Last news in Fakti

15 Май, 2023 14:40 2 187 28

БСП-София: ГЕРБ-СДС внасят законопроект за фашизиране на държавата

  • бсп-софия-
  • фашизиране-
  • герб-
  • сдс

Позиция на столичните социалисти

БСП-София: ГЕРБ-СДС внасят законопроект за фашизиране на държавата - 1
Снимка: БСП

На 5 май т. г. Румен Христов, Даниел Митов, Екатерина Захариева, Красимир Вълчев, Радомир Чолаков и още няколко народни представители от ГЕРБ-СДС са внесли в деловодството на Народното събрание мракобесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София.

Чрез него те предлагат на фасадите или на видно място във всички обществени сгради, в които се помещават държавни органи, териториалните им звена, органите на местно самоуправление, културни институции, образователни центрове, училища и университети, да бъдат поставени надписи със следното съдържание: "Комунистическият режим в България (09.09.1944-10.11.1989 г.) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание". Всички органи на държавната и местна власт, публично правни, културни и образователни институции, в т. ч. юридически и физически лица се задължават да предприемат действия за премахване на всякакви символи на комунизма, в т. ч. БКП и нейните ръководители. При неизпълнение на разпоредбите на закона следва налагане на сериозни глоби, като нарушенията се установяват от петчленни комисии. Действията по изпълнение на Закона следва да се предприемат в едномесечен срок от влизането му в сила.

От мотивите към законопроекта се установява, че целта на вносителите е "Да се разобличи и заклейми веднъж завинаги престъпният комунистически режим и да се пресекат опитите за събуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждаването на младото поколение, което няма лични впечатления от него". Тази цел показва, че законопроектът е опит да бъде отклонено общественото мнение и да бъде прикрита очевадната истина, че 33 години след демократичните промени в страната ни - период, през който повече от десетилетие управляваше ГЕРБ, България е най-бедната и най-изостанала държава в Европа, чийто граждани боледуват най-много и умират най-млади. Социалните неравенства се увеличават непрекъснато до степен да имаме огромен брой работещи бедни и мизерстващи пенсионери, а житейската и морална безпътица да обхваща в своето менгеме на безнадеждност все повече млади хора.

В такава обстановка депутатите от ГЕРБ са решили, че заклеймяването на периода 1944-1989 г. и "окончателното премахване на всички символи и "произведения на изкуството", които носят характера на комунистическия режим в България" ще изведат страната от политическия и икономическия тупик, в който се намира. Тупик, в който именно те ни вкараха.

Политиката за насаждане на страх и омраза започна да се превръща в запазена марка на някои от българските партии. Когато настоящето губи от сравнението му с миналото, започват постоянно да те преследват сенките на комунизма. Тогава се налага демонстрация на безсилие, на безидейност, стигаща до безумие.

Безумие, като това да концентрираш усилия да демонтираш насила паметта у хората, вместо да се бориш за справяне с политическата криза, а оттам с високите цени, с инфлацията, с бедността. Системните опити за подмяна на историята чрез изкривяване на факти и забрани, поощряват едно изключително опасно съвременно явление, каквото е неонацизмът.

В това отношение БСП има ясна позиция срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа, приета в декларация на 50-тия си Конгрес.

Чрез нея БСП ясно заяви, че всякакви опити за ревизия и изопачаване на историята, за отричане на военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени от онази човеконенавистна идеология, са обречени.

Предложеният законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен точно в този момент, в това смутно политическо време е доказателство за изключителната важност на предупреждението, отправено от Умберто Еко, че фашизмът може да се върне под най-невинното прикритие. Наше задължение е да го разкрием и да посочим с пръст всяко негово проявление - всеки ден, във всяка част на света.

Ние добавяме - и да го предотвратим на всяка цена.

Това е отговорността на всеки гражданин и задължението на всеки държавник.

Затова призоваваме вносителите на доклада да го оттеглят, за да бъде съхранен и без това крехкият обществен мир в държавата.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохохо

    28 15 Отговор
    Те тия надписи трябва да са на всички сгради в родината понеже бай Тошо построи държавата

    Коментиран от #7

  • 2 Последния Софиянец

    16 25 Отговор
    След Нощта на дългите 🗡️🗡️ идва палежа на Райхстага (Партийния дом.)
  • 3 Лошо

    36 15 Отговор
    България се фашизира, това го диктуват отвън.
  • 4 Курнела ще помага ли?

    14 9 Отговор
    На Тиквата да си направи правителство.
  • 5 ван

    17 6 Отговор
    Ру христо,дан мит, итн. жалък платен евтин слугинаж
  • 6 Псевдоним

    21 4 Отговор
    Това би имало някаква логика, ако онези с партийните книжки и техните преки наследници не припарват до власт. А сега е само лов на вещици и разправа с неудобни хора. За сградите и построеното да не говорим - ще го "боядисват" с табелки.
  • 7 Интересна идейка

    30 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хохохо":

    Надписите ще бъдат сложени по всички сгради, построени при социализма. Защото оттогава нищо не е построено, само се руши. А, да пропуснах - построиха се много замъци на богатите, а бедните останаха на улиците, живеят по подлезите и миришат зле. Може да дадем и на всеки клошар и бездомник по един антикомунистически лозунг - "Долу комунизма, станах човек през годините на демокрацията. Ето ме, вижте ме!"
  • 8 8976597598

    17 4 Отговор
    Е ако имаме литература от издателство Партиздат трябва да изгорим Ботев и Смирненски ли? Щом и ФЛ и ЮЛ? Е тва е безумие , Боко да ни направи икономически силни и да намали корупцията , да ама не може , затова ще горим книги....451 градуса по Фаренхайт , който е чел знае.
  • 9 Минева

    4 3 Отговор
    Това в каква връзка е към сегашната завера на лявата Н с ББ?
  • 10 Алоооо

    17 3 Отговор
    Нямате ли работа бря? То всички комунизти са си на власт още. Баце си е баш комунист! Нито си е хвърлил книжката, нито е изгонен от БКП! Докога тоя селски кръдец ще ви хвърля прах в очите! Вместо да се върши работа, Баце по цял ден се разхожда с мацките и си прави пияр акция! Тия надписи ги дайте на Баце да се пребършва отзад, че много жълто нещо стана!!!
  • 11 Самата истина:

    23 3 Отговор
    цитат:
    "и да бъде прикрита очевадната истина, че 33 години след демократичните промени в страната ни - период, през който повече от десетилетие управляваше ГЕРБ, България е най-бедната и най-изостанала държава в Европа, чийто граждани боледуват най-много и умират най-млади"

    Сега разбирате ли защо постоянно обвиняват комунизма за своята брутална некадърност и раболепие към чужди посолства.
  • 12 Анонимен

    5 11 Отговор
    Ти живял ли си навън да обиждаш. Нали се борихте за Свободата, а вие я превърнахте в свободия. Кажете си, към Русия или искате ЕС, САЩ, Гн Байдън. Едни и същи под прикритие сте бкп дс. Нищо против, но обиждате хора, които са изстрадали иенно от вас доносниците на ДС, с тежки думи, а и картончетатанабажадонка кой я караше, трябвало е тайна дс. Помним 1972,1984,бгмюсулмани и турци. Живи свидетели, обработвали лични документи и всичко по земята, къркски умствен труд, повторение ли искате коце. Много хора за пари от ссср коце твоите плюят млади тролове, хаосът е на лице и освенг-н Борисов невиждам, кой, бонев ли, той е от най тъмночервенитесколарови. черноопене учил недоучили. Няма идеални спрете се и си простете. Гласувайте за гербспдпс, за да се оправи България. Лично мнение.
  • 13 Анонимен

    3 5 Отговор
    Към старото Русия или Запада желаете, желаем ЕС. Айде към Анадола булгар ли искате, кажете ни
  • 14 Хахаха

    5 2 Отговор
    Кирчо ППизгоря, дядо петко е бкпдскгб
  • 15 Тези некадърни червеи

    11 1 Отговор
    са жалки плюнки до бай Тошо. Остава им само да хвърлят кал по него. Фашизмът не е присъщ на българите. Псевдодемократите ще свършат зле.
  • 16 ...

    2 3 Отговор
    Кире пп, дай дипломата на нас харвардската, кво са ги правили, не ви пожелаваме с бебета тя в болница, нямаше кой да ги гледа, родители им а 42 годии, те пина 22,той.. Мъкааа и там едно черно петно Белене, да си простите комунистите вие се борите за много имане пари, и дпс, как без дпс, те са измъвани 1972 и 1984,,бъдете добри хора. Не е само държавната работа. И новите и те искат още и още, а дрказваше юмрука, със заплати и той същото, само близки селяни и тяхни на всякъде
  • 17 Този закон включва

    11 2 Отговор
    ли разстрел на пребоядисаните комунета, понастоящем евроатлантици?
  • 18 Счетоводител

    10 3 Отговор
    Въпреки, че съм дясно ориентиран човек, смятам този закон за безумие, тъй като политбояджиите такива закони не ги ловят. Защо никой не предлага закон за лустрацията или да се прекрати управленската дейност на хора, свързани със стария режим. То като се замисли човек и за това вече е късно тъй като те си обучиха техни си млади хора. Ако не искате соц и комунизъм, ами гласувайте. Вижте една Турция с 90+ % избирателна активност, а тук при нас 40%. Никой не ни е крив!
  • 19 Анонимен

    4 1 Отговор
    Всички горе в Нс сте от бкп, ако не младите, родителите ви, с малки изклюения, но имаме от Белене и са ги вербували и завършиха агрономство, вербуваниантикомунисти. Младите нищо не знаят, напуснали род и родина на 19,20 г. И ако им кажеш скачат, разбираемо е, имат сидруги кахъри. Юрист ми го е казвал преди повече от 20 години, 30 може би. Там горе в НС всички са комунисти, разпръснати по партии, сега всеки отрича, ок, но си простете и работете заедно в интерес на народа и България. Толкова ли е трудно, но всеки иска наготово да краде от ЕС. Те Кирчо, хал хабер си нямат милите, искат милиони наведнъж, ала бат бобко ги свива кат сърми младите от ПП
  • 20 Каква радост

    3 0 Отговор
    Ами сега е момента да повикате Путин да ни отърве от тези фашисти . Не че има голяма разлика от фашисти и комунисти . Тогава с Възраждане винаги ще печелите изборите и Куретка ще ни управлява поне 45 години
  • 21 Пенсионер

    4 1 Отговор
    А какво праим с пенсиите месец юли господа социалисти? Ще има ли актуализация на пенсиите с 12%, или няма да има? Какво бихте казали по това?

    Коментиран от #27

  • 22 По - добре

    0 4 Отговор
    от русофилизирани !!!
  • 23 Българофил

    1 1 Отговор
    Идеологията на тая партия, предразполага към създаването на, лишени от трудови навици, мързеливи, бедни, недоволни и лишени от амбиции в живота млади хора, лишаващи от перспектива, себе си, семейството си и обществото в което живеем! Идеология, която на практика доказа своята несъстоятелност, защото страните с пазарна икономика напредваха, а ние изоставахме и стигнахме до ръба на пропастта! Тая партия, както беше забранена в Русия и в много други страни, така трябва да бъде забранена и в България, за да тръгнем по пътя на проспериращите държави!

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    0 0 Отговор
    И комунистите слагаха подобни надписи. Практиката е същата, само цветовете са други.
  • 26 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Българофил":

    33 години демокрация и още си доста изостанал от напредналите държави. Що така? Комунистите поне не се оправдаваха с вас, а градяха, че да има сега какво да "приватизирате".
  • 27 Вале-каро

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Пенсионер":

    Да уточним кого питаш. Нинова и БСП или всички останали? Ако питаш БСП те от дълги години предлагат какво да се направи с пенсиите на старите хора. За съжаление вие не искате това защото не гласувате БСП да има мнозинство в народното събрание .За това сега ще питате тези на които давате мнозинство и дано техните решения ви удовлетворят.
  • 28 Водолей

    2 1 Отговор
    Разликата между комунизъм и фашизам е само името. Другото всичко е еднакво.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове