Last news in Fakti

21 Май, 2023 03:14 2 326 17

21 май 1922 г. В центъра на София е убит опозиционният политик Александър Греков

  • александър греков-
  • политик-
  • слово-
  • журналист

Подозрения, че Александър Стамболийски е наредил разправата

21 май 1922 г. В центъра на София е убит опозиционният политик Александър Греков - 1
Снимка: Архив

На 21 май 1922 г. пред дома му в центъра на София е убит Александър Греков, председател на Народния сговор и директор на в. "Слово". Той е роден в София на 5 декември 1884 г. и е син на Димитър Греков. Завършва право в Париж и се отдава на дипломатическа дейност, припомня "Фокус".

След приключването на Междусъюзническата война 1913 г. е включен в състава на българската делегация, която води преговорите в Цариград за подписване на мирен договор между България и Турция. След началото на Първата световна война 1914–1918 г. Греков оглавява Българската легация в Париж, а по-късно в Стокхолм.

След подписването на Солунското примирие 1918 г. той е български дипломатически представител в Берн. През 1919 г. е изпратен като комисар към щаба на междусъюзническото управление в Западна Тракия.

Поради несъгласие с политиката на БЗНС си подава оставката през 1920 г. и насочва вниманието си към журналистическата и обществената дейност. През 1921 г. е един от създателите на Народния сговор. В организацията влизат безпартийни дейци и запасни офицери, които са против управлението на БЗНС и левите сили.

Ролята на централно ръководство играе Софийският комитет, начело на който застава Греков. В края на 1921 г. и началото на 1922 г. се учредяват местни групи и в редица други градове на страната, в които има военни гарнизони. Официалното оповестяване на организацията става на 15 март 1922 г., а на 10 април започва да излиза и печатният и орган – в. "Слово".

Изобщо доста любопитно е отношението на премиера от БЗНС Александър Стамболийски към журналистите. През въпросната 1922 г. са водени съдебни дела срещу над 100 журналисти, припомня в. "Десант".

Бездействието на следствието продължава да е отчайващо. Изведнъж ни в клин, ни в ръкав цяла София осъмва на 11 юни облепена под път и над път с "Анархист", нелегален вестник - орган на анархистите комунисти в България. В него се обяснява, че Греков бил убит, защото бил начело на някакво сдружение на тютюневите експортьори, което експлоатирало жестоко работниците. Това веднага се подема от правителствените "Земеделско знаме" и "Победа".

В историята се намесва и изданието на БКП "Народна армия", което уточнява, че идеята е да се сложи на преврата конституционна маска, а министър-председател е трябвало да бъде Александър Греков.

Статията на Александър Греков "Анархията" всъщност разобличава управлението на Стамболийски като възможност на министри и други ръководни дейци на Земеделския съюз да наложат една корупционна система, каквато никога не е съществувала в България. Само един пример: след като правителството на заседание взема решение за вдигане на цената на газта, един от министрите с подставени лица светкавично изкупува кажи-речи цялата налична газ в царството, за да я препродаде след това на новата цена.

Убийството на Александър Греков ще бъде приписано на анархистите. Това официално ще стане след месец и половина, когато ще бъдат убити Пано Чуклев, директор на "Ориент табак," и Иван Иванов, главен директор на Софийския затвор. В редакцията на в. "Утро" ще се получи писмо, в което анархисти ще поемат отговорността за убийствата. Името на Чуклев ще се свърже с това на Греков.

След убийството на Александър Греков през май 1922 г. на негово място е издигнат проф. Александър Цанков. Заедно с Военния съюз Народният сговор участва в подготовката и извършването на държавния преврат на 9 юни 1923 г. и поема управлението на страната до 21 юни 1931 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    8 11 Отговор
    Греков подготви Майдана в София. Западът очаквано е предаден от Александър Стамболийски. Не помниш ли ? През 1923 г. Стамболийски е свален от власт. Поканен е на среща с царя, където е заловен, измъчван и убит.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Питанка

    9 4 Отговор
    Това припомняне на историята с Греков означава ли че днес навлизаме в период на улични убийства между различните кланове на БКП+Б3НС+ДС-шайката?!
  • 5 Пейтриът vs Кинжал - 7:0

    7 12 Отговор
    По корупция в управлението в Българскатаистория, Стамболийски може да се сравнява с ББ. Изключително вреден политик, както и неговия наследник ББ, не случайно го свалят с преврат.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 изгорил

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    ти ше си новия гейю милефф
  • 7 Хихихи..

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пейтриът vs Кинжал - 7:0":

    Беше ли на мача бе,фаши,що си обърнал резултата наобратно?
  • 8 Доротея

    9 4 Отговор
    Намериха една жертва на Стамболийски и я изтъкват, а хилядите, избити от фашистите са напълно низвергнати! Потърси отговорност от една върхушка, вкарала България във войни срещу приятелски и съседни държави като Османската империя, Русия, Сърбия, Гърция, Румъния, както и срещу най великите световни демокрации - САЩ, Англия, Франция, върхушка, обрала България чрез гешефти и спекула, и фашистите го убиха по начин, койти обективните медии днес никога няма да опишат! Цялото правителство на Стамболийски е репресирано! Кой уби Петко Д. Петков и капитан Асен Агов, генералите Личев и Топалджиков, капитаните Кротнев и Белев? Но, интересно е как са се правели избори и тогава! БЗНС постига категорични резултати на избори, далеч над 50% до 1923 г. Къде изчезват тези гласове след това! Народа е в селата до създаване на ТКЗС след 30 години!???

    Коментиран от #15

  • 9 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пейтриът vs Кинжал - 7:0":

    По корупция в управлението в Българскатаистория, Стамболийски може да се сравнява с ББ. Изключително вреден политик, както и неговия наследник ББ, не случайно го свалят с преврат.=================================== То май в историята на ТРЕТАТА БЪЛГАРИЯ със свещ да търсиш ,едва ли ще намериш некорумпиран български политик.(А ЗАЩО И АЗ ДА НЕ СТАНА Я ДЕПУТА,Я КМЕТ..КЕЛЕПИР ИМА В ТАЯ РАБОТА.ХОРАТА ПАРИ НАПРАВИХА,)-това са думи на героят на АЛЕКО,БАЙ ГАНЯ.КНИЖКАТА ЗА ПЪРВИ ПЪТ Е ИЗЛЯЗЛА ОТ ПЕЧАТ ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1893 ГОД.САМО 15 ГОДИНИ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО.
  • 10 Шоп

    1 0 Отговор
    Тогава имало ли е издание на бкп "народна армия"!!!!!!???????
    Ако факти пише с такива "факти" то всичко е ясно......
  • 11 Българка

    0 4 Отговор
    Кой тъка на два, три, четири стана да му мисли и няма да им помогнат, гледат ви сеира и ги обират отдолу и ви се надсмиват на вас и на простите нас. Момата стара си продала жилище над 100 квадрата и да си живее и харчи, и интересно, къде е отишла, явно на квартира, не само тя, а и учителки вдовици в езиковата, продадоха си и в центъра на квартира, но кои са причините, двете им деца стс зелена карта заминаха 1989 в САЩ, явно на тях ли, или си ги харчат. Това ни доказва до къде ни докараха политиците. А мъжа й бе инженер, с дете от първи брак и при бракоразвода, майката го заключвала в мазето и отключило психични отклонение, добре е, бе опериран и живее с втората майка учителка от езиковата на квартира, за мен е благородна жена, втората му майка. Съдби човелки на интелигентни еродирани учители, юристи, лекари
  • 12 Някои

    0 3 Отговор
    Един човек или няколко бяха, се страхуват за живота си, а над 2 и кусур милиона прокудени от България какво да кажат, а и тия млади останали да се борят със системата и не са между живите, а бяха ба 30,35 от инфаркт рак и са деца на мекари юристи ченгета, плачат като малки деца, писледният, че ченгето трябва да се грижи за внуци 2, а др му син зле в София, а завършил спортна академия, да буйно бе като малък, но и там още 2,общо 4 деца са на главите на дядо и баба. Бъдете добри и бог да ви пази. Като малки деца плачат и все по гробищата са
  • 13 Анонимен

    1 3 Отговор
    Господинът си е изпратил семейството и децата в Израел, може би е и той там, а другите, нещастните, къде да отидат, питам ви и отговор не желаем.
  • 14 1111

    1 0 Отговор
    Явно е плащал на журналисти и именно те го защитават, а те трябва да са неутрални, били те, юристи и другите
  • 15 кап.Йорданов

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Доротея":

    поканена си на Видов ден

    Коментиран от #16

  • 16 Доротея

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "кап.Йорданов":

    В момента гледам ,,Видовданска звона 1914" - филм за Велика Сърбия!

    Коментиран от #17

  • 17 кап.Йорданов

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Доротея":

    ще станеш 7 то йястрепинчерче 😉
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове