Last news in Fakti

23 Май, 2023 21:31 1 445 17

Пламен Киров: Ротацията на премиери е законосъобразна само при смяна и на правителството

  • пламен киров-
  • наталия киселова-
  • ротация-
  • премиер-
  • правителство

„Министерски съвет на ротация е като обещание за женитба – може да се изпълни, може и да не се изпълни”, категоричен е Киров

Пламен Киров: Ротацията на премиери е законосъобразна само при смяна и на правителството - 1

С предложената формула за управление от първите две политически сили не се нарушава конституцията. Такова мнение изразиха конституционалисти.

Все още не е ясно кога президентът ще връчи втория мандат за кабинет на ПП-ДБ. Очакванията са, че точно с него страната ще има ново редовно правителство. Обещанието на президента е, че папката ще бъде дадена до дни. Така, ако всичко се случи, както ни обещават сега първите две политически сили, то премиер ще стане акад. Николай Денков, но само за 9 месеца. След като подаде оставка, конституционната процедура с даването на мандати ще трябва да започне отново.

Ротация на премиери може да има, смятат конституционалисти. Тя обаче няма да противоречи на основния закон, само при смяна на правителствата, а не само на премиера.

„Министър-председателят на ротация означава премиерът да подаде оставката си и онзи, с когото е договорено да поеме поста и да встъпи в длъжност веднага. Такова нещо не може да стане, защото когато министър-председателят си подаде оставката, това означава оставка на цялото правителство. Така пише поне в конституцията, ако някой си направи труда да я прочете, ще го разбере”, обясни ръководителят на катедра „Конституционноправни науки”, ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски” проф. д-р Пламен Киров пред Нова тв.

„След 9 месеца, ако това е периодът, в който акад. Денков ще е премиер, то ние може да очакваме, че след 9 месеца, когато подаде оставка, процедурата ще започне отново, а именно ще бъде връчен проучвателен мандат на първата по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС”, допълни доц. д-р Наталия Киселова от ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски”.

„Министерски съвет на ротация е като обещание за женитба – може да се изпълни, може и да не се изпълни”, категоричен е Киров.

Задължително обаче, след като бъде подадена оставка на правителството ще се стигне отново до държавния глава и нов кръг раздаване на мандати. Отново първи по право да получат мандат ще са ГЕРБ-СДС и Мария Габриел, ако обещанието от сега бъде спазено.

„В сравнително правен аспект - там, където има такива правителства, се разпределят, разбира се, и министерски кресла и парламентарните групи да са лоялни в подкрепата си за правителството. Когато е само на „джентълменско споразумение”, тогава може би е добре да има решение на Народното събрание относно приоритетите на правителството”, поясни още Киселова.

Засега е ясно обаче, че дори и да има смяна на премиери, ще бъде предложен същият състав на правителство.

„Всъщност, ние ще имаме правителство на ПП, което ще бъде подкрепено от ГЕРБ с един смокинов лист. За съжаление, тази роля ще играе Мария Габриел - на маскираната коалиция. Въпросът е кой – кого ще излъже първи, според мен бъдещето е до местните избори”, уточни Киров.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 4 Отговор
    Незаконно и противоконституционно.
  • 2 Град Симитли

    9 0 Отговор
    Дървен филосоФ!
  • 3 дедо Герчо

    10 2 Отговор
    АБЕ ХОРА,ИМА САМО ЕДИН ВЪПРОС.КАК ЩЕ ГЛАСУВАТ ПП ДБ,КОГАТО ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА ИМУНИТЕТА НА БиБи,М !? АЙДЕ ОТГОВОРЕТЕ НА ТУЙ...ХЪХЪХЪ...
  • 4 Помак

    6 3 Отговор
    Бат Пламене..винаги си прав ! Но, искам да кажа нешто ...боико и мафията му продадоха България на помчорите ....помчорите като габриел , плевню и ру радеф ..скоро ще ликвдрат България ..тея са еничари ! ...сега ще ме плунете но след 5 - 10г българите ште плчат !

    Коментиран от #9

  • 5 За какво

    7 4 Отговор
    Ходим на избори като ще ни управляват хора за, които не сме гласували! Предават хората, които са гласували за тях! Обезмислят целия вот по този начин на ротационен принцип! Ще си предават властта на щафетен принцип и после, кой ще е виновен няма да се знае! Подиграват се и си играят с нас повече няма да гласувам защото няма смисъл! Може и с третите да си разменят властта! Да не сме в детската градина на ти си куклите дай си ми парцалките!
  • 6 Стойчев

    9 5 Отговор
    Ало, копейките, добър вечер! Как е настроението? Имаме кабинет, пращаме българското оръжие в Украйна барабар със самолетите. Приемаме еврото. Гълъбарника си заминава. Митрофанова ще е нон грата. Влизаме в Шенген. Плачете ли, оскубахте ли косите?

    Айде лека вечер!
  • 7 И тоя

    6 3 Отговор
    Пишман професор вие че Баце се предаде
  • 8 Гербаджиите

    6 1 Отговор
    Вият след 9 месеца и при вторият мандат на Габриел остават министрите на Промяната - Просто Киро ги прекара
  • 9 Казанлък

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Помак":

    ..и още пеефски, каската, онзи мултак минстрои, , глафболгарстроии , асарел..
    ...и много други крадци...пу...отврт ...пфуу..а ти държавата
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Айде бе...

    2 2 Отговор
    Ротацията не нито измислена от нас, нито въвеждана за пръв път. Първият път, когато Израел изпробва принципа на ротационен премиер, беше през 1984 г. През 2020 г. след третите избори в Израел в рамките на около една годинаотново е постигнато споразумение за ротация на премиерския пост между Бенямин Нетаняху и Бенямин Ганц. През 2022 г. в Ирландия също се въвежда ротационен премиер. Протеклата без сътресения смяна преди шест месеца позволи на Ирландия да влезе в нормалното русло на подготовка за редица предстоящи избори: местни, за Европейски парламент през 2024 г. и редовни парламентарни избори през 2025 г. На 26 май настоящият румънски премиер Николае Чука, лидер на Национално-либералната партия, следва да подаде оставка, за да даде ход на договорената през 2021 г. ротация на министър-председателския пост и начело на изпълнителната власт в Букурещ да застане лидера на социалдемократите Марчел Чолаку. Такива варианти, макар все още да не са въвеждани, са обсъждани в Германия и Турция. Ние ли сме най умните, че според някои "експертни мнения" трябва непременно да ходим на пети по ред избори в рамките на две години и малко отгоре?
  • 12 киро кристало

    1 0 Отговор
    Законът тесен за мойта душа е . Така ако я караме по закони , никога няма да достигнем полета на моите наркотични видения .
  • 13 Опа

    2 1 Отговор
    Интересно се получава. При положение, че първата партия връща мандата без да го изпълни, след това мандатът се предава на втора политическа сила, а след 9 месеца пак се връща на първата партия без избори без нищо. Дали е законно?

    Коментиран от #15

  • 14 Пепе дойде на власт

    1 1 Отговор
    Миналата година като обеща да разгради модела борисов
    Сега името продължаваме промяната и трябвало да бъде променено на ПРЕКРАТЯВАМЕ ПРОМЯНАТА
  • 15 Не е законно

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Опа":

    Ако правителството подаде оставка би трябвало да има избори освен ако парламента не гласува отново за същите измекяри
  • 16 Калигула

    1 0 Отговор
    Старият комунист социалист Киров пак се прави на експерт.
  • 17 Калигула

    1 1 Отговор
    Старият комунист социалист Киров пак се прави на експерт. В момента това е най хубавия вариант за България, защото ни писна от служебните правителства на другаря президент Радев и неговия токсичен и кагабейски екип. За две години управление служебните некадърни правителства успяха да се вдигнат драстично цените на всички стоки и услуги. Причиниха загуби над 100 милиона лева на АЕЦ Козлодуй и сключваха задкулисни сделки с руски фирми въпреки наложените санкции. Най доброто което може да се случи на България е да ни управляват първия и втория. Всичко останало е тъпа руско българска пропаганда и евтини андрешковски номера. А БСП, ДС и Възраждане да си заминават за Русия при техния любимец Путин, но да внимават да не станат алкохолици да не се напиват с Борящник или одеколон Тройнои или да не ги арестуват покрай издадената заповедт за арест от международния съд Хага за Путин
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове