или съд;

● Да изпълняват ролята на липсващия към момента Национален координационен механизъм за взаимодействие в случай на домашно насилие. Какво трябва да се направи? За да се справим ефективно с феномена „домашно насилие“ и насилието, основано на пола, е необходима законова промяна и предприемането от страна на отговорните органи 3 на решителни мерки за превенция на всички форми на насилие, защита на пострадалите лица и съдебно преследване на извършителите, скрепено с ДЪРЖАВНИ АНГАЖИМЕНТИ и ГАРАНЦИИ за елиминиране на насилието над жени, което включва:

● Спешно и своевременно приемане на предложените и вече многократно обсъждани промени в Закона за защита от домашно насилие, за гарантиране на ефективна защита на лицата в риск и пострадалите от домашно насилие;

● Установяване на Национален координационен механизъм за създаване на единен фронт от страна на всички институции, чрез синхронизация на процедури и дейности;

● Преустановяване на атаката срещу гражданския сектор, който компенсира институционалните дефицити в борбата срещу домашното насилие; Благодарим ви за вниманието!

1. Българска платформа - Европейско женско лоби

2. Български фонд за жените

3. Женско сдружение "Екатерина Каравелова"

4. ЛГБТ организация Действие

5. Организация на Евреите в България “Шалом”

6. Орион - Грижа за Лидери и Авторитети

7. Сдружение "Асоциация НАЯ" 8. СНЦ "ЖАНЕТА"

9. Фондация за безбрачните самотни родители в България

10. Фондация Глас-България

11. Фондация ДА - обединени срещу насилиет

12. Фондация Екатерина Каравелова

13. Фондация Мисия Крилe 14. Фондация Сингъл Степ

15. Фондация Солидарност в действие

16. Фондация Три жени

17. Фондация Окрилена

18. Фондация Bilitis

19. Фондация Будителките

20. Фондация Глобална инициатива в психиатрията

21. Фондация ЕМПРУУВ


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    34 3 Отговор
    ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ НА НПОТА ДА БЪДАТ ДЕПОРТИРАНИ В САЩ ОТКЪДЕТО СА ИЗПЪЛЗЯЛИ!
  • 2 Българин🇧🇬

    31 3 Отговор
    В България си имаме закони за всичко а 21 НПО на Сорос които искат прокарване на джендар идеологията
  • 3 Нпо циреи

    28 3 Отговор
    Закривай ги по списък.
  • 4 Професора

    26 5 Отговор
    По НПК си има членове и точки по които се обвинява за вс вид насилие. Насилието не трябва да се дели нa домашно и не домашно.

    Коментиран от #22

  • 5 Истината

    15 1 Отговор
    Степента насилие се определя от прокурора лека, средна, тежка повреда и се повдига обвинение според степента, а това къде е извършено е без значение.
  • 6 Всички НПО-та вън от България

    16 2 Отговор
    Марче, аз ти правя комплименти
    а ти ми триеш коментарите 😭
  • 7 Демо

    21 1 Отговор
    А за домашото насилие срещу мъже? Защо не съобщавате, че на запад едана трета от дом. насилие е среу мъжете-съпрузите? А за психическо насилие от страна на жените вероятно е 2/3 срещу мъжете. Няма статистика нарочо.
  • 8 Само питам

    13 3 Отговор
    Ако набиеш жена си на улициата какво е ще се води домашно или уличен побой ?
  • 9 Наблюдател

    15 1 Отговор
    Уж искали равни права, а искат отделни закони за насилие???
  • 10 Опа

    8 0 Отговор
    Първо върховенството на закона трябва да се изиска, а след това да се решават другите задачи
  • 11 Некой си

    10 1 Отговор
    От написаното разбирам, че НПО-секторът иска законодателни промени които да позволят на НПО-сектора да:
    1. Не опазва анонимността на жертвата и конфиденциалността на всяка получена информация.
    2. Не спазва личните свободи и да е в състояние да задържи жертва в кризисен център, против нейната воля.
    3. Изпълнява функциите на полиция, прокуратура или съд.
    Ако греша, какво точно искат тези?
    Законът ясно посочва, че сигнал за насилие (домашното е ЧАСТЕН СЛУЧАЙ) се подава от жертвата на насилие или свидетел на такова.
  • 12 Ха ха ха

    16 1 Отговор
    21 броя гнезда на соросизъм и предателство, маскирани под много благовидни предлози. Призовавам за бтяхното изгонване от страната !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дааа

    9 1 Отговор
    Забранете тези агенти на ЦРУ! Битови престъпления е имало от дълбока древност и не е необходимо извратени хора, да насаждат на обществото ненормалните си идеологии!!!!
  • 16 Бесен- _Язовец

    5 1 Отговор
    Закон за,, Домашно насили" е само заглавието и от долу се почва за задължителнит правата на джендарите и техните привилегии които трябва да бъдат гарантирани.
  • 17 Механик

    7 2 Отговор
    Малееееее, що кърлежи са се впили в бедна България!!!
    Всичкото това действа против хората и изсмуква и последните ни силици.
  • 18 Анонимен

    7 2 Отговор
    Какви неправителствени организации /НПО/ са това? Те са неправителствени т.е. не са
    на българското правителство, но в същото това време се финансират от чужди правителства. В нашия НК нещата са уредени много добре - в "престъпления против личността" в "телесни повреди" и др. По тежките се наказват независимо от желанието на пострадалия и други по тъжба на пострадалия.
  • 19 Колкото повече

    5 1 Отговор
    НПО- тата се правят, че решават проблемите на насилието над жени, толкова повече се приближаваме до Истанбулската конвенция.
  • 20 ХАХАХА

    4 3 Отговор
    Я марш от България бе ,неправителствети тунеядци захранващи се от разни професионални ...... До кога ще бъдат търпяни такива бок.... да се месят в работите на професионалистите. Лапачи на пари ,мързеливи, които работа не са помирисвали.
  • 21 ха ха

    4 1 Отговор
    21 фондации ? подпомагат влошаването качеството на живот на българите , и да питам , постоянното прекъсване на интернета , какво е ? психо терор или грижа за емоционалното здраве на нацията
  • 22 СС-Панцеркорпс

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    И кои са тия членове и "точки" в НПК, професоре? НПК е процесуален закон, дeбиΛи, там няма членове касаещи насилието. НК има такива членове. Верно сте от скот нагоре тука.
  • 23 Крум Зарков

    4 0 Отговор
    Това не е точно домашно насилие, този е някакъв маниак. Проникнал е незаконно с взлом в автомобила и, след което я е убил в автомобила. Този освен за убийство, трябва да го осъдят и за проникване с взлом в чужда добственост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове