Last news in Fakti

8 Май, 2023 17:04 6 458 54

ЕЦТП: Прикрива ли някой двойния убиец от катастрофата в София?

  • сливница-
  • катастрофа-
  • софия

Следите от катастрофата обаче са бързо и старателно заличени и това повдига куп въпроси

ЕЦТП: Прикрива ли някой двойния убиец от катастрофата в София? - 1
Снимка: БГНЕС

Тежкото пътнотранспортно произшествие от първите минути на 8 май 2023 година в София, при което пометени от автомобил загинаха момче на 23 години и момиче на 18, и двамата пешеходци, е причинено от водач, получил свидетелство на управление на моторно превозно средство само преди два месеца и половина.

Това се казва в становище на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП).

На мястото на инцидента на бул. "Сливница" в района на кръстовището с бул. "Константин Величков" експерт на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) установи, че спирачният път на автомобила е близо 300 метра, което говори за много висока скорост.

Следите от катастрофата обаче са бързо и старателно заличени и това повдига куп въпроси. Според очевидци жертвите са блъснати на две различни места.

Почти 12 часа по-късно обаче липсва ясна и точна информация от страна на органите и това поражда спекулации и съмнения за прикриване на факти.

Станалото е поредната фатална катастрофа с участието на водач със съвсем минимален стаж, което крещящо показва важността от прилагането на наредба Н-12 от 5 август 2019 година.

Тя се отнася за "реда за служебно обследване на тежките пътнотранспортни произшествия, допуснати от водачи, придобили правоспособност за управление на моторни превозни средства от две години, и водачи на моторни превозни средства за обществен превоз или за собствена сметка на пътници и товари, и набелязване на мерки за тяхното ограничаване".

Според член 9, ал.1 на наредбата е предвидено ежегодно в срок до 1 май комисията по тази наредба да изготвя и публикува анализ на данните за предходната година. Този анализ трябва задължително да включва предложения и мерки за подобряване на безопасността и движението по пътищата.

Досега обаче този анализ никога не е бил публикуван в пълнота! Миналата година анализът бе изготвен само от страна на МВР без участието на останалите институции, имащи отношение по закон към безопасността по пътищата.

През февруари тази година ЕЦТП предложи съдействие чрез участие на свои експерти в изготвянето на доклада. Това обаче бе отказано с мотив, че в институциите има достатъчно експерти, които да подготвят документа за 2022 година. Пълен такъв обаче и до днес няма. А в наредбата, в чл. 3, ал. 12 е предвидено "при провеждане на служебното обследване председателят на комисията по Н-12 да може да покани за участие в нейната работа представители на други дъжавни органи, невключени в състава ѝ, представители на органи на местното самоуправление, както и представители на други организации и сдружения, които имат отношение към безопасността на движението по пътищата".

Липсата на пълни доклади за последните три години води до липсата на мерки и превенция относно поведението на водачите с малък стаж. А това без съмнение няма да доведе до намаляване на броя тежки катастрофи, като днешната. ЕЦТП настоява за публичност на фактите относно инцидента, както и за незабавни действия от институциите по темата с младите водачи. В противен случай ще продължим само да четем статистики, докато губим животи!

ЕЦТП изказва съболезнования на семействата на жертвите!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце ЕООД

    86 4 Отговор
    Разбира се, че покрива. Само от факти не знаят какво става.
  • 2 честен ционист

    118 2 Отговор
    Щом са го изкарали, че не е бил друсан, значи го покриват ама много яко. Сега ще го изкарат по непредпазливост, а двамата клетника на пешеходната подпийналии.

    Коментиран от #15

  • 3 сигурно

    101 3 Отговор
    Баща му да не е магистрат , и сега каскета да му постави чадъра !!
  • 4 пацо

    110 3 Отговор
    СИНЧЕ е на някои съдия,прокурор или депупад

    Коментиран от #21, #23

  • 5 Сто процента

    105 1 Отговор
    Вижте в каква държава живеем и колко карикатури с власт се смятат за богоизбрани. Прикриват го и то яко го прикриват, келешчето на мама и тати.
  • 6 Поздравления

    114 2 Отговор
    В таз държава мафията стана униформена
    Представяте ли си във какъв парадокс сме превърнали България
    Главния прокурор да се стреля сам за да го дадат по новините

    Коментиран от #12

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    55 1 Отговор
    Прикрива но убиеца от Съдбата не ще се Скрие
  • 8 Щом

    79 2 Отговор
    за 2 часа се появиха 20 версии , разбира се , че го прикриват !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 страната на Абсурда

    46 1 Отговор
    тука всичко е делавера и/или менте
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 по честному

    32 3 Отговор

    До коментар #6 от "Поздравления":

    Що стана ? То за един ден не стават тия работи , виж за 3 десетилетия е нормално да постигнем такива "върхове" в държавата .
  • 13 24 часа, един клик

    41 0 Отговор
    18-годишният Адриан Антонов е шофьорът, убил двама младежи в София снощи.

    Коментиран от #28

  • 14 Безпристрастен

    55 0 Отговор
    То и на глухите стана ясно,че има чадър.И не от онези- ръчните при дъждовно време.Не бил друсан,нито грам алкохол не е употребил!? А кара с над 180 км в прав участък ( отделно стръмния спусък от моста на Захарна фабрика) . Какво,ще го изкарат още малко,че едва ли не- изпаднал в ступор от уплаха.Обзалагагам,се че или е татин- мамин,или някой чичов- лелин.Дано журналисти се разровят яко,до дъно,коя е средата в която се е пръкнал този примат.Може да изпълзят много неща.Защо няма кръвна проба? Как са установили безпристрастно,че не е бил яко надрусан,или в комбинация от двете? Задържали са го,но алармата вече е била задействана.Това подсказва,че зад гърба му стои/ стоят много силни хора, или с много пари,или във високите етажи на властта.Жалко за погубеният живот на две млади човешки същества. Ей,така- от раз,заради някакъв шосеен гамен, който знае ,че е недосегаем!

    Коментиран от #32, #50

  • 15 ПСР

    51 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    И кръвни проби не са му взети.
    Куп версии-гонка,тяма гонка,момчето намерено на 300 м.,не,на пътеката било,заедно с нея.10 или 12 часа мълчаха милиционерите.Защо ли?!

    Коментиран от #22

  • 16 От 6 май

    27 8 Отговор
    Прибира се човека в 3 през ноща, настъпвал малко повече газта! И хоп в тъмнината каруца с 4 ромски събратя! Каруцата неосветена и белята е голема! Коня и каруцата на кайма, и четиримата роми ни един не оживя! Край Сливен се е случило това, и това е тъжно новина! Язък отива си данъкоплатеца, за 4 пияни рома, а заедно с тях умря и коня!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 замислен

    15 30 Отговор
    Ей хора, погледнете колата та това е Форд КА, максималната му скорост е 120-130 км/ч. Нито водача кара "голяма мощна кола" нито е употребил алкохол и или наркотици. А цял ден се изказват "експерти" за алкохол и наркотици или за ограничаване на младите водачи за мощност на автомобила!

    Коментиран от #24

  • 19 Копейката

    13 10 Отговор
    Като в Русия сме.

    Коментиран от #25

  • 20 Първо

    43 1 Отговор
    имало полицейска гонка , после - нямало било , свидетел каза , че едва се е държал на краката си и изглеждал пил или под дрога неадекватен , после светкавична експертиза , че нито бил алкохолизиран , нито открили следи от наркотици ! Някъде за секунди се мерна името му , май Андриан беше първото , но изчезна в дън земя !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 честен ционист

    36 3 Отговор

    До коментар #15 от "ПСР":

    Щото чакат експерта от Израел..

    Коментиран от #26

  • 23 +-+-

    38 2 Отговор

    До коментар #4 от "пацо":

    Забравих - убийците на Милен Цв. и двете момичето при "Хемус" чии деца са - дали на прокурор и на съдия??? Просто мафията е на по-ниско ниво - примати с пари и мускули, пхревзеби властта.
  • 24 Бибитко

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "замислен":

    Ясно, че снимката не е на тази катастрофирала кола, защото се вижда, че колата на публикувана снимка се е ударила челно в стълб или дърво.

    Коментиран от #31

  • 25 РИТОРИЧНО☝

    8 11 Отговор

    До коментар #19 от "Копейката":

    МИ ТО „БРАТСКАТА ”
    КРЪВ...ВОДА НЕ СТАВА...🤔апропо
    ПО МОСКОВСКИТЕ ТВ КАНАЛИ
    Е ПЪЛНО С ТАКИВА.......
  • 26 Не бе дончо

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "честен ционист":

    Баяр Османи и Муцкоски чакат!
  • 27 Справедлив

    38 0 Отговор
    Абсолютно сигурно е, че зад шофьора помел двама души стои много важен човек.
    Това винаги е така, когато въпросите за повече от отговорите....
  • 28 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 0 Отговор

    До коментар #13 от "24 часа, един клик":

    Прикриват го защото свидетел разказал защото Шофьорът бил неадекватен
  • 29 хоууу

    35 0 Отговор
    Обикновено такива храбреци са храбреци защото разчитат на някой, който им стои зад гърба. Държавата на овластените престъпници.
  • 30 Конспиратор

    21 0 Отговор
    Прикриват извършителя (поредното леке) - пресцентъра на МВР беше поканен да си вдигнат телефона от водещ журналист в нова директно в ефира за официално съобщение по този фрапантен случай (може да е било гонка с полицейска кола)...
  • 31 замислен

    27 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бибитко":

    Ако това НЕ е колата значи "ФАКТИ" са в далаверата и ни ЛЪЖАТ! заблуждават ни! нито алкохол, нито наркотици (нищо че полевите тестове и за двете са за по малко от 15 минути), 300 метра спирачен път с тази кутия за обувки на снимката която цял ден дават може да има само ако е била закачена за някой джип!
  • 32 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Безпристрастен":

    Безпристрастен Точен Сте
  • 33 Опааа

    17 0 Отговор
    Пишете името на тоя вееее мисиркиииии!
  • 34 карамфила

    18 2 Отговор
    Да не се окаже че бащата на двойния убиец от бул. "Сливница" е мафиота гешеф?
  • 35 карамфила

    22 1 Отговор
    Милиционерите и генерал прокурора един убиец Георги Семерджиев не могат да осъдят вие ми говорите за правосъдие.
  • 36 Умен по цялата глава

    35 0 Отговор
    По Сливница на всяко кръстовище има камери-
    що се правят на ударени ??!Чие дете прикриват??Кой е тоя боклук бе,...
  • 37 Ами

    24 1 Отговор
    Като напишете имената на бащата и на дядото, ще стане ясно! В мутроландия нищо не се променя!
  • 38 Демократ

    23 1 Отговор
    Ясно е , че убиецът е нечие синче, свидетелите с показанията си доказват това. На убиеца му няма нищо за пореден път, защото карат мощни скъпи коли, което ги пази. Невинните нека си умират, няма даже съболезнования от изрода и мамка му и татко му към родителите на жертвите. Техният живот няма стойност, така е в бандитска България. Важни са бандитите и отрочетата им.
  • 39 ей така

    22 1 Отговор
    Форд Ка около 700кг. дори и турбо някаде четох вярвате ли че може да има 300 метра спирачен път през които да влачи гуми и да останат следи? Стига глупости съжалявам за невинните жертви БОГ ДА ГИ ПРИСТИ!

    Коментиран от #49

  • 40 ха ха

    13 0 Отговор
    то е рев за повече от яслата , не за жертвите и семействата с отнето бъдеще . А 300 метра е спирачния път на локомотив с 4 вагона , най вероятно с добавили една 0
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Коко

    17 0 Отговор
    За две кокошки - проби! За двама убити - фуражката установява - няма нужда! Напишете имената им? !!!
  • 43 Всички се усетихме че се прикрива идиот

    21 0 Отговор
    Кога ще му дадете имената на този олигофрен? За Семерджиев бързо излезе информация,а на този кретен е цял ден неизвестен,което вони на грандиозен скандал по казуса със самозабравили се кретеноидни връзкарчета
  • 44 Пловдив

    19 0 Отговор
    Поредния мамин пухльо,вероятно пиян и друсан,когото простите милиционерчета ще прикрият!
  • 45 Умен по цялата глава

    15 0 Отговор
    30 метра спирачен път за кола с ABS - да,ама 300 метра ....Съвсем за Канарчета ни взеха тия!!!

    Коментиран от #48

  • 46 Време е за

    16 0 Отговор
    Старозаветно възмездие:око за две,зъб за чене! След като няма държава,време е пострадалите да вземат правосъдието в свои ръце.
  • 47 Гай Турий

    16 1 Отговор
    Каква марка е колата на джигитчето? Кои са му майка и баща, възпитавали го в неуважение и неспазване на закони, на правила, на липса на шофьорска етика?! Защо се премълчават тия уточнения, кого прикриват??! Има нещо мътно в "Дания". Всеки ден и час по пътищата срещам пълни идиотчета и мъжки и женски, хванали геврека и си мислят, че са хванали Господ за пардесюто. А са тотални дебили, тъпи, нагли, но със самочувствие на божествени копия. И за такива цензурата тук да не трие, утре и вас може да почернят такива негодяи, за сега безименни и неуточнени, но същите като това изчадие.
  • 48 карамфила

    13 0 Отговор

    До коментар #45 от "Умен по цялата глава":

    За да го изкарат невинен не 300 а 3000 метра спирачен път ще му пишат на маминия убиец.Помните ли как в съда адвокатите на убиеца на Милен Цветков се се мъчеха да докажат че убиеца се е притекъл да му дава първа помощ и го е извадил от колата?
  • 49 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 3 Отговор

    До коментар #39 от "ей така":

    Там доколкото си спомням е нанадолнище.....Ако се е набрал с над 160км/ч е напълно възможно до голямото кръстовище на константин величков да е спирал!Бях ви написал 1сек със 100км/ч е 27,7 метра......При 150км/ч е 41,666метра /сек....между 6 до 7 секунди и е на 300метра.ако правилно съм разбрал тое се е движил от Люлин към центъра при захарна фабрика има спускане и после са светофарите на голямото кръстовище.Той е убил младежите някъде където наляво през булевард ли е там е мисля 2ра английска.В колата не се усеща скороста затова ви я пиша в числа....Дано някой се опомни......

    Коментиран от #54

  • 50 Паун

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Безпристрастен":

    Виж коментарите на журналистите и те са в играта
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Дарин Щерев

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не скорост а спирачен път
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове