Last news in Fakti

29 Април, 2023 08:55 3 085 30

Фалшив мед залива пазара в Европа

  • мед-
  • европа-
  • българия-
  • пчели-
  • фалшив мед-
  • пазари

Хората от бранша у нас алармират и за масово тровене на пчели

Фалшив мед залива пазара в Европа  - 1
Снимка: Shutterstock

Фалшив мед залива европейския пазар. Некачествена продукция е стигнала и до България, алармират от Европейската комисия.

На този фон десетки тонове мед от миналогодишната реколта останаха в складовете на добруджанските пчелари. Реализацията е изключително трудна заради дъмпингов внос на имитиращи продукти, които съдържат захарни и фруктозни сиропи.
Освен това клиентите са по-неплатежоспособни, споделят браншовици. С всяка изминала стопанска година кошерите намаляват.

„Търсенето от нашите преработватели реално намалява. В момента в сдружението ни, което е от около 300 пчелари, има над 60% нереализиран мед в складовете”, казва Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946”. И добавя, че най-големият внос на мед е от Украйна и Китай. Изкупните цени, които се обявяват, но няма сделки, били на 4,60 – 4,80 лв., а за да се развива пчеларството, трябвало да скочат до над 7 лв. 10-12 лв. пък трябва да е изкупната цена на меда от акация, липа, лавандула, защото неговият добив е по-трудоемък.

Светлина в тунела е пазарът на дребно, категорична е Полина Милчева, която се занимава с производство на мед от 30 години.

Най-големият проблем обаче си остава унищожаването на пчелите. Те биват масово отровени в периода април – май заради нерегламентирано пръскане на някои култури с препарати. Системата за оповестяване не върши никаква работа, споделят пчеларите и настояват за превантивен контрол.

Източник: НОВА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нека позная

    34 6 Отговор
    от на урсулът чернобилските безмитни далавери е

    Коментиран от #10

  • 2 Майна

    22 15 Отговор
    Спрете вноса от Китай, всичко китайско е фалшиво.

    Коментиран от #16, #22

  • 3 русенец 2

    44 2 Отговор
    планат за унищожаване на българия действа с пълна сила а няма нищо по хубаво от пресен истенски мед но нашите продажници ще ликвидират всичко

    Коментиран от #20

  • 4 сбруя

    25 12 Отговор
    С тези ниски доходи на хората,няма кой да купува буркан мед по 10-12 лв. Един буркан месечно. Не повече. Цените са много високи.

    Коментиран от #12, #14, #17, #23

  • 5 бере мед

    39 4 Отговор
    Ама много просто,тоталта и строга забрана на мед от Украйна.Оказва се,че не само некачествен но и канцерогенен бил.И птичи продукти влизат от там през близка на тях европейска държава.Стимулирайте ги финансово,давайте им оръжие подарък,дундуркайте им принцесите по хотелите тук,пък те с надсмешка да ви взимат парите и тровят.
  • 6 Някаква полза

    10 1 Отговор
    От тези 60% складиран в складове мед има ли?
  • 7 Вън от Европейския райх

    33 5 Отговор
    Някой да обясни, за какво ние тоя ЕС ?!

    Коментиран от #15, #19, #24

  • 8 Сандо

    28 0 Отговор
    Украйна има спусната квота за мед от ЕС,която се изчерпва още през януари.Какво следва след това е ясно на всеки - нелегална търговия с мед със съмнително качество.Сега вече този процес се официализира от брюкселските некадърни продажници.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дааа

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "нека позная":

    Всички украински стоки са отровни! В лабораториите на ЦРУ в Украйна заразяват, всичко и го третират с отрова!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 русенец 2

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "сбруя":

    то не е и полезно повече един да е ама и туй не правим по добре сирене без мляко и българско месо от уругвай и украйна на 10 15 години
  • 13 УКРАИНСКИЯТ МЕД НЕ Е РАДИОАКТИВЕН

    7 11 Отговор
    ЗАЩОТО АКО БЕШЕ ПЧЕЛАТА НЕ БИ МОГЛА ДА ГО ПРЕНЕСЕ ДО КОШЕРА - ТОЙ ЩЕ Е 10 ПЪТИ ПО ТЕЖЪК !

    Коментиран от #18, #27

  • 14 Пчелар

    23 6 Отговор

    До коментар #4 от "сбруя":

    10-12лв. за буркан мед е ниска цена! Който не е отглеждал пчели, само той може да каже,че 10-12лв. за буркан мед е висока цена. Иди ти от сутрин до вечер и стой прав(а),да те жилят пчелите,да те пече слънце и да се потиш,да вдигаш тежките сандъци.И когато цъфне например акацията, времето да е студено и дъждовно и да не извадиш мед,тогава кажи,че цена от 10-12лв. е висока!
  • 15 Nейиs

    2 14 Отговор

    До коментар #7 от "Вън от Европейския райх":

    Ми иди си в Русия тогава, защо си още тук?
  • 16 Яяяяя

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Само от 404 е качествено; цялата менделеева таблица
  • 17 Аззз

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "сбруя":

    А, много.. а на магазина 2 бири, 1 кило кренвирши и 2 кутии шарена карелия :D
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "УКРАИНСКИЯТ МЕД НЕ Е РАДИОАКТИВЕН":

    ПЧЕЛАТА НЕ НОСИ МЕД , КАКТО ПРО.100.ТИЯТА НЕ НОСИ УМ ❗❗❗
  • 19 русенец 2

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Вън от Европейския райх":

    ще ти обесня за политиците които такова лапане не са виждали те са в комбина с евро шефовете две за теб едно за мен и за ромите които просят пред църквите около 100 евро на ден а българския народ се мисли за европеец ха ха честит сбор
  • 20 Цъ цъ

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "русенец 2":

    Ние сами сме си виновни, а не "нашите продажници", щото само си мрънкаме по форумите и чакаме някой друг да ни "оправи", без да търсим реално отговорност и сметка на управляващите.

    Коментиран от #25

  • 21 Русенец

    18 1 Отговор
    Фалшив, но пък демократичен и толерантен. Всички държавници знаят какви са проблемите с пчеларството у нас. Всичко до един знаят и какво е решението, за да се оправят тези проблеми, но мърда ли си някой пръста? Ако депутат Шкембелиев вземе, та премахне пречките пред родното производство, как тогава зет му ще внася мед от Китай? А щерката чака нов жип с още повече екстри и иска още няколкостотин селфита от Малдивите.
  • 22 Русенец

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Нормалните страни, към които ни баламосват, че и ние се стремим, си имат акцизна политика, която ограничава вносните продукти, да не конкурират родните им производства. Но, това е за държави, които развиват собствена иконимика, а ние сме набелязани за отходна тръба на съюза, в който са ни навряли.
  • 23 Русенец

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "сбруя":

    Препродаването вдига цената. Много хора си намират директно от производител, на черно. Така и вносният не се купува, че и държавата губи от данъци. Но, като са станали депутати само заради софрата, така ще е.
  • 24 Русенец

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Вън от Европейския райх":

    ЕС ни е крайно необходим, за да внасяме стари коли за скрап, че да не се бъхтим, да развиваме родно производство. Те пък, ще ни наемат за най-евтината работна ръка, за да не се налага да изкарваме БВП в страната си. А отгоре, за прилика, ще се обвързваме с непосилни заеми към ЕЦБ и с абсурдни военни договори за моралноостаряла техника, които ще ни бетонират като кашици в един отбранителен съюз, да ни напомнят носталгично за България на три морета.
  • 25 русенец 2

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Цъ цъ":

    няма файда не от форуми не от нищо народа е страхлив и туй дето го приказваш си го гледал в франция и гърция тука няма да стане те треперят от едно писмо на съдебен изпълнител дето ще ми изпълни цървулите
  • 26 Именно

    0 0 Отговор
    Истински мед от торни бръмбъри
  • 27 ФИЗИК

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "УКРАИНСКИЯТ МЕД НЕ Е РАДИОАКТИВЕН":

    Щом е толкова тежка радиацията как доиде в Б ЪЛГАРИЯ или я докараха с превоз ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анджело

    0 0 Отговор
    Задължително е да се консумира само Украински мед. Трябва да помагаме на братята украинци и китайци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол