Last news in Fakti

5 Май, 2023 23:30 1 321 1

Важните новини във ФАКТИ на 05.05.2023 г.

  • бойко борисов-
  • петър витанов-
  • огнян герджиков-
  • гарабед минасян-
  • катастрофа-
  • цончо ганев-
  • стоян михалев-
  • корнелия нинова-
  • комисии-
  • атанас пеканов-
  • банков сектор-
  • две фирми-
  • пенсии-
  • платени зон-
  • сърбия-
  • финанси-
  • искрен арабаджиев-
  • сийка милева-
  • план за възстановяване и устойчивост на република българия-
  • почивни дни-
  • канабис-
  • взрив-
  • кирил петков-
  • борисов

Лидерът на ГЕРБ за първи път говори като депутат от трибуната на НС

Важните новини във ФАКТИ на 05.05.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов ядоса Корнелия Нинова

"Използвам случая, за да се обърна към всички вас. Благодаря на министрите, че са дошли на днешния блиц контрол. И на Демерджиев специално, информацията която изнесе е малко шокираща", каза лидерът на ГЕРБ Борисов, който за първи говори от трибуната като депутат.

Петър Витанов: Партиите не са петимни да си сътрудничат. Правят се тънки политически сметки, свързани с местните избори

Всеки опит БСП да бъде въвлечена от петата си позиция в дясно управление би довело до политически крах на партията. "Здравият разум ни казва, че нямаме място в подобна управленска конфигурация. Твърде малки сме, за да можем да участваме в нещо подобно", каза евродепутатът от БСП Петър Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Огнян Герджиков за работата на депутатите: Аматьорщина и самодейност. Разколебан е за редовен кабинет

Идва ли краят на политическото безвремие? По темата своя коментар пред камерите на Bulgaria ON AIR направи бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. Според него преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се въртят в омагьосан кръг. "Първата политическа сила е ГЕРБ, следователно втората е тази, която е призвана да направи компромис", подчерта той, като допълни, че е несериозно депутатите да не могат да изберат председатели на постоянните парламентарни комисии. Герджиков определи действията им като "аматьорщина" и "самодейност".
Разколебан съм, че ще има редовно правителство. Не може тези хора да не съзнават, че не може да се мисли единствено партийно и егоистично, че в крайна сметка - цяла България гледа тях и ще ги намрази. Местните избори наистина са много важни. Който владее София, на практика владее и страната. Основните политически играчи са се вторачили в местните избори и затова се стремят да си постелят добре за вот, каза още експертът.
Според Герджиков най-опитният в политическите игри е Бойко Борисов.

Проф Минасян: Като влезем в еврозоната от макроикономическото управление зависи дали ще стигнем до „гръцки сценарий”

„След приемането ни в еврозоната от вътрешното макроикономическо управление зависи дали ще стигнем до т.нар. „гръцки сценарий”. Това каза в ефира на предаването „РеВизия” по NOVA NEWS бившият член на Управителния съвет на БНБ проф. Гарабед Минасян.
Експертът смята, че покачването на инфлацията в еврозоната ще върви паралелно с повишение на заплатите. Но са важни и вече натрупаните стойности, които ще се обезценяват с нарастването на инфлацията.
Проф. Минасян обясни още, че брутните валутни резерви на България към края на 2022 г. бяха 85 млрд. лева. Това са натрупаните средства, които се стопанисват от БНБ. Тях институцията инвестира за получаване на определен доход. Така финансира своята собствена дейност. Около 3/4 от излишъка пък отива в държавния бюджет, а останалото - в резерва на банката. Заради неблагоприятните финансови условия в света от 2017 г. насам обаче БНБ не е правила никакви вноски в хазната и дори има негативна доходност от инвестирането на активи в чужбина.
„Законът за БНБ изрично ѝ забранява да предприема каквито и да било мерки, насочени към регулиране на паричното обращение, т.е. провеждане на целенасочена монетарна политика. УС на банката обаче има право да определя задължителни минимални резерви на търговските банки. Преди дни те бяха увеличени от 10 на 12%. Прозира намерението за въздействие върху паричното обращение с цел намаляване на вътрешната инфлация”, каза още професорът.

Катастрофа на магистрала "Тракия", едната кола е напречно на платното за Бургас

Тежка катастрофа е станала на магистрала „Тракия“ при километър 292-ри, съобщават слушатели на БНР-Бургас.

Цончо Ганев: Това е атентат срещу главния прокурор - без значение дали се казва Гешев, Цацаров или който и да било

"Това е атентат срещу главния прокурор - без значение дали се казва Гешев, Цацаров или който и да било. Това е атентат срещу държавата като цяло. Грешката на заместника на Гешев по никакъв начин не променя факта, че има атентат. От тук нататък нека следствието да реши кой е виновен и кой го е направил това". Това каза в ефира на БНТ Цончо Ганев от "Възраждане". Той коментира разследването на опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев. Според него, каквито и да са последиците, вижда се, че взрив има.

Стоян Михалев: Целта на Борисов е да ни прати на избори, но да каже, че не той е виновен

"Целта на Бойко Борисов е да ни прати всички на избори, но да каже, че не той е виновен. Не мисля обаче, че вече може да излъже някого с това, ако го направи", каза в ефира на Nova News депутатът от ПП-ДБ Стоян Михалев.

Корнелия Нинова: В игри с квадратчета БСП няма да участва. Свидетели сме на бразилски сериал

Тези игрички, които Борисов играе с ПП-ДБ, с БСП няма да му се получат, каза в ефира на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя допълни, че Столетницата в игри с квадратчета няма да участва.

Депутатите се разбраха за комисиите в парламента. Председателите им - от старото НС

Депутатите в 49-НС избраха постоянните състави на 25 комисии в парламента. Председателите им ще са от старото НС.

Пеканов напусна НС по време на изслушването си, Свиленски гневен: Нагъл човек, избяга

Депутатите се разгневиха повече от обикновеното, след като вицепремиерът Атанас Пеканов напусна пленарната зала по време на изслушването си. Последваха доста квалификации по негов адрес от различни политически сили, информират от novini.bg.
"Взеха да се подиграват всички с нас. Всеки имал някаква работа, решил и си тръгнал. Ние ще чакаме до четири часа той да реши да се освободи и да се върне. Това Народно събрание ли е или какво е?", попита Маноил Манев от ГЕРБ и го обвини, че дори си е забравил папките в пленарната зала.

Пеканов: Служебният кабинет е предприел всички действия за предоговаряне на ПВУ, чакаме решението на ЕК

Служебният кабинет е предприел всички действия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Подготвените промени трябва да бъдат съгласувани с Европейската комисия. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов при изслушването му в парламента, предаде репортер на "Фокус“.

Илия Лингорски: Банковата система е секторът, който е най-подготвен за въвеждането на еврото

Банковата система е секторът, който е най-подготвен за въвеждането на единната европейска валута. Това каза Илия Лингорски, член на Управителния съвет на БНБ.

Срокът изтече: Две фирми са подали оферти за медицински хеликоптери на лизинг

За участие в процедурата за лизинг на два медицински хеликоптера с цялото оборудване и лицензирани пилоти има подадени оферти от две фирми. Това каза служебният министър на транспорта Христо Алексиев в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев, съобщават от БНР. Срокът за подаване на офертите е бил до вчера.

Вдигат почти двойно някои пенсии?

Определени пенсионери може да получат почти двойно увеличение. Служебното правителство предлага всички пенсионери с инвалидни пенсии, на които е определена чужда помощ в ТЕЛК решението, да имат право на добавка в размер 75% от социалната пенсия за старост.

Без синя и зелена зона в София за 6, 7 и 8 май

Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят по време на празничните дни - 6, 7 и 8 май 2023 г., съобщават от Центъра за градска мобилност. Паркирането в тях ще е безплатно.

Д-р Цветеслава Гълъбова: Положителните коментари в мрежата за трагедията в Белград са по-ужасяващи от самото събитие

“Това, което се е случило в училището в Сърбия, е ужасяващо, но още по-ужасяващо е наличието на положителни коментари в социалните мрежи“.

Финансовото министерство се захвана за приходите от ДДС

Министерството на финансите ще създаде работна група, от която очаква да предложи консенсусни мерки за подобряване на прогнозирането и анализите на приходите от ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите (МФ).

В нея освен представители на министерството и на Националната агенция по приходите, ще бъдат поканени за участие също бизнес организациите и всички заинтересовани страни.

Министър Росица Велкова взе това решение във връзка с изразените становища по повод публикувания за обществено обсъждане Проект на правилник за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данъка върху добавената стойност.

Искрен Арабаджиев: От ПП-ДБ не бихме допуснали и зам.-министри от ГЕРБ

„Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ, нито ще подкрепим правителство, в което ГЕРБ участват. Те са победителите, те трябва да дадат решение. Изборите пред ГЕРБ са няколко – те трябва да дадат решение на кризата в момента, да решат дали да предложат тяхно правителство с подкрепата на ДСП и на Пеевски, дали да отидем на избори, или да подкрепят правителство на малцинството на ПП-ДБ без министри на ГЕРБ и да упражняват контрол през парламентарните комисии. ГЕРБ за 12 г. една реформа не направиха в изпълнителната власт”. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Сийка Милева отговори на Демерджиев

Вътрешният министър Иван Демерджиев явно знае предварително заключенията от назначените експертизи преди те да са готови.

Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред "24 часа" по повод казаното по-рано днес в парламента от вътрешния министър Иван Демерджиев.

"Той няма достъп до материалите от образуваното досъдебно производство. Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) право да разгласяват информация по него имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след тяхно разрешение и конкретни лица, сред които той не е", добави тя.

Разследването се води от екип от следователи от Националната следствена служба (НСлС) под ръководство на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП). Предстои Европол и други наши партньори да подпомогнат разследването, уточни Милева.

Ниската компетентност или политическата пропаганда не могат да оправдаят изказвания, които са в противоречие с конституцията и законите в страната, заключи тя.

1599 фирми са одобрени за финансиране по процедура от Плана за възстановяване – „ИКТ решения и киберсигурност“

Министерството на иновациите и растежа започва да сключва договори с 1599 фирми, които са одобрени за финансиране по втората вече приключила за кандидатстване процедура от Плана за възстановяване – „ИКТ решения и киберсигурност“. Вече са изпратени първите 750 покани към микро-, малки и средни предприятия у нас.

Преди трите почивни дни: Българите тръгнаха към Гърция

Засилен е трафикът в Гърция от влизащи от България леки коли. Няма задръствания. Отправено е предупреждение към туристите за увеличени случаи на заразени с Covid-19, съобщи БНР.

Пътна полиция в Северна Гърция информира за засилен трафик на леки автомобили от България.

10 кг канабис в автобус, идващ от Испания, откриха митничари на "Калотина"

Митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ в ТД Митница София задържаха 10 килограма канабис в багажа на български гражданин.

Иван Демерджиев: Взривът в инцидента с Иван Гешев не може да преодолее бронята на автомобила и да го убие

„Имаме много ясни насоки, които могат да ни доведат до хората, свързани с този взрив“. Така вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев отговори на журналистически въпрос за това дали разследващите имат данни за хора, свързани с взрива, който избухна на 1 май до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци. Това съобщи БТА

Кирил Петков: Пред ГЕРБ-СДС има три избора

Пред ГЕРБ-СДС има три избора. Това каза съпредседателят на коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България“ пред журналисти в парламента, съобщи "Фокус“. "Ако имат критики към управленската ни програма, няма проблем. Вече е време кой от тези три избора могат да направят – или правителство с ДПС, или нови избори“, допълни Петков.

Това, което сме показали е състав на кабинет, който може да изпълни тази управленска програма, допълни той.

По-добър финансов министър от Асен Василев няма, категоричен е Петков.

Мандатът е в Борисов - може да подкрепи ДПС или отиваме на нови избори, допълни той.

Политолог: Борисов гледа сериозно към следващите парламентарни избори

Коалиция няма да има между ГЕРБ, БСП и ДПС, тъй като би било изключително негативно решение за ГЕРБ, те биха си навредили по този начин. Въпросът е дали ще може да се направи някаква конфигурация с друго джентълменско споразумение.“


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол