Last news in Fakti

26 Април, 2023 19:40 3 283 22

Емил Хърсев: Надявам се този бюджет да не се гласува от НС

  • емил хърсев-
  • бюджет

Разходите за пенсионно и здравно осигуряване в бюджета да са нула, а сега заемат близо половината от него. Тези разходи трябва да се покриват от пенсионните и от здравните вноски. Социалната сфера има място в бюджета само за целенасочено подпомагане

Емил Хърсев: Надявам се този бюджет да не се гласува от НС - 1

"Бюджетът на служебното правителство очевидно е бюджет на правителство с броени дни, тоест, не е бюджет, който ще се изпълнява, а е заявка. Това не е бюджет, правен от човек, който ще го изпълнява... Надявам се този бюджет да не се гласува от Народното събрание". Това каза пред БНР финансистът Емил Хърсев.

И допълни, че дефицит в размер на 3% е реалистичен при прилагане на разумна политика.

"Разходите за пенсионно и здравно осигуряване в бюджета да са нула, а сега заемат близо половината от него. Тези разходи трябва да се покриват от пенсионните и от здравните вноски. Социалната сфера има място в бюджета само за целенасочено подпомагане".

Финансистът подчерта, че издръжката на труда е един от основните проблеми - повишаване на заплатите може и трябва, но е важно да бъде ясно по какъв начин ще се случи това. Като логичен начин той посочи - балансиране на разходите за пенсии и вноските за пенсии чрез увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Според него вдигане на корпоративния данък не се налага, тъй като това е едно от малкото предимства, които България предлага, а и такова решение няма да напълни бюджета. Много от антикризисните мерки действат прокризисно, каза още той.

Хърсев определи бюджета като изтъкан от буфери и от елементарни и известни на всеки техники.

"Силно занижаване на прогнозата за растеж на стопанството. Когато планираш по-ниска инфлация, постъпленията от ДДС, планирани да влязат в бюджета, са занижени. Когато планираш програма с два пъти повече чуждестранни инвестиции, осигуряваш буфер".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от село

    42 1 Отговор
    На тоз ще му оскубя мустака , и космите му ще ги посадя на главата на Хампърцумян !!
  • 2 Изкуплението Шоушенк

    40 1 Отговор
    Този трябва да дава икономически съвети само на надзирателите в затвора.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чуждестранната

    18 1 Отговор
    Инвестиция е приход! Инвестицията в чужбина на нашата държава е разход за бюджета, който може и да не бъде на 100 процента направен тази година и заделените пари са буфер. А какво става с тези пари към 31.12-ти ?! Усвояват се на ползу родата..
  • 5 Ружа

    11 0 Отговор
    Върнете ми имотите Емиле с Киро-Парахода
  • 6 Бюджета

    16 0 Отговор
    Също трябва да си плаща социалните и здравните осигуровки, а хърсев иска това перо, в бюджета да е 0/нула/ ?! Защо и докога??
  • 7 МирО

    4 26 Отговор
    Хърсев е много умен, за съжаление в БГ рядко се вслушват в умните хора.

    Коментиран от #8, #21

  • 8 Така е

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "МирО":

    умен, като игумен !
  • 9 Накратко,

    37 0 Отговор
    Хърсев казва: От богатите да не се взема нито лев повече! Сметката ще платят бедните. Бедните да го дy.aт.
  • 10 споко

    9 3 Отговор
    Само луд може да приеме такъв бюджет.
  • 11 Сссс

    22 1 Отговор
    Тоя какъв кадър е , че му искат мнението едно време беше човек на мутрите.
  • 12 Този

    18 0 Отговор
    Тарикат от бай тошово време трябва да е разследван като пазител на имоти и авоРи на Ружа Игнатова.Този мафиотски мушморок от архива да не си прави зор да замотава бъдещето ни.
  • 13 Перо

    15 3 Отговор
    Пълен некадърник, който никога не е работил в банка, държавна администрация, даже не знам, дали е бил и във фирма! По какъв признак и като какъв експерт го канят не знам. Имам чувство, че се издържа от участия в ТВ предавания! Никога не е виждал как се прави бюджет!

    Коментиран от #16, #18

  • 14 Анонимен

    13 0 Отговор
    Такива ги игнорираите и не им давайте думата този Храненик за нищо не става
  • 15 Анонимен

    6 0 Отговор
    Само като му чуете фамилията и може да си представите какво за човек е

    Коментиран от #20

  • 16 Хърсев,

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    През соца, бе инспектор във втори банков клон-Коларовски район на София . Специялист по капиталовите вложения, чрез “контрол “ на лева, разбирай банката и партията! Ниска му е компетенцията!
  • 17 Пенева

    16 0 Отговор
    Не посягайте на заплатите и пенсиите защото ще ви връкнат главите.
  • 18 Какво мислиш, че

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    Са банките? Техните активи, в парични средства не са техни, а на вложителите- то са пасиви! Пирамидална структура са банките, да обират баръците, чрез лихвите, а са създадени, хората прекосяващи Атлантика , да не бъдат обирани от пирати. И в Америка да си получат парите! Лихварството е друга тема…
  • 19 Не, Емиле,

    6 0 Отговор
    В Столипиново ще гласуват бюджета. Всички окончателно изкукуригахте.
  • 20 анонимна

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    Само като си представите, че е зет на Пенчо Кубадински, ви стават ясни някои неща. Всичките ни кълнящи се в демокрация са с комун потекло.
  • 21 Анонимен

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "МирО":

    Кое му е умното на този недоносно, да ходи да си дава съветите другаде, умръзнаха ни такива "капацитети" 35 години да правят на много умни, нали беше във власта какво направи
  • 22 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 0 Отговор
    "Според Хърсев вдигане на корпоративния данък ... няма да напълни бюджета."

    Т.е. приходите от вдигането на корпоративен ще са нищожни. Тогава защо бизнеса се съпротивлява, след като увеличението на плащания данък ще е нищожно.

    Нищожно увеличение, но бизнесмените не искат да плащат, искат вместо това да си купуват луксозни автомобили, частни самолети ... да подят по 5 пъти в годината на почивка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове