Last news in Fakti

12 Май, 2023 13:19 1 808 32

Росица Велкова за финансите на държавата: Фискалният резерв се стопява, намаляват приходите в бюджета

  • росица велкова-
  • фискален резерв-
  • приходи-
  • бюджет

Изслушването на финансовия министър в пленарната зала сякаш беше прелюдия към дискусията за бюджета

Росица Велкова за финансите на държавата: Фискалният резерв се стопява, намаляват приходите в бюджета - 1
Снимка: БНТ

Намаляват приходите в бюджета, а фискалният резерв се стопява. Ако до 11-и юни няма приет бюджет за тази година, страната трябва да премине към нулево салдо от 12-и юни. Това означава рязко спиране на финансирането на системите. В началото на годината фискалният резерв е бил 11,9 млрд. лв., от които 10,8 млрд. лв. в сметки на БНБ. Към 10 май фискалният резерв намалява до около 10,3 млрд. лв., а в сметки на БНБ - до 9,6 млрд. Това съобщи по време на изслушване в парламента финансовият министър Росица Велкова, съобщават от БНТ.

Министърът обясни обясни намаляването на резерва основно с разходите за пенсии, които са 1,4 млрд. лв.

Отчита се и спад на приходите от ДДС. Към 30 април те са 4,9 млрд. лв., което е със 143 млн. лв. по-малко от същия период през 2022 г.

"Максимално сме напрегнали приходната част в частта данъчно осигурителни приходи. Няма резерви за постигане на по-високи приходи, които сме разчели в проектозакона за бюджет 2023. Ако няма някаква промяна на данъчното законодателство, няма резерви в приходната част на закона за бюджета", изтъкна Росица Велкова.

Изслушването на финансовия министър в пленарната зала сякаш беше прелюдия към дискусията за бюджета.

От ГЕРБ-СДС обвиниха правителството на Кирил Петков за лошото финансово състояние. Според тях единственият изход от ситуацията е формиране на работещ кабинет, който да удържа дефицита до 3%.

"Става ясно, че състоянието на публичните финанси на България е изключително тревожно към този момент. Свидетели сме на рекорден бюджетен дефицит - 6,4%", посочи Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" призоваха за държавническо мислене.

"Това, което ми прави впечатление е, че някак си нямаме много държавническо мислене. Опитваме се да работим на парче, кърпим бюджета", каза Венко Сабрутев от ПГ на ПП-ДБ.

От "Възраждане" заявиха, че в България няма отговорна фискална и финансова политика.

"Този проект на бюджет с над 6% дефицит е поредният опит за сплашване на населението. Внасянето на този бутафорен бюджет за разглеждане в Народното събрание е нищо повече от продължение на лъжата за фалиралата държава", каза Деян Николов от ПГ на "Възраждане".

От ДПС отново призоваха за бързо съставяне на правителство.

"За пореден път апелираме в края на това изслушване да положим всички усилия да съставим кабинет, който да реши политическата криза и да постигне бюджетна консолидация", каза Петър Чобанов.

Според БСП България може да си позволи по-висок бюджетен дефицит, ако това доведе до икономическо развитие и повишаване на добавената стойност на българската индустрия.

"Ако ние наистина трябва да извадим тези близо 3 млрд. лв. при евентуално задвижване на програмите за възстановяване и устойчивост, то фискалният резерв ще слезе на нива близо до критичните", заяви Румен Гечев, ПГ на "БСП за България".

От ИТН призоваха да се изпълняват ангажиментите, които предишни правителства са поели към обществото.

"И двете цели са важни - както да си изпълним заявените политики към гражданите, които са планирани, така и да влезем в 3% дефицит", каза Гроздан Караджов от ПГ на ИТН.

Проектобюджетът за 2023 все още не е влязъл на обсъждане в пленарната зала.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от село

    20 2 Отговор
    Ко е туй диво прасе !!
  • 2 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    3 7 Отговор
    ТАЗИ ИМА КАТО МОЯТА ПРИЧЕСКА ТЯ МИ Е ТИП АМЕРИКАНСКИ ХИПИ МЕТЪЛ ,РУМАНЕСКУ ПРАВА И ОЩЕ 18 ГОДИНИ НЯМА ДА СЕ СТРИЖА,САМО ПОДРЪЖКА С ШАМПОАНИ И ГРЕБЕНИ ,ИЛ ФАЧЕ РУМАНЕСКУ С ДЪЛГА РОКЕНДРОЛ КОСА ТИП АМЕРИКАНСКИ МЕТЪЛ И РУМЪНСКА ЖЕНСКА ПРИНЦИПНОСТ
  • 3 Тази дропла

    24 5 Отговор
    е толкова некомпетентна, през цяло време ъ- каше. Откъде ги избира Радев тия от това правителство некадърници. И какво я разпитват, за тази година няма бюджет по вина на Радев и гълъбчето, ама иначе има за енергийни проекти стратегии.
  • 4 Тъмен субект

    31 1 Отговор
    Естествено че има спад на приходите особено от ДДС - бизнесът го занулиха, семати фирми затвориха. ДДС идва от продажби, от оборот. Като хората нямат пари, няма продажби, няма ДДС.

    Коментиран от #27

  • 5 САНДОКАН

    23 1 Отговор
    ФАЛИТ, скоро и в по големите градове
  • 6 Служебните

    24 7 Отговор
    ще фалират България !
  • 7 Минева

    17 3 Отговор
    Нейно пигиподобие влезе в режим " прайм се на луд" и не отговори защо се е изказала положително за бюджета, който тя и екипът и са направили в кабинета Петков, а веднага след падане на редовното правителство е оплюла собственото си творение. Това финансов експерт ли е или шменти капели
  • 8 Фикус

    12 5 Отговор
    За пенсионерите парите ще свършат.
  • 9 Делю Хайдутин

    10 17 Отговор
    Кокорчо и Корнелия фалираха държавата.

    Коментиран от #11

  • 10 сдфт23

    35 1 Отговор
    Увеличиха си заплатите с по 800 лв. отгоре, раздадоха милиарди на бизнеса за енергийно подпомагане, от 1 год. хрантутят украински курортисти, накрая пари нямало.
    Спрете да точите хазната!
  • 11 сдфт23

    16 6 Отговор

    До коментар #9 от "Делю Хайдутин":

    Служебните кабинети на Радев фалираха държавата.
  • 12 рѫтавь гѫзъ

    21 1 Отговор
    И българите се топят, дали има някаква взаимовръзка между двете? Ех, че труден въпрос.
  • 13 СОФИЯНЕЦА

    14 0 Отговор
    ЩОМ НЯМА КОНТРОЛ КАКВО СЕ ПРАВИ ПО ОБЩИНИТЕ. КАК СЕ РАБОТИ И КОЛКО МНОГО СЕ КРАДЕ СКОРО ЩЕ ФАЛИРАТЕ ДЪРЖАВАТА.ТИЯ КОЙТО ВИ ИЗБРАХМЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ ОБЩИНИТЕ И СРЕДСТВАТА ДЪРЖАВНИ СЪБРАНИ ОТ НАРОДА .ТИЯ САСИПАХА ДЪРЖАВАТА.ТОВА СА ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ...КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА КОЙ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ КЪДЕ Е ФАНДЪКОВА ДОКОГА ЩЕ СПИИИИИИИИ
  • 14 ТОЙ Е

    18 2 Отговор
    СЪКРАТЕТЕ АДМИНИСТРАЦИЯТА .НИЩО НЕ ПРАВЯТ САМО ЛАПАТ ДЕБЕЛИ ЗАПЛАТИ И ТАВАН НА ПЕНСИИТЕ ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА. ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ БАЛЪЦИТЕ КОЙТО РАБОТЯТ И ПЛАЩАТ А НИЩО НЕ ПОЛУЧАВАТ. КОГА ЩЕ СТИГНЕМ РУМЪНЦИТЕ.. .........
  • 15 Кокорчо, Лорерчо и Кирчо

    9 15 Отговор
    Фалираха кочината.
  • 16 Това означава

    15 1 Отговор
    че трябва да се вдигат заплатите на държавните тюмбалаци и да се раздават пари на Алибековци и Велевци
  • 17 Навалний

    10 1 Отговор
    Без намаляване на държавната администрация на половина няма да се получи и без сериозно на всички привилегии на депутати министри и всякакви други исти няма как да стане в един момент ще ви бием защото вие си взимате големите заплати а ние ще останем без пенсии и заплати!

    Коментиран от #22

  • 18 Ами

    8 0 Отговор
    Вземете откраднатото бе, некадърници!
  • 19 Как така на, ги""цо т"ъпа

    3 2 Отговор
    Как така сте фалирали...тепърва ще трябват милиардиии да купувате краварски самолети - нови ескадрили на хартии, а сключихте договори за милиардиии да купувате и краварски ядрени реактори, ядрено гориво, втечнен краварски газ, доставян в чаши хаха и още много краварски разходи ще имате ..как така ти , гуцо, ще твърдиш че си фалирала държавата !?!? Оня и"иот гълъб Донев и една стотинка великденски надбавки не даде на умрелите отвсякъде български пенсионери с 200-300 евро месечна пенсия!! Къде са парите от бюджета, 100 милиарда приход от БВП на година ..къде са парите на, с""виньо
  • 20 Как така ма, гу""цо т"ъпа

    5 2 Отговор
    Как така сте фалирали...тепърва ще трябват милиардиии да купувате краварски самолети - нови ескадрили на хартии, а сключихте договори за милиардиии да купувате и краварски ядрени реактори, ядрено гориво, втечнен краварски газ, доставян в чаши хаха и още много краварски разходи ще имате ..как така ти , гуцо, ще твърдиш че си фалирала държавата !?!? Оня и"диот гълъб Донев и една стотинка великденски надбавки не даде на умрелите отвсякъде български пенсионери с 200-300 евро месечна пенсия!! Къде са парите от бюджета, 100 милиарда приход от БВП на година ..къде са парите на, с""виньо
  • 21 Гай Юлий Цезар

    15 1 Отговор
    Селската магазинерка много лъже. Изхарчиха от началото на годината много пари и сега бюджетният дефицит бил 6.4%. И 10% ще стане ако, служебното правителство, продължава да управлява. Разбира се, след 1 месец , през месец юли правителството на Донев, тотално ще удари актуализазията на пенсиите, за да се покрият безконтролните харчове с парите на пенсионерите. Безсрамници.
  • 22 Абе ИД"иот

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Навалний":

    А не е ли причината, че държавата вече няма никаква собственост и раздаде на чужденци без пари всички икономически сектори да си трупат лични печалби по офшорките!?! Вземи концесията на българското злато, оня от Дънди Прешъс наскоро се похвали пред света с рекордни добиви на злато от България, а България фалирала!?! Как става така, че Тиквата банкянска шиб"""Ана даде за 10 години софийското летище на концесия и освободи концесионера за 10 години от всякакви такси към бюджета на държавата!?! Да не споменавам че през два месеца се сключват договори с краварите да им купуват несъществуващи стоки за милиарди левове...
  • 23 До долу изсе"""а"лите се крие"т"ени

    5 1 Отговор
    Ква администрация да се съкращава, кви пенсионери да се ударят финансово!?!? То трябва цялата държава да спре всички дейността да затвори училища, театри, мвр- та, прокуратури, съдилища, университети, болници и пак няма да покрият тия педее""еер"""Аси всички дългове към краварите и МВФ тия продажници от властта , изредили се да дерибействат и убиват държавата последните 33 години...този път ще трябва да затворят и НСто и прецеденството и мс- то, за да се издължат на краварите у световната банка
  • 24 Алооо

    11 0 Отговор
    Има едно просто и лесно решение.Спрете да крадете, щом приходите намаляват и ще има за всички.
  • 25 братово чедо доносническо

    6 0 Отговор
    Стопяват се бавно, стопяват се бавно, неустено почти...
  • 26 Артилерист

    4 2 Отговор
    Много обективно звучи г-жа министърката, но според мен положението е още по-тревожно. България вегетира на заеми, държавният дълг расте усилено, а приходи за погасяването му не се забелязват. И ГЕРБ, и ПП натрупаха крупни борчове, говорят, че са ги направили при най-изгодни условия, но нито дума как ще се погасяват, при неработещата ни икономика. Вчера военният министър рапортува, че първата вноска за вторите самолети е дадена на американците-това са пари най-вероятно от заеми на ПП-а платените първи още ги няма...
  • 27 Пример: 1л. мляко е 4 лева

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тъмен субект":

    Повишение 100% за 2 години. Заплатите токова ли скочиха? Не.
    Ами взимаш от народа и даваш на олигарха-моно/олигополист.
    Той на свой ред взима яхта в Кан, купува си имоти и фирми в чужбина и в един момент над в ката от 2 лева на литър излиза от България.
    Приходите от българите в чужбина намаляват, защото се сменя поколението и те губят връзка с България. А това бяха стабилни средства.
    И то какво излиза, страна със страхотен климат, релеф, с евтин ток, с ниски данъци не е в състояние да задържи населението си. Защо, защото има мафия-олигарси и едно 240 нехранимайковци в НС!

    Коментиран от #30

  • 28 Аре стига ве

    5 1 Отговор
    Съкращавайте я тая раздута държавно-чиновническа олигархомафия. 1000 000 са и още се множат, кой да им изкарва заплатите ?!!!! Клатику..ци
  • 29 Уууууууу

    6 0 Отговор
    Който лъже - на въже! Затапиха потреблението със спекулативните цени. Колко могат да потребяват богатите? Пенсионерите и били виновни?! Повечето пенсионери и работещите бедни вече гладуват... Безсрамни лъжци!
  • 30 Тъмен субект

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Пример: 1л. мляко е 4 лева":

    То зануляването на бизнеса е резултат от същото нещо. Невъзможността да работиш нормално кара младите хора да напускат.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол