Last news in Fakti

12 Април, 2023 21:27 3 102 11

Промени в теорията и практиката на шофьорските изпити след Великден

  • шофьорски изпити-
  • промени-
  • теория-
  • практика-
  • великден

Тестването на новата електронна система ще започне на 18 април. От бранша прогнозират, че ако не бъдат открити дефекти, тя може да влезе в сила най-късно до месец

Промени в теорията и практиката на шофьорските изпити след Великден  - 1
Снимка: БГНЕС

Промени в курсовете по кормуване след празниците. Новите правила са и при теоретичните, и при практическите изпити за кандидат-шофьорите, съобщават от БНТ. Изпитващите вече няма да определят сами маршрута. Това ще става изцяло по електронен път. Въвеждат се и интерактивни клипове при листовките. Промените ще влязат в сила до месец, след като бъде направен тест на системата.

Димо Бойчев живее в Англия, но избира да изкара шофьорските курсове в България.

"Аз съм вече на 28-я час и съм вече много уверен. Изпитът ми е след няколко дни. Според мен часовете са напълно достатъчни", заяви Димо Бойчев.

Димо ще бъде един от първите курсисти, които ще тестват новата електронна система по време на изпита по кормуване. Председателят на комисията ще разполага с таблет, в който ще бъдат въведени различни маршрути. Преди да започне изпитът кандидат-шофьорите ще трябва да изберат на случаен принцип трасето, по което ще преминат, те ще бъдат навигирани от гласово устройство.

"Не виждам как би ме затруднило. Знам, че в Англия този процес е от години. Знам, че работи. Не виждам проблем изобщо", коментира Димо.

"Нещата са много добри, защото се изолира субективният фактор, какъвто е инструкторът и изпитващият. Маршрутът е изцяло обективен. Той се задава от електронното устройство, което не може да го подмамваме, да го принуждаваме да ни дава лесни маршрути, да си затваря очите за някои маршрути", заяви Красимир Георгиев - Асоциация за квалификация на автомобилистите в България.

При определянето на маршрута са заложени всички необходими критерии, а от ,,Автомобилна администрация" уточниха, че няма как на двама кандидати да се падне един и същи маршрут. Всеки вариант включва преминаване през различни по вид кръстовища, пешеходна пътека, улици в близост до учебни заведения и спирки на градския транспорт.

"Считаме, че по този начин ще се намали субективният фактор. Ще има по-реален, по-обективен изпит и кандидатите ще могат да покажат всички умения, които са придобили в хода на обучението", каза Бойко Рановски - изпълнителен директор ИА ,,Автомобилна администрация".

При технически проблем изпитът няма да бъде прекратен.

"Той ще продължи по досегашния ред. Изпитващият ще може да подава команди, но това не трябва да бъде практика, това трябва да бъде изключение само при технически проблеми и загуба на връзка със системата", заяви Бойко Рановски - изпълнителен директор ИА ,,Автомобилна администрация".

Промени се въвеждат и при теоретичния изпит, където ще бъдат добавени интерактивни клипове. По този начин трябва да се премахне практиката да се наизустяват листовките.

"Ако вие сте назубрили листовките без да познавате материята, без да имате шофьорското мислене, което трябва да се създаде по време на курса, то вие няма да се справите с тях, независимо че теста сте го решили положително, защото сте го назубрили, оценката ще ви бъде отново не", каза Красимир Георгиев от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България.

Тестването на новата електронна система ще започне на 18 април. От бранша прогнозират, че ако не бъдат открити дефекти, тя може да влезе в сила най-късно до месец.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Конспиратор

    11 1 Отговор
    Председателят на комисията ще разполага с таблет, в който ще бъдат въведени различни маршрути.
    От кого ще се въвеждат маршрутите, от изкуствен интелект или от заинтересовано💲 предварително лице?
  • 2 Конспиратор

    4 0 Отговор
    Промени се въвеждат и при теоретичния изпит, където ще бъдат добавени интерактивни клипове.
    Ще се наизустяват заснетите или съставени клипове, но пък ако времето за преценка е равно на реално време на движещи се с V=50км.ч , грешките ще са 90%.
  • 3 АБВ

    8 2 Отговор
    Колкото повече промени толкова по калпави шофьори .

    Коментиран от #5

  • 4 Перо

    5 2 Отговор
    Ако шофьорските курсове и възпитанието се провеждаха от държавни фирми с вътрешни изпити и последните изпитващи в края са от КАТ, както си беше по-рано, резултата щеше да бъде друг! Сега всичко е пропито от корупция и новите шофьори не стават за нищо! Отделно е пиянството и дрогата! Трето е държавната корупция с престъпния нарко-лобизъм, в законодателната власт, който допуска договаряне с прокуратурата и отказ от тестване, което никъде по света не съм чувал и виждал!

    Коментиран от #6

  • 5 Понеже

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "АБВ":

    Понеже сега сте цъфнали и вързали. В България е пълно с шофьори с интелект на кокошка с аутизъм
  • 6 Конспиратор

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Договаряне с прокуратурата може да пожелае всеки, но прокуратурата би трябвало да се съгласява само в случай, че НЕ РАЗПОЛАГА с категорични доказателства за деянието (т.е. би могъл изобщо да не бъде осъден) Има ли доказателства, началник прокурора не би трябвало да допуска споразумения , защото се пренебрегва справедливостта. Изобщо казано 💲💲споразуменията са търговия💲💲 с правото.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 оня с коня

    1 0 Отговор
    Каквото и да измислят изпитващите ,ПАК е невъзможно изравнят Условията за всички кандидати.И да помислим:Може ли да се сравняват Пътните условия и интензивност на дв-е примерно в Сф,Пловдив,Бургас със тия в един малък БГ-Град от типа примерно на Тутракан или Свищов?Моите уважения към малките Градове,но там просто няма как Кандидатът да не знае със Затворени очи дори всички особености на Изпитното трасе!А какво да кажем ако на кандидата се падне някакво РАЗБИТО Трасе пълно с Дупки-някои с до 20-30см Дълбочина- тях ли дагледа за да ги избегне или в Огледалата да не го помете някой отзад при рязко отклонение на посоката?
  • 9 Тираджия

    1 3 Отговор
    Айде бе тия ще стават любител шофьори не космонафти ! Например в САЩ и Канада няма задължителни курсове всеки сам си решава да посети курс или да се подготви сам! А на изпита също може да се яви със собствен автомобил ! А също няма и технически прегледи! И ако сравним нашите овтомобили с техните няма да са по технически изправни и водачите с по малко катастрофи ! Що ли тъй?

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сашо

    1 0 Отговор
    Красимир Георгиев е пребил изпитваш по време на изпит .Не мисля ,че е удачно да дава изявления докато тече разследването. Нека журналистите да се разривът какво се е случило на 2.10.2022 година.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол