Last news in Fakti

20 Май, 2023 04:49 1 927 16

Протест срещу войната по пътищата блокира 13 български града в неделя

  • иван спасов-
  • блокада-
  • война-
  • пътища-
  • катастрофи-
  • загинали

Ако видим, че от тези протести няма ефект, ще преминем към гражданско неподчинение, заяви организаторът на недоволството Иван Спасов

Протест срещу войната по пътищата блокира 13 български града в неделя - 1
Снимка: БГНЕС

Тази неделя ще се проведе Национален протест срещу войната по пътищата. 13 български града ще бъдат блокирани.

"Ние сме във война. За 4-5 години изчезва един град с размерите на Батак. Всяка година има по 500-600 убити. Повечето от тях са млади хора", обясни пред БНР Иван Спасов, организатор на протеста и представител на 250 български семейства, който са изгубили близки на пътя.

Самият той е потърпевш от война по пътищата.

"11 години ходя по институциите и се мъча да променя нещо. Сега сме много повече хора. Нашите искания са най-вече за промяна в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата. Наказателният кодекс не е променян от 1968 година в частта за транспортните произшествия. Когато има наличие на алкохол, наркотици и грубо нарушение на Закона за движение по пътищата, да се считат за умишлени престъпления. Сега убиецът остава 3 места в ареста. След това изчезва или се укрива, или получава условна присъда. Ако не бъдат променени Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата, няма нищо да се промени".

Иван Спасов смята, че има варианти да се спрат гонките по улиците през нощта и при сега действащите закони.

"Просто трябва да има по-голяма превенция от страна на полицията. Хората да не се чувстват над закона, а да го спазват. Никой не е застрахован от ПТП".

Той отбеляза, че в България не се прави нищо по отношение на бързото събиране на глобите.

"Българинът най-много го боли, когато го удариш по джоба и му вземеш автомобила".

Спасов даде за пример Сърбия, където младите шофьори се движат две години с придружител.

"Там няма такива убийства на пътя. Поставени са лепенки върху автомобилите, че е в колата има млад шофьор и полицията го спира, ако е без придружител".

Иван Спасов е категоричен, че протестите няма да спрат докато не се изпълнят исканията.

"Ако видим, че от тези протести няма ефект, ще преминем към гражданско неподчинение".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 8 Отговор
    В неделя в 14 часа НДК Поход за мир и неутралитет под наслов:Не даваме синовете си.Ще се включи и съюза на запасните офицери.Който не иска София да стане Бахмут да дойде.

    Коментиран от #3, #12

  • 2 Пацо

    9 1 Отговор
    Сърбия не я гледай ти, ние сме Европейци! Къде сме ние , къде е Сърбия!
  • 3 МОЧА

    4 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да те затворят с стъклената стая пред НДК ООД наслов не на рашизма.
  • 4 Жорж

    6 17 Отговор
    Провинциалистите като тръгнат да се заселват на тълпи в СофиЯ карат колите си като обезумяли.
    Ми да спрат да агресират и наглеят вместо да протестират.

    Коментиран от #9

  • 5 Абе къв кодекс, кви промени ще правят

    20 2 Отговор
    Закони и сега има, народа знаем къде е проблема, в прокуратурата, следствието, съда....изнудват провинилите се, взимат им парите и ги пускат да продължават да трепят на пътя
  • 6 ха ха

    23 1 Отговор
    верно е война , държавата воюва срещу гражданите с двусмислени закони целящи единствено да бъдат ограбени и да се чустват виновни без вина
  • 7 гост

    15 2 Отговор
    Цитирам две глупави предложения,които се въртят в публичното пространство,имам само един - два въпроса? Като минат двете години и "придружителя "отпадне , дали шофьорчето няма да почне да натиска яко педала? Все пак две години е гледало как батковците около него надуват таралясниците,а на него не му е позволено.Или пък да шофира автомобил с мощнот до 60-75 к.с примерно,другото малоумно предложение.С 60к.с, не може да кара със 100 в града ли?

    Коментиран от #15

  • 8 Дааа

    13 2 Отговор
    Като говорим за война нека споменем състоянието на пътищата. Човек се изнервя да след постоянно за кратерите. От там и е възможно да се разсее и да не следи за движението. Чекмеджан е най-малко за линчуване, за тея каруцарски пътища, а вие ще се обвинявате едни други .
  • 9 Цената

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Жорж":

    Аз съм забелязал,че точно обратното са тези,които наглеят.Обикновено товаса представители на големите градове,начело със София...
  • 10 Най-голямата простотия

    12 1 Отговор
    е да се затварят пътища и така да се стоварва вината върху народа. Като искате да протестирате, направете го там, за където е адресирано, пред съответното министерство, община или виновен. Аман от имитиране на дейности и нищоправене

    Коментиран от #13

  • 11 Добре

    9 1 Отговор
    ...но никой не споменава калпавите пътища, които в много от случаите са довели или са предпоставка за загинали по пътищата!Обрасли храсти около знаци, покривени, трудно различими такива, пътни маркировки избледнели от времето, криви осови линии, множество дълбоки и опасни кратери, недоомислени и малоумни светофари, а?!?И още и още...!
    За тия неща нищо не виждам!
  • 12 Страх и памперс

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Стига лъга ма голяма си Путлериска. Готова си на всичко ама на всичко за пари.
  • 13 Някой

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Най-голямата простотия":

    Ако българина беше умен,/за какъвто се смята/, едва ли щяхме да сме в това положение.Няколко са причините, калпава съдебна система,некадърност и мързел в различни институции,в т.ч училище и семейство ,а най-вече дебилщината сред обществото,масово разпростираща се в последните 30-ина години.Ако бяхме умна нация,нямаше да позволим това да се случи.
  • 14 горките чак ми е жал за вас

    4 0 Отговор
    знаете ли колко им пука на джигитите за вашите простести??? що за човек ще реши че някакъв келеш надрусан или пиян ще се сети за вашите недомислици и ще реши да кара по внимателно ??? вместо да пречите на движението на нормалните хора идете и ревете пред парламента за промяна на правилата за издаване на книжка !!!
  • 15 разбирам че

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    вие и още седем индивида сте доста ограничени в мисленето
  • 16 Коментар

    3 0 Отговор
    Даже 20 години да направят наказанията все тая.Те като са зависими от дрога и/или алкохол и треперят чак нищо не може да ги спре.Държавата не им налива в гърлата ,за да я обвинявате.Сгрешено е нещо в обществото.Не може по телевизията да говорят за алкохол от рано сутринта и да канят психиатри да обясняват как райския газ бил безвреден,а тук да публикуват статии как марихуаната била върха и после всичко да е точно.
    В социалните мрежи се разпространява клипче на един пич,който най-учтиво моли,който пие и/или се дрогира просто после да не кара кола,а ако иска да се направи на свиня си е негова работа.Абсолютно го подкрепям!
    Пийте,яжте,каквото искате правете,това си е ваша работа,но в такова състояние после не се качвайте да карате.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове