Last news in Fakti

25 Април, 2023 08:52 2 214 32

Бивш здравен министър: Всички са осигурени, но когато човек се разболее, плаща от джоба си

  • д-р стефан константинов-
  • здравноосигуряване-
  • здравеопазване-
  • пациенти

"Покрай коронавируса в здравеопазването се изсипаха страшно много пари. Нито показателите на живот, нито заболеваемостта са се подобрили видимо и значимо", категоричен бе той

Бивш здравен министър: Всички са осигурени, но когато човек се разболее, плаща от джоба си - 1

Парите за здравеопазване на НЗОК са се увеличили с 2,7 пъти за 10 години, а на Министерството на здравеопазването почти три пъти. Здравеопазването обаче въобще не се е подобрило. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов в предаването "Денят започва" по БНТ.

По думите му здравеопазването е без подобрение и е жертва на политическата нестабилност.

"Покрай коронавируса в здравеопазването се изсипаха страшно много пари. Нито показателите на живот, нито заболеваемостта са се подобрили видимо и значимо", категоричен бе той.

"Първият голям проблем в нашето здравеопазване е парите, които плаща пациентът от джоба си. Всички са осигурени, но когато човек се разболее, трябва да плати от джоба си. Това е заради лошата постройка на здравната система", коментира Константинов.

"За да бъде решен този въпрос се изискват наредби на МЗ, а там виждаме пасивност. Там не се случва нищо. Това е първият голям приоритет, на който властта трябва да обърне внимание. Вторият приоритет е качеството на услугите", смята бившият здравен министър.

Според него третият проблем е финансирането на здравните заведения.

"Ако се насочат към тези три приоритети, тогава можем да водим дискусия", смята той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗиС 5

    22 6 Отговор
    Истествинно,че плащаме от джоба си,след като нямаме осигурителни сметки в банка,както е на запад.

    Коментиран от #5

  • 2 Мда

    35 1 Отговор
    Затова и ще има все по-малко здравно-осигурени лица......не поради липса на финанси, а по УБЕЖДЕНИЕ!
  • 3 Голям зор

    33 2 Отговор
    Ненормално е да си осигурен и да плащаш и то яко за хубав преглед или операция.Тия доктори с колко г...а са.В белите Държави не е така.
  • 4 Дуньо простия

    31 5 Отговор
    Ами личните доктори, те колко кинти месечно усвояват, само за брой регистрирани пациенти. Хубаво се бяха наканили от правителството на ПП, да ги реформират, ама докторите май не ги устройва нещо такава реформа.
  • 5 Последния Софиянец

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЗиС 5":

    Бюджетът за здравеопазване като съотношение между общия бюджет е един от най-големите в света. Смятайте значи, колко се краде

    Коментиран от #27

  • 6 чиновници с 80 хил. заплата месечно

    39 1 Отговор
    Ако не платиш, си загубен. Ако платиш, зависи на какъв лекар си попаднал. Много малко истински лекари останаха... Всичко е "бизнесмени". Здравната каса се е превърнала в хранилка за феодали в Здравната система. И колкото и да се увеличават парите, само апетитите растат!
  • 7 Поп Кръстю

    25 3 Отговор
    Всички корумпирани доктори във затвора . Гешев несе ослушвай хващай ги и на съд. Народа плаща осигуровки за даго убиват във болниците. Лекарства легла и подкупи на ръка до кога ще мъчите народа. Затвор за корумпираните ЛЕКАРИ.
  • 8 1-20

    15 2 Отговор
    Докато беше министър, не говореше така. Всичко беше цветя и рози. Изглежда пак иска да се върне на държавна хранилка за да ни оправи
  • 9 Ха-ха-ха

    24 0 Отговор
    Е, тогава??? Ква е тая гнило осигуровка? Типично западна. Всеки месец ти вземат пари, ама един зъб да те забили си плащаш, като поп. За това пък самите "застраховки" имат офиси в центровете на града, огромни сгради и хиляди служители... Капиталистическата здравна система е паразит, мафия. Здраве за пари рано или късно стига до геноцид на бедните.
  • 10 хихи®

    14 0 Отговор
    Стефчо, Няма да се насочат към тези три приоритети!!!
    Ти си знаеш причините!?
    Поне две!? Некадърност и финансови интереси в комбина...
  • 11 Слепота

    21 1 Отговор
    Не ни правете на слепи!
    Защо професоре, не коментирате личното облагодетелстване на докторите вампири?
    Какво стана с тоя пазарджишки кръволак, който сдагаше стендове на здрави сърца?
    В прсловутата « Софиямед» плащаш за екип, който такъв не съществува! В тая болница и « токуда» също и другите подобни там не е дране на пациентите , а клане!
    А ВМИ си е чиста кланница!

    Коментиран от #12

  • 12 ххх

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Слепота":

    Вината е в законотвроците не в конкретния нарушител...

    Коментиран от #20

  • 13 костов

    15 0 Отговор
    МНОГО СЕ КРАДЕ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ВИЩЕ ПОПОВО БОЛНИЦАТА ДИРЕКТОРА Е НАЗНАЧЕН ОТ ТЪРГОВИЩЕ КОЛКО ПАРИ СТРУВА ВСЯКА СУТРИН СЛУЖЕБНА КОЛА ДАГО ПЕВОЗВА НА РАБОТА ,И НЯМА НИКАКВО ЛЕКАРСКО ПОЗНАНИЕ
  • 14 Констипационен съд

    15 0 Отговор
    От създаването на здравната каца, държавата в лицето на парламента и други свързани институции, нарушава действащата конституция.
  • 15 не е трудно

    11 1 Отговор
    Или здравни осигуровки или здравна застраховка. Трябва да може всеки да си решава. Иначе само наливане на вода в морето.
  • 16 Коментар

    16 2 Отговор
    Това е заради плана Ран-ът.Част от него съдържа точно тази промяна в здравеопазването.Да живее геноцида!Българоубийци долни!
  • 17 Мемфис

    12 1 Отговор
    Здравната мафия по нищо не отстъпва на пътната мафия! Принципите на корупция, които ГЕРБ установи навсякъде са едни и същи! Противна държава, формирана по модел на руските престъпни структури над които бди корумпирана правосъдна измет!
  • 18 Тома

    9 1 Отговор
    Здравеопазването е една голяма каца за кражби на милиарди създадено от бкп и дс мафията

    Коментиран от #23

  • 19 дядо поп

    12 0 Отговор
    Преди години в Пловдив , един велик комбинатор беше се представял за офицер от ООН и набира лекари за много добре платена работа в странство. Беше им накъсал шортите на докторята , плащали са му кеш между 5 и 10 бона да ги уреди. Разбира се , че ги уреди за зелен хайвер. После полежа в затвора , не му беше за сефте , дори бяха го направили най добрия футболист от затворниците. Но доста хора се изкефиха на излъганите и изгърбени лакоми докторя!
  • 20 Закони има

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "ххх":

    И те не са лоши, лошото е че се нарушават и няма адекватно правораздаване!

    Коментиран от #28, #29

  • 21 Разделение

    18 0 Отговор
    Докато лекарите имат право да работят и с НЗОК и на частно, такава ще е системата. Двете области трябва да се разделят тотално и драстично, и безапелационно. Който иска с НЗОК, да забрави за пари "на ръка", който има кураж сам да се бори за пациенти - моля, свободен пазар. И това трябва да се контролира и относно роднините, защото има много "лекарски кланове". А сега, какво е? Всички цоцат от Касата и яко дърпат от пациентите! За сведение - аз съм лекар по дентална медицина, но съм в потрес от действията на някои "колеги".
  • 22 Здравна трагедия

    14 0 Отговор
    Не се осигурявам здравно вече пет години. Сега ходя на частно и получавам по-добро обслужване, отколкото като здравно осигурен, когато само ме претупваха и пак плащах за нещо.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 СЗО

    11 0 Отговор
    Първия проблем на здравеопазването е че там се краде като за световно.
  • 25 ТОчно

    3 1 Отговор
    този да мълчи. Направи онкологията печаливша и се хвалеше с това. Питайте миналите от там дали има нещо за хвалене.
  • 26 Изтриха това

    8 1 Отговор
    Е по време на соца, здравеопазването беше безплатно! И болници се откриваха, а не се закриваха като сега и никой не си позволяваше да вземе и една кутия локум, защото. следваше дисциплинарно уволение и съд!
    Всичко това е вярно!
    Защо триете?

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ххх

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Закони има":

    Не е тобчно така!?
    За да има контрол конкретно в здравеопазването в нашите ширини са възможни два варианта:
    1.допълнително заплащане но не от джоба, а от допълнително застраховане)(Да видиш, как се точат пари от застраховател)
    2. Изцяло преминаване към частно застраховане(за 5 години нящата ще се нормализират) и ще се види къде държавата трябва да се намеси.
  • 29 Какъв закон бе човек?

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Закони има":

    Тоя закон дава правото на Балтов да взима 80 хиляди лева на месец заплата, санитарят да взима 600 а младши лекра 1500, по-малко от касиер в ЛИДЛ.
  • 30 Както винаги министърът

    2 0 Отговор
    слага каруцата пред коня и както винаги, целокупният коментариат въобще и не разбира откъде му идват проблемите.
  • 31 ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Изтриха това":

    Да, да спомням си го това време: и Работниците почиваха безплатно годишно 6месеца на море, 6 на балкан. А пенсионери нямаше. Всички живеех на френската ривиера. Излизаха от казината само в деня за пенсии...
    А новооткритите болници(масови)бяха кухи от към техника(техника на ниво Фашиска Германия, лекарства горе долу от това време. Безплатно парно за отлежаване зимно време и без климатици лятото. И разбира се парии на ръка на... санитарката да ти смени чаршафите...
  • 32 Пациент

    3 0 Отговор
    Ами ще плаща бе Стефане и още как. Иначе няма кой да му обърне внимание. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ПЛАТЕНО! Колко пъти трябва да го пиша това за да го схванат най после професорските ви глави. Всичко е ЕТ, ЕООД и ООД. 2018- та дадох 10 бона за операция на простатата с робота Давинчи. Касата и 1 лев помощ не ми даде. Имам преди това прекаран тежък инфаркт и докторите ми посочиха само този път на избавление. Друг начин за опериране на простатата не ми бе разрешено Е...? За какво иде реч Професоре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове