Last news in Fakti

18 Април, 2023 10:09 1 299 5

Илхан Андай: Голямото използване на ДПС от партиите в Турция

  • илхан андай-
  • турция-
  • дпс-
  • избори

И двата лагера от другата страна на границата очакват от Доган и Карадайъ

Илхан Андай: Голямото използване на ДПС от партиите в Турция - 1
Снимка: бТВ

"Реално започна голямото използване на ДПС от партиите в Турция."

Това каза пред БНР журналистът от 24rodopi.com

На ръководството на ДПС му е трудно да постигне баланс, смята той.

"Не може да се постигне онзи рахат-баланс. Когато те използват, няма начин да не сбъркаш. Ходове, философски напъни "вълкът сит, агнето цяло" са обречени на провал, на нервно възприятие от електорат, потенциални партньори и най-вече от турския етнос в България."

Докато до 2 април ДПС очакваше помощ, сега и двата лагера от другата страна на границата очакват от Доган и Карадайъ много повече от това, което ДПС получи в Турция, коментира Андай в предаването "Преди всички".

600 000 гласа могат да решат изхода от битката Ердоган – Кълъчдароглу, изтъкна той. По думите му тук влизат гласовете на 350 хиляди наши изселници, "които могат да гласуват и там, и тук", но минимум два пъти повече са тези с корен от България – стари изселници, които на 14 май ще гласуват за президент и меджлис.

Мина отдавна времето, когато около 80 на сто от изселниците подкрепяха социалдемократи, формацията на Бюлент Еджевит, след това на Демирел, след това на Дениз Байкал. След появата на Ердоган и това, което успя да направи в най-добрите си години за Турция, съотношението е вече 1:1 – 50% подкрепят Ердоган, 50% са за обединената опозиция, поясни Илхан Андай.

Над 10 са социологическите проучвания, като всички те са категорични, че ще има балотаж, уточни журналистът. Според него сега ситуацията е близо до паритет и въпреки че социолозите дават 4-5% за Кълъчдароглу, са категорични, че ще има балотаж.

"Пътят към балотажа минава през поведението на Мухарем Индже, който е бивш съратник на Кемал Кълъчдароглу и беше участник на миналите избори. Той е непреклонен и се явява сам, така че се върви определено към балотаж."

"На финала може да се окаже, че единият побеждава другия с по-малко от 1 милион гласове. Виждате тежестта на тази изселническа армия избиратели", допълни Андай.

"ДПС малко бяха изиграни от Кълъчдароглу, защото неговият анонс гласеше, че идва на ифтар – нещо много хубаво в свещения месец Рамазан. Карадайъ, след като уважи два дена преди това външния министър в Каолиново и Шумен – там имаше ифтар и само накрая едно послание от Ердоган към изселниците, докато при Кълъчдароглу, бай Кемал, както му викат, си направи предизборна обиколка по знакови места (свързани с Възродителния процес – бел. ред). Така Карадайъ се оказа в конфузна ситуация. Той също държа реч на фона на изцяло предизборните думи на големия гост", посочи в анализа си Илхан Андай.

"Това, което се случи в Кърджали, вече дразни Ердоган и екипа му. Това, че Карадайъ два пъти беше с екип при Ердоган - кафето при Ердоган не е да разказваш след време на внуците си, че си бил в сарая, а да го разчетеш и да изградиш в главата си стратегия, по която ще имаш някаква роля – малко значима или повече значима, и в нито един момент не бива да надскачаш боя си, не бива да изиграеш ролята и от името на етноса или вярата си. ДПС сбърка, като съпровождаше с лидера си Карадайъ на всички тези знакови места за ДПС. Може би той трябваше да се появи само на ифтара в Кърджали, но пък, знае ли се! Кълъчдароглу е много хитър политик. След 10-11 загуби той застана с името си. Може да се окаже, че ДПС играе с ход напред и след 28 май ще може да отиде на едни следващи български избори с много по-голяма кошница."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ааа

    4 0 Отговор
    Каквото каже онбашията. Но Ердо нещо май недолюбваше ДС агент Сава. Но като се има в предвид поговорката няма вечни приятели има вечни интереси нещата може и да са променени.
  • 2 Овце

    5 1 Отговор
    ДПС получи жест от Турция, сега се готви да го върне. Едни и същи хорица са управлявани като марионетки.

    Коментиран от #4

  • 3 нбнб

    7 0 Отговор
    ДПС могат само да накарат изселниците да гласуват за самите тях. ДПС не могат да кажат на изселниците как да гласуват в Турция. Изселниците в Тр си имат свой живот там, свои икономически интереси, свои политически симпатии и несимпатии, и пр.
    Странно е посещението на турски политически лица в Бг.
    От Бг никой няма да отиде в Тр да гласува за Ердоган или опонента му.
  • 4 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Овце":

    Толкова елементарно ли е аджеба всичко ?!...64 113 941 са точно регистриралите се гласоподаватели в Турция !...А гласуващи с Бг паспорти са има няма 200 000 ... хайде да добавим и потомците на изселниците на Вълко Червенков от 1950г и Татовите от седедесете години , пак като сравниш нищо работа... ама хората отиват на предизборна кампания и в Шумен и в Кърджали нали ?!...А за България 200 000 са солидна работа... ама има ли българска партия (неетническа ) която да ни е дошла тука в Истанбул , в Бурса или другаде в Турция където са им "ря за ните" Бг граждани...да ни обещае нещо ей така по обичай и да иска да гласуваме за тях ?!... Какво мислите, че няма да има кой да им гласува ли ?... Да дойде някой свестен с "калибър и топки" сигурен съм, че ще събере повече от ония бивши комунисти ,агенти и доносчици от ДПС, които идват и обират гласовете с евтин етнически шовенизъм и си отиват да "леят от пусто в празно " в Българското народно събрание , без грам полза нито за вас , нито за нас ...нито за Турция ,нито за България !!! И тоя тука "лее от пусто в празно" и върти тънки ДПСарски сметки !...

    Коментиран от #5

  • 5 Ердо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българските турци":

    Брат те етническите бг партийки не идват при етничесческите турци в Бг ти за Турция ми говориш и после ние сме добитъкът за тях защо не сме гласували за тях то аз в моето населено място не съм виждал други освен ДПС то играта е голяма
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове