Last news in Fakti

21 Април, 2023 12:23 2 102 34

Васил Велев: Повече български капитали напускат страната, отколкото се вливат нови

  • инвестиции-
  • капитал-
  • икономика

Липсата на човешки ресурси, ниското качество на публичните инвестиции, липсата на подкрепа за частния инвестиционен сектор и корупционната среда гонят инвеститорите, смята шефът на АИКБ

Васил Велев: Повече български капитали напускат страната, отколкото се вливат нови - 1

Преките чужди инвестиции в страната за периода януари–февруари 2023 г. са в размер на 398,5 млн. евро, като намаляват с 549,7 млн. евро (-58%) спрямо същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Само през февруари чуждите инвестиции са в размер на 216,4 млн. евро, при 321,2 млн. евро година по-рано, съобщи Нова телевизия.

Икономистът Владимир Сиркаров сподели, че инвестициите са относително малък процент от БВП. "Това е проблем, тъй като сме догонваща икономика. А именно през инвестициите частният сектор създава икономически растеж. Политическата криза е важен фактор за спада на инвестиции - множеството избори и разнобоя за еврото и минималната работна заплата влияят на инвеститорите", посочи той.

По думите му е важно качеството на един редовен кабинет, както и политиките му. "Данъчната тежест е благоприятна, но ставките са конкурентни. Някъде в средата на ЕС сме по разход на работодателите. За догонваща икономика това значи, че данъците със сигурност не трябва да се пипат", категоричен е Сиркаров.

Председателят на АИКБ Васил Велев от своя страна смята, че парламентът се превръща в предизборно студио, партиите се надпреварват по популизъм. И доведоха страната до ръба.

"Преките чуждестранни инвестиции са общоевропейски сериозен проблем, в който България копае. Притокът за целия ЕС през 2021 г. е намалял с 66% спрямо 2019 г. В САЩ за същия период са се увеличили с 63%. Броят на инвестиционните проекти на зелено през 2022 г. намалява с 15 спрямо 2021 г. Същевременно в САЩ има ръст с 18. Има две основни причини - цената на енергията в Европа и регулаторната среда. У нас добавяме липсата на човешки ресурси и ниското качество на публичните инвестиции, липсата на подкрепа за частния инвестиционен сектор и корупционната среда. Повече български капитали напускат страната, отколкото се вливат нови", обясни той.

Според него ограничаване на надценката при едни продукти ще доведе до увеличаването ѝ при други. "Така ще се запази брутният марж на компаниите. Високотехнологичните индустрии трябва да са приоритет. Нечии интереси насочват финансирането към нискотехнологични предприятия. Храните от Украйна са на дъмпингови цени, произведени с ниски разходи, не спазват европейските норми", коментира Велев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    16 1 Отговор
    Ми и те бегат като европейските "капитали",дестинациите са две - Китай и Щатите.
  • 2 Вижте какво казва Евгени Кънев:

    14 8 Отговор
    1. ГЕРБ и ДПС са партиите на 20-те фамилии с генезис от БКП и ДС и Русия зад гърба им. Те са тези, които контролират политическия процес у нас.

    Възраждане и ИТН са техни инженерни проекти, за да контролират опозиционния срещу тях вот, като така убиха протестите.

    2. БСП представляват русофилския и соц вот, осигуряващ полезния за Русия шум в медиите, който масирано беше прелят към Възраждане, за да е под контрола на 20 те фамилии.
    3. Президентът, който вегитира върху патриотичния, левия и русофилски вот, за да прокарва интересите на 20 те фамилии, което публично се бърка като негово сближаване с ГЕРБ/ДПС. Последният пример е безумното решение за спиране на 17 вносни стоки от Украйна, за да пласират земеделските латифундисти (преди подкрепяни от ГЕРБ-ДПС) своите свръхзапаси от некадърна спекула на наш гръб. (За несъгласните ще кажа, че Румъния - с най-голям внос на украинско зърно не го забрани, а експортира своето скъпо зърно и купи евтиното украинско, заради и което са с най-ниска инфлация в Източна Европа).
  • 3 адаша

    15 2 Отговор
    Още един защитник на олигархията. Дразни ме!
  • 4 ИСТИНА Е

    20 4 Отговор
    Ами който идва да инвестира. Пурво гледа колко млади Нора има. А тук скоро ще останат само пенсии и шведи. Няма луд да инвестира тук. Боко вият геноцит изгони милион млади на запад.
  • 5 Комунягите

    17 1 Отговор
    Последните финансови събития ясно показаха, че светът не е сигурно място, особено за финансови капитали. Този кого е седнал да заплашва, че ще се изнася, къде в Африка или в Южна Америка? Свикнали са да бъдат хрантутени, привилегировани и обгрижвани и все за сметка на останалите българи.
  • 6 Пазарна иконимика

    16 0 Отговор
    Ами нали това е целта на чуждите инвестиции, бе кухак!
  • 7 Пешо

    17 0 Отговор
    Чуждите инвеститори бягат от българските "бизнесмени" като тоя .
  • 8 Предатели

    18 1 Отговор
    """Повече български капитали напускат страната, отколкото се вливат нови"""....Няма да умуваш смотан, защото цифрите показват че Общата облагаема данъчна печалба на фирмите и корпорациите за 2020 г. беше около 27 млрд. лв., а за 2022 г. е 47 млрд. лв. !!!!! Що ги изнасяте тези пари а не ги влагате в България, а предател ?
  • 9 23 млрд.лв

    16 1 Отговор
    Тоя пак пари иска. Всяка негова поява по медиите е да иска пари или да отреже парите за заплати/пенсии.
  • 10 Чичак

    14 1 Отговор
    Тъпо е за "Преки чуждестранни инвестиции" да се говори при 47 млрд. лв. облагаема данъчна печалба на фирмите и корпорациите които явно не работят за българската икономика ! Подли "работодатели" нагли.....
  • 11 Ха ха ха

    13 0 Отговор
    Крадените през прехода български капитали напускали страната. А крадците "инвеститори" кога ще влязат в затворите ?
  • 12 Красимир Петров

    15 1 Отговор
    Така ще е докато едрият бизнес се държи от мутрите на прехода.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ъхъ виц....

    16 0 Отговор
    Храните от Украйна са на дъмпингови цени, произведени с ниски разходи, не спазват европейските норми", коментира Велев........А евро субсидии имат ли а? Що тук с евро субсидии е два пъти по скъпо ?
  • 15 Момчил

    18 0 Отговор
    Вельо, бягат и способните,пък и неспособните ,защото вие не сте работодатели ,а р.бовладелци,пълни л..нари,които не ценят работника си и му дават поне двойно по-малко от това,с което е допринесъл,за да дебелеете и карате Бентлита. Ти специално не ми изглежда да имаш и ден трудов стаж.
  • 16 Бгг

    17 0 Отговор
    Велчев за заплатите нещо да кажеш ??? Привлечете немци и Французи да ви работят със заплати бе.
  • 17 Пишман

    12 0 Отговор
    Капиталисти и работодатели имаме. Това е трагедията.
  • 18 Ъхъъ

    13 0 Отговор
    Общата облагаема данъчна печалба за 2020 г. беше около 27 млрд. лв., а за 2022 г. е 47 млрд. лв. !!!!! пенсиите !!! (За сравнение) за цялата 2022 г. са в размер само на 15,6 милиарда. лв., което е 100,8% от предварително планираното но без да е отчетена никаква инфлация и поскъпване на живота. Тоест в джобовете на шепата капиталистите, корпорациите и акционерите, влизат 3,2 пъти повече пари отколкото в джоба на всички пенсионери взети заедно. Ето това е вредната дясна политика и неолиберализъм от американски тип. Облагаемата данъчна печалба за 2022 г. е 47 млрд. лв. при БВП на България около 164 млрд. лева !!!! Сами преценете какъв % от БВП са корпоративните печалби на бизнеса ..... близо 30% от БВП ! Че и по високи заплати може и по високи пенсии стига печалбата на капиталистите да се нормализира до 10-12 %.........Но нашите са алчни и много прости, но за това пък изключително нагли.

    Коментиран от #30

  • 19 чорбаджия

    12 0 Отговор
    Повече български чекмеджета дегизирани като капитали напускат страната, иначе се наливат нови докато кучето си лае
  • 20 Очевидно не е у ред с главата !

    9 0 Отговор
    Цитат : """"Преките чуждестранни инвестиции са общоевропейски сериозен проблем, в който България копае. Притокът за целия ЕС през 2021 г. е намалял с 66% спрямо 2019 г. В САЩ за същия период са се увеличили с 63%. """""" Нито една от двете цифри НЕ е вярна ! Чудя се къде ги чете Тея небивалици.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Димо

    15 0 Отговор
    Човешкия ресурс ВИЕ го изгонихте със смешно ниските заплати през последните години!Свидетели сме всички какви огромни печалби се направиха индустриалците последните 3-5 години,като четем за печалби от осем цифрени суми и въпреки това в същите тези предприятия индексацията е смехотворна.За бой сте,а търсите причината в политиците,в хората,но не и в себе си.
  • 23 Светлина

    10 1 Отговор
    Така е, мръсните български капитали, които са откраднали нашите пари през еврофондовете и бюджета, напускат страната. Този е деградирала креатура на мръсните мафиотски пари.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гхдс

    9 0 Отговор
    Тоя за повече кадри реве, ама ходи в Брюксел да плюе по Бг, щото увеличили МРЗ от януари. Против минималната заплата плюе, безсрамникът. Иска да се замразят доходите.
  • 26 Ръката на Кремъл

    5 0 Отговор
    Точно така наречените чужди "инвеститори" изнасят капитали от България, без да инвестират и без да плащат данъци.
  • 27 Е ми...

    9 0 Отговор
    Плащаш добри заплати имаш работници, не плащаш добри заплати нямаш работници това е.
  • 28 123456

    8 0 Отговор
    Аз самия съм си затворил бизнеса . Този да не говори много ами направо да каже , че бизнесите заминаха за Румъния . Колкото и да мънка , ако иска качествени работници , да си ги вкара от Германия . Тука иска за минималната да му работят.Запомнете , ако не работите за мечтите си , ще работите за мечтите на някой такъв като този
  • 29 байХЪ

    5 0 Отговор
    Хаха ,усетиха се ,че европейските бизнеси се изнесоха в Сащ. Това е резултата от неправилната политика на ЕС и по отношение на войната в Украйна и по отношение на партньора Сащ, който е големия печеливш от всичко това.Потопиха Европа мръсните американци,а нашите абдали се чудят откъде им е дошло
  • 30 Някой си

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ъхъъ":

    Заменяш "неолиберализъм от американски тип" с гаден ДС преход с руска подкрепа,крадливия борисов и пиявиците му и ще съм съгласен с теб.Как единствено България не успя да стане нормална държава?Посочи ми една единствена държава от соца,която да е зле,като нас!Няма такава.И румънците се изстреляха,но ги управляват румънци,кото мислят за хората и икономиката си.А при нас старите нови крадци.
  • 31 байХЪ

    1 2 Отговор
    Европа потъва с 200 от поне 3 години. Като оставим настрана Ковида от който така и не можа да се излекува, самоубийствената зелената сделка заби предпоследния пирон в ковчега . Акто добавим и самоубийствената политика на Ес по отношение войната в Украйна и лишаването от евтини суровини, резултата не закъсня , редица бизнеси се изнесоха в Сащ и поради обезценяване на Еврото спрямо долара ,ако щеш.Плана за унищожение на Европа от Американците върви с пълна сила, естествено целия колапс облечен в красиви лозунги за опазване на околната среда и битката за демократичните ценности.
  • 32 Тома

    3 1 Отговор
    Най много капитали са изнесли на бате бойко котараците и мата харитата
  • 33 дядото

    0 0 Отговор
    напускането на капитали от страната не е от вчера.по данни на фрб още 1998 год. нелегално бяха изнесени на запад 44-46 милиарда дм.вие сте същите.знаете накъде водите страната и колкото пари докопате,законно или не- изнасяте от българия. а вие не сте бизнесмени.вие сте загубили човешки облик от алчност и експлоатирате без мярка и срам.
  • 34 Ами сега?

    0 0 Отговор
    Е нали са асоциация на индустриалниия капитал, защо го допускат? И да не се оправдават с парламента и депутатите, защото те правят законите точно по тяхна поръчка и финансиране.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове