Last news in Fakti

4 Май, 2023 06:26 1 246 32

Христо Мутафчиев: Искам стартовата актьорска заплата да стане не по-малко от 1500-2000 лева

  • христо мутафчиев-
  • актьори-
  • заплати-
  • пари-
  • бюджет

Парите за култура са орязани, защото хората, които правят сметки, най-вероятно нямат отношение към изкуството, заяви председателят на Съюза на артистите

Христо Мутафчиев: Искам стартовата актьорска заплата да стане не по-малко от 1500-2000 лева - 1
Снимка: БГНЕС

"Стартовата актьорска заплата сега е 900 лв. Искам стартовата заплата да стане не по-малко от 1500-2000 лева. Искам повишаване на началната стартова заплата за всеки, който започва да работи тази професия, която не си дават сметка, че е трудна".

Това заяви Христо Мутафчиев - председател на Съюза на артистите в ефира на NOVA NEWS, цитиран от ФОКУС.

Повод за думите му е липсата на бюджет и намалението на парите за сектор Култура. "Театрите акумулират приходи. Общинските и държавните театри са необходими на обществото. Липсата на бюджет е страшно, защото ние работим със социални програми. Без бюджет не могат да бъдат преназначени 260 души по програма "Мелпомена". Ако не приемат бюджет, тези хора остават без работа, от друга страна се блокира работата на около 30 театъра", обясни Мутафчиев.

Той смята, че парите за култура са орязани, защото хората, които правят сметки, най-вероятно не разбират от култура, нямат и отношение към изкуството. "Ако 35 млн. за общия бюджет са троха, за Министерството на културата са достатъчно пари. Тези пари ги прибират от капиталови разходи, че били неусвоени. Неусвоени са, защото предишното ръководство на Министерство на културата, когато трябваше да намери средства за стандартите в областта на сценични изкуства, взе пари от киното, а не парите за капиталови разходи", обясни председателят на Съюза на артистите.

Мутафчиев предлага моментално да бъдат върнати в бюджета на Министерство на културата орязаните средства и да ги разпределят като увеличаване на стандарта за финансиране на сектор "Сценични изкуства", а не за капиталови разходи. "Ще подкрепя киното да не си дава парите, не може да ощетяваш едно изкуство за сметка на друго. Ако не направят правителство, поне да приемат бюджет", призова Мутафчиев.

"Не мислите ли, че ми е унизително да говоря с всеки нов министър и да го уча що е то театър", обясни актьорът. Той даде пример с Франция, където: "Синдикатът на актьорите е прикачен със синдиката на миньорите и когато актьорите решават да протестират, излизат миньорите".

"Сценичните изкуства в цялата страна не могат да работят без бюджет. Директорите на културните институции не могат да мислят за повишаване на заплатите", обясни ситуацията председателят на Съюза на българските артисти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Актьор от Бг

    27 9 Отговор
    Малко са. Колко зема Роберт де Ниро например. Толкоз трябва да зема и един Бг актьор. Сички Бг актьори накуп са по-добри от Роберт де Ниро например
  • 4 ЕСТЕСТВЕНО НАРОДА ТРЯБВА ДА МУ ГИ

    53 1 Отговор
    ОСИГУРИ ТЕЗИ ЗАПЛАТИ НА НЕКАДЪРНИКА МУТАФЧИЕВ !
  • 5 От кадя на кадя бе!!!

    53 0 Отговор
    Изкарай те си ги стига сте ревали!Правете филми театри да превличате хора да Ви гледат.С билетчета си ги допълвайте до колкото си искате.Даже ви е много стартовата трябва да е равна на минимална!
  • 6 Иванчко+Марийка

    44 0 Отговор
    Що 12 години не рева на твоя падишах от Банкя ? А? Продажник ?
  • 7 Красимир Петров

    41 0 Отговор
    Хахаха искат заплата от държавата.Ако си кадърен актьор ще се самоиздържаш,ако не ще смениш професията Мутафчиев.Този и Сърменов са протежето на тиквата.
  • 8 Тити

    22 0 Отговор
    Ама като беше баце на власт не ревяхте за заплати.
  • 9 И аз много неща искам, ама няма,

    42 0 Отговор
    като искат пари, да станат кадърни и да си правят свестни представления и ще имат пари. Те ми се лигавят и се мислят за актьори, и за това този проси пари. Едно време с каруци са обикаляли и по селата и са правели истински театър, тези хленчовци искат всичко наготово. И без театъра им може, живота няма да спре!
  • 10 Искам

    22 0 Отговор
    председателя на СБА
    да е красив и с ясна дикция!
  • 11 Госあ

    24 0 Отговор
    Принципно съм съгласен. 900лв са подигравка. Толкова взема и един докторант. Но да се върнем на актьорите и този бездарник на снимката, не беше ли точно твоя кръстник човека, който даде парите за театрите на подопечните му телевизии ? А ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 А защо

    41 0 Отговор
    Не се направят заплатите да са процент от приходите??? Ако актьорите са добри и театрите печелят нека и по 3 000 да са заплатите. Ако хората имат нужда от това изкуство ще посещават представленията и заплатите ще съответстват на изработеното. И не разбрах къде точно е тежестта на тази професия..
    Като е толкова тежка да си намерят лека професия....в производството,строителството или селското стопанство
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    30 0 Отговор
    Що се мъчиш с тази тежка работа, Мутафчиев?Бягай на село да копаш.
  • 17 А защо

    21 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Заради 10% от населението с техните разбирания за изкуство трябва да плаща целия народ??? Като толкова си обичат професията да не работят за пари а да творят за тези които ги разбират и ценят а щом са нужни на хората те ще посещават театрите

    Коментиран от #18

  • 18 Госあ

    7 7 Отговор

    До коментар #17 от "А защо":

    Простолюдието не посещава театри, а гледа бездарните водевили и реалитита на купените ни телевизии. Изкуството, спорта, науката и образованието и здравеопазването трябва да бъдат подкрепяни от държавата. Иначе ще гледате само порнография. Аз знам, че за вас това е идеално, ама айде да пазиме и нек’ва култура, А ?

    Коментиран от #22, #26

  • 19 актьора как допринася за БВП на държават

    16 0 Отговор
    Всички на хранилката искат ,а 80% не допринасят за БВП,е за това е мизерия и цялата страна се събра в 3 града

    Коментиран от #21

  • 20 9689

    10 0 Отговор
    Подлога на мутрата,като искаш хващай лопатата.
  • 21 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "актьора как допринася за БВП на държават":

    80% са прекупвачи на банани, перални, компютри, телефони или к’вото и да било. Като занулите и културата напълно, както спорта и науката, ше станем съвсем истинска демокрация.
  • 22 Посещават

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    безплатни постановки с целия отбор с детенце и бебенце и става голяма пиеса в залата.
  • 23 Чочо

    17 0 Отговор
    У аз искам ,като започна работа в завода да стартирам с 2000 лева,ама шефа вика :
    -"Като покажеш какво можеш,тогава може да говорим за такива пари".😀😀
    И так младите артисти нека първо покажат ,че са гледани......и,чак тогава да искат пари.
    Иначе е ясно......всички искаме прекрасен живот като в комунизма и светлото бъдеще.
  • 24 5043

    13 1 Отговор
    И без професионални актьори можем да живеем . Както е в много държави , има самодейци и те могат да играят като вас . Правете реформи във вашата област , там всичко е по съветски образец .
  • 25 хах

    14 0 Отговор
    За художници стартова заплата ще има ли?
  • 26 ZеЛЕвСКИ

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    КАТО ИСКАШ " да пазиме и нек’ва култура" ПОДКРЕПИ ЧИТАЛИЩЕТО У ВАШЕ СЕЛО..... МУ-ХА-ХА...

    Коментиран от #30

  • 27 Христо

    9 1 Отговор
    Заплатата се изкарва срещу свършена работа.Защо не ревът за заплата Рачков Краси Радков защото са кадърни и се справят добре докато ти искаш заплата за некадърност узаконена с декрет.Ако ти престанеш да се занимаваш с политика също имаш шанс да станеш добър актьор но докато политиканстваш ще си стоиш встрани от културата.

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БОЙКО И АРТИСТИТЕ СИ ИЗБИРА

    0 0 Отговор
    ДА МУ ЯДАТ .......
  • 30 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "ZеЛЕвСКИ":

    По скоро бих подкрепил финансово превъзпитателни лагери, да ви превъзпитат малко простолюдието.
  • 31 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Христо":

    🤣🤣🤣 евалата ристьо !
  • 32 Ттт

    0 0 Отговор
    Мутафчиев, а имаш ли 10 жилища под наем, защото имат много. Кой в тия тъжни години ходи да ви гледа. Тук е безплатно. Пари няма, Ице. Ко ша правим, а един бизнесмен, парите са у народа, а не в държавата. Прав си аго бизнесмене, нито ги осигурявате, как да влязат пари в хазната, поне откак се помня, работехме след съкращение по 10 часа, а ни осигуряваха на 4 часа, и младите с малки бебета заминаха за Гърция изкарах си документите за Гърция ха да тръгна, но доктора, ако отидеш, болен с тежка операция и с ковчег ще те върнат, не съжаляване майки с деца, че някои не заминахме, все пак си останахме при децата малки, а тия умряха от Гърция, така, че ице, парите на никого не стигат, у дома никой не знае какво ядеш, купи хляб и го надроби в айряна, като ти свършат тия 900 лева и здравосливно е. Като ги наблюдавам, тия които имат повече се оплакват. Нали от телк ви дават някой лев, кой инфаркт, рак, дтигат ви 65 лева. На времето в онко не се плаща, а сега пари всеки иска. На диета, лук и хляб мляко кисело от 1.09 лева и хляб преоценен. Ровят се в кауфланд богатите да купувст преоценени, а бе директор на фирмата, не се шегувам, мръсен, пари ли няма за сапун и вода, ако не ме е срам ще му подаря да се изпере. Няма да пушите цигари. Не можели. Гладувайте. Гледам един мръсен млад, дай ми бутилка, 2 кутии цигари и един хляб, 48 лева
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове