Last news in Fakti

14 Април, 2023 06:12 1 138 32

Васил Велев: Инфлацията е по-ниска от ръста на възнагражденията

  • васил велев-
  • мика зайкова-
  • доходи-
  • инфлация-
  • ддс

Тази шарения с ДДС трябва да изчезне, заяви Мика Зайкова

Васил Велев: Инфлацията е по-ниска от ръста на възнагражденията - 1
Снимка: NOVA

„Бюджетът е инструмент, средство. Големите цели, които стоят пред страната, са трите членства – в Шенген до края на тази година, в еврозоната от 01.01.2025 г. и в ОИСР от 2026 г. На нас ни трябва бюджет, с който да може да постигнем тези цели. Това би ускорило нашето развитие и би решило проблемите с ръста на доходите на хората, а не един бюджет, който да ни доведе до ръба на пропастта.”

Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS.

Според икономиста Мика Зайкова, ако постигнем 3,6% дефицит в бюджета, ще сме добре. В отговор Велев каза, че може да стигнем до там, че да не покриваме нито един от критериите за еврочленство.

„Ние този дефицит с какво ще го запълваме”, запита Зайкова и допълни, че ценните книжа на Италия и на Гърция, които бяха фалирали, се продават с висока доходност. „Нашите ценни книжа не само, че се продават с висока доходност, но и не могат да се продадат, което означава, че няма с какво да запълним дупката”, обясни бившият доайен на 45-ия парламент.

Според Велев забавянето на европейската икономика се отразява и на българската. „Инфлацията е по-ниска от ръста на възнагражденията”, твърди представителят на работодателите.

Според Зайкова увеличаването на данъците е контрапродуктивно. „Кьорав чужд пряк инвеститор не се задава и ние не сме страна, в която чужд инвеститор ще се чувства добре с тази политическа криза”, обясни икономистът-политик Мика Зайкова.

„Сега е време за увеличаване на ДДС, не за намаляване”, каза Велев и допълни, че имаме близо 12 млрд. лева дефицит.

„Ако искаме да е 3% дефицита, тези 12 млрд. БВП трябва да е 400 млрд. лева, а то е 184 млрд. лева. За три години ще стане ли 400”, запита той.

По думите на Зайкова „тази шарения с ДДС трябва да изчезне”.

Двамата обсъдиха и новия данък „Свръхпечалба”, който, според Васил Велев, е несправедлив. „92% от българските фирми са малки и средни. В повечето от тях нивото на техниката е за средата на 20-ти век. Ако искат фирмите да се развиват, трябва да търсят инвестиции, а ние имаме готови пари и ги харчим за глупости”, обясни Зайкова.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 2 Отговор
    При Козяците е така.
  • 2 СЗО

    42 0 Отговор
    Хленчещия Велев:Данък Свръхпечалба на крадливия бизнес е несправедлив, но да се вдигне ддс то на всички българи е много справедливо.
  • 3 дядото

    35 0 Отговор
    не може да има толкова нагли и алчни хора.този велев,да мога да го оставя на месечна издръжка от минималната пенсия или заплата-само за 3 месеца.след това или ще стане терорист или комунист.

    Коментиран от #9

  • 4 на ококорена минимална брутна заплата

    17 1 Отговор
    така е още 15843414168497 години робуване и ще стана милионер
  • 5 плюс минус

    21 0 Отговор
    Боже, колко много прости хора имало на този свят!
  • 6 Пешо от панелката

    17 0 Отговор
    Този страшно пръ дна и замириса лошо
  • 7 Само констатирам

    30 0 Отговор
    Ами то ако питате този , хората трябва да работят безплатно .
  • 8 Реплика

    12 0 Отговор
    Няма ръст на възнагражденията.
  • 9 Целокупно процъфтяване

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "дядото":

    Разбогатяха работниците, Велев им завижда! Заплатите растат, няма инфлация , всичко е по мед и масло!
    Толкова е хубаво, че африканските негри бягат с 200!
  • 10 Абе вие Улави ли сте??

    15 0 Отговор
    или нас ни правите на такива?? С 400лв. пенсия и 400% инфлация и къде е ръста бе овен??? Баба ти мига заюва на 10000+4000 пенсийка ще се чекне докато е жива......
  • 11 Пипи Чорапчето

    12 0 Отговор
    Ти да видиш... бившият идеен комунист е станал още по-върл капиталист;) Каква змия е отгледала в пазвата си БКП, тц, тц, тц...;)
  • 12 капиталист

    14 0 Отговор
    "На чужд гръб и сто тояги са малко", нали, г-н Велев?! "Бизнесът" цяла година получава щедри бонуси от държавата, 5-6 пъти по-големи от парите за социални плащания! Сега искате пак да вдигате данъците и да ограничавате заплатите!? Скоро няма да има достатъчно роби да работят по 10-12 часа!
  • 13 нбнб

    9 0 Отговор
    Тоя да не ни баламосва с "ръста" на възнагражденията! Възнагражденията в Бг са на дъното на възнагражденията в ЕС. Даже с измисления от Велев "растеж", пак сме на дъното по доходи. Ако МРЗ стане 1500 лв. до 2024 год., тогава тоя алчник да говори за РЪСТ. При МРЗ 550 лв. нето и минимална пенсия 476 лв Бг пак е на дъното на всички класации в ЕС по доходи.

    Подхвърлят едни 50-60 лв. и после бият тъпана, че имало ръст. Безсрамници!
  • 14 нбнб

    10 0 Отговор
    Основата е ниска, другарю Велев, базата е ниска. При чиста МРЗ 550-600 лв. какъвто и да е ръстът, пак възнагражденията са ниски. Къде е 1500 евро, къде е 760 лв. бруто?
    Толкова ли няма смели хора, които да му кажат истината в очите?!
  • 15 От тоя дри.. ВВ

    7 0 Отговор
    Само плач и жал по твтата. Пародия некаква на бизнесмен се напъва ни да обяснява неща от които нищо не разбира.
  • 16 Гай Турий

    8 0 Отговор
    На дивите капиталисти в Б-я изобщо не им идва наум, че доходите на техните работници и служители са в няколко пъти по-ниски от тези в Дивия Запад и следва стремително да ги догонваме. И то не защото тяхната т.н. производителост е по-ниска в толкова пъти, а само в десетки %, само защото нашите алчни капиталисти не искат да инвестират в скъпи нови съоръжения и техника, а изтискват до дупка старите бракми и с МРЗ на измъчените работници. На нашите лакоми ненаситни лами им се привиждат милиони и милиарди, жипки, палати, самолетчета, яхтички, хасиенди в топлите страни, джуфри със силикони, и само това, нищо повече. Да се въведе прогресивен данък. Дори с 3 % стъпка в 3 стъпки, това ще допринесе много повече за фиска, ще има и справедливост. А който от по-висока ставка мине на по-нисак или на МРЗ "под масата" - глоби за дране с десетки проценти от годишния оборот на фирмата. Само че нашия прост народ това нещо не може да го проумее и все си дава гласовете на наглите кожодери и бандюги ГРОБари и Простите Подмени с бившите СДС патерици към към тях. Прост народ - слаба държава - беден народ!

    Коментиран от #18, #20, #21

  • 17 Не го ли научихте това?

    2 4 Отговор
    Заплатата трябва да зависи единствено от производителността на труда. Ръстът на заплати и особено на пенсии вдига инфлацията. Минималната работна заплата е статистическа величина. Който работи на МРЗ вече е беден.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ф'Остата

    1 1 Отговор
    Така как е?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ф"остата

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гай Турий":

    Цената на наемния труд не зависи от политическата система. България не е на отдалечен остров, от който никой не може да емигрира. От политическите сили зависи сигурността и предвидимостта за бъдещите инвестиции. В момента има идеи, има пари, има пазари, но няма сигурност. В ЕС, с която сравняваш, тези проблеми са били в миналото и са преодоляни.

    Коментиран от #23

  • 22 Пешо

    8 0 Отговор
    Тоя номенклатурчик постоянно лъже и говори глупости
  • 23 Гай Турий

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ф"остата":

    Преодолени?! -Че в стрната на парадната "демокрация" Франция се вдига революция, вече цял месец бунтове, стотици хиляди недоволни. САЩ е управлявана от един восъчен куку! Престанете с тия легенди, че Западът е устроен идеално. Те си присвоиха всички блага от нас. За "добре дошли" в ЕС и НАТО ни разрушиха всичко, ограбиха ни всичко, дадоха ни 4 пъти по-ниски държавни помощи за земеделие, откраднаха ни 2 милиона сиво вещество на младежка възраст- откраднаха ни бъдещето, унищожиха ни като народ и ти ми дрънкотиш за идеи, бъдещи инвестиции, кога бе??! - че те не ни оставиха бъдеще. Опростачиха ни две поколения с чалги и наркотици, и с един тулуп еднокнижник. Трябва да вкарваме милиони китайци, индийци, афганци и арапи, за да има кой да работи.
  • 24 Минева

    5 0 Отговор
    Тоя вече говори със задника си
  • 25 Питащия

    4 0 Отговор
    Може би иска да работим БЕЗ ПАРИ,
    а"бизнеса" да получава помощи?!
    Този КОМСОМОЛЕЦ и ДРУГАР е голям
    тарикат!
  • 26 Пълни глупости !

    3 0 Отговор
    Васил Велев: Инфлацията е по-ниска от ръста на възнагражденията......
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Момчил

    1 0 Отговор
    Страшен б.клук и н.глец е тоя. Това ,което е казал, е откровена лъжа. Излиза,че възнагражденията само за година са скочили с над 15.9%. То че инфлацията е поне двойна е отделна тема,но нищо не е скочило или поне не сме забелязали.
  • 30 Оги

    0 0 Отговор
    Ами намалете заплатите, Васе, явно сте много щедри.
  • 31 Гражданин

    0 0 Отговор
    И при живково хората пак не бяха равни, но намазаха най много на борисов приближените, ако е вярно, което хората говорят за нея, а другите дпс, тяхната е бамбашка, много имат. Късмет. Бкпдскгб шуробаджанаци са ок, цели фамилии минаха през Народното събрание. Роди ме мамо с късмет, па ме хвърли на смет. Човек може с 5 и 50 лева да му мине деня. За какво ви са пари като утре ще се избият родата ви за наследствата ви. Погубени животи. Както казваха идвайки 1923,млади бяхме и младост не помним. Наследено е при някои хора.
  • 32 Анонимен

    0 0 Отговор
    То да бяхме династия, хиляди пъти по ок, но сме си путинова диктатура и ергова
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове