Last news in Fakti

21 Април, 2023 12:51 1 449 27

Пострадали от питбули искат по-строг контрол от държавата върху опасни породи кучета

  • питбул-
  • контрол

Според треньор на домашни любимци, вината не е в кучетата, а в собствениците

Пострадали от питбули искат по-строг контрол от държавата върху опасни породи кучета - 1

След като в сряда питбул уби стопанина си в София, на дневен ред отново е въпросът за контрола на домашните любимци. Трябва ли да има затягане на контрола при отглеждането на кучета от бойни породи?

Майка на дете, нападнато от питбул, споделя, че никой не е понесъл отговорност за случилото се: „Пуснах жалба, приложих всички необходими документи, но две години по-късно няма никакви последствия за собственика”, коментира Габриела Кирова. По думите ѝ питбулът е пуснат без намордник пред блока, където живее бащата на детето, съобщи Нова телевизия.

Християна Милчева също била нападната от питбул преди два месеца, докато разхождала йоркширския си териер, който също е пострадал. Милчева споделя, че по случая има развитие. Собственичката на кучето е била открита, като са и наложени административни санкции.

„Столичен инспекторат е наложил санкции за това, че кучето е оставено без надзор, било е без намордник и не е чипирано”. Милчева е получила и становище от Софийската районна прокуратура, в което се казва, че не могат да образуват дело, тъй като тя е с лека телесна повреда. Затова жената е завела частен иск.

„Това, което ме притеснява, е, че тя продължава да си разхожда кучето без намордник”. По думите ѝ е необходимо да има по-строг контрол при отглеждането на бойни породи.

Според Иван Пасков, създател на канала "Имам куче" и треньор на домашни любимци, вината не е в домашните любимци, а в собствениците. Пасков подчерта още, че не бива да се демонизират определени породи.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНА Е

    6 4 Отговор
    Кучетата в парламента трябва да се озъбтят, защото ще за трият държавата.

    Коментиран от #10

  • 2 ПалавНИК

    17 3 Отговор
    Големите кучета задължително с намордник.
  • 3 Кадир

    16 3 Отговор
    Не ме занимавай. Те кучетата имат повече права от хората така че какво искат.
  • 4 прокопи

    3 3 Отговор
    Името на кучето, на първия сандък е правилно- Мая, но на втория сандък / дебелото куче/ е объркано- не е Роко, а Боко...
  • 5 Момчил

    10 8 Отговор
    Всяко куче ,което се доказано агресивни ,трябва да бъде приспивано. Бих добавил и стопанката в това число,но то пък ще кажат ,че се счита за убийство,макар и много да не съм съгласен .

    Коментиран от #15

  • 6 като ми пееш пенке ле кой те слуша

    6 1 Отговор
    Иначе пак да си гласуват:
    Пострадали от питбули искат по-строг контрол от държавата върху опасни породи кучета
  • 7 Херакъл

    16 4 Отговор
    Ужасно е тва нещо с кучетата в апартаментите.. лаят, вият, тропат, събарят, смърдят... а собствениците им инфантилно еднопосочно влюбени в четириногите си - арогантни, нагли и неугледни... + това, че масово чичаците и лелките не им чистят фекалиите, а резултатът е, че градовете ни са осеяни с лна - излизаш пеша и през 10м - лно....
  • 8 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    9 2 Отговор
    😲По времето на соца,имаше виетнамци и нямаше агресивни кучета. 😨
  • 9 Тошко

    11 4 Отговор
    Питбулите трябва да се кастрират още при раждането или да бъдат приспивани с инжекция - хуманно, по европейски. Още при раждането, в случай че се е стигнало дотам майката да се окучи.
    Популацията на тази порода трябва да бъде сведена до минимум, да не кажа по-голяма дума.
  • 10 Механик

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНА Е":

    Олеее, в кой клас си? В едно изречение толкова грешки е непростимо дори за началните класове.
    п.п.
    Няма опасни породи кучета. Кучето е такова, каквото го възпиташ.
    п.п.п.
    Точно като и децата, между впрочем.

    Коментиран от #12, #21

  • 11 Ред и законност

    7 0 Отговор
    В Западните държави отглеждането на опасни породи кучета е строго регламентирано с Обучение, Изпит, Разрешително и скъпа Застраховка при инцидент!!! Някои застрахователни компании дори отказват да застраховат опасни породи кучета от инцидент, за това като ухапят някого да се плаща застраховката за съответното лечение на ухапания човек, защото риска да се случи е по-висок! Загова и все по-малко хора на Запад отглеждат опасни породи кучета, защото искат да си спестят неприятности.

    Коментиран от #25

  • 12 Ако разбираш нещо де!

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    В грешка си, има опасни породи кучета! Има даже списък с кучета, класифицирани като опасни!!! Такива са: питбул териерите, американските стафордширски териери, стафордширските бултериери и бултериерите ... В Германия например има Закон според който тези породи кучета НЕ могат да се внасят в Германия. Това важи и за смесени породи от тези породи кучета! Как мислиш, защо няма бойни кучета от породата Голдън ретривър, булонка, пудел?
  • 13 До депутатите!

    5 2 Отговор
    В България също трябва да се направи Списък с кучета, които са класифицирани като опасни! И да се въведе Закон за борба с опасните кучета!
  • 14 Мнение

    5 1 Отговор
    Притежателите на бойни породи кучета също трябва да подлежат на определени изисквания! Почерпете опит от другите страни.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Факт

    6 1 Отговор
    В Германия кучетата квалифицирани като опасни породи са розделени на клас 1 и клас 2. Ако кучето попада в клас 1, кучетата могат да бъдат отглеждани само при законен интерес. Ако кучето попада в клас 2, обикновено е разрешено да го отглеждате, но притежателите обаче трябва да отговарят на различни изисквания. В клас 1 попадат булдог, американски питбул териер, американски стафордширски териер, бултериер, стафордширски бултериер и тоса ину. Във втора категория са ротвайлер, мастиф, кангал, доберман, американски булдог, булмастиф, кане корсо, дого аржентино.
  • 17 Регламенти

    5 0 Отговор
    При отглеждането на бойни породи кучета трябва да се изисква тест за характера на кучето, а също и собственикът на кучето също трябва да докаже, че е подходящ за отглеждане на кучето.
  • 18 За стопаните на бойни кучета трябва да

    5 0 Отговор
    се изисква:
    - притежателят е пълнолетен,
    - да представи свидетелство за съдимост
    - да има изискване за носене на намордник и каишка за кучето на обществени места,
    - да има свидетелство за тест за характера на кучето,
    - да удостоверение за правоспособност от собственика, т.нар. лиценз за водач на кучета,
    - кучето трябва да бъде кастрирано или стерилизирано,
    - трябва да се плаща увеличен данък върху кучето
    - кучето трябва да е застраховано
    - да има забрана за определени обществени места!!!
  • 19 Реалност

    5 0 Отговор
    Има федерални щати, в които кучета в списък като опасни породи трябва винаги да са на каишка, без значение колко дружелюбно и уравновесено е кучето.
  • 20 Застраховки

    4 0 Отговор
    За бойните породи кучета да се изисква обща застраховка "Гражданска отговорност" на кучето!
  • 21 Така е! Прав си!

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Много статистики и проучвания са доказали, че опасността на кучето не може да се определи от породата. Неправилното обучение и липсата на опит от страна на собственика на кучето обикновено са виновни за агресивното поведение на кучето.
  • 22 Обучавайте кучетата си!

    2 2 Отговор
    90 % от всички наранявания от ухапвания са причинени от собствено куче или познато куче. Така че повечето инциденти се случват в домашна среда поради липса на познания за кучетата. Всяко куче, независимо от породата, може да стане агресивно, ако не е правилно обучено. Отговорност на собственика на кучето е да насърчава положителните черти в кучето си и да потиска отрицателните! Дори кучето да е лесно раздразнително, това не означава непременно, че рано или късно ще ухапе някого. То просто се нуждае от спокоен и уравновесен човек, който да го ръководи и напътства правилно. Собственикът се нуждае от известна категоричност и трябва да занимава кучето психически и физически.
  • 23 Опасни кучета!

    5 0 Отговор
    Според полицейска наредба три породи кучета - американски стафордширски териер, бултериер и питбул териер - обикновено се считат за особено опасни и агресивни и следователно "нападателни кучета".
  • 24 Бай Драгой

    2 0 Отговор
    Да се приспиват виновните куче и стопанин .Поемам разходите.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Радко

    1 0 Отговор
    Тези помияри питбули бул териери и дого Аржентино трябва да излизат само с наморници
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове