Last news in Fakti

3 Май, 2023 16:16 18 501 24

МС прие важни промени за етажната собственост

  • етажна собственост-
  • общо събрание-
  • блок-
  • домоуправител

С промените се дава възможност общото събрание на собствениците да се провежда в присъствен и в онлайн формат

МС прие важни промени за етажната собственост - 1
Снимка: БГНЕС

Министрите от служебния кабинет „Донев” приеха промени в Закона за управление на етажната собственост. Целта е да се улесни достъпът до парите за енергийно обновяване, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

С промените се дава възможност общото събрание на собствениците да се провежда в присъствен и в онлайн формат. Така се увеличават възможностите за участие на повече собственици, ползватели и обитатели и се създават условия за по-добра комуникация в етажната собственост. Дава се възможност собствениците, които участват онлайн в общото събрание, да могат и да гласуват неприсъствено. Неприсъственото гласуване може да стане и до 7 дни преди провеждане на общото събрание чрез декларация. Документът трябва да е подписан саморъчно и предаден на управителния съвет (управителя), или изпратен на електронна поща, подписана с квалифициран електронен подпис.

С промените в Закона за управление на етажната собственост отпада възможността да се отложи общото събрание за следващия ден, ако липсва нужният кворум. Общото събрание ще се отлага с един час и ще се смята за законно, независимо дали са представени всички собственици или само част от съседите присъстват.

Задължават се собствениците, ползвателите или наемателите да подадат декларация за вписване в книгата на етажната собственост до 15 дни от влизането в дома. При неизпълнение може да бъде глобен от 50 до 250 лв., а ако е фирма - от 100 до 500 лв.

Предвижда се книгата на етажната собственост да може да се поддържа и в електронен вид. Данните в нея ще се съобщават на управителния съвет (управителя) чрез декларация по образец.

С промени в Закона за управление на етажната собственост се улеснява достъпът до средства за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради по проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване“.

За по-лесно обновяване на сградите за енергийна ефективност всяка етажна собственост ще може да открие банкова сметка за събиране на пари за управление и поддръжка на общите части на етажната собственост. Това ще улесни и кандидатстването по колективни кредити пред различни финансови институции. Право да се разпорежда с тези пари може да има председателят на управителния съвет (управителя) въз основа на решение, прието от общото събрание.

Предлага се заплащане на домоуправителя, независимо дали е професионалист или някой от съседите изпълнява това задължение. Задължително съседите трябва да изберат контролен съвет или контрольор, на когото да плащат. Общото събрание има възможност да гласува тези възнаграждения да не се плащат освен в случаите, когато управлението е възложено с договор на търговец. Не се заплаща такса „вход” за децата до 6-годишна възраст. Управителят на етажната собственост ще е длъжен всеки месец да публикува на видно и общодостъпно място отчет за приходите и разходите за месеца.

С промените в Закона предлагат да има единна информационна система, която обединява два публични централизирани електронни регистъра: Регистър на професионалните управители на етажна собственост и Регистър на етажната собственост, която има данни за сдруженията на собствениците на територията на Република България, както и за управителни съвети (управители) на етажна собственост на територията на Република България, регистър към МРРБ. Те ще получат удостоверяващ документ.

Професионалните управители на многофамилни къщи имат регистрация до 5 години. Те трябва да обновяват информацията си в регистъра всеки път, когато настъпят нови обстоятелства, които засягат изискванията към тях. Ако професионален управител-търговец извършва управление на етажна собственост без необходимото удостоверение за регистрация, той или се заличава от регистъра, или бива глобен от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1500 лв. до 2000 лв.

Професионалните управители трябва да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, освен ако не са реабилитирани, да не са лишени от право да заемат материалноотговорна длъжност. Те трябва да нямат публични задължения, с изключение на задълженията по невлезли в сила актове, както и разсрочени, отсрочени или обезпечени задължения. Изисква се да имат и минимум един помощник, нает по трудов договор. Те трябва да поддържат и застраховка „Професионална отговорност“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце ЕООД

    55 9 Отговор
    Да вкарат и закон за задължително плащане на консумативи, че във всеки блок има хора с големи усти за бой
    ..
  • 2 съботник

    69 14 Отговор
    Свободата при Соц ОФ-то се възражда. Остава само другарския съд и общественото порицание в стенвестника на входа.

    Коментиран от #10

  • 3 този закон

    65 8 Отговор
    Трябва да се преработи от А до Я. Нужни са много анализи, много работа, голямо и всеобхватно обществено обсъждане. Нещата изобщо не са наред.
    Има страшни проблеми във
    входовете и не е най-важно събранията да са онлайн. Има хора, които не спазват никакви правила - постоянно вдигат шум, рушат общите части, не плащат таксите си, не отварят да им се проверят водомерите, живеят повече хора, а плащат за един, имат кучета, а не поддържат никаква хигиена, не плащат за кучетата, които по цял лаят и влудяват живеещите в другите жилища. Да не говорим за клошари, алкохолици, психично болни, които за постоянна заплаха за съседите си, но законът е безсилен и толерантен към такива хора. Много от собствениците повтарят, че ще си правят каквото си поискат, защото са в своята си собственост, но забравят, че са под един общ покрив с много други. Поради това е важно законът да е безкомпромисен, да създаде твърди правила и да гарантира тяхното спазване. В противен случай се стига до напрежение, агресия, а често пъти и до по-тежки неща.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Какви

    66 9 Отговор
    Са тези глупости не ,фашисти слагате ръка на управлението на частната собственост.По лесно да може да крадете имотите на хората.Да сте в течение кой къде ,че и такса вход. На луди ли ще ни правете.Това работа на служебно правителство ли е?????

    Коментиран от #11

  • 5 съботник

    30 3 Отговор

    До коментар #3 от "този закон":

    За шума и преустройствата чрез рушене санкциите са (и би трябвало да са ) в другите закони , а не закона за етажната собственост и общите събрания по подобни и много други въпроси са несъотносими.
  • 6 да питам само

    61 2 Отговор
    Законите не се ли приемат и променят само в Народно събрание.

    Суспендираха ли вече конституцията

    Коментиран от #7, #22

  • 7 да ти отговоря само

    34 5 Отговор

    До коментар #6 от "да питам само":

    отдавна е суспендирана с приемането на лисабонския договор малко след като ни набутаха в ес
  • 8 Емо

    38 3 Отговор

    До коментар #3 от "този закон":

    Това, което пишеш е абсолютно вярно. Добавям, че така предложеното гласуване онлайн ще даде възможност на хора, които наистина са собственици на хартия, но не живеят и не са стъпвали, да решават проблеми, с които не са наясно - примерно с шума, с вътрешния ред. Тъй като такива, които не живеят, не се интересуват, че някои са подложени на тормоз от съседи-наематели, а те са техни наемодатели и единственото, което ги интересува, е да си вземат парите.
  • 9 Електроонни "документи",

    51 3 Отговор
    вирутални "събрания", общи фондове за уж частна собственост, сметкви в банки, кредити... Усещате ли Ганчовци, че с всичко сила иде електронния райх на дедо Швааб и до 2030-та по план няма да имате нищо, но ще сте щастливи акто Плевню ирландската пастирка?! И само да ви напомня, че това, което не е на хартия, най-лесно се подправя и манипулира.

    Коментиран от #13

  • 10 РОБ

    52 6 Отговор

    До коментар #2 от "съботник":

    Това е презумица на капитализма. При соца нямаше частни домоуправители на входове, санкци, манкции, диктат, онлайн концлагер. Всеки си почистваше сам околното пространство. Соца ще ни се види свобода пред това, което се задава в капитал-олигархията.
  • 11 РОБ

    48 4 Отговор

    До коментар #4 от "Какви":

    Абсолютно. Таковива крайности и безумия нямаше в соца нито в империите, нито в автокрациите. Идва мракобесие и каиша на шията, водени като кучета.
  • 12 Комуналните ТКЗС и АПК

    17 1 Отговор
    Със ЗКПЧ завеждащ капитално паричната част
  • 13 Така

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "Електроонни "документи",":

    За такава "демокрация" се борихме за съжаление, май няма избавление. Кой може да спаси света оттова
  • 14 бомбето

    32 0 Отговор
    При нас една инициативна група от 3ма кьопави и лакоми самозванци, с безучастното дремане на домоуправитела , командерят и си харчат парите по усмотрение.Коя е институцията , която с подаване на сигнал , да разследва и налага санкции. Такава няма , а великодушно предлагат да търсиш още двама съмишленици , които като кауза да почнете чрез жалби и сигнали до дела да преборите тарикатите. Някъв (уж десен умник ) въведе задължителни такси за ремонти- да събираме стотици и хиляди левове , отново без ясен контрол. Тия закони ги правят така , че вместо да облекчат живота на почтените хора , ги вкарват в битки с пожелателна уж подкрепа

    Коментиран от #15

  • 15 Емо

    22 0 Отговор

    До коментар #14 от "бомбето":

    А, има колега, и при нас има такива, но като пуснеш жалба в община, полиция, или направо прокуратура, се пооправят нещата.
    Едно от най-дразнещите неща при такива самозванци, в нашия прави следното домоуправителя - вместо събрания, събира подписи поодтелно, лъже всеки, на който звъни на вратата, че всички други са съгласни, примерно да го преизберат за още 2 г мандат.
    Другото нарушение, което се прави: събранието почва без кворум или на границата. Всеки, който мине да се прибира, му се поднася листа, че е присъствал за подпис. И още един, че гласува "За" нещото си, което му се представя бегло за 10 секунди като много хубаво и необходимо.
    Трето - моля знайте и запомнете: По закона и сега всяко решение на Общо решение може да се обжалва в 7 срок в районния съд. Важното е да не изпуснете срока. Ако нямате копие, не ви даде домоуправителя, пишете го в жалбата, като още едно нарушение на закона - не дава копие от протокол от ОС, въпреки че е длъжен , а също и трябва да го залепи долу във входа. Други аргументи: не се свиква ОС по реда на закона. Свиква се ОС, но се решават въпроси извън дневния ред - това е нарушение и предпоставка за отмяна на решението. Свиква се ОС в периода, когато по закон е забранено - 15 юли-15 септември.

    Коментиран от #18

  • 16 Кмитева

    14 5 Отговор
    Страхотно, но да видим на практика как ще ги задължат. Особено тези, които идват в големия град за малко и остават за вечни времена. В книгата се вписват двама или един човек, а вътре живеят още трима или четирима. Особено в квартали като Дружба и Люлин
  • 17 баба Слива

    34 2 Отговор
    оправиха Държавата , тръгнаха да оправят етажна собственност
  • 18 бомбето

    19 1 Отговор

    До коментар #15 от "Емо":

    Ако останалите ти съседи дремат като мумии по събранията , спасение няма
  • 19 Дааа

    28 1 Отговор
    Не ги вълнува, дали ще стане по добре за живущите, а по всяко време да ни налагат глоби... Париии им трябват...
  • 20 Ами

    25 1 Отговор
    А как бързо да се вземат пари от тези, които не си плащат за входа!? Това е основен проблем, който няма решение! Професионалните домоуправители в общия случай са некоректни към собствениците. Измислят си разни разходи и не представят фактури. И още една глупост : собствениците нямат право на събрание, ако не е предварително одобрено от професионалния домоуправител! Никога повече с тези! А законът е тъп, точно като за нашия парламент!
  • 21 Чуторан

    20 0 Отговор
    Безумци!
  • 22 Бозар

    25 0 Отговор

    До коментар #6 от "да питам само":

    Абсолютно прав си. Това е поредната демоснтрация колко тъпи са мисирките. Няма как МС да приеме Закон! МС може да приеме Проект на Закон, който после да внесе в Народното събрание и то вече евентуално да го приеме или да нанесе други промени и тогава да го приеме. И заглавието и текста на статията са абсолютно заблуждаващи.
  • 23 Гост

    19 0 Отговор
    От десетина години в някои евтино тарикатеещи юридически среди се дъвче тъпотията „професионален домоуправител” и как да се внедри такъв безделник, който да получава редовно заплата, прескачайки на различни места. След това ще създадат Камара на „професионалните домоуправители” по съответен закон, както е Камарата на чси. Заплатата на „професионалиста” ще започне да нараства до задължителен минимум, както се спекулира и с адвокатските хонорари. Такива безделници са и безгрижно живеещите „вещи” лица в делата на топлофикация, които просто потвърждават „професионално” измамите на топлофикация, а съдиите подкрепят всеотдайно измамите срещу крепостника и всичко е точно. Реалните проблеми на живущите въобще няма да интересуват „професионалиста”, той ще предлага всякакви безумия, а ще се защитава, че живущите не дават пари. Заплатата му ще си върви. Около такъв „професионалист” веднага ще се присъединят комбинативните ментарджии от живущите и ще започне тормоз. След това законът ще се промени така, че само „професионалисти” могат да са домоуправители. И... клишето върховенство на закона, правото не вАжи.
  • 24 Как

    7 0 Отговор
    А кои държавни органи правят проверки ,на домоуправителя и касиерите .В моя вход не се водят нито портоколи нито се изнасят данни за касата.И разходи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове