Last news in Fakti

18 Април, 2023 23:20 1 252 8

Важните новини във ФАКТИ на 18.04.2023 г.

  • росен желязков-
  • законодателна програма-
  • явор гечев-
  • тец бобов дол-
  • пламен тончев-
  • доходи-
  • трафик-
  • кат

"Ротационно председателство може да има единствено ако парламентът работи повече от три месеца", заяви Десислава Атанасова

Важните новини във ФАКТИ на 18.04.2023 г. - 1
Снимка: БНТ

Разбраха се: Росен Желязков ще е председател на НС. Шефът на правната комисия ще бъде излъчен от ПП-ДБ

Коалиция ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбрахме обща законодателна програма за дейността на Народното събрание. Двете коалиции са се обединили около номинацията на Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС, който да заеме председателското място на НС. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в кулоарите на парламента, съобщават от Dariknews.bg.

Показаха законодателната програма, по която ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ постигнаха съгласие

От пресцентъра на ГЕРБ-СДС разпратиха законодателната програма, по която са постигнали съгласие с ПП-ДБ.

Министър Гечев: Спираме вноса от Украйна до второ нареждане

Аз бях първият министър, който постави въпроса за изкривяването на коридорите от Украйна. Ние от 6-7 месеца чакаме реакция от Брюксел, но нямаме повече време. Забраната за украински продукти няма да включва реекспортът. Това ще е силен сигнал към Европа. ЕС трябва да взима мерки, като монолитен съюз. Това заяви служебният министър на земеделието министър Явор Гечев в предаването „Още от деня“ по БНТ във връзка с вноса на украинското зърно, което е тежък удар върху сектора у нас.

ТЕЦ, свързван с Христо Ковачки, бе глобен със 100 000 лева за замърсяване на въздуха

Административният съд в Кюстендил постанови окончателно решение, с което потвърди установено нарушение от страна на ТЕЦ – Бобов дол, съобщи "Фокус“. В РИОСВ – София е подаден сигнал за наличие на миризма на сяра и прах в село Големо село от дейността на централата. На 17 февруари 2022 година е извършена проверка от страна на служители на инспекцията.

Резултатът от проверката е, че видно, от справка от информационната система "Елекон“, че енергиен котел № 1 и енергиен котел № 3 са в експлоатация, а при извършения обход на производствената площадка са установени емисии на прахообразни вещества, формирани от работещото комплексно роторно съоръжение и багери на открития въглищен склад. Сочи се, че чрез КРС се осъществява транспортиране на въглища към работещите котли от открития въглищен склад, а формираните от дейността емисии вятърът насочва към село Големо село.

Констатирано е, че дружеството не е предприело мерки за ограничаване на емисиите от прахообразни вещества чрез използване на ветроупорни прегради при товарене и разтоварване на горивата на открито, ограничаване на дейностите при високи скорости и съобразяване посоката на вятъра или ограничаването им по друг подходящ начин.

Въз основа на обстоятелствата е съставен акт и издадено наказателно постановление, оспорено от ТЕЦ – Бобов дол пред районния съд в Дупница. Съдът е отменил наказателното постановление.

Това е дало право на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите – София да обжалва пред Административен съд – Кюстендил, който от своя страна отменя решението на дупнишките магистрати. Наказателното постановление е изменено и вместо глоба от 190 000 лева, централата трябва да заплати гроба от 100 000 лева.

Според административните съдии, в случая се доказва неизпълнение на две от условията по издаденото на нарушителя комплексно разрешително, а именно за предприемане на всички необходими мерки за ограничаване на емисиите на прахообразни вещества и за извършване на всички дейности на площадката по начин, недопускащ разпространението на миризми извън границите на производствената площадка

Румен Радев „бетонира“ Пламен Тончев за шеф на ДАНС до 2028 г.

Президентът Румен Радев „бетонира“ Пламен Тончев за шеф на ДАНС до 2028 г. Той е издал указ за преназначението му на длъжността. Това е станало в деня, в който бе обявено предложението на Министерския съвет – 7 април.

НСИ: През 2022 г. годишният доход на човек у нас е бил 9008 лева, или ръст от 16.9% спрямо 2021 г.

През 2022 г. годишният общ доход средно на човек от домакинство е 9008 лв. и нараства с 16,9 на сто спрямо 2021 г. За последните десет години (2013 - 2022 г.) общият доход средно на човек от домакинство се увеличава 1,9 пъти, съобщи Националният статистически институт, цитиран от БТА. През 2022 г. българските домакинства са изразходвали 8389 лв. средно на човек, което е с 19,1 на сто повече в сравнение с 2021 г. За периода 2013 - 2022 г. разходите на домакинствата се увеличават 1,9 пъти.

Владимир Тодоров: Догодина става половин век, откакто строим АМ "Хемус"

Тежки пътни инциденти ще се случват у нас докато България не завърши своя магистрален пръстен и стандартите на нашите пътища на станат като тези в Европа. Това каза в ефира на Евронюз България Владимир Тодоров, председател на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Йонко Иванов: КАТ е наказателен орган, а не приятел на шофьорите

„Полицията трябва да бъде приятел на хората. Тя не трябва да бъде наказателен орган. Министрите трябва да го проумеят това нещо”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Справедливостта

    9 1 Отговор
    Добре са се подредили, къде е наказателният взвод?
  • 3 Гост

    13 0 Отговор
    Щеше да е смешно ако не беше жалко... На всичко са готови само и само да.......
  • 4 Коментар 3

    11 0 Отговор
    Не, господите , на нищо не са готови. Принудени са.. Има даже и един с наведена глава. Вижте им визиономиите. Това не са свободни хора.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хатче

    4 0 Отговор
    ЖАЛКО БАЗ КАРАДАИ
  • 7 Малко статистика

    3 3 Отговор
    За осемте месеца от влизане в сила на Черноморската инициатива за зърното по море и чрез сухопътен транспорт в България са внесени над 14,250 тона украинска пшеница.
    Добитата през 21 г. пшеница е 7,16 млн тона. Вътр. потребление е малко над 1,7 млн тона. Няма и 1%. По-скоро: зърнопроизводителите решиха, че войната ще вдигне цените още и не продадоха на време, но цената взе да пада и сега искат народа да им покрие загубите от некадърната спекулация! Никакви облекчения, т.к. няма заплаха от Украинското зърно.
  • 8 И плеснаха с ръце па

    8 0 Отговор
    се прегърнаха герберасти и антигерберасти. Язък че една година ПРОТЕСТИРАХМЕ а някой бяха бити от пияните милиционери на Борисов
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол