Last news in Fakti

2 Май, 2023 07:43 2 386 15

София е сключила с разследвана фирма договори за 22 млн лв

  • софия-
  • сключен договор-
  • фирма-
  • разследване

Договорите са сключени през изтичащия мандат на кмета Йорданка Фандъкова

София е сключила с разследвана фирма договори за 22 млн лв - 1
Снимка: БГНЕС

През отиващия си четвърти мандат на кмета Йорданка Фандъкова - от началото на 2020 г. до март 2023 г., Столична община е сключила със скандално известната своя фирма "Софекострой" 33 договора за общо над 22,1 млн.лв. Това показва справка, публикувана от "Московска" 33 във връзка с питане на общинския съветник Грети Стефанова от "Демократична България". За много от тези споразумения "Сега" вече писа. В документа не се дава информация каква част от контрактите са сключени без общината да е обявила обществени поръчки и без "Софекострой", която до началото на 2021 г. се наричаше "Чистота Искър", да е имала конкуренция да получи средствата. Наблюденията обаче показват, че вероятно всички договори са сключени чрез директно възлагане.

През въпросния период най-скъпият контракт е на стойност 8,2 млн. без ДДС, който София сключи с "Чистота Искър" през 2020 г. за почистването и поддръжката на паркове, градини и зелени площи към транспортни трасета. Следва подновеният през 2021 г. договор за същите дейности, за което заплащането е почти 4,6 млн. без ДДС. На трето място по стойност са дейностите по закриването и рекултивацията на депото в Суходол - I етап, за които общинското дружество получава 2,3 млн. лв.

Както и в много други случаи, свързани с "Чистота Искър", в отговорите на Фандъкова липсва информация с кои външни фирми дружеството има договори и в какво се изразяват услугите, които то получава от тях. Най-общо се казва, че "извършените разходи за услуги, предоставени от външни лица, се отчитат счетоводно по икономически елемент „Разходи за външни услуги“. В тази група разходи се отчитат разходи за: съобщителни услуги, топлоснабдяване, застраховки, абонаменти, консултантски услуги, наеми, охрана, ремонти и поддръжка и др., в зависимост от приетата от предприятието счетоводна политика".

Както „Сега“ нееднократно писа, до началото на 2021 г. „Софекострой“ се казваше „Чистота Искър“, като с това име фирмата се прочу с множество данни за крупни злоупотреби. През 2019 г. стана ясно, че предишната година ръководството ѝ е дало над 12 млн. лв. за външни услуги, сред които и за наем на почистваща техника от частната компания "Грийн партнърс". Фирмата е собственост на бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка. Доклад на одитното звено в общината установи, че снегорини на "Чистота Искър" "навъртели" над 3000 км. по улиците на София в месец, в който не е валял сняг. Eдва след направените разкрития Фандъкова реагира и съобщи, че тогавашният директор на фирмата Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Резултати от проверката няма и до момента.

Въпреки рокадата съмненията, че "Чистота Искър" служи като кутия за прехвърляне на общински пари към частни структури, не бяха разсеяни от управляващите в София. Отчетите на дружеството за 2020 и 2021 г. показаха, че "Софекострой" продължава да дава милиони на външни фирми, без да предоставя информация в какво се изразяват предоставените ѝ услуги, както и кой ѝ ги предоставя. Следващият директор на фирмата Цветомир Жеков, който е бивш районен кмет от ГЕРБ на "Изгрев", отказа да предостави информация по темата с оправдание, че въпросните данни представлявали търговска тайна. В същото време от отчетите стана ясно, че "Софекострой" е на загуба и при новото си ръководство.

Отново както "Сега" писа, през тази зима Жеков поиска да напусне поста си и фирмата преди изтичането на мандата му. Първоначално от ГЕРБ искаха оставката му просто да се гласува, но след натиск Столичният общински съвет реши на "Чистота Искър" да бъде направена ревизия за периода на управлението на бившия районен кмет. На негово място в "Софекострой" бе назначен Стойчо Томов, който преди това бе в управата на друга общинска фирма- "Пазари Запад". Томов е известен и като председател на районната организация на СДС в район "Изгрев". На местните избори през 2019 г. той бе в листата на ГЕРБ-СДС за общински съветници в София, но не се класира.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    23 3 Отговор
    Купувайте и на фандъчката брониран мерцедес ,за да стане и тя герой срещу мафията ,а не да я вкарват в затвора !!
  • 2 бойко

    19 1 Отговор
    фандъка в затвора-кога?
  • 3 адаша

    19 2 Отговор
    Прокуратурата не може да се ангажира със случая, защото година - две, ще търси пиратки по пътищата...
  • 4 Данчето

    24 0 Отговор
    Поръчала съм от най-скъпите теменужки да ви засадят по градинките, най-хубавите пейки и кошчета за боклук па 1000 лева парчето, а вие роптаете непрекъснато. Няма угодия. Ще се разсърдя и няма да се кандидатирам отново.
  • 5 Крадла

    18 0 Отговор
    отдавна трябваше да е в Сливен !
  • 6 Мдааа

    10 0 Отговор
    Селянката крадне като за последно. Трябва да понатъпче Чекмеджето на Про стия.
  • 7 байгън

    5 0 Отговор
    Сикаджииската мутра гербераска е наредил защото само той става за министър председател ид---а
  • 8 Гост

    10 0 Отговор
    Учителката краде зверски и докрай! Ама после тя ще лежи, господаря й ще каже, че не я познава....
  • 9 попара

    2 0 Отговор
    на кмета Йордан Фандъков
  • 10 Жорку

    3 0 Отговор
    Че с кой да ги сключи, според вас? То си трябва комбинативен ум за тая работа...Кражбата си е тънък занаят...Не е за всеки...
  • 11 Велин

    4 0 Отговор
    Фандъкова храни мутрите
  • 12 Мемфис

    3 0 Отговор
    Учителката по руски краде по руски- нагло и наедро! А прокурора гешеФ маже следите за да има и за него процент!писна ми от тези комунисти, вече 80 години шават народа, но той май си заслужава! Кълве на червената въдица като КЬОРАВО ПОПЧЕ НА ГОЛА КУКА!
  • 13 Мемфис

    1 2 Отговор
    На гешеФ фалшишикатурата вкара иванчева в затвора за да прекрие своите и на тъпата руска даскалица престъпленията! Жалка държава!!! Не знам само на мен ли ми прилича досущ като азиатската коочина расия?
  • 14 НЯКОЙ

    2 0 Отговор
    в българия всички фирма крадат ддс....... инфото от счетоводител.
  • 15 Даеееааа!

    1 0 Отговор
    Фирма "Фандъкстрой" заявява, че всичко писано е лъжа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове