Last news in Fakti

9 Май, 2023 10:31 923 12

Автоинструктор: За инцидентите с младите шофьори сме виновни всички-семейството, обществото, инструкторите

  • млади шофьори-
  • инструктори

Проблемът е, че няма добър подбор на изпитващи, затова и корупцията там е на високо ниво – за получаването на шофьорски книжки, казва Митко Трайков

Автоинструктор: За инцидентите с младите шофьори сме виновни всички-семейството, обществото, инструкторите - 1

За инцидентите с младите шофьори сме виновни всички. Като започнем от възпитанието в семейството, минем през обществото, което възпитава децата в недобра ценностна система, през шофьорски курсове и завършим с изпитите.

Това каза за Euronews Bulgaria автоинструкторът Митко Трайков по повод трагичния инцидент от столичния бул. „Сливница“ с две жертви.

След като това момче е получило шофьорска книжка, трябва да се замислим как изпитващият го е допуснал. Опитните изпитващи могат да разпознаят агресивните шофьори дори само за 20-30 мин., колкото трае изпитът. Проблемът е, че няма добър подбор на изпитващи, затова и корупцията там е на високо ниво – за получаването на шофьорски книжки.

Трябва да се види това момче как е взело изпита – да му се прегледа записът. Записите се пазят три месеца, той скоро е взел книжка, значи записът би трябвало още да не е изтрит.

Навремето като станеше катастрофа с млад водач се изискваха обяснения от инструктора и изпитващия – как е бил обучаван, какво му е било поведението по време на курса и изпита. За съжаление сега не се търси отговорност от инструкторите и изпитващите.

По повод идеите за ограничения на младите водачи, Трайков каза, че трябва да се прави разграничение между млад и нов водач. „Представете си един човек, който е взел книжка на 40 г. и трябва да вземе баща си, който е на 70 г. с него, за да закара детето си до болницата. Не е добра идея това.“

Според него работещата мярка ще е да се започне от подготовката на инструкторите, изпитващите, но и подготовка на децата от училищна възраст за начин на мислене на пътя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко ви гази с 200

    1 0 Отговор
    И мисирките са виновни.
  • 2 честен ционист

    0 0 Отговор
    "Трябва да се види това момче как е взело изпита – да му се прегледа записът. Записите се пазят три месеца, той скоро е взел книжка, значи записът би трябвало още да не е изтрит."

    Записът по една случайност е изтрит вчера.
  • 3 Нини

    3 1 Отговор
    Не е само до възпитание, чаовете на шофьорските курсове са прекалено малко. Как се предполага, че човек ще усвои всичко и ще развие навици за шофиране само за 31 астрономически часа? Разбирам, че се гледа цената да е по-ниска, но заслужава ли са там за едни 300-400 лева един човешки живот?

    Коментиран от #4, #8, #9

  • 4 честен ционист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нини":

    Да шофираш със 150км/ч не се изисква особени умения. Натискаш педала до ламарината и държиш права линия.
  • 5 шофер

    1 0 Отговор
    А някой НПО специалист, няма ли да се сети да поиска проверка на тая баракуда, дали изобщо има спирачки, кога и къде са проверявани?
  • 6 Анонимен

    4 0 Отговор
    Май вече на младите най-много им липсва самосъзнанието. Винаги при шофиране трябва на човек да мунсе върти една мисъл в главата - аз съм зад волана и трябва да шофирам така, че да не създам и най-малка предпоставка за ПТП. Това означава не да караш със 150 и в последния момент да избегнеш пешеходци или кола, а изобщо да не развиеш такава скорост.
  • 7 Да си кажем истината

    5 0 Отговор
    Истината е,че тези тежки катастрофи стават само при превишена скорост няколко пъти над разрешената.Българските шофьори нямат никаква култура за безопасно движение по пътищата.Болшинството въобще не се съобразяват със ЗДвП.
    Решението е:Повдигнати всички пешеходни пътеки и повдигнати всички кръстовища без изключение имат ли или нямат светофарна уредба!
    Запомнете го един път и завинаги г-да депутати!
  • 8 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нини":

    Но кой да чуе здравомислещите, Нини?! Отвратително е да се подминават очевидните решения на проблемите и да се гледа наъл печалните резултати отново като повод за изтъкване на хора, възрасти, поведения и т.н. Уж искат да променят нещо, а май искат само да си говорят. Да почиват в мир, горките хора! Дано повече хора като теб дават мнението си, насочено към промяна на резултата към по-добро!
  • 9 умен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нини":

    Броя часове почти не оказват влияние. Преди близо 20 години часовете бяха 20-25 (не помня вече) и нямам нито 1 нарушение за толкова години. А на тоя и 100 часа да му беше курса пак така щеше да си кара. До манталитет си е. Семейството също има голямо влияние. Баща ти цял живот като те е карал като бесен после като станеш и ти шофьор почваш да копираш.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 виновни са соросоидните фондации

    1 0 Отговор
    които накараха малцинствата да повярват че имат само права и никакви задължения

    липсата да данни за шофьора е поредното прикриване на цигански золум
  • 12 Чудно ми е

    1 0 Отговор
    Този хлапак кога и как спечели пари за кола.Май нещо много го глезят родителите,които е много вероятно да са разведени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове