Last news in Fakti

9 Май, 2023 15:30, обновена 9 Май, 2023 15:34 5 117 54

Алексей Петров: Императивно Иван Гешев да се оттегли като главен прокурор

  • алексей петров-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • оттегляне-
  • атентат

Разговорът за "Октопод"-а все още не се е състоял

Алексей Петров: Императивно Иван Гешев да се оттегли като главен прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

"Императивно Иван Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема, до приключване на разследването. Това разследване ще продължи много дълго. Ако аз бях на негово място, щях да се оттегля изобщо". Това заяви пред БНР бившата барета Алексей Петров, който е и експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм.

"Това оттегляне ми се струва, че би отпушило държавата в изключително много направления, дори стратегически. В тази ситуация държавата е длъжна да му помогне - да му намери друга подходяща работа", добави той.

Алексей Петров призова да се преустановят всички внушения, твърдения и намеци по негов адрес

във връзка с този случай. По отношение на сигурността много отдавна се ползват израелски експерти, коментира бившата барета и уточни, че няма нищо лошо и в този случай да се използват: "Чуждестранният експерт може да предостави информация, но не може да получава по какъвто и да е случай".

Във Фейсбук има повече от 100 фалшиви профила, каза той относно снимка в социалната мрежа с израелски експерт: "Злонамерени хора често се опитват да ме въвличат в неща, в които не участвам. Така мога да отговоря, когато съм лишен от трибуна или да се обърна към съда. В случая има нещо подобно. От това, което сте прочели на моята страница във Фейсбук, сте разбрали, че д-р Ципис има друга експертиза - той е мой колега и партньор в университета. Разработваме с него магистърска програма, свързана с политически науки и сигурност. Аз нямам връзка с митичния израелски експерт, който се свързва със случая с главния прокурор, нито съм го канил, нито пък познавам Ясен Тодоров, който го е завел, и още по-малко главния прокурор".

По думите му тревожното е, че главният прокурор е разпоредил за допускането на този човек в разследване срещу себе си. Тук ще възникнат и много въпроси дали това действие не е било и практика по други казуси, добави Петров.

Случилото се е терористичен акт и е без значение кой ще се окаже субектът и коя версия ще се окаже вярната,

посочи Алексей Петров. "Няма значение каква е мощността на взрива и няма значение кой е субектът на този акт, въпросът е кой е обектът. А обектът е представител на държавна институция. Посегателството върху него е с политически мотиви. Няма значение коя версия е. При тероризма - не се цели и не се измерва поражението му с разрушения, а с психологическо въздействие".

"Емоциите силно надделяха над рационалното поведение. Широката публика беше доста объркана, дори притеснена", отбеляза Алексей Петров.

Експертът се съгласи с твърдението, че прокуратурата е нагазила на политическия терен: "Намира се там и трябва да излезе незабавно. Очевидно е, че има нужда от това. Трябва да се постигне друго доверие в институцията. Недоверието в институциите и държавността е причината за това насилие, което наблюдаваме, за престъпността, за агресията. Не приемам надцакването на институциите, дори в конкретния случай, когато говорим за терористичен акт".

Според него

Борислав Сарафов е направил изявлението си спонтанно, импулсивно:

"В случая той поставя началото на сериозно разследване за разкриване на истината. От това начало зависи дали това ще се окаже режисура или това е някаква буря в чаша, при това вътрешна. Аз по скоро мисля, че е първото".

Алексей Петров заяви, че разговаря с Бойко Борисов много рядко по въпроси, с които се занимава в момента - свързани с различни иновации в областта на киберсигурността.

Разговорът за "Октопод"-а все още не се е състоял, категоричен бе той.

Алексей Петров заяви, че е приключил с партийната политика.

Срещу него имаше два опита за убийство.

На 29 октомври 2015 година стрелба с гранатомет срещу Алексей Петров вдигна на крак столичната полиция. Жертви за щастие нямаше. Сигналът за инцидента беше подаден малко преди 9 часа от един от охранителите на бизнесмена, който в момента на покушението не е бил на работа.

Това беше вторият опит за атентат срещу Алексей Петров. Първият беше на 15 август 2002 година. Тогава по него бе стреляно пред басейна "Спартак".

Припомняме, че през 2018 г. Специализираният наказателен съд оправда Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Кирил Топалов по няколко обвинения и осъди условно Марчело Джотолов и Янко Попов за изнудване на бивш полицай.

Това беше едно от трите дела, започнали след акцията през февруари 2010 г. Т.нар. "Голям Октопод" обаче така и не стигна до съда. По него беше обвиняем и Пламен Стоянов-Дамбовеца, а разследването беше за източването на "Кремиковци". Обвиненията бяха свалени.

Другото дело - "Нежния Октопод", беше за сводничество.

"Малкия Октопод" пък приключи окончателно с липсата на протест пред ВКС. Процесът беше за изнудвания отпреди над 20 години.

Срещу Алексей Петров започна и дело за пране на пари от работата му като консултант по окрупняване на мобилни мрежи в страната. Той обаче беше оправдан и по него през 2017 г.

Алексей Петров е съучредител на застрахователните дружества "Аполо и Болкан" и "Спартак", които се свързваха със силовото застраховане през 90-те години на миналия ХХ век, припомня БНТ.

В момента името му се свързва с "Лев инс".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    59 12 Отговор
    На каскета и боко ,мястото им е само в затвора .Всичко друго ще им е награда !!

    Коментиран от #50

  • 2 Пор Чвор

    50 6 Отговор
    чакай го да се оттегли...другия път ще хване куршум със зъби и петимата му платени фена ще изпаднат в екстаз
  • 3 Минева

    48 3 Отговор
    Такова дело, онакова дело и накрая приключили с нищо. И тоя е никаквец като тия, за които празнослови. Каскетурата защитава една ОПГ.
  • 4 Силоваците вън от обществния живот

    54 3 Отговор
    Този е символ на 30 г преход
  • 5 Ехх

    53 3 Отговор
    Чудя се как тъй тоя изплува точно сега !
  • 6 Абсурдистан

    41 4 Отговор
    Е щом този мафиот, по-известен, като Трактора казва нещо, значи е чиста истина! Какво падение на журналистиката! Време е да питат и Ел Чапо за Гешев!
  • 7 Аман

    18 34 Отговор
    Ей, много им пречи тоя гешев, затова ли дубай спретна атентат, че да се оттегли гешев. Народът иска да яде и да не умират децата му. Това го интересува, трета година дубай води война с гешев.

    Коментиран от #9

  • 8 Доротея

    34 5 Отговор
    Ще се оттегли и още как! След всичко, което му се случва тези дни, Гешев е не само напълно негоден, но и все повече вреден да заема какъвто и да е пост в обществото! Дайте му пенсията и да се занимава с градинарство в тих и романтичен кът някъде около Луковит! Всички сте за минимална пенсия! 472 лева!
  • 9 Благо Пинъса

    29 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аман":

    нещо за убиеца на Милен да кажеш? Как се справи там Гешев?
  • 10 фдф

    21 13 Отговор
    Тоз пък престъпник откъде изпълзя, че и ще държи такъв тон?
    Откъде накъде пък Гешев трябва да се оттегля? Някой реши да го сплашва/убива и затова Гешев трябва да се оттегли? Няма да се изненадам и ако тоя "експерт" не е замесен в цялата история..
  • 11 Въпрос

    18 1 Отговор
    Какво общо има Ал Петров с еврейския експерт?
    А с Ясен Тодоров, с Румен Киров, с Борислав Сарафов или с Румен радев!
    Само едно е доказано, че няма нищо общо с журналистката Мария А- хахаха
  • 12 Изглежда

    13 8 Отговор
    Оттеглянето на Гешев е била целта на атентата
  • 13 Стратегъ

    19 2 Отговор
    Може да отиде посланик в .....стан, по примера на лудичкия гл.прокурор Н.Филчев.

    Коментиран от #15

  • 14 Няма нужда

    19 3 Отговор
    Оставете Гешата..той си мисли че е главен прокурор на държавата Израел
  • 15 дерегистриран

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Стратегъ":

    С него да са: Сарафов за търговско аташе и Ясен Тодоров-за аташе по печата.Изобщо - "тримата от запаса"
  • 16 Предсказание

    21 4 Отговор
    Гешев освен че е първия български прокурор който поръча сам себе си ще е и първия български прокурор който ще лежи във затвора

    Коментиран от #51

  • 17 Бамбука

    3 15 Отговор
    Доста коментари по темата, незапознати с фактите. Алексей Петров е един от малкото известни, поставящи интересите на България над всички други. Толкова от мен по темата.

    Коментиран от #54

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АКСИ ПЕТРОВ Е ОПГ ДОГАН, ББ БСП ,И ИТН

    3 7 Отговор
    гЕШЕВ ЩЕ Е ЖЕРТВА НА ОПГ -ГЕРБ И ДПС /ББ аЛ ПЕТРОАВ И САРАИТЕ / С ЦЕЛ ДА СЕ СФОРМИРА ПРАВИТЕРСТВО С ОПГ ГЕРЛБ И ДПС ЗА СМЕТКА,А ГЕШКАТА ,,КОЙТО НЕ Е АДЕКВАТНА СЪС СИТУАЦИЯТА КОЯТА МУ Е СПРЕТНАТА ЗА ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ И ШАЙКАТА ДБ ЗА СМЕТКА НА ДРУГА ШАЙКА НА ГЕРБ И ДПС
  • 20 Читател

    12 1 Отговор
    И той иска да се оттегли но не може, защото е част от задругата и който се откаже гори,като скачени съдове са, ха познайте с кого
  • 21 Лаврентий Берия

    10 1 Отговор
    Въобще, чисто като сълза Главоного. Дори дава съвети! Пишман гранатометаджии. А какви гранатометаджии имаше на времето, ей! Ако не беше тъжно всичко това, щеше да е смешно.
  • 22 ЕДГАР КЕЙСИ

    21 2 Отговор
    АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ - ПОМАК ОТ ........ ТЕТЕВЕНСКИТЕ КОЛИБИ ....... (ДС) ....... ФАКТ !
  • 23 Няма такава държава !

    21 2 Отговор
    Този турчин вместо да е в затвора,акъли раздава ! Маджо,Пашата,Маргините,Цв.Бориславова,Рапона и т.н си живеят царски !
  • 24 един

    12 3 Отговор
    Тоз като Прогожин взе да се обажда и той!
  • 25 ЕДГАР КЕЙСИ

    10 8 Отговор
    ВСИЧКИТЕ МАФИОТИ , КРАДЦИ И ШАРЛАТАНИ ......... ИСКАТ ДА УБИЯТ ........ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ! ! ! ЯСНО ....
  • 26 Стра хиена си ти Алексей Петров

    17 4 Отговор
    Но и ние не пасем трева и знаем на кого бяха лепнали прякора "Трактора" и кого разследваха за връзки с организираната престъпност и за много други далеч по-мръсни работи.Такива като тебе имат сметка да има слаба държава и прокурор - послушко,а нищо чудно и да стоиш зад атентата с подставени хора и заинтересовани "другари"

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да те ...

    12 1 Отговор
    в експерта смотан.
  • 29 Матей преображенски

    18 3 Отговор
    Тоя геш си заслужава дето го замесиха в долнопробния спектакъл,освен ако не е негова одурма.Няма си друга работа геш,митка насам-натам и с кортежа си като монарх и от скука и тщестлавие си урежда комплот,колко величествено и въодушевително.Чак трактора го похвали,за блестящата идея да се позове на юдейски консултанти.Значи те са последна инстанция,щом казват ,че е реален атентат ,трябва да вярваме,а всъщност се получи грандиозен конфуз,опитват се да замажат положението и ни слово да го изритат от тая синекурна длъжност и да сложат някой от ранга на Л.Кьовеши.Има Авгиеви обори за разчистване,а тоя се занимава с негови си мафиотски занимания.
  • 30 Последния Софиянец

    18 6 Отговор
    Селски ганстер дава иннервю за сигурността на България, това го има само в оркландия и тук!
  • 31 Пор Чвор

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "Стра хиена си ти Алексей Петров":

    то пък сегашният прокурор се пръска от сила бахахахахаха една Иванчева дето сготви, всичкото мафиот на улицата
  • 32 свако

    10 6 Отговор
    И ти ли бе рязяна бургио.И теб ли включиха.И защо да се оттегли?Защо толкова много ви пречи тоя Гешев бе.Защо,а?

    Коментиран от #43, #47

  • 33 ПЕНСИОНЕР

    14 5 Отговор
    ТОЗ ПЪК ОТ КЪДЕ ГО ИСКОПАХА - И ТОЙ ОТ ЖЪЛТОПАВЕТНИТЕ ЛИ Е?
  • 34 ПЕНСИОНЕР

    10 4 Отговор
    ТОЗ ПЪК ОТ КЪДЕ ГО ИСКОПАХА - И ТОЙ ОТ ЖЪЛТОПАВЕТНИТЕ ЛИ Е? РЕАНИМАТОРИ В ДЕЙСТВИЕ!!!!
  • 35 спартак

    12 4 Отговор
    Пак ли този продажен "експерт" ....мафиот от Лев инс...
    не ви ли е срам да искате "мнението му" , та той служи и е служил винаги на чужди интереси
    ПОЗОР
  • 36 НЯКОЙ

    7 2 Отговор
    Трябва да се намери един по-мек и удобен стол за Иван Гешев - това подсказва господинът по-горе, защото ИГ знае много болезнени тайни и трябва мно-о-о-о-го грижовно да го приберем някъде ! Хората отдавна предлагат къде е най-удобно да бъде прибран, но той едва ли ще иска.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор
    Това беше Театър Цирк
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Един

    10 3 Отговор
    Ахаа, явно и този бандюга е настъпен по мазола от Гешев.

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Братята Кабабик

    9 3 Отговор

    До коментар #40 от "Един":

    няма как, Гешев настъпва само жени, за предпочитане избрани от гражданската квота и застрашаващи интересите на мафията
  • 43 Мешка Робева

    8 4 Отговор

    До коментар #32 от "свако":

    пречи, защото на прави нищо и хората гинат по улиците от наркомани шофьори. Разбра ли сега защо пречи
  • 44 Така е!

    7 2 Отговор
    Безусловно Гешев трябва да се оттегли, докато трае разследването за така наречения "атентат"!!!
  • 45 Има ли неразбрали?

    8 4 Отговор
    На Гешев постановките са ни пределно ясни.
  • 46 Лично мнение

    9 3 Отговор
    Така направиха и постановка с неудобната им Иванчева и подхвърлените в колата й уж подкуп-пари!
  • 47 6нтщ5ж

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "свако":

    Гешев трябва да се оттегли, защото е страна в разследването и процеса! Той не може сам себе си да разследва, няма как да е безпристрастен! Освен това дава устни разпореждания, които са в разрез с българския закон, като тона на местопроизшествието да ходи неоторизирано от разследването лице и негов приятел, т.н. незнаен израелски "експерт", който няма място там!
  • 48 Красимир Петров

    9 1 Отговор
    Ето и тази мутра на прехода изпълзя да ръси съвети.
  • 49 Иво беров

    5 1 Отговор
    Браво, ще те изберем да оправиш държавата!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Навалний

    3 0 Отговор
    Тоя престъпник пак се появи?
  • 54 Навалний

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бамбука":

    Затова и не сме в Шенген и Еврозоната защото тоя не плаща в чужбина!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове