Last news in Fakti

18 Май, 2023 12:36 1 219 21

Маджаров: До 5 години 1/3 от болниците може да бъдат закрити

  • д-р иван маджаров-
  • болници-
  • лекари-
  • персонал

Повече от една четвърт от лекарите и сестрите в България са над 65-годишна възраст”, каза председателят на БЛС

Маджаров: До 5 години 1/3 от болниците може да бъдат закрити - 1

Задълбочава се проблемът с липсата на кадри в здравната система в страната. По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи у нас липсват 30 000 медицински сестри и над 4000 акушерки.

„До пет години оплакванията ни, че имаме много болници, няма да съществуват, защото 1/3-та от болниците ще се самозакрият, защото няма медицински сестри”. Това председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS

„Още преди две години казахме, че средната възраст на лекари и сестри е над 55-годишна възраст. Повече от една четвърт от лекарите и сестрите в България са над 65-годишна възраст”, каза председателят на БЛС.

По думите му проблемът при медицинските сестри е най-тежък. Причините са много, каза той и допълни, че е нужно да се вземат спешни мерки.

Като пример имаше включване от болницата в Мездра, където ясно се вижда недостигът на медици. „Средната възраст на лекарите при нас е над 56 години. Имаме 36 заети щатни бройки, на цял работен ден работят едва 20 лекари. С наличния ресурс успяваме да се справим с положението, но в следващите 10 г. нашите лекари ще са в пенсионна възраст. Ако тази тенденция се запази, след 10 г. кризата няма да се лиши по никакъв начин”. Това заяви Светозар Луканов – управител на болницата в Мездра.

„Изключително трудно е както с лекарите, така и с медицинските сестри да се намери някой, който да желае да се учи да работи. Има недостиг на хирургични сестри”, обясни Луканов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Построени са през соца

    12 4 Отговор
    За народа на България.При Капитализма болниците губят смисъл.И държавността,и патриотизма и всичко.Така че - закривай!

    Коментиран от #7, #8, #20

  • 2 др Гей Билтс

    11 0 Отговор
    Да заметат следите за убийствата на над 38000 пенсионера само за последните 2г
  • 3 обективен

    18 2 Отговор
    Ами направихте заплатите на учителите по две хил. лв . за това ,че образованието ни е по ниско и от това на африканското , а искате сестрите да работят за 900 лв. Е , няма как това да стане , и за това ще мрем в коридорите на болниците защото са прости политиците !!

    Коментиран от #5

  • 4 Е сега,ами

    13 0 Отговор
    По чалготеките е по-весело,а и по-лесно се "взима вишУ" задочно,докато се обикалят чалгарските изцепки.
    По-лесно се учи "житието и битието" на чалга-"звездите" отколкото поне две страници на медицински учебник,остави работата.
  • 5 Ама ефект

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "обективен":

    гУем има-виж кви професори с бради , голи глави и баварци на нафта излизат от "средното" училище
  • 6 лекар

    9 1 Отговор
    Другарю масон Маджаров , кой мандат си председател на казионния БЛС превърнал се в корпорация ? Вие ли уважаеми превърнахте БЛС в котерия , бизнес орда убежище на феодалните кланове наследство от тоталитаризма ? Защо лично вие смятате , че имате монопол да изразявате интересите на лекарите , като сте пример за вредителство и непочтеност ? Кой ли вярва на брътвежите ви , достойни за презрение ? Каква е вашата професионална и нравсвена репутация ? Смятате ли , че огромното ви самочувствие се крепи на само на вашето безчестие и политическа подкрепа ?
  • 7 Ми да

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Построени са през соца":

    То лично за теб и подобни направено. След теб наново всичко. Коги сам се избереш за аристократ...
  • 8 Ми що

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Построени са през соца":

    тичаш в "изгнилите капиталистически" болници като си на зор?Що и бай Тошовите лекета едно време се лекуваха там и с лекарства от там в "правителствена болница" -дето нямаше нищо общо с останалите?Що нямате сурат да си кажете,че това с болниците в България си е чисто българска работа,не ви виновен някой друг!

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Болен здрав носи

    6 2 Отговор
    Нека да ги закриват то народа умря а тези който останаха можат да си позволят да се лекуват в чужбина
  • 10 мисля си

    2 0 Отговор
    При толкова доказани специалисти спряни по пътя им към европа да няма нито един доктор или медицински брат който да помогне тук.
    При толкова специалисти ползващи ол инклузив и никой да не иска да практикува в България
  • 11 Вас лъжа - мене истина

    8 0 Отговор
    на 1 май се наложи да викнем спешната в Панагюрище.
    Дойде жена на видима възраст - 70+
    преди малко гледам съседката доктор също на 70+ отива на работа.

    Каквото и да е тези хора не са вечни.
    И нищо не може да се направи вече...
  • 12 Ми да

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ми що":

    Ми щото "си правят сурат" и за пред едните, и за пред другите. Коги сам не можеш да се търпиш и други преди теб, да му мислят съвсем трети, понеже са нямали късмет да не те срещнат в живота си. Иначе "сурати" много имат. Коги хване кокала и не може да спре да се хвали... Как пък не им е драго да си гледат старините или трябва да четем за нов вид мислене - няма нужда от млади хора след тях... Как им се и хващат на "разума"?!
  • 13 Ми да

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ми що":

    Щото на такива "интересите" им определят думите. Затова. През 90 % от времето. Иначе на "свобода на словото" го принаждат.
  • 14 Геноцид

    6 0 Отговор
    Търговска дейност е вече, не здравеопазване. Няма търсене, няма предлагане, няма смисъл - последният да загаси лампите...
  • 15 Георги

    3 1 Отговор
    Като не им плащаме достойно и ги бием ще е така

    Коментиран от #17

  • 16 Така е, Номер 8

    0 1 Отговор
    Дааа, хората не са виновни, че се отключват "многото сурати". Нито са виновни, че изобщо някога е имало "суратлък" при други. Нито за изборите ви едно време в какво да "не вярвате". Ама и да ви четем и вас, и тези, които словесно ви правят "митани"... Малко достойнство поне на стари години, а?! Живот в сравняване... Ами водите и в неприятното! Нали по "знанията" сте! Плетка, туй, онуй... Или на 90 год. чак????! Още нещо - никой нищо не ви е предлагал на такива като вас. Тъй че по-полека с "като си представя". Ваши си глави, ваши си мисли...
  • 17 Така е, номер 8

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Георги":

    И ти си прав. Но да не се слагат всички под общ знаменател. Който е бил в помощ настина, яде бой... Което е грозно и жалко Който се е назландисвал /нарочно тази дума/, "можело нещо да стане". Абсурдистан. ТОЧНО ЗАРАДИ ЕЙ ТАКИВА СЪС СУРАТИ. НА ВСЯКА МАНДЖА МЕРУДИЯ, ЩОТО ВЪЗРАСТТА ПРЕДПОЛАГА МЪДРОСТ! Те предполагат, ама Господ разполага, драги другари.
  • 18 Емил

    0 1 Отговор
    Защо всеки ден едни и същи лакърдии? Лекари е имало и ще има, независимо от прогнозите на някакви социолози. Или може би алчните врачове целят насаждане на паника и увеличение на и без това ненужно високите им заплати?
  • 19 Енгелс

    4 0 Отговор
    При капитализма е така. Богатството, парите и печалбите са важни. Не и грижата да Народа.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Построени са през соца":

    Дай Боже да се отървем поне малко от тези кожодери!
  • 21 КовидманЯк

    0 0 Отговор
    Всичките да го закрият дано!Амин!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове