Last news in Fakti

8 Май, 2023 04:33 2 117 37

8 май 1878 г. Руският княз Дондуков започва да управлява България

  • русия-
  • княз дондуков-
  • българия-
  • управлява

Раждането на Третата българска държава

8 май 1878 г. Руският княз Дондуков започва да управлява България - 1
Снимка: Архив

На 19 февруари (3 март - нов стил) 1878 г. в Сан Стефано, е подписан предварителен договор между Русия и Турция. В неговия чл. 6 е отбелязано: „България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция.” А в чл. 7 е добавено: „Въвеждането на новото управление в България и надзорът за неговото прилагане ще бъдат поверени за две години на един руски императорски комисар.” Границите на Българското княжество, посочени в чл. 7 с приложена към него карта, са определени с оглед включване на териториите от Балканския полуостров, където мнозинството от населението е българско, припомня forumnauka.bg.

За руски императорски комисар още през февруари 1878 г. е готвен княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков. Участник във военните кампании на Русия, водени през 1848–1856 г., в 1869 г. той е бил произведен в чин генерал-адютант и е назначен за киевски, подолски и волински генерал-губернатор. В началото на 1877 г., по време на мобилизацията на руската армия за участие в освободителната Руско-турска война, временно е командир на Киевския военен окръг, а през септември 1877 г. пристига на театъра на бойните действия в България, където е назначен за командир на 13-и армейски корпус в състава на Източния отряд (т. н. Русенски отряд). На 16 април 1878 г. със заповед на Александър II е произведен в чин генерал от кавалерията и официално е назначен за императорски руски комисар в България.

На 8 май 1878 г. в Сан Стефано княз Дондуков-Корсаков встъпил в длъжността си. В общата инструкция на държавния канцлер на Русия от 10 април 1878 г., от която е бил длъжен да се ръководи императорския комисар при осъществяването на своята дейност в България, се подчертава, че Временното управление трябва да подготви българския народ за самостоятелен политически живот и да създаде добра държавна организация, така че когато русите напуснат страната, българите да могат да се противопоставят на всякакви враждебни посегателства.

Допълнителната инструкция до Дондуков-Корсаков от 15 април 1878 г. се покрива в по-голямата си част с изготвения от княз Вл. Черкаски „Проект на учрежденията в управлението на Българското княжество”, който бил представен на главнокомандващия в Сан Стефано лично от автора. Това станало на 18 февруари 1878 г. само няколко часа преди смъртта на ръководителя на Канцеларията за граждански дела. Сходството на включеното в инструкцията, с проекта на княз Черкаски, означава, че вижданията и предложенията на последния, относно уредбата на бъдещото гражданско управление в България, са били одобрени и използвани при даване на конкретните наставления на княз Дондуков-Корсаков. В инструкцията до него е споменато, че той ще бъде „само продължител на административната система”, чието въвеждане вече е получило своето начало при предшественика му княз Черкаски.

Ръководен от двете инструкции княз Дондуков-Корсаков създал Съвет на управлението на императорския комисар, наричан още Централно управление на императорския комисар. За членове на съвета, които били и управители на отделите, били назначени: генерал-майор Михаил А. Домонтович – управител на канцеларията за общи дела и дипломация, генерал-майор Василий Г. Золотарьов – управител на военния отдел, генерал-майор Пьотър А. Гресер – управител на отдела на вътрешните дела, д. ст. с. Сергей Ив. Лукиянов – управител на съдебния отдел, д. ст. с. Константин А. Бух – управител на финансовия отдел, проф. Марин Дринов – управител на отдела на народното просвещение и духовните дела, д. ст. с. Александър Тухолка – началник на централното управление на митническата част. Към съвета се числели също екзархът и всички български екзархийски архиереи.

Седалището на Съвета на управлението на императорския комисар първоначално било установено в Пловдив, където княз Дондуков-Корсаков пристигнал на 20 май 1878 г.

Решенията на Берлинския конгрес от 1 юли 1878 г. наложили известни корекции в задачите на Съвета. Берлинският договор чувствително намалил територията на освободените земи от фиксираните в Санстефанския договор. Южна България била обособена като административна област, наречена Източна Румелия и останала под пряката политическа власт на султана. Престоят на руските войски и администратори бил съкратен на девет месеца, което намалявало времето за пълноценна дейност за окончателно и пълно устройство на Българското княжество.

На 24 юли 1878 г. руското външно министерство изпратило трета инструкция до княз Ал. Дондуков-Корсаков, в която били актуализирани задачите на Съвета на управлението с вземане под внимание на решенията на Великите сили в Берлин. Налагало се седалището на Временното руско управление да се премести в София, тъй като Пловдив ставал център на Източна Румелия. Предвид съкратения срок за действие някои от задачите отпаднали, други – като създаването на земска войска и полиция, трябвало да се осъществят ускорено. Императорският комисар получил правото еднолично да ръководи работите по окончателното изграждане на българската администрация и особено на важните централни ведомства и учреждения. Представителите на останалите Велики сили не можели да се намесват директно в неговата дейност.

източник: forumnauka.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SDEЧЕВ

    16 15 Отговор
    Нещо сте объркали,Дондуков не беше ли каубой.?

    Коментиран от #12, #37

  • 2 Редник

    1 14 Отговор
    Другарят Найденов. Господин Найденов. Подлогата Найденов...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Руски окупанти!

    22 26 Отговор
    Цялмсвят ги знае що за стока са!

    Коментиран от #7, #22

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Санчо

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "Руски окупанти!":

    Те краварите са стока голяма,с 750 военни бази по цял свят. Стока са,няма що.

    Коментиран от #8, #21

  • 8 На мен ми пука кой е ограбвал България

    10 14 Отговор

    До коментар #7 от "Санчо":

    Ама ти си ги защитавай рушляците, не ми пречиш......засега.

    Коментиран от #10

  • 9 Стоян

    4 3 Отговор
    И защо само половина България е освободена

    Коментиран от #14, #15

  • 10 Санчо

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "На мен ми пука кой е ограбвал България":

    На кой му пука,че на тебе ти пука. Засега лаеш,да не се завърти колелото на историята пак,че има да скачаш в уличните шахти да се криеш.
  • 11 правилно

    10 10 Отговор
    Апостола не случайно е казвал, че този, който ни освободи той и ще ни пороби.....и така до днес

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ццц

    11 5 Отговор

    До коментар #11 от "правилно":

    Апостолът е прав. САЩ ни освободиха от руснаците. Нали така?
  • 14 Защото

    19 5 Отговор

    До коментар #9 от "Стоян":

    предците на на сегашните ни "партнь0ри" така са искали. Нямали са интерес да има голяма, силна, православна държава и отгоре на това проруски ориентирана. Дават ултиматум на руските войски да не превземат Цариград, инак ще срещнат европските войски. А по време на войната са подпомагали турците, както сега осРаiнците. На Берлинския конгрес анулират Санстефанския, мирен договор, като разпарчетосват България на части и на княжество България и, и Източна Румелия.

    Коментиран от #30, #31

  • 15 Ццц

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Стоян":

    Защото и тогава ги е имало "западните ни партньори".
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    8 14 Отговор
    Русия е типичната империя - Завлядяла и държи в колониално робство над 150 народа. Но и са малко - иска още поробени народи. Дано успеят да я спрат.
  • 19 асистент

    6 9 Отговор
    Никой не им иска "асвабаждението", отвсякъде ги посрещат с куршуми и джавелини, а нашите роби, които са роби по рождение, обичат своето робство и никой не е в състояние да ги промени. Повредата им е до гроб.
  • 20 руско владичество

    4 8 Отговор
    И оттогава та до днес- 145 години.
  • 21 Гуантанамо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Санчо":

    Кои са кравалрите?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хмммм

    4 5 Отговор
    Искаме Денков! Не щем русски коне да ни управляват!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 6Х6

    7 2 Отговор
    Според историята излиза, че от 1396г. бял ден не сме видели...
  • 26 Казуар

    3 3 Отговор
    От написаното се разбира, че България едва ли не ще бъде с независимо управление от Русия. Това е за наивници.
  • 27 егати

    8 1 Отговор
    На нас вечно ни слагат по някой от някъде да ни управлява.За това явно сме цъфнали от всякъде.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 хи хи ХО

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Защото":

    Нека да бъдем обективни - Русия също не е искала голяма славянска държава, която да я конкурира и потенциално в някакъв момент да заеме страната на Западна Европа.
  • 31 небрежнев

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Защото":

    Конгресът завършва на 13 юли 1878 г. с подписването на Берлинския договор. Той утвърждава договореното от Русия преди и по време на войната с другите Велики сили, а именно – разпределяне на териториите, които преди това са били част от Османската империя.
    България е представлявана на Берлинския конгрес от Александър Горчаков и в резултат е разделена на 7 области:
    - княжество България - окупирано от Русия и васално на Султана;
    - Източна Румелия - автономна област в Турция;
    - Северна Добруджа е дадена на Румъния;
    - Западните покрайнини (Поморавието) е дадено на Сърбия;
    - Македония, Източна и Западна Тракия остават в Турция.
    На княжество България е наложен окупационен дълг към Русия от 28 млн. златни лева. Това е сума 3 пъти по-голяма от цената на Аляска.

    Сърбия, Румъния и Черна Гора се представляват сами и стават независими държави.

    Русия получава Бесарабия, Австро-Унгария получава Босна и Херцеговина.
  • 32 АПЗ

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от ""ВРАГ НА НАРОДА"":

    йотов гьотов като те влече оди на содом парад ма
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Индианци

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "SDEЧЕВ":

    Коубой беше Винету от Банкя, а Дондуков е от друга компютърна игра. Объркал си ги.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове