Last news in Fakti

9 Май, 2023 23:30 1 555 7

Важните новини във ФАКТИ на 09.05.2023 г.

  • бойко борисов-
  • цветан цветанов-
  • илияна йотова-
  • мвнр-
  • георги свиленски-
  • тодор тагарев-
  • йово николов-
  • филип станев-
  • борислав сарафов-
  • еврозона-
  • столичен общински съвет-
  • алексей петров-
  • владислав панев-
  • прогноза-
  • лукойл нефтохим бургас-
  • самоубийство-
  • кнсб-
  • 9 май-
  • шествие-
  • катастрофа-
  • доган-
  • главен прокурор-
  • румен радев-
  • кристиан вигенин-
  • демографска криза

Утре ще предложим премиер, предложи лидерът на ГЕРБ

Важните новини във ФАКТИ на 09.05.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов: Няма да делим партиите на добри и лоши. Ще направим правителство! ВИДЕО

Няма да делим партиите на добри и лоши. Ще направим правителство! Утре ще предложим премиер, предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Цветан Цветанов: Мария Габриел е изключително почтен човек, но ще бъде употребена

Мария Габриел е изключително почтен човек, образован, но тя през последните 20 години е живяла в чужбина. За нея основният акцент е европейската политика. Това каза в ефира на Bulgaria IN AIR лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов по повод информацията ,че Габриел ще бъде номинирана за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС. Той попита дали, предлагайки Мария Габриел, България няма да загуби силното си присъствие в Европейската комисия.

Йотова: Едно от условията за успех е, ГЕРБ да спре с разбирането, че последните две години са били политическо безвремие

Дали страната ще има редовно правителство много зависи от това, какво ще предложи първата политическа сила- ГЕРБ-СДС. Това коментира в ефира на Радио Кърджали вицепрезидентът Илияна Йотова за предстоящото връчване на първи проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС.

Външно привика на среща посланика на РСМ заради непуснатите българи в страната

Посланикът на Северна Македония в България Агнеза Поповска е била извикана днес на среща в МВнР от външния министър Иван Кондов, съобщават от ресорното ведомство.
В разговора министърът изрази силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на Република Северна Македония на ГКПП "Ново село", които на 6 май 2023 г. не допуснаха влизане на територията на страната на Андрей Ковачев, български депутат, член на Европейския парламент, притежател на дипломатически паспорт, на Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", както и на други трима български граждани, с което е било възпрепятствано тяхно участие в отдаване на почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село.

Свиленски: Нямаме дилема "Борисов – Радев". Имаме дилема с модела "Борисов", който беше наследен от модела "Радев"

Попитан имат ли "червените" дилема "Борисов – Радев", Георги Свиленски каза: "Ние нямаме дилема "Борисов – Радев". Ние имаме дилема с модела "Борисов", който беше наследен от модела "Радев". С действията си служебното правителство руши парламентаризма и демокрацията. Служебните правителства трябва да съществуват 2-3 месеца с единствена задача да проведат честни избори". Отговорите Свиленски даде в ефира на БНТ по повод опитите за съставяне на редовен кабинет.
Той определи думите на Бойко Борисов, че утре от ГЕРБ-СДС ще предложат "безспорен премиер и празни кутийки за останалите имена в правителството" като бягане от отговорност.

Тодор Тагарев: За мен Паметникът на Съветската армия е тотем на превъзходството на Москва над България

„Изненадан съм, че беше позволено да се възстанови надписа на Паметника, който е откровена лъжа. България не е част от военните действия срещу СССР по време на Втората световна война. Въпреки това, СССР на 5 септември 1944 г. обявява война на България и окупира България. От какво ни освобождава СССР? Освобождава ни от златния резерв на страната, от Държавния архив – документалната ни памет, от около 20 000 таврийски българи, които биват обратно върнати и вероятно голяма част от тях загиват по пътя или по лагерите в Сибир. Това ли празнуваме”. Това попита в ефира на Nova News бившият министър на отбраната от служебния кабинет на Марин Райков – Тодор Тагарев.
По думите му Паметникът на Съветската армия не е военен паметник, защото на наша територия няма загинали съветски воини. „За мен това е един тотем на превъзходството на Москва над България, който ни кара да се чувстваме виновни, подчинени по някакъв начин на Русия”. Монументът няма никаква историческа или военна стойност, каза още Тагарев.

Йово Николов: Бойко Борисов е като жар-птица, който се докосне до него – изгаря

„Бойко Борисов е като жар-птица, който се докосне до него – изгаря“. Това каза в студиото на "Лице в лице" журналистът Йово Николов. „Това е абсурдно предложение – на мен ми настръхна косата от нещата, които Бойко Борисов предрече. Този вид говорене не допринася за нищо. ГЕРБ е политическата партия, която е спечелила изборите. Предложението те да обявят премиер, а всяка една партия да си предложи министри в неговия кабинет, е абсурдно. Всъщност има едни премиер, които трябва да си избере състав на кабинета. Този човек идва със заявката да управлява с някакви цели“, коментира още журналистът.
"Това е един много умен ход, хитър ход, чиято пряка цел не е съставянето на правителство, а изследване на реакцията, предизвиканата у всички политически играчи. След като веднъж обществото прие възможността двамата големи съперници – белият и черният рицар, които досега се биеха, да направят коалиция, защо да не бъде прието и всяко останало нещо?!“, каза от своя страна и блогърът Иван Стамболов.
Блогърът смята, че Бойко Борисов поставя всички политически сили в парламента в една особена ситуация. Той ги предизвика, да кажат какви са техните приоритети – безкрайни служебни кабинети или безпринципна коалиции, за редовен кабинет.

Филип Станев: Не се пълнят кутийки, не е това подходът – търсят се конкретни професионалисти за конкретната област

Това с пълненето на кутийки какво означава, това да не е кибритена кутийка да я напълниш с клечки? Важно е какъв ще бъде съставът на Министерския съвет. Трябва да са ясни целите. Не се пълнят кутийки, не е това подходът – търсят се конкретни професионалисти за конкретната област. Това каза в студиото на bTV Филип Станев от ИТН. По-рано днес Бойко Борисов обяви, че утре от ГЕРБ-СДС ще предложат "безспорен премиер и празни кутийки за останалите имена в правителството".

Ще падат ли глави? Сарафов обмисля дали да не иска оставката на Ясен Тодоров

Директорът на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов обмисля дали да не поиска оставката на Ясен Тодоров като зам.-директор на Националната следствена служба. Това каза той пред БНР.
"Обмислям дали да не предложа на ВСС освобождаването на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на Националната следствена служба... Медийните му изяви са лични, те не се съгласувани с мен или с НСлС", каза още Сарафов.
Той е категоричен, че няма да подаде оставка, ако такава му бъде поискана.

Нина Стоянова, подуправител на БНБ: Готвим нов закон за Българска народна банка

Уважаеми колеги и гости,

Парламентът на София с извънредно заседание заради катастрофата на бул. "Сливница". Кани за изслушване Демерджиев

Вътрешният министър Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров са поканени за изслушване на извънредната сесия на Столичния общински съвет в четвъртък. Причината за сесията е смъртта на момичето и момчето, блъснати на пешеходна пътека от лека кола на бул."Сливница".

Алексей Петров: Императивно Иван Гешев да се оттегли като главен прокурор

"Императивно Иван Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема, до приключване на разследването. Това разследване ще продължи много дълго. Ако аз бях на негово място, щях да се оттегля изобщо". Това заяви пред БНР бившата барета Алексей Петров, който е и експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм.

Владислав Панев обясни защо Румен Радев дава първия мандат на 15 май

Реторградният Меркурий приключва на 14 май, а президента Радев ще даде първия мандат на 15-и. За някои хора тези неща са важни!

Прогноза: Икономистите на БАН отписаха влизането ни в еврозоната

По-висок темп на инфлацията в сравнение със средните стойности за държавите членки на Европейския съюз и слаба вероятност да изпълним Маастрихтския критерий за инфлацията, от който зависи присъединяването ни към еврозоната до 2025 г., прогнозират изследователите от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките, съобщиха от Института.

"Лукойл Нефтохим България" подменя и шефа на управителния си съвет

Евгени Маняхин е новият председател на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас", съобщи БНР. Той е швейцарски гражданин завършил икономика в Женевския университет. Назначен е на пост след приемането на новия пакет санкции на ЕС срещу Русия, които забраняват на руски граждани да заемат ръководни постове на стратегически обекти в страни от общността. Преди постът бе заеман от Илшат Шарафутдинов.

Мъж се хвърли от тераса на болница и почина на място

Възрастен мъж скочи от тераса на болница в Благоевград и почина на място.

Синдикатите уж са "За" влизането ни в еврозоната, ама не съвсем

Синдикатите в България винаги сме били за влизане в Еврозоната, заяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров по време на дискусията "Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към еврозоната". Форумът е организиран от Икономическия и социален съвет на България (ИСС) и се провежда в Гранитната зала на Министерския съвет.

Илхан Кючюк: Европа посреща този 9 май по-обединена

Европа посреща този 9 май по-обединена, заяви пред БНР Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа".

Забранено от Фандъкова шествие се проведе с участието на Елеонора Митрофанова

В последният възможен момент столичният кмет Фандъкова забрани провеждането на шествие безсмъртния полк. Това обаче не попречи на събралите се любители на руската инициатива да я проведат. Организаторите и участниците се събраха на сборния пункт на пл. „Александър Невски“ и после се отправиха към Паметника на Съветската армия, съобщи bTV.

Три коли катастрофираха на бул. "Ботевградско шосе" в София

Три коли са ударени при верижна катастрофа в София, съобщиха за БТА от МВР.

Доган вдигна жълт картон на Карадайъ

Недоволство по тактичен начин изказа днес Ахмед Доган спрямо Мустафа Карадайъ. Поводът бе 53-ият рожден на формалния председател на ДПС. Почетният му отправи чрез пресцентъра на ДПС кратко поздравление, коментира "Сега".

Андрей Янкулов: Докато се изясняват обстоятелствата, Иван Гешев би трябвало да излезе в отпуск

"Може да се окаже буря в чаша вода и да се касае за някакъв личен конфликт между двамата на база единствено на този случай, където Сарафов беше поставен в недобро положение в очите на обществото. Но това може да е и реален конфликт между двамата."

Румен Радев: На 15 май ще връча първия мандат

На 15 май ще връча първия мандат. Това заяви президентът Румен Радев.

Вигенин: Тече едно надлъгване между ГЕРБ и ПП-ДБ

"Все по-малко хора могат да разберат какво точно целят тези две формации. Тече едно надлъгване между ГЕРБ и ПП-ДБ, което трябва да оправдае защо едната или другата не е могла да направи правителство." Това мнение изрази пред БНР Кристиан Вигенин от БСП, който е заместник-председател на Народното събрание.

Юрий Асланов: Демографската криза не ни е паднала от небето

Демографската криза не ни е паднала от небето. Тя се причинява от социалното поведение, масовите нагласи на хората, промяната на стереотипите, начина на живот – фактори, които могат да се контролират и управляват. Всичко е в ръцете ни. Това заяви в ефира на БНТ социологът Юрий Асланов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На снимката

    6 0 Отговор
    Е лицето на корупцията , задкулисието , делаверите и кражбите.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ще предложиш

    3 0 Отговор
    ветър! Пъне се като гладен на ср....е.
  • 4 Безспорно

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "На снимката":

    са най-добрите в занаята! Пиратска среща.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наивник на средна възраст

    2 0 Отговор
    На мене,с оглед всичко случило се последните 20 год.,тази закана за правене на правителство от страна на ББ ми звучи заплашително и някак много нагло.Неспособността на този човек да си признае греховете не ми дава надежда,че ни чака нещо хубаво.ББ не е учил латински в бг Кембридж - Симеоново и може би затова да не знае поговорката - приемаш ли пороците на приятелите си,правиш ги свои.Разбира се той е учил в трети "инженерен" отряд,но явно повече от туй да гаси пожари се е научил да ги пали.Отделно в речта му най-вече ще намерим личното местоимение -"аз".АЗ съм най-подготвен,АЗ това,Аз онова....Какво да кажем на този нарцисизъм,може би - " Който живее само за себе си, другите с право считат за умрял."
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол