Last news in Fakti

9 Май, 2023 14:26 860 43

Пеканов: Членството ни в Еврозоната ще засили нашия суверенитет

  • атанас пеканов-
  • еврозона

В 21 век той се изразява в защита на нашата позиция и активно и достойно участие там, където се взимат решенията

Пеканов: Членството ни в Еврозоната ще засили нашия суверенитет - 1

Влизането на България в Еврозоната ще бъде начин да засилим своя суверенитет. В 21 век той се изразява в защита на нашата позиция и активно и достойно участие там, където се взимат решенията.

Това коментира вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в рамките на форума “Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към Еврозоната”, организиран от Икономическия и социален съвет (ИСС).

“В момента България, поради съществуването на валутния борд, само реплицира решенията на Еврозоната, а след влизането в нея активно ще участва във вземането им”, подчерта Пеканов и добави, че приемането на общата европейска валута ще повиши и най-важната цена в нашата икономика - цената на труда.

“Ще помогне за по-бързо увеличаване на заплатите и ще даде тласък на реалните доходи, както се е случило в останалите страни в годините след присъединяването”, посочи вицепремиерът.

Участие във форума взеха и представителите на синдикатите и работодателите, които изразиха своята подкрепа за членството на България в Еврозоната и насърчиха институциите да работят активно и с прозрачност за успешната реализация на тази национална цел.


“Щастлив съм да видя представители на всички ключови институции в България, събрани на едно място на този ден - денят на обединена Европа, от една инициатива за по-достоверно информиране на българските граждани относно значението на пълната европейска интеграция”, каза вицепремиерът Пеканов в началото на форума.

Макар да е имало неверни твърдения, че едва ли не България ще бъде принудена да влезе в Еврозоната на сила, без да покрива нужните критерии, реалността е опровергала тези грешни твърдения и това не се е случило, коментира вицепремиерът и призова да използваме допълнителното време за още по-задълбочена, всеобхватна и засилена практическа подготовка на страната ни по пътя към въвеждане на еврото.

Атанас Пеканов цитира един първите анализи след приемането на страната в “чакалнята на Еврозоната” - ERM2, изготвен именно от ИСС. В документа ясно се посочва, че присъединяването на България се очаква да създаде условия за: по-висок потенциален БВП и средногодишен темп на реален растеж на БВП; подобряване на инвестиционната среда; увеличаване на експортната насоченост; по-ефективен пазар на труда и заетостта, високи нива на икономическа активност и трудова интеграция и др.

“Без пълноценното интегриране на българското общество към европейското, България трудно ще постигне реално сближаване със страните основателки на ЕС. В 21 век успешното развитие на страната може да се постигне само в сътрудничество и кооперация с останалите европейски държави. В сложни времена като днешните е необходимо да имаме стабилна опора в лицето на втората най-силна световна валута - еврото и да бъдем част от паричния съюз, за да имаме възможността да защитаваме своята позиция там и да участваме наравно във вземането на решенията”, категоричен беше Атанас Пеканов.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И ти си

    41 2 Отговор
    един член , не ти е работа !

    Коментиран от #19

  • 2 честен ционист

    62 2 Отговор
    За пръв път чувам страна да се откаже от националната си валута и да повиши с това суверенитета си.. Пеканката ви разправя врели некипели.

    Коментиран от #37

  • 3 Хихи

    50 2 Отговор
    Толкова лъжи на едно място не бях чел. Най ме кефи че заплатите щели да се вдигнат с приемането на еврото. Врели некипели за малоумници.

    Коментиран от #38

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Евроконцлагера

    41 1 Отговор
    Приемем ли еврото кафето ще стане 3 евро, ама заплатите ще останат по 400 евро.

    Коментиран от #43

  • 6 Ттттт

    32 1 Отговор
    Дали не готвят цифрово евро;)
    Потърсете инфо за какво става въпрос:(
    Факти, защо триете - цифрово евро!!!

    Коментиран от #18

  • 7 хммм

    29 1 Отговор
    Хващайте се с буци и дим да ви няма!!
  • 8 САНДОКАН

    32 1 Отговор
    Пеканчо сменяй си дилара ...
  • 9 Е да де

    35 1 Отговор
    Еврозоната ще засили ОТНЕМАНЕТО на нашия суверенитет
  • 10 Сатана Z

    31 1 Отговор
    Пеканият пич днес го има,а утре го няма.А Българският лев ще остане национална валута.
    Като не искате български левове се откажете от заплатите си и си намерете работа за евро.

    Z

    Коментиран от #13

  • 11 сноу

    20 1 Отговор
    Пеканчето пак баламосва ...то все тато му заръчва...т.е. иска да каже че ще засили неговия суверенитет ...Печенягата си е печеняга...
  • 12 От кухнята

    30 2 Отговор
    Пеканов е внук на комунистическо величие. Впоследствие става масонче, заради това наглее.
  • 13 честен ционист

    19 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Това да обясняваш на някой, колко е добре да приеме базова валута за своя при положение, че националната е с фиксиран курс към базовата си е чисто доза шезофрения. Всеки който харесва вида на еврити е свободен да си превалутира заплата в евро, ако това ще го направи по-европеец. Обаче с тия жълти стотинки за заплати и пенсии няма ли да ви е малко срам да се хвалите че получавате пенсия EUR 175, заплата EUR 350. В Европа толкова дават за издр=ъжката на един уличен пес на месец.
  • 14 За някой друг цент

    28 1 Отговор
    Леле как лъже Пеканчо ,как маже ;)
  • 15 Не бива да се случва

    22 1 Отговор
    Поемаме задълженията на фалирали държави и сме длъжни да им купуваме облигациите.
    - БНБ и МФ няма да могат при кризи до провеждат суверенна политика, както и НС.
    - Резервът в БНБ ще намалее.
    - ЕЦБ ще решава коя банка да оцелее, тя ще решава на кого да дава евро.
    -Ако не сме съгласни с решение на ЕС - ЕЦБ спира наличното евро в банките, както при гърците 30 евро на ден, няма да можем да теглим собствените си депозити.
    - Политиците ще могат да теглят по-големи заеми, които ще харчат чрез свои фирми, а народа ще плаща лихвите по заемите и заемите.
    - Политиците ще могат чрез подкупи към кредитни агенции изкуствено да "подобряват рейтинга на България", за да теглят и харчат заеми, което стана в Гърция, осъдени меж. рейтингови агенции и политици нямаше.
    - Регулациите за резервите на банките ще отпаднат, което значи лоши кредити и фалит на България.
    -При фалит ще се наложи да продаваме земя и ресурси, както гърците - острови, пристанища, но се оказа, че по-голяма част от пристанищата вече са чужда собственост.-
    -Изобщо не е фиксиран курсът евро - лев, при бъдеща обмяна. Няма подписан Документ за фиксиран курс. Това са устни договорки, при които част от Евробанкерите, казаха: "ще видим", на въпрос от българска страна. Отделно предстои референдум.
    Безумно, спекулативно вдигане на цени, което държавата не може да регулира.
    (единственото полупозитивно е намаляване на трансакции, но на фона на негативите, не си заслужава да се коментира, като се има предв
  • 16 чам

    1 20 Отговор
    Абсолютно вярно. Като член на евросъюза нато и еврозоната всяко посегателство върху територията на България е посегателство върху целостта на европейската империя, европейската валута и европейската територия.

    Коментиран от #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Преди повече от 2 г.

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ттттт":

    Премина успешно тестовете във Франция, циФровото евро. Кризата спомогна да се ползват все повече дигитални услуги. България също е приела, и прилага дигитализиране на сфери от живота ни, като част от "План за Възстановяване", предстои огромна безработица. Наскоро четох Стратегия на Лондонски Имперски Колеж - побелях. Вижте книгата на Зубоф, Патрик Ууд, Херинг и Катрин Остин, последната е работила в администрацията на Буш и на Уолстрийт - сериозна дама.
  • 19 Естествен Интелект

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "И ти си":

    С яйцеклетки....
  • 20 ей това е

    12 1 Отговор
    на черното да казваш бяло.
  • 21 Надрусан син шаман

    5 1 Отговор
    Тази "новина" да се чете черно на бяло.
  • 22 Баш софиянец

    18 1 Отговор
    Няма такива глупости просто! Ако се анализира дума по дума изказването на този чиляк, то е зверска пропаганда и нито един смислен аргумент.
  • 23 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    14 1 Отговор
    Обирай си крушите!
  • 24 Бгг

    17 1 Отговор
    Лъжа !!! Сополакът и той се опитва да измами народа си.
  • 25 дядото

    12 1 Отговор
    членството в евро зоната младо,а може би и продажно момче,съвсем ще съсипе нашия суверенитет,защото той не е следствие на подмяната на една зависимост с друго робство
  • 26 Козела

    10 1 Отговор
    Напротив, това е последната наченка на суверенитет,която е останала на България. Затова е този зор да бъде овладяна тотално и да се върже с тежките вериги на еврото. Тогава отвън ще ти пускат и спират парите, когато пожелаят. Тоест когато изпълняваш всичко, което искат от теб. Това е пълна робия.
  • 27 Продажници сте вие

    13 0 Отговор
    Тоя е страшен наглец. Този Евросъюз е като Римската империя. Разширява се само за да усвоява ресурси от нови територии. На кой и за какво му трябва бедна България в тази еврозона? В “Шенген” не може защото сте бедни,корумпирани и т.н , но в еврозоната може.......?!!! Кой е толкова наивен да ви вярва господа слуги на Евроатлантическата империя. Това е все едно роб на верига да каже : “Контролът върху съдбата ми е мой, защото аз държа веригата около врата ми........
  • 28 Шопо

    13 0 Отговор
    Не ви щем еврото, референдум за ЕС и НАТО.
  • 29 Минева

    10 0 Отговор
    И тоя е като навита пружина, едно и също плямпа
  • 30 факуса

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "чам":

    справки кипър,напълно защитен,вече раделен
  • 31 Този господин не знае ли,

    4 0 Отговор
    че като член на Еврозоната България ще има право да участва на всяко трето заседание на ЕЦБ и на заседание, в които не се разглеждат въпроси с паричната политика на банката. Твърдението е на известен финансов експерт и може да бъде видяно в Интернет.
  • 32 Сух

    5 0 Отговор
    Ето тава дава право на ония с атентатите, директно да заведе дело срещу този продажник за деверсия за чужди цели..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ха ха ха

    8 0 Отговор
    Няма да питаме теб бе комуноидно захаросано отроче. Ще го решим на референдума. Едно време родата ти ни е водила към комунизма, сега извъртяна ни води към евроатлантоджендъризма. Мъна оттук!
  • 35 Писна ми

    7 0 Отговор
    Тази кучка Петканов няма българско в нея
  • 36 Гост

    10 0 Отговор
    Да има собствена валута е част от суверенитета на една страна. Как точно отказването ни от наша валута е в полза на суверенитета ни?
  • 37 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Това е като, да се затвориш, за да си свободен.
  • 38 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хихи":

    Я да кажат, кое пречи на заплатите да се вдигнат и сега, докато сме вързани към еврото?

    Коментиран от #41

  • 39 Гого

    7 0 Отговор
    Еничар Пеканов нарушава мълчание само да пусне лъжи
  • 40 Гост

    7 0 Отговор
    Който иска евра, да върви на запад, докато стигне Тихия океан. Тука плащат и продават в левчета.
  • 41 Гого

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Заплатите няма да се вдигнат ДОКАТО НЕ СИ ВЪЗОБНОВИМ ПРОИЗВОДСТВОТО , ДОКАТО НЕ ВДИГНАТ ДОТАЦИИТЕ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ЖИВОТНОТО НА НИВОТО НА ФРАНЦИЯ, ИТАЛИЯ.... ДОКАТО НЕ ПОСТРИМ АЕЦ БЕЛЕНЕ И НЕ ЗАПОЧНЕМ НОВИ ПРОИЗВОДСТВА !!!!! ВРЕМЕ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове