Last news in Fakti

25 Май, 2023 09:41 2 416 11

Държавата няма никаква заслуга за историческия "Букър" на Георги Господинов

  • букър-
  • георги господинов-
  • литература-
  • роман

Трудът на хората на изкуството в България е "доста недооценяван"

Държавата няма никаква заслуга за историческия "Букър" на Георги Господинов - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Естествено е, че е много голям международен успех. Това е преди всичко успех за Георги Господинов и Анджела Родел. Това е успех на двама страхотни професионалисти, които са се събрали - Георги е прекрасен писател, Анджела е американка, която живее в България от много години. Свършили са си точно и професионално работата", каза PR експертът Максим Бехар пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни и други български успехи, като "Оскар"-а на журналиста Христо Грозев за филма му за Алексей Навални, наградата на Димитър Маринов за филма "Зелената книга" и други.

Докато целият свят се занимава с кончината на кралицата на рока Тина Търнър, ние се занимаваме с Бойко Борисов и Иван Гешев. Аз по-горд от това, че Георги Господинов взе "Оскар" за книга, сигурно не съм бил поне в последните 15 години. Това е такъв световен успех, който е еквивалент на "Оскар".

Това каза председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в студиото на "България сутрин".

Той направи аналогия на успеха на българския писател с този на националния ни отбор по футбол през 1994 година в САЩ.

"От тази гледна точка, това в културата на България, и то в навечерието на 24 май, е уникален успех", настоя актьорът. Мутафчиев каза още, че трудът на хората на изкуството в България е "доста недооценяван".

"За мен цената от изкуството е един инсулт. Цената наистина са безсънни нощи, умират нервни клетки", поясни той. Мутафчиев подчерта, че Министерството на културата трябва да намери начин да инвестира в "писатели, творци, хора, които се занимават с изкуство".

"Би трябвало да актуализира средствата, с които ги подпомага", отбеляза той.

По думите му към момента държавата подпомага с 2000 лева еднократно писателите. "За труд, който е денонощен и месеци наред, е нищо", отсече Мутафчиев.

Актьорът смята, че след успеха на Георги Господинов българите ще проявят "огромен интерес" към книгата на българския писател. "Всяко едно министерство би трябвало да иска да подаде ръка на твореца, би трябвало да му помага по презумпция", смята той.

"Ние всеки ден трябва да се радваме, че сме българи, че говорим на нашия собствен език и да продължим да го разнасяме като мисия, защото иначе рискуваме да загубим себе си като народ, но и да изгубим идентичността си", изтъкна Христо Мутафчиев.

"Държавата не помага. Но държавата не е помагала и на Пикасо, не е помагала и на Паулу Коельо", подчерта Бехар. Според него държавата не би трябвало да бъде поставена на първо място в този процес на творците.

"За мен американският модел, в който няма министерството на културата и модела, в който държавата е поставила културата на пазара, това показва, че може да инвестираш 100 хил. лв. в един писател и може да не инвестираш нищо, както вероятно е направил Георги Господинов", каза PR експертът.

Според него успехът на Господинов и Родел е еманация на това, че "България е пълна с талантливи, добре образовани и успешни хора".

"Ние ставаме все по-близо до отворения свят. Това е един пример, който да ни вдъхне малко повече увереност. Просто трябва да работим много, съвестно", допълни Максим Бехар.

По думите му Министерството на културата би трябвало да създаде един конкурентен пазар, така че повече хора да знаят за творците и да има повече мотивирани творци, които да излязат на този пазар.

"Трябва да има добра среда на конкуренция, да могат творците да се конкурират свободно. Нито едно министерство няма общо с успеха на Георги Господинов", посочи Бехар.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    38 5 Отговор
    Роман , който никой няма да си купи , и никой няма да прочетете !!! Освен приличащите на отдел " Пропаганда и агитация " на партията , нови сорос- партийци !!! Но и те ще наизустят само няколко цитата , за да оставят лъжливи впечатления , че знаят за какво говорят ! Защото оръжието на Сатаната , е заблудата !!!

    Коментиран от #6

  • 2 Коко

    34 2 Отговор
    Тоя сайт ми се струва че му плаща някое НПО.Неможе толкова глупости да се пишат случайно
  • 3 Нотбукър

    14 1 Отговор
    А трябваше ли да има?
  • 4 Е то оставаше и в

    22 1 Отговор
    тази излагация да бе намесена "държавата"
  • 5 Факт

    15 0 Отговор
    Аз не съм чул някой известен писател да е подпомаган от държавата имат си агенти и разни издателски къщи който им осигуряват всичко и са им стъпили на вратовете да пишат ли пишат.
  • 6 1221

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Аз пък се заинтригувах и ще го намеря.
  • 7 Факт

    5 1 Отговор
    а и тя държавата после ще се намеси, при взимането на данъците от продажбата на книгата.
  • 8 Пи Ар

    14 1 Отговор
    Щом ти рекламират нещо колко е хубаво - бягай от него!

    На хубавите книги не им се търсят насила купувачи по телевизията.
  • 9 Не ми пука

    8 1 Отговор
    Какво прави Бехар в цялата тази история? Тук има нещо нагласено и неестествено. Присъствието на Бехар е нелогично и смущаващо.
  • 10 Късотакъсо

    3 2 Отговор
    По мутрите им ще ги познаете. Едни и същи наплюватели недоволни от средата в която са се пръкнали. Не са за собствения си народ тези елитни представители на продажна Гнусна прослойка от амеби.
  • 11 браво бе

    3 0 Отговор
    тоя пиандкрник с оная пиянка и награди за качествени пияндърски излияния ако има някой да чете требва да е много много високо у черешата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове