Last news in Fakti

17 Април, 2023 17:15 2 048 123

Иван Кръстев: Работещата демокрация иска политически актьори в стил Бертолт Брехт, а не Константин Станиславски

  • демокрация-
  • избори

Демократичната политика днес е погълната от чувство за изключителна неотложност, в която няма място за компромиси, пише той за Financial Times

Иван Кръстев: Работещата демокрация иска политически актьори в стил Бертолт Брехт, а не Константин Станиславски - 1

В много демокрации по света днес е време за „последната битка“. Запомнящата се фраза от от стария социалистически химн „Интернационалът“ е подходящ рефрен за голяма част от съвременната демократична политика, пише за Financial Times Иван Кръстев, председател на софийския Център за либерални стратегии, цитиран от investor.bg.

Стартирайки своята президентска кампания за 2024 г., Доналд Тръмп каза на своите поддръжници, че са изправени пред тежък избор - или ще извоюват победата, или „нашата страна ще бъде изгубена завинаги“. Това, каза той, е „последната битка“.

Подобен вик може да се чуе в Париж, където от седмици стотици хиляди демонстрират срещу решимостта на президента Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Протестиращите таят и по-широка антипатия срещу неговия имперски лидерски стил на управление.

В Израел също се води „последната битка“, където голям брой израелци са решени да попречат на дясното правителство на Бенямин Нетаняху да реформира – или, както те го виждат, да подчини – съдебната система. „Сега или никога“ е и ситуацията в Турция, където предстоящите избори изправят автократа Реджеп Тайип Ердоган срещу демократичната опозиция.

Но наистина ли участниците в тези митинги и демонстрации, въпреки цялата си искрена убеденост, нямат какво да губят?

След като миналата неделя гласувах на петите по ред парламентарни избори в България за последните две години (и този път няма гаранции, че ще бъде съставено правителство), започнах да се чудя дали този устрем за спасяване на демокрацията всъщност е съвместим с бизнеса на управление в демократичните държави. Може ли демокрацията да работи, ако мнозинството от гражданите вярват, че загубата на избори означава да загубят „своята“ страна?

Френският мислител от 19-ти век Алексис дьо Токвил е един от първите, които сочат, че демократичната политика има нужда от драма. Но демокрацията също така трябва да бъде де-драматизирана.

В деня след изборите цялата съдбовност на кампанията внезапно изчезва, проблемите започват да изглеждат разрешими и светът магически се връща към нормалността. Работещата демокрация изисква политически актьори в стил Бертолт Брехт, а не Константин Станиславски. Което ще рече, че те трябва да могат да се дистанцират от същността си по време на кампанията.

За съжаление магията на следизборното връщане към нормалността изглежда е изгубена. Демократичната политика днес е погълната от чувство за изключителна неотложност, в която няма място за компромиси. Това е политиката като сблъсък на две апокалиптични представи.

Отляво, климатичните активисти вярват, че ако не действаме сега, тогава, ако не утре, то вдругиден няма да има повече човешки живот на Земята. Нативистката (защитаваща местното население – бел. прев.) десница от своя страна не е водена от страха от края на живота като такъв, а от страха, че „нашият начин на живот“ може да е на път да изчезне.

И двете групи споделят усещането, че сме въвлечени в „последната битка“. И макар че някои от опасенията и на двете страни са много реални и изискват спешни обществени действия, радикализмът се е превърнал в основния начин за справяне със сложността и объркването.

Проблемът е, че демокрацията не може да работи нито когато залозите са твърде ниски, нито когато са твърде високи. Демокрацията губи доверието в себе си, когато се сменят само правителства, а всичко друго си остава същото. Но тя също така губи самоограничението си, когато смяната на правителството променя всичко.

В една демокрация губещите в изборите признават поражението преди всичко защото то не означава загуба на твърде много - и така или иначе следващите избори никога не са толкова далеч.

Изкуството на демокрацията е да оставиш бъдещето отворено. Задачата на изборите е да превърнат лудостта в разум и страстите в интереси. Вотът дава глас на всеки гражданин, но го лишава от способността да придаде интензивността на своите вярвания. Гласът на фанатика, за когото изборите са въпрос на живот и смърт, и вотът на една гражданка, която не знае точно за кого и защо гласува, имат еднаква тежест.

Резултатът е, че гласуването има двойствен характер: позволява ни да сменим управляващите, като по този начин ни предпазва от прекалено репресивна държава; но също така държи страстите под контрол и ни защитава от прекалено пламенния гражданин. В идеалния случай демокрацията кара апатичните да се интересуват от обществения живот, като същевременно охлажда страстта на фанатиците.

Когато изборите са просто карнавал на страстите, ефективното управление е невъзможно. И макар да е вярно, че живеем в неспокойни времена и че натискът за радикални действия е реален, призивът за „последна битка“ е грешен рефрен.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОЗИ ДОКАЗАНО Е ВЗЕЛ НАЙ МНОГО

    79 4 Отговор
    ПАРИ ОТ СОРОС.
    правете си сами сметката

    Коментиран от #12

  • 2 Боруна Лом

    73 2 Отговор
    МАЙ НЕЩО СТАВА? ПОДЛОГИТЕ МНОГО ВЗЕХА ДА МУЧАТ!

    Коментиран от #119

  • 3 тва кривоглавото нещо

    51 3 Отговор
    е демиурга на "прехода" през последния четвърт век
  • 4 честен ционист

    10 32 Отговор
    По-големи актьори от нашите Коце и Цончо няма. Единият даже ефрейтор, другия прическата на Гьобелс копирал. Представете си Цончо министър на пропагандата и просвещението.

    Коментиран от #51

  • 5 123456

    44 0 Отговор
    ти ли , ти лиии ? Какъв лисугер си .... за една ....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тодор Георгиев

    57 3 Отговор
    Този си мисли, че казва много умни неща, но истината е, че е платен предател.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Прокурор

    60 2 Отговор
    Иван Кръстев с баща завеждащ отдел "Средства за масова информация" към ЦК на БКП. Грозев - внук на член на ЦК на БКП, бивш първи секретар на ОК на БКП в Пловдив, а След това посланик в САЩ, Мартин Заимов - внук на Героя на СССР ген. Владимир Заимов, Евгений Дайнов - баща кореспондент на в. "Работническо дело" в Англия и т.н. и т.н. Плеяда "борци за демокрация" .....................

    Коментиран от #83

  • 10 Отрарячка

    4 51 Отговор
    Какво общо има тук Сорос бе другарю. Ставате смешни с този рефрен. Да не говорим, че Сорос нито е толкова богат, нито се интересува от вас, които са ужасно незначителни. .

    Коментиран от #11, #36

  • 11 ППБД-резачка

    42 1 Отговор

    До коментар #10 от "Отрарячка":

    От бързане за амбразурата на кой точно другар си писал, бе камареде сороски?
  • 12 Ами

    40 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТОЗИ ДОКАЗАНО Е ВЗЕЛ НАЙ МНОГО":

    за това е един от най-големите лайнари.
  • 13 Холмс

    37 2 Отговор
    Ресурса на англосаксонските варвари Financial Times е евтин вестник с лъжлива информация.
    Многократно съм хващал FT да дават лъжлива пропагандистка информация в икономически теми. За мен сега FT е просто жълт и лъжлив вестник
  • 14 Анализатор

    39 2 Отговор
    този е отврат.
  • 15 Вова

    37 2 Отговор
    Краварските оуроди мучат като луди крави.

    Коментиран от #19

  • 16 А бе

    40 1 Отговор
    кога ще има осъдени за държавна измяна?
  • 17 Ани

    16 1 Отговор
    Теленовелата бети в ню йорк
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Уточнение

    24 2 Отговор

    До коментар #15 от "Вова":

    това е обнадеждаващо - щом мучат, значи сме на прав път.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бети в Ню Йорк

    2 2 Отговор
    Без сьботите и неделите вечерта по бтв лейди
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аз съм от ссср

    32 2 Отговор
    Това е грабокопачат на България,човекът на англосаксонците които живее във Виена.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ха ха

    10 1 Отговор
    ; последна битка ; ? битка няма , има празни приказки ,и така от наглостта на вождовете ще се окажем заедно с тях следващия петролен залеж
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ани

    6 1 Отговор
    Турският хит сериал мрежа от лъжи
  • 29 Ани

    4 1 Отговор
    Неверният е името на мрежа от лъжи
  • 30 Емили с жълтата книжка

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ани":

    ти ли си това?

    Коментиран от #33, #34, #41, #42, #47, #48, #62, #65

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пучо Капучо

    11 3 Отговор
    Много ти знае раята кои са Брехт и Станиславски, та тръгнал асоциации и метафори да прави с тях...смешник.
    Тука върви само "Тигре, тигре" и "Тез червени домати".
    А ако си скокнал вече на "Водка с утеха", смятай че развитието ти тече пълноценно...в унисон с кочината у нас.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ани

    0 2 Отговор
    Мрежа от лъжи е изльчен до сезон 1 по бтв
  • 36 А бе човече

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Отрарячка":

    крайно време е вече да натрупаш малко маса в междуушието. Вакуумът там довежда до сегашните ти странни заключения.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Анито

    0 2 Отговор
    Джансу дере е лекарката асия в мрежа от лъжи
  • 41 Анито

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Емили с жълтата книжка":

    А ти да не си шакира
  • 42 Ха ха х му ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Емили с жълтата книжка":

    Ти си новата на пике киаара чия
  • 43 Анито

    0 2 Отговор
    Испанският хит певец давид бисбал
  • 44 Анито

    0 2 Отговор
    Булерия на Давид бисбал
  • 45 Анито

    0 2 Отговор
    Аве мария на давид бисбал
  • 46 Анито

    0 2 Отговор
    Амор аме на давид бисбал
  • 47 Хи хи му ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Емили с жълтата книжка":

    Ти си Жоро Игнатов от съдебен спор по нова
  • 48 Хи хи му ха

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Емили с жълтата книжка":

    Ти си габриела от ергенът сезон 2 по бтв
  • 49 Анито

    0 2 Отговор
    Теленовелата лейди историята на една роза
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Мали! Баща ми казваше по-добре дъщеря отколкото ефрейор.

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Анито

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "ха ха":

    Много сте прави разбира се
  • 54 1950

    9 2 Отговор
    БИХ КАЗАЛ ЧЕ ПЯНАТА ИЗПЛУВА - А КАКВО СЕ ПРАВИ С ПЯНАТА ? ПРАВИЛНО! И СЕГА Е СЪЩОТО ВРЕМЕ Е ЗА БОЙКО БОРИСОВ ДА НЕ СЕ БАВИМ!!!!!!!

    Коментиран от #60, #91

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Лейди историята на една роза

    0 2 Отговор
    Без сьботите и неделите следобед по Диема фемили
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Анито

    0 2 Отговор
    Лейди историята на една роза по Диема фемили
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Анито

    0 2 Отговор

    До коментар #54 от "1950":

    Много сте прави разбира се
  • 61 Анито

    4 4 Отговор

    До коментар #59 от "Кава решимост На макрон?":

    А в германия полицай са пребили бьлгарин
  • 62 Анито

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Емили с жълтата книжка":

    Шакира ма стига си ревала за пике
  • 63 Спартак

    8 2 Отговор
    Ей тоя изме>яр е виновен за идването на Борисов и виските му безчинства.
  • 64 позеленял

    7 2 Отговор
    я , иванчо кръстев си имал собствен трол , или PR агент , добре че ни информира за сапунките че никой не ги гледа

    Коментиран от #66, #67, #68, #69, #70, #71, #72, #73, #74, #76, #77, #79, #80, #81, #82, #84, #86, #88, #89, #90, #92, #93, #94, #96, #98, #99, #110

  • 65 Анито

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Емили с жълтата книжка":

    Омрьзна ни от вас от теб на шакира
  • 66 Анито

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Ти ли ще кажеш че не ги гледат на шакира
  • 67 Анито

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Турският хит сериал мрежа от лъжи е най гледаният
  • 68 Анито

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Мрежа от лъжи е най гледаният по бтв лейди
  • 69 Анито

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Вземи влез в сайта теленовалес новини
  • 70 Анито

    2 3 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Сапунка е дьрзост и красота на шакира
  • 71 Анито

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Сапунка е ергенът сезон 2 по бтв
  • 72 Анито

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Сапунка е между шакира и пике на шакира
  • 73 Анито

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Препоръчвам ти теленовелата бети в ню йорк
  • 74 Анито

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Бети в Ню йорк има 123 епизода
  • 75 Щрауса

    12 1 Отговор
    Това е шефът на местните соросоиди - грантаджии.
  • 76 Анито

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Бети в Ню йорк е изльчен по бтв лейди
  • 77 Анито

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Бети в Ню йорк вечер от 18 и 30 до 19 и 30 по бтв лейди
  • 78 Име

    6 1 Отговор
    Не знам вече - абсурд е да сложим отново изобщо каквито и да са експерименти - ГЕРБ заявиха - ние сме хора на спорта, честни и почтени - не правим сложните маневри и интриги и т.н. - е то се видя, да са живи и здрави и - Бертолд Брехт и Станиславски и Гогол и Максим Горки и Чехов и Съмърсет Моъм и Хемингуей.


    Веднъж ни излъгаха - с 200.
  • 79 Бети в Ню йорк

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Без сьботите и неделите вечерта по бтв лейди
  • 80 Бети в Ню Йорк

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Обед от 12 и 30 до 13 и 30 часа по бтв лейди
  • 81 Бети в Ню Йорк

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Без сьботите и неделите на обяд по бтв лейди
  • 82 Анити

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Елифер Торес е бети в ню йорк по бтв лейди
  • 83 Нещастници

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Прокурор":

    Иван Кръстев нищо не разбира,но плюе наляво и надясно.

    Коментиран от #85

  • 84 Анито

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Елифер Торес е латино хит актриса и певица
  • 85 Анито

    1 2 Отговор

    До коментар #83 от "Нещастници":

    Да така е разбира се много сте прави
  • 86 Анито

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Елифер Торес е певицата на бети в ню йорк
  • 87 Охожохохххххх

    17 0 Отговор
    Молим кривогледащите да не се напъват да изглеждат начетени , камо ли пък умни и аналитични. Смешно е, жалки сте
  • 88 Анито

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Ерик елиас е армандо в бети в ню йорк по бтв лейди
  • 89 Анито

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Бети в Ню йорк повторение по бтв лейди
  • 90 Бети в Ню йорк по бтв лейди

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Гледай в бети в ню йорк как обиждат все бети
  • 91 Бойко

    0 3 Отговор

    До коментар #54 от "1950":

    Пътува за затвора
  • 92 Бети в Ню Йорк

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Гледай как лудата марсела обижда бети
  • 93 Бети в Ню Йорк

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Гледай как лудата патрисия обижда бети
  • 94 Бети в Ню Йорк

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Гледай как армандо използва любовта на бети
  • 95 Център за либерални стратегии е

    9 1 Отговор
    едно соросоидно нпо! Една от многото американски организации,на които им плащат да ни промиват мозъците и да ни настройват срещу Русия!
  • 96 Бети в Ню Йорк

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Гледай как бети става красавица и си отмьщава на всички
  • 97 Белмондо

    4 1 Отговор
    Личи си,че е незаконен син на Ален Делон
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Бети в Ню Йорк

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Бети в Ню йорк не е сапунка а е латино теленовела
  • 100 Анито

    0 2 Отговор
    Турският хит лекарски хит сериал доктор чудо
  • 101 г-н

    6 1 Отговор
    При крадливата демокрация тия политически актьори народа трябва да ги затвори
  • 102 Анито

    1 2 Отговор
    Доктор чудо има 2 сезона
  • 103 Анито

    0 2 Отговор
    Доктор чудо сезон 1 е изльчен по бтв лейди и по бтв
  • 104 Доктор чудо сезон 2

    0 2 Отговор
    Вечер от 22 до 23 часа по бтв лейди
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Доктор чудо сезон 2

    0 2 Отговор
    Сутрин от 9 до 10 часа по бтв лейди
  • 107 Доктор чудо сезон 2

    0 2 Отговор
    Без сьботите и неделите сутринта по бтв лейди
  • 108 Анито

    0 2 Отговор
    Доктор чудо нов сезон 2 по бтв лейди
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Анито

    2 2 Отговор

    До коментар #64 от "позеленял":

    Доктор чудо е най гледаният сериал по бтв лейди

    Коментиран от #113

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Антон

    4 7 Отговор
    Този беше путинофил, но е осъзнал, че Русия губи и обърна палачинката.

    Коментиран от #116

  • 113 позеленял

    1 2 Отговор

    До коментар #110 от "Анито":

    браво , браво , а от кога го пускат ?
  • 114 ХАХАХА

    10 0 Отговор
    Малиий колко витиево изказване ,какъв полет на мисълта, че се иска западна демокрация /Бертолт Брехт/,а не руска/ Константин Станиславски/.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Обълкал си се

    11 1 Отговор

    До коментар #112 от "Антон":

    Тоя кривогледец е изтърсак от семейство членове на ЦК на БКП, но още от 1990г. е седесарски пудил,а понастоящем един от главните соросоиди в България.
  • 117 ганев

    8 0 Отговор
    ХОРА НЕ НЕ СЕ НЕРВЕТЕ ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА БЕЛЯЗЪЛ ГО Е ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ И ТОВА НЕЩО НЕ ЗНАЕ КАКВО Е ЖЕНСКИ ПРЕЛЕСТИ И ЗАТОВА ЗЛОБЕЕ
  • 118 Павел пенев

    9 0 Отговор
    Този изчанчения е хрантутник на чичо си Сорос защото е много мъдър.
  • 119 Ммм дааа

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Боруна Лом":

    значи каквото и да става е на добро. Получавам оргазъм от краварско мучене.
  • 120 Ламбо

    7 0 Отговор
    кръстев защо не си гледаш и пишеш за Чехия , ами ровиш там където си акал.
  • 121 Kьоравия

    3 0 Отговор
    Белязан си ти, за да те разпознаваме отдалече.
  • 122 Се тая, се е театро

    1 0 Отговор
    за пред електората.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове