Last news in Fakti

11 Май, 2023 09:58 1 340 27

За кого ще гласуват в неделя 384 000 български изселници в Турция? Еднозначен отговор няма

  • избори-
  • турция-
  • български изселници

Гласовете са разединени, а в тези избори и 1% от избирателите могат да решат битката между Ердоган и Кълъчдароглу

За кого ще гласуват в неделя 384 000 български изселници в Турция? Еднозначен отговор няма - 1

Тази неделя в Турция предстоят президентски и парламентарни избори, припомни БНР. Те са изключително важни за бъдещия път на развитие на страната и за сигнала, който тя ще изпрати към света. Четирима са участниците в президентската надпревара в Турция. Това са сегашният президент Реджеп Ердоган, кандидатът на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу, лидерът на Партията на родината Мухарем Индже и представителят на Алиансa АТА Синан Оган.

В този сблъсък на личности важна роля е отредена на българските изселници в Турция с право на глас.

Според неправителствени организации на българските изселници в Турция право на глас имат близо 400 хиляди души с двойно гражданство – българско и турско. Цифрата не изглежда внушителна на фона на 61 милиона турци с изборни права, но ще има влияние при сегашната политическа ситуация в югоизточната ни съседка.

Битката е между алианси, за които и един процент от гласовете е решаващ, казва политическият анализатор Мехмед Юмер.

"384 000 с право на глас са един потенциален контингент или електорат, който заслужава да бъде ухажван, така да се каже, защото като цяло поколението ЗЕТ ще има много решаващо значение в урните на 14 май."

Сред българските изселници в Турция няма социологически проучвания за политическите им нагласи. Липсват и проучвания за кого ще гласуват – за настоящия президент Реджеп Ердоган или за кандидата на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу.

Рафет Улутюрк, председател на една от най-влиятелните изселнически организации "Бултюрк", прогнозира, че 80 процента от изселниците ще гласуват за Ердоган.

"При нас тези, които се занимават с дружества, те са пред медиите и говорят, че Калъчдароглу го подкрепят, но при хората не е така, защото нашите хора знаят много добре какво направи Ердоган не само за Турция, но и за българските турци, които живеят в България. И затова ние много добре знаем кой ни помага, кой е с нас и кой може да ни представлява в Турция. Ще дам един пример. В Байрампаша, в Джеват паша, там имаме една махала с 2400 наши изселници и на изборите винаги "Ак парти" е на първо място. Затова да не се гледат тези, които говорят по микрофоните, но хората по места знаят кой какво е."

На противното мнение е журналистът Мюмюн Топчу от Бурса. Той също е изселник от България. Според него голяма част от сънародниците му гласуват предимно за леви партии и тази тенденция ще се запази и сега.

"Изселниците за кого ще гласуват? Тук ги наричат "гьочмени". По една стара традиция изселниците от България предимно гласуват за левите партии и главно за Народнорепубликанската партия, оглавявана сега от Кемал Калъчдароглу. Този факт се знае от всички тук. Разбира се, изселнически гласове отиват и за останалите партии, включително и за партията на Реджеп Ердоган. По моите прогнози множеството от изселниците, тоест "гьочмените" от България, главно ще гласуват за Кемал Калъчдароглу."

Знаят ли вече българските изселници в Турция за кого ще гласуват? За част от тях този въпрос е решен. Като Екрем Мустафа, който иска след 14 май в страната да има промяна.

"Мисля, че вече нещата трябва да се променят. Затова ще избирам за промяната, за г-н Калъчдарогру мисля да гласувам. Всички политици, всяка политическа формация има неща, които е успяла, които не е успяла, но 20 години са доста дълго време за една демокрация да се управлява само от една партия и един лидер. Аз искам промяна, това мога да ви кажа."

За нас и един глас е много важен, казва Есма Мехмед. Тя разделя годината на две – зимата е в Турция, а лятото в Родопите. Категорична е, че ще гласува на 14 май. Според нея тези избори са много важни и затова масово хората ще гласуват.

"Не ме интересува кой ще управлява. Мен ме интересува хубаво да живея в тази страна, защото Турция е много богата страна. Всичко може да има, но народът иска хубаво да живее и аз съм една от този народ."

Изводът от нашата проверка на мнения потвърждава, че българските изселници в Турция са разединени в подкрепата си за кандидатите за президент на Турция. Социологическите агенции в страната предвиждат различни резултати от вота. Едните прогнозират победа за опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу на балотаж, а други дават преднина на сегашния президент Реджеп Ердоган още на първи тур. Всичко ще е ясно на 15 май.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сигурния победител е Ердоган,

    18 6 Отговор
    само защото американците подкрепят опозиционера,той няма шанс! Турция върви по свой път на развитие,в който няма място за сащ!
  • 2 Башибозук

    5 5 Отговор
    Давай калъч аби. Със теб сме изселници те ще гласуваме за теб. Така казаха от бизим партиси

    Коментиран от #14

  • 3 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    1 7 Отговор
    😨Кърджалии и Делиорманлии са отявлени фенове на грузниския евреин 🔯Хайдук Реджеп. 😆Около 5% са за Кълъчдароглу. 😲
  • 4 Сега сериозно

    8 5 Отговор
    Значи те гласуват там за президент!!! И после гласуват и тук за парламент, тава ми се струва неправилно.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 гьочмените

    3 2 Отговор
    винаги са били на урната дали по желание или под строй за пашата
  • 6 Ганьо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сега сериозно":

    Кой ни е виновен, че ние сме разделени!? 34 години рев...
  • 7 Още по сериозно

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сега сериозно":

    Докато мислиш за тавата не мислиш разумно....След като имат двойно гражданство и живеят и в двете страни, нормално е човек да гласува и в двете държави. Българите, които живеят в Европа също имат право да гласуват на избори в страната където живеят
  • 8 НРП

    5 5 Отговор
    Грузинския ислямски фашист да си вземе опакованата жена и да бяга при Путин.20 години мародерства спрямо светската държава на Ататюрк стига.

    Коментиран от #10, #15

  • 9 Гост

    8 3 Отговор
    Калъч ефенди е марионетка, не може и думичка да каже ако не му"позволят", НО ЕрдоАн е друга мая, ще СПЕЧЕЛИ още на първи тур!

    Коментиран от #12

  • 10 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "НРП":

    "опакованата" жена е муслиманка, а твоята, а ти?
    Къде е Исляма, в сърцето ли?
  • 11 Спокойно

    1 2 Отговор
    Трябва да му направите на бати Тошко мавзолей и да му целувате костите, защото ако не беше той тези щяха да са в Б-я или в Германия с бг. паспорти и щяха да спечелят изборите и щяхте да гледате всяка сутрин откъде изгрява слънцето.
  • 12 Бай Хюсеин

    1 6 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Бай ти Ердо на другия ден глей да не хване полет с еднопосочен билет за Москва.

    Коментиран от #16

  • 13 Въй Въй Въй

    4 1 Отговор
    По време на тоталитаризма в България диктатора винаги печелеше с 9999% изборите,без даже народа да е имал право да гласува, този нали Уж е диктатор
  • 14 Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Башибозук":

    На колко ракии си?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Хюсеин":

    Мечтите на кемалистите са мокри сънища😆
  • 17 ами,

    5 6 Отговор
    Първо тези не са български изселници защото нямат българско самосъзнание,а турско.Второ, мен лично изобщо не ме интересива за кого ще гласуват в Турция на турски избори,интересува ме да не гласуват на български такива.Трето,интересува ме кога ще бъде премахнато двойното им българо-турско гражданство което разваля добросъседството между двете държави.

    Коментиран от #20

  • 18 морук

    4 4 Отговор
    Какво означава "светската държава на Ататюрк"? Той ли е създал Турция? Ататюрк е като Ленин, Георги Димитров и т.н. Направи си изводи.

    Коментиран от #19

  • 19 ами,

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "морук":

    Почети малко история.Да, Кемал Ататюрк е създал Турция през 1922г.Тя оттогава е държава с това име.Преди на тази територия/и на доста други/е била Османската империя като турците са били само част от многото други етноси които са я населявали.

    Коментиран от #21

  • 20 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "ами,":

    След като ще се отнема гражданство, ще е справедливо да се отнеме на всички, на тези в Германия, Франция, Англия, Америка, Канада...нека е справедливо, нали?
    А защо се реагира, когато се "нарушават" правата на граждани в Северна Македония, Украйна...само защото са хрситияни или...?

    Коментиран от #22

  • 21 Българските турци

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "ами,":

    По твоята логика ако Симеон І беше превзел Цариград и беше създал Симеонова Империя българите и те ли щяха да са само част от останалата паплач ! Аве що за чешити сте вие фобите ... виете се и се гърчите като змии и си пръскате зехира и с повод и без повод !?...

    Коментиран от #25

  • 22 ами,

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Религията няма нищо общо,просто тези в Турция нямат българско самосъзнание и гласуването на български избори е вмешателство в вътрешната политика на държавата ни чрез ДПС.Срамно е да стоят разкрачени между двете дърбава толкова много години вече.

    Коментиран от #24

  • 23 За мислете се кой е Ердоган и кой е

    2 2 Отговор
    Другият на когото за сефте чувате името. Особено след последният му гаф когато стана ясно за тайната му сделка с продължението на PKK HDP. Турците никога няма да гласуват за предатели сключили съглашение с терористи. Никога няма да прежалят над 50хил жертви дали живота си в борбата с терора. Който е бил или е гледал митингът на Ердоган в Истанбул трябва да му е станало ясно.
  • 24 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "ами,":

    И как разбра, че нямат българско самосъзнание, че не плащат данаци на къщи и имоти ли, че не ссе прибират поне 2-пъти в годината на ПОЧИВКА в България ли...???
  • 25 ами,

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Българските турци":

    Няма такова понятие /български/турци.....ако Симеон І,ако това, онова в сферата на фантазийте показва само кон с капаци каквите сте вие нахалниците ползващи привилегии от две държави и допринасящи единствено за недобри съседски отношение.И в Турция турците не ви понасят също толкова колкото и тук и не ви приемат за свои.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Българските турци

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "ами,":

    Какво гражданство отнемаш ?! Да не си ни го давал ти ! Второто гражданство ни е дадено от Турция и могат да ни я отменят само те ! А българското гражданство ни е родно конституционно и не може да се отнема , ако не съм извършил противоконституционно престъпление !... Ти като не гласуваш "стадото от Делиормана, Кърджали, Хасково и Родопските помаци " ще ти избират цървулите си за да те управляват !
  • 27 Винаги съм се чудил

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "ами,":

    Такива ли се раждате или пиете нещо за затъпяване...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове