Last news in Fakti

18 Май, 2023 16:37 1 936 22

Борислав Сарафов: Изявите на Иван Гешев в последните дни са заявка за политически проект и кариера

  • прокуратура-
  • иван гешев

Необходимо е да бъдат приети необходимите закони, но и всеки трябва да носи своята лична отговорност, казва заместник-главния прокурор

Борислав Сарафов: Изявите на Иван Гешев в последните дни са заявка за политически проект и кариера - 1

Преплитането на политика и правосъдие трябва да бъде на база взаимодействие между властите, а не налагане на контрол от едната върху другата. За съжаление понякога нещата стават много по-видими и остри и сякаш започва своеобразно боричкане за надмощие, което е пагубно. Това каза в интервю за "Дневник" Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор.

"Аз винаги съм бил човек, който е работил конкретната си професионална работа и никога не съм се занимавал с политика, никога не съм политиканствал. Винаги съм стоял далече от политиката. Именно затова много ми се иска и се надявам съдебната система да излезе от политиката и политиката да излезе от съдебната система. Преплитането им е пагубно за всички", каза още той.

Според него е очевидно, че е необходимо да бъдат приети необходимите закони, но и всеки трябва да носи своята лична отговорност. "Познавам много от колегите си в прокуратурата и следствието и съм убеден, че болшинството от тях са с висок морал и достойнство", допълва Сарафов.

На въпрос за взаимодействието между морал и страх, той отговаря: "Лошото е, че те не са взаимно изключващи се. Един човек може да е морален и едновременно с това да го е страх".

Откровено шефът на следствието признава, че е попаднал в някаква кална въртележка," в която не смятам, че ми е мястото. Някаква вихрушка мина и аз, без да искам, попаднах в нея. Не зная какво трябва да сторя, за да изляза от тази спирала на напрежение".

"Аз винаги съм се стремял коректно и отговорно да работя, да спазвам стриктно професионалната етика. Работата ми е интересна, аз съм влюбен в работата си. Именно затова винаги съм странял от всякаква политика. Лошото е, че попаднах в тази кална вихрушка", допълва той.

На въпрос как се стигна до взрив в прокуратурата, Сарафов отговаря, че какво беше взривено на 1 май на пътя за Самоков ще каже разследването, а ако ме питате какво се взриви в прокуратурата, считам, че се взриви добрият тон и нормалната комуникация.

"Ако проследите изказванията ми от тогава, ще забележите, че аз всячески съм се старал да запазя добрия тон и комуникация, защото за мен винаги е било важно да се пази достойнството на прокуратурата като институция. И в същото време точно заради това като юрист, професионалист и ръководител в тази институция, аз не можех да си позволя в общественото пространство да се пускат информации, които да петнят прокуратурата и да я поставят в срамна ситуация. Ясно съзнавам обаче, че с влошаването на добрия тон и комуникация не правим добра услуга на институцията и именно затова силно се надявам да се върнем към тях".

На въпрос защо изнася фактите около Иван Гешев чак сега, Сарафов отговаря: "Реших, че трябва да осветля случилото се, тъй като напрежението не само в прокуратурата, но и в обществото достигна връхна точка. Фактът, че главният прокурор записва разговорите си с магистрати, политици и членове на ВСС за лични цели, считам за недопустимо, морално укоримо, противоречащо не само на всички етични правила, но и на конституцията. Всичко, което съм описал в сигнала си, отговаря на истината и аз очаквам с интерес каква оценка ще бъде дадена на тези факти. Ерозията е бавен и продължителен процес, който г-н Гешев с поведението си в последния месец ускори до невиждани размери".

Запитан как ще коментира изявите на главния прокурор в последните дни, Борислав Сарафов бе категоричен: Това е заявка за политически проект и кариера.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    22 2 Отговор
    Първо ОСВЕТЛИ откъде синчето ти е така имотно..
    Другото Гешев ще го ,,осветли,, в ПОНЕДЕЛНИК, споко..
  • 2 Пич

    14 1 Отговор
    Абе , сичкото кеч сте за баламатома !!! На бай Ставри !!!
  • 3 Читател

    8 2 Отговор
    Отворете си бърд.бг за информация малък по точкна
  • 4 Свобода

    16 0 Отговор
    Стига пофтаря думите на шефа си Борисов. Шефа ти къде е да не е арестуван.
  • 5 Ела и виж

    12 6 Отговор
    Интересно ще има ли ненормалници, които биха харесали политически проект на Гешев? Но като гледаме Възраждане и ИТН нищо чудно да има такива.

    Коментиран от #9

  • 6 Той

    9 1 Отговор
    и политик ? Това шега ли е ?! Или блъф !
  • 7 анонимен

    13 2 Отговор
    интересно като какъв дава мнение Сарафов. На мен ми стои политически мотивирано.
  • 8 да де

    13 2 Отговор
    Смешник тоя каскет е по-наведен и от главния каскет.
  • 9 Анонимен

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ела и виж":

    Е защо ходи в столипиново да яде баклава!!??
  • 10 НУРС

    15 1 Отговор
    Сарафов наистина ли си мисли, че ще се отърве, като се отрича от "учителя" си?!
    Важното е че всички се осветиха.
  • 11 истината е

    17 2 Отговор
    За тоз знам само ,че сина му не си знае милионите !! Има няколко строителни фирми и е купувал държавни парцели за жълти стотинки кв. м. !!!
  • 12 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Всички разбраха,че в прокуратурата и ВСС работят престъпници, но нека видим какви са депутатите? Какво са работили в последните 4 години и колко е платила държавата за всички тях?
  • 13 Мнение

    5 0 Отговор
    Когато гръм удари, как ехото заглъхва.
  • 14 Милиционерска работа.

    2 0 Отговор
    ,,,,,,,
  • 15 Никой

    6 1 Отговор
    Той и Цв.Цв. си мечтаеше за политическа кариера след раздялата с ГЕРБ ,но не се получи. Корумпираните хора българите ги обичат дотогава когато зависят пряко от тях. После с радост ги пускат в небитието. Пък и ГЕРБ и ДПС ще се погрижат за неговото окаляне,данни колкото щеш. Жоси,съпруга ,ортаци. Сготвен е вече. Но ти Сарафе,накъде ?
  • 16 Мнение

    12 0 Отговор
    Този е по-зле и от Гешев. Пръв приятел е на толупа. Завършил е за милиционер. А колко е прост???
  • 17 Минева

    8 0 Отговор
    Тия калпазани трябва да се махат. Кой знае още колко като тях има в прокуратурата, а и сред съдиите
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 хххх

    5 0 Отговор
    Калинките на ГЕПП са пословични със своята простота!
  • 20 Вики

    2 0 Отговор
    Всички до един са корумпирани!!Мафия!Всички са за затвора!!
  • 21 Слав

    1 0 Отговор
    От тази спирала ще излезнеш като застанеш на подсъдимата скамейка!!!Колко ли семейства си зачернил!!!
  • 22 6661

    1 0 Отговор
    Тоя много ми прилича на Щирлиц незнам що.
    Може да му е внук а?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове