Last news in Fakti

16 Май, 2023 08:51 3 478 25

Даниел Вълчев: Този ВСС е с отдавна изтекъл мандат, не може да прави промени в съдебната система

  • всс-
  • главен прокурор

Начинът на предлагане и избор на главен прокурор не е добре измислен в Конституцията, смята деканът на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

Даниел Вълчев: Този ВСС е с отдавна изтекъл мандат, не може да прави промени в съдебната система - 1

„Ще бъде направен сериозен опит за отстраняване на главния прокурор. Сметките, че този ВСС ще може да избере нов главен прокурор са силно надценени и криви, защото и освобождаването и назначаването на главен прокурор стават с укази на президента“, обясни деканът на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев пред bTV.

Според проф. Вълчев този ВСС, който по думите му е с отдавна изтекъл мандат, няма каквито и да е основания да прави големи промени в съдебната система.

„Има голямо запрашаване в атмосферата, купеста облачност и на много места ще вали с гръмотевици“, така лаконично отговори той на въпрос за случилото се във вчерашния ден – изказванията на главния прокурор Иван Гешев и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

„Това, което се случва, показва няколко много важни неща – големият проблем на българската съдебна система, в частта ѝ с прокуратурата – не е личността на главния прокурор. Смяната на човек от един пост никога не решава проблемите в една система“, заяви проф. Даниел Вълчев.

По думите му начинът на предлагане и избор на главен прокурор не е добре измислен в Конституцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    10 2 Отговор
    То тя е една Конституция,амаааа! Констипация е.Трябва да се приеме нова,по-съвременна.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дедо Герчо

    5 11 Отговор
    ВЪЛЧЕЕЕВ,ВЪЛЧЕВ!КОСТИТУЦИОНИЯТ СЪД КАЗА,ЧЕ МОЖЕ,ДО ИЗБИРАНЕ НА НОВ ТАКЪВ,РАЗБИРАЧО...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #5

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    Защо хора с изтекъл мандат не са МАХНАТи
    😒😒😒❗❗❗😒😒😒❓❓❓

    Коментиран от #7

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Герчо":

    Значи може ДОЖИВОТ , а ‼️

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 6нтщ5ж

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Защото няма кой да се заеме с това.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Възмутен

    20 3 Отговор
    Всички милиционери завършили школата на МВР нямат място по високите етажи на съдебната система! Само хора завършили най-малко 6 г. обучение по "Право" в юридически факултети да могат да стават прокурори! Гешев, Сарафов, Тодоров и тем подобни милиционери нямат място по високите етажи на съдебната система!
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "6нтщ5ж":

    Да, бе ❗
    По-скоро , защото НЕ искат да пуснат кокала ❗

    На едно "тихо място" е пълно с НЕЗАМЕНИМИ хора 😒
  • 11 Парадокс Бг

    9 1 Отговор
    След разказаното от Гешев и Сарафов не е ясно дали имаме мафиотизирана прокуратура щом Сарафов го е страх Гешев да не го убие и иска охрана.
  • 12 факт

    8 1 Отговор
    По принцип Вълчев е прав, но само по принцип. ВСС и Инспекторатът са с изтекъл мандат, Конституционният съд е с непопълвен състав и заседава в противолечие с Конституцията. Има ли право обаче парламент, който не може да състави правителство да избира членове на ВСС и Конституционния съд? Отговорът е не. Само парламент, който може да излъчи редовно правителство има право да изпраща свои членове във важни за държавата органи. Вината за всичко това е в политиците, които отиват в НС не за да вършат отговорна държавна работа, а да се обогатят и облекат във власт. Политиците ни не стават за нищо нито в политиката, нито извън нея. Това са посредствени и полуграмотни хора, които без държавната хазна са една кръгла нула и те си го знаят. В Конституцията трябва да се предвиди забрана да се заемат мандатни постове за повече от два мандата, политиката не е занаят, който да може да се упражнява цял живот, а и не бива.

    Коментиран от #25

  • 13 Да разтурим седянката

    9 4 Отговор
    Язък,че си декан и то в ЮФ!!!Откога в тълкуването на закона има морал,бря?По закон независими,че на някой му е изтекъл времевия мандат,то решенията са напълно законни.Никогаш няма да препоръчам на децата си,ако решат да учат вишу в България с таквиз калпави университетски преподаватели,може да се скъсам от бачкане,но по-добре децата на Терминал 2 и у чужбината...
  • 14 Тоз

    5 3 Отговор
    Що не е в затвора, а му вземате интервю?
  • 15 дедо Герчо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    АКО НЕ ИЗБЕРАТ НОВ,ДА.ТОВА КАЗВА КС.
  • 16 нннн

    5 0 Отговор
    Ей тази ,,гъвкавост" на нашите закони никак не ми харесва! ОТ - ДО значи ОТ - ДО. Никой няма право да зачерква ДО - то!
  • 17 Ай добрутро

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Електра":

    Амчи той си е такъв Гешев,защитник на мафиите.Просто черпи вода от всички кладенци докат може.Като как тъй успяха да се изнесат от България,пък и делата им са до кривата круша?!
  • 18 Муто

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Електра":

    НЕ Е ПРЕБВАЛО ДА СЕ БУДИШ...
  • 19 Да разтурим седянката

    6 0 Отговор
    "Според проф. Вълчев този ВСС, който по думите му е с отдавна изтекъл мандат, няма каквито и да е ОСНОВАНИЯ да прави големи промени в съдебната система"-туй де го пише у законя,бря??????
  • 20 Бамбука

    4 1 Отговор
    Ако не греша, само при "допира" на Ръбъл Бъбъл за 2019 г. имаше 358 поправки, гласувани в НС. И никой от "корифеите" не изока тогава, но всички си вземаха заплатите и си правеха "прилично" SV.
  • 21 Стъки

    4 1 Отговор
    А да държи Геша можеше. Хайде бегай при баце да ти пкати хонорарчето - не разбрахте ли, че всички ви използва и накрая изхвърля
  • 22 вийакув

    5 3 Отговор
    Вълче, и ти си професор ли бре??? Как да не може да взема решения, след като има решение на конституционния съд че до приемане на нов решенията на стария важат. По какво си професор бре палячо?
  • 23 Простое

    4 0 Отговор
    Вчера за пореден път видяхме, и ни го каза главният прокурор в прав текст, че трите власти в България са ОПГ. Какво да се прави, това е въпросът! Боклукът трябва да се измете!
  • 24 Ами да ама

    2 0 Отговор
    Защо тогава получават заплати тези марионетки!? Да върнат парите, и без това са абсолютно безполезни послушковци на партийните вождове!
  • 25 Ами да

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "факт":

    Браво! Най - после един да мисли! Дай си мейла да ти пратя разработка по темата и да се изкефиш! Властта в България трябва да премине от партийните върхушки към гражданското общество и да се осигури задължителна сменяемост в държавните власти! Задължително категорично разделение на властите в държавата! И тн и тн!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове