Last news in Fakti

20 Април, 2023 17:03 2 297 19

Иван Драганов: Изкуственият интелект в следващите до десет години ще обърне света с краката нагоре

  • изкуствен интелект-
  • технология

Това е най-бързо адаптиращата се технология и виждаме как започва все повече да влияе на хората и няма как да не е тема за актуален разговор, смята той

Иван Драганов: Изкуственият интелект в следващите до десет години ще обърне света с краката нагоре - 1

Появата на изкуствения интелект може да се сравни с появата на интернет и на блокчейн технологиите. Това е най-бързо адаптиращата се технология от трите. Това нещо е на прага в рамките на следващите две до десет години да обърне света ни с краката нагоре. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Иван Драганов от подкаста "Тъмната страна на луната“.

За разлика от другите платформи изкуственият интелект се разраства само в рамките на три месеца до невиждани размери. Това е най-бързо адаптиращата се технология и виждаме как започва все повече да влияе на хората и няма как да не е тема за актуален разговор, каза Драганов.

Това бързо развитие на изкуствения интелект той ще продължи, докато не се случи някакво сътресение в сектора, което ще доведе до въвеждане на регулации в тази сфера. "Една от големите спекулации по темата с изкуствения интелект е т. нар. "хоризонт на събитията“, когато той ще се откъсне и ще започне сам да се развива.

Ние сме в първите месеци на адаптация и сега е най-добрият момент за хората да бъдат бдителни и да се интересуват от това нещо. Това е моята агитация към всички – да не изпускат този тренд. Изследвания показват, че в следващите 10 години между 10 и 15% от глобалното население ще загуби своята работа заради изкуствения интелект в пълната му адаптация“, обясни Драганов.

В момента "Гугъл“ разработва свой собствен изкуствен интелект, който се казва Bard, "Фейсбук“ също анонсира своя разработка – Sam, но към момента най-впечатляваща остава технологията ChatGPT на OpenAI, обясни той.

"Появата на ChatGPT дава демократичен достъп на всички хора до технологията. ChatGPT може да се учи на базата на това, което получава и чува. ChatGPT може да пише код, мина и теста за доктори, което е доста впечатляващо, и като нищо би минал и теста на Тюринг“, смята Драганов.

Той обясни, че в момента лидерите в разработката на роботи с интелект са Boston Dynamics. Илън Мъск също обяви намерението си да създаде хуманоиден робот, като целта му е той да бъде максимално евтин. "Илън Мъск започва да конкурира ChatGPT и дори си направи собствена компания – X.AI, и платформата TruthGPT. Той в момента агитира за забавяне развитието на изкуствения интелект, тъй като това е много чувствителна и бързоразвиваща се технология. Самата графа на иновация е параболична дори на логаритмична скала, т.е. това е невиждан прецедент в момента“, подчерта Драганов.

Блокчейн технологиите могат и вече се съчетават с изкуствен интелект. "В момента излизат страшно много криптопроекти, базирани на изкуствения интелект. Има много компании, базирани на изкуствен интелект и блокчейн, които правят тоукъни, в които може да се инвестира. В момента отново се наблюдава бум на криптопазара и мисля, че някои от най-добре капитализираните проекти ще бъдат базираните на изкуствен интелект“, прогнозира Драганов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 9 Отговор
    Изкуственият интелект е поредната Пунтамара.
  • 2 Последния Софиянец

    13 5 Отговор
    300 млн ще останат без работа.

    Коментиран от #4

  • 3 Те дамите са така

    8 3 Отговор
    С краката нагоре.Ама не са "цял свят"..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 България от години

    14 2 Отговор
    е управлявана от тиква пълна с бръмбари икараконджоли, така че нас изкуствен интелект не мое ни уплаши

    Коментиран от #14

  • 7 АнтиИдиотократ

    11 11 Отговор
    Тази мантра с ИИ е вече смешна ... Колкото и компютрите промениха нещо ..

    Фундаментално всичко си е все същото
  • 8 понеже людите са прозди

    8 0 Отговор
    И имат нужда от интелект, няма значка, че е изкуствен
  • 9 плюс минус

    10 11 Отговор
    За по- малко от 10 години изкуственият интелект ще изчезне в небитието.
    Защо ли?
    Защото не може да различи доброто от злото
    и живота от смъртта
  • 10 Ами

    13 3 Отговор
    Светът и сега си е наопъки! Диктатури, псевдо демокрации, недопустими неравенства и войни! Може само да се подобри!
  • 11 Милен

    14 3 Отговор
    Изкуственият интелект е единствената ни възможност да имаме някакво правителство което има интелект 😂
  • 12 Гоуст

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "ChatGPT може да пише код":

    А така. Кажи им. Друго си е да си общ работник, със средно образование на минимална заплата
  • 13 Само питам

    11 1 Отговор
    Как изкуствения интелект ще замени лопатата ?

    Коментиран от #19

  • 14 Гост3

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "България от години":

    Наистина само селяния тъдява!
  • 15 Кирпича

    6 0 Отговор
    ИИ само ще ускори агонията на фалшивия и покварен свят.
  • 16 бай Даньо

    2 0 Отговор
    След 10 години ще разберем защо не се открива биологичен интелект в Космоса . Дано имаме 10 години , носете си новите дрехи. Добрата новина е ако трябва да съм адвокат на дявола интересно е защо не намираме и изкуствен интелект в космоса ...
  • 17 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Не си и прав никой не може написа статия за вагината като Вени ....
  • 18 С естествения

    2 0 Отговор
    Кво става, ше го ползваме ли?
  • 19 Аз какво мисля

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Лопата-робот с висока производителност и един да я ръководи с дистанционното. И така вместо десетина "оператори" с лопатата. Оттам нататък какво ще става, не зависи от мен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове