Last news in Fakti

15 Април, 2023 07:59 4 705 43

Доц. Мариана Тодорова: Много хора могат да изпаднат зад борда заради изкуствения интелект

  • доцент мариана тодорова-
  • футуролог-
  • изкуствен интелект

Възможността за контрол при усложняващите се функции на ChatGPT е поставена под въпрос, смята футурулогът

Доц. Мариана Тодорова: Много хора могат да изпаднат зад борда заради изкуствения интелект - 1
Снимка: БНР

"Подкрепям призива за пауза в разработването на изкуствения интелект (АI). Консенсус няма да има по такъв въпрос, защото технологичният тренд е много силен... Много хора могат да изпаднат зад борда - да нямат професии, да бъдат отменени задачите им, преди да са се преквалифицирали. Нито образователната ни система е готова за това, нито пазарът на труда".

Това каза пред БНР Мариана Тодорова, футуролог, доцент в Института по философия и социология при БАН.

И допълни, че възможността за контрол при усложняващите се функции на ChatGPT е поставена под въпрос.

"Пределно ясно е, че ако съществуването на АI се случи само в рамките на виртуалния свят, безопасността е по-голяма, но когато се даде достъп до реалния свят, това е много опасно. А вече се прави. Освен образователната система и пазара на труда, ние рискуваме и светът да се разпадне на фрагменти... Това е въпрос на глобален консенсус. Не е по силите на отделните национални държави да измислят свой подход, тъй като това няма да сработи, интернет светът е глобален. Рискуваме да създадем геополитически и геостратегически хаос, ако се допусне различен тип прилагания на законодателни рамки относно АI".

В предаването "Хоризонт за вас" доц. Тодорова посочи още, че съществуването на AI и навлизането му във всички човешки сфери ще доведе до промяна в човешката ситуация и ще трябва да търсим нов екзистенциален смисъл.

"AI ще влезе във всички сфери, които можем да си помислим... Очаквам да се създаде необходимата регулация макар и със закъснение".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен

    25 7 Отговор
    Айде развивайте го най-накрая тоя изкуствен интелект, че да си поживеем малко. Интелекто ще бачка а ни ще си бичим айляк 😂

    Коментиран от #16

  • 2 Теле

    31 0 Отговор
    Време е да поработят лежеците от администрацията
  • 3 копейко

    10 23 Отговор
    Ние, като вземем цялата власт такъв проблем няма да имате. Ще раздадем на всички портрети на великия вожд Пидткин и по цял ден ще.стоите пред него за да се кланяте.

    Коментиран от #31

  • 4 Още не са свикнали с новата реалност.

    31 1 Отговор
    Хората няма да имат нищо и това ще ги прави щастливи...
  • 5 камбанайбан

    9 3 Отговор
    Това каза пред БНР Мариана Тодорова-футуроложка, доцентка в "Институт по философия и социология" към БАН.
  • 6 домата

    30 2 Отговор
    Тоз изкуствения като навлезе във всички сфери ще плаща ли данъци , ще купували .щото ако не плаща и не купува няма да има кинти в държавата .тока му дето ще хаби кой ще плаща
  • 7 електрошок

    10 2 Отговор
    Да направят и терминатори. И без това хората вече няма да са необходими. Или електронни бавачки за бабите и дедовците на село.

    Коментиран от #25

  • 8 Интеуект

    26 0 Отговор
    Доцентите от БАН са най-застрашени.
  • 9 Механик

    33 4 Отговор
    Давам един пример.
    По-старите от нас, навярно още помнят как по селата всяка къща имаше магаре. После разните му тракторчета, култиваторчета и пр. механизация нявлезе и стана достъпна за хората.
    Къде са сега магаретата? Някой виждал ли е подобна животинка скоро?
    Същото ще стане с хората. Просто ще станат ненужни. А ненужното изчезва.
  • 10 волан

    13 0 Отговор
    Не знам изкуственният интелект ще слуша ли чалга и ще се фъчка ли с певачки? Ще ходи ли по магистралите и по червени фенери? Щото като обеднеем,няма да ни е нито до ИИ,нито до дупари по дувари.
  • 11 Пенчо

    10 6 Отговор
    Техническия и интелектуален прогрес не се съобразява с държавни политики и регулаторни рамки. Те могат да влияят на бизнеса, но не и на прогреса. Свиквайте с новата норма от рано и се подготвяйте, за да не бъдете шокирани като изпаднете зад борда.
  • 12 С поздрави от 2037

    12 1 Отговор
    Побързайте-запишете се сега! Първокласни места за клошар ! Само сега ,с безплатна фантомна регистрация след последния ден, в изборните списъци с избор на секция! ОГРАНИЧЕНИ МЕСТА!! Купуването и продаването на гласове е престъпление!
  • 13 свидетел

    20 1 Отговор
    след изк. интелект да помислят сериозно за базовия доход ! бунтът на гладните и отритнатите ще е страшен и жесток. някои ще търсят убежище на Марс !

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Явертъ

    19 5 Отговор
    AI ще отнеме първо част от висококвалифицираните длъжности, които са и най-скъпи за бизнеса. В средносрочен план ще се търсят бачкатори - най-вече за селското стопанство и ръчния труд. Тях AI не може просто така да ги замени, понеже му трябва инфраструктура (роботи), които още не са налични, а и може да са по скъпи от бачкаторите и върху които ще наложат данък.
  • 16 Ако си късметлия

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Милен":

    Ще си бичиш айляк до някоя кофа ... хи хи хи ...
  • 17 1122

    21 1 Отговор
    Страхуват се повече,хората от администрацията,защото И И може да ги замени безпроблемно,но обикновените бачкатори ще останат пак да работят.
  • 18 Зелен Демократ

    18 5 Отговор
    Но за доцентката и такива като нея няма никаква опасност, за тях ИИ е дори възможност... да се сдобият с някакъв интелект.
    Респект и Поклон пред такива нищоправци!
  • 19 мдам

    4 2 Отговор
    га яди кюфтета, ни рива.. сега цялото човечество, ако може да се забави че искам ощи кифтета.. НЕ!
  • 20 Избирател

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "свидетел":

    Баце, никой няма да се интересува и разбере кога ще са ги закопали! Само трябва да ги обявят за изпаднали и ненужни иникой няма да иска да знае за тях!
  • 21 Госあ

    2 4 Отговор
    Китай имат своя национална концепция за ИИ, която напълно одобрявам.
  • 22 Зелен Демократ

    14 1 Отговор
    Обществото ни е човешко и с хубавите си и лошите ди страни и е за ХОРАТА, а не за работи и ИИ!!! Това, че някой се мислим за повече " хора" от останалите е причината да ползваме автоматизацията и софтуера да мачкаме останалите човеци, всички други обяснения са за наивници и празноглавци!

    Коментиран от #40

  • 23 Госあ

    9 4 Отговор
    “ Изкуственият интелект е най-голямото предизвикателство, пред което са изправени съвременните социални и икономически системи. Ако той остане под контрола на пазарните сили, то неизбежно можем да очакваме оформянето на свръхбогат олигопол, съставен от „информационни“ милиардери, които ще жънат несметните богатства, създадени от роботите, които ще са заменили човешкия труд, оставяйки огромна безработица след себе си.Но социалистическата пазарна икономика на Китай може би има решение за този проблем. Ако изкуственият интелект може рационално да разпределя ресурсите чрез прецизен анализ на огромното количество от данни, и ако събраната от него информация позволи замяната на несъвършенствата на „невидимата ръка“ на пазара и справедливото разпределяне на създадените огромни богатства, то ще станем свидетели на планова икономика, която действително да функционира.” Китайското изявление по въпроса накратко.

    Коментиран от #26

  • 24 Киро безкрайно про100то

    12 3 Отговор
    Поради липса на естествен интелект аз ще съм първия изпаднал.
  • 25 Мишел от Съпротивата

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "електрошок":

    Вие за Бостъндайнамикс не сте ли чувал...?Терминаторите отдавна са готови...Интелектът явно също...Време е за парти...
  • 26 За закуска кренвирш с кетчуп и маонеза

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Добре дошъл в реалния свят! Конфронтацията м/у изток и запад е на ниво оцеляване и неизбежна. За нас като човешки същества избора е един и той е обусловен от физичните и фондаментални закони описани във физиологията. Корпорациите от десетилетия са подготвили почвата за нужния завършек. Достатъчно е само да се огледа човек , начин на живот, образование, храна, здравеопазване и т.н. Обратното броене е пуснато...
  • 27 случаен

    1 2 Отговор
    може,най вече едни 240 в парламата,а и ще е неподкупен и няма да действа антинародно,няма посолства няма укри и прочее,само нац.интереси,за администрациите да не говорим,отидоха на боко електоратите
  • 28 Русофил

    2 0 Отговор
    Първите зад борда са тези фалшиви учени от БАН
  • 29 проблемът

    4 0 Отговор
    Не е в изкуствения интелект ами в тези които го програмират и го използват срещу хората
    Новата мантра: изкуственият интелект е виновен… слагайте маските
  • 30 Иво

    3 0 Отговор
    И защо трябва да има регулации ? За да могат нвкадърниците да си вземат заплати както до сега

    Коментиран от #32

  • 31 Иво

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "копейко":

    Не пиши тук след като си употребил опиати.
  • 32 За протокола

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Иво":

    Ако изкуственият интелект по някаква причина причини голяма авария или загуба на човешки живот, как ще го накажеш или поправиш?
  • 33 митко

    0 1 Отговор
    Машина с интелект е създадена в Англия....още преди 200 години.Тази джаджа се намира в техническия музей.Тази машина е доста тромава ,но работи.
  • 34 Глобален елит

    4 0 Отговор
    То затова има планове за драстично намаляване на броя на населението на Земята.

    Коментиран от #36, #41

  • 35 Лове

    1 2 Отговор
    Има много безмислени професии,за съм да отпаднат и изкуствения интелект да ги замени, така хората ще имаме свободно време за по смислени занимания спорт, четене на книги, слушане на музика,пътешествия .а колкото по малко е човешкият фактор толкова по добре за всички ни, не разбирам защо искат някой да се спре човешката еволюцоя
  • 36 Вол

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Глобален елит":

    Любителите на конспиративни теории ,са меко казано с изостанал ,,селски,, ум
  • 37 Един Човек

    3 2 Отговор
    Изкуственният интелект е най-голямата глупост.Някои.милиардери си повярваха,и пролича че освен пари,нямат нищо в главите си.Щели да ни срещат чрез него с умрелите Няни приятели и роднини.Нямат ли приятели или роднини,да им кажат че са прости и луди.
  • 38 Сельо

    2 0 Отговор
    Трябва ми един изкуствен интелект да копае градината, да сее домати и др. зеленчуци. Ако може и да сготви- евала.
    Ама как ще ям после без изкуствен интелект.
  • 39 Гацо

    2 0 Отговор
    Че и обърнем хастаро...
  • 40 Естествен интелект

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Зелен Демократ":

    Абсолютно прав сте!
  • 41 Глобална Простота....

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Глобален елит":

    Когато видят този цитат "То затова има планове за драстично намаляване на броя на населението на Земята." ....различни хора най- вероятно ще реагират различно. Аз лично се запитвам откъде авторът има информациа за тези планове?
  • 42 хммм

    1 0 Отговор
    ама жено... вие нямате естествен интелект.. тръгнали да правят изкуствен.
  • 43 Емо

    0 0 Отговор
    Май сценариите от филмите "Терминатор" ще се окажат истина. Хората още сме прекалено примитивни, и да пуснем ИИ означава да пуснем духа от бутилката, и никога няма да можем да го върнем или да го контролираме. Днес е минал теста за доктори, утре ще реши, че е достатъчно умен, за да управлява света. Но човешките действия са така, на принципа акъл море, глава паве.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове