Last news in Fakti

25 Май, 2023 12:21 2 187 38

Арх. Николова: В София могат да се построят жилища за още 1 милион души

  • росица николова-
  • строеж-
  • жилища-
  • софия

Столична община трябва да има политика на осъвременяване на стария сграден фонд, 1/3 от който в момента е необитаем, заяви тя

Арх. Николова: В София могат да се построят жилища за още 1 милион души - 1

Според сега съществуващия общ устройствен план на София има възможност да се построят жилища за още 1 милион души. Това каза архитект Росица Николова, която е част от екипа "Спаси София“, пред Радио "Фокус“.

Столична община трябва да има политика на осъвременяване на стария сграден фонд, 1/3 от който в момента е необитаем, заяви тя. "Ние се концентрираме основно върху новото жилищно строителство и това е и причината за бума на строителството. 1/3 от жителите на столицата не са доволни от стария сграден фонд. Не може да оставим или съборим тези сгради. Трябва да направим така, че те да бъдат актуални и днес, желани и припознаваеми от млади семейства при покупка на жилище“, заяви архитект Николова.

Това може да стане чрез средствата по Плана за възстановяване, посочи тя. "Това са средства, които така или иначе ги има, не трябва да ги изпускаме като възможност. Ролята на Столична община е да информира гражданите, да води кампания, да ги насърчава“, подчерта експертът.

Тя посочи, че в момента съществува голяма разлика между южната и северната част на София. "В южната се концентрират доста бизнеси, там има осигурен транспортен достъп, докато в северната доста от ключовите ремонти се забавиха доста във времето, което откъсва тази част на столицата. Столична община трябва да започне да ги развива като транспортна достъпност и осигуряване на цялостна свързаност“, каза архитект Николова.

Южните райони са предпочитани, но в тях съществува един основен парадокс – липсата на публична инфраструктура, улици, детски градини, училища, посочи тя. "От там идва и цялостното усещане на хората за презастрояване, защото има много жилищни сгради, голяма концентрация на хора и същевременно никаква инфраструктура, което хората асоциират с презастрояване“, обясни експертът.

Един от приоритетите на "Спаси София“ е чрез инвестиции да бъдат създавани квартали, в които са концентрирани обществени, жилищни и бизнес функции на едно място. "В които има училища, детски градини, месторабота, здравеопазване, администрация – всичко да бъде компактно събрано, в рамките на 15 минути. Това е един от начините да се намали и трафикът“, подчерта архитект Николова.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    40 1 Отговор
    па вземи ги сложи в МЛАДОСТ - ТОЙ ИЗОБЩО НЕ Е ПРЕНАСЕЛЕН

    Коментиран от #35

  • 2 Даниел

    53 1 Отговор
    По-скоро забрана за строителство е необходима
  • 3 ЗаЕдин

    49 2 Отговор
    За един приятел ... за мигратни ли ги строим тези неща, защото няма логика населението да ти намалява, а ти да строиш ли строиш нови жилища ... ако си признаете, че го правим за да си внесем после хора в от чужбина и да кажем колко хубаво било ... това вече е друга бира.

    Коментиран от #28

  • 4 София

    58 1 Отговор
    Ма как не бе построете за 5 милиона за да се съберем цялата клета държавица на 5 кирливи улици и да мирясате.
  • 5 Ужас безкрай

    39 2 Отговор
    Малко са. Жилища поне за още 3млн. човечета трябват.
  • 6 АБВ

    34 3 Отговор
    Айде мерси да си ги строят на село аман от навлици
  • 7 Петър

    49 0 Отговор
    Що за политика е това? Трябва ли да се събере цял един народ в един град? 1/3 от България вече е в София!

    Коментиран от #19, #29

  • 8 Читател

    30 1 Отговор
    Защото и се въздуха е много чист,стройте стройте.
  • 9 Сталин

    37 1 Отговор
    В България се строи вандалски,след всеки нов строеж е само кал и мръсотия, няма тротоари.няма трева,няма дървета, няма въздух
  • 10 Софийски

    34 1 Отговор
    Подземни паркинги са необходими и да се освободят улиците от паркираните в зоните автомобили. Решете този казус пък после се правете на архитект от НБУ и при застроявайте София.
  • 11 Най - хубавата

    21 2 Отговор
    Орхитетка, ключовите думи са: “Спаси София” и “Усещане”
    Все пак съм благодарен че, българите не живеят на гробищата като в Манила нито пък прозореца не е вратата на тоалетната като Хон Конг.
  • 12 Опаа

    30 1 Отговор
    "всичко да бъде компактно събрано, в рамките на 15 минути" това е политика на СИФ вече налагана в някои западни градове. Ограничаване на свободата на движение по-лошо от местожителството по социалистическо време. Внимавайте и четете хора!
  • 13 Мнение

    22 0 Отговор
    Къде? В градините ли. Стройни там където няма инфраструктура и не питайте градинските и парковете мафиоти.

    Коментиран от #17

  • 14 Аритметика

    25 0 Отговор
    Това ще доведе до обезлюдяване на половин България!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мнение

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мнение":

    Къде? В градините ли. Строй там където няма инфраструктура и не пипайте градинките и парковете мафиоти. Да си строят пре техните имате и да нарушават спокойствието на техните семейства
  • 18 безумници

    25 0 Отговор
    Могат! И за още 5 милиона могат, ама няма толкова население в България!
  • 19 Че ти от тия dе-били ли

    27 0 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    очакваш политика.
    АКо бай Тошо беше направил едно нещо както трябва то бе да се осигури поминък на хората по места.
    Във всяко градче и паланка имаше някаква фабрика.
    При демокрацията се изредиха всякакви blокуци но не се намериха държавници за тая държава.
    Като резултат имаш 3-4 големи града с някаква икономика и всичко друго е разруха.
  • 20 мнение

    24 0 Отговор
    която е част от екипа "Спаси София“

    разбирате ли какво ви приготвят.
  • 21 разгневен

    22 0 Отговор
    А ,ама защо само за един милион (човека) ?! Давайте направо строителни разрешения за жилища за десет милиона човека ! ЕС ще ни препрати всички мигранти и ще ги запълним на мига . София е презастроена ,пренаселена ,без адекватна (за довлеклите се в София 1.5 млн. селяни) транспортна инфраструктура ,без съответните (жизнено необходими) допълващи инфраструктури ,без осигурена достатъчно вода и ел. енергия и без завод (със съответен капацитет) за третиране на отпадъците . Обаче - най лесно се "усвояват" пари (от чиновниците) при различните строителни процедури и понеже "Спаси София" се виждат като бъдещи градоначалници и управници ... подготвят "почвата" отдалеч.
  • 22 а останалата част от държавата

    20 0 Отговор
    ще я продават ли!?
  • 23 Да, могат

    23 0 Отговор
    да се построят жилища за още 1млн. души. А за децата им - детски градини, училища? А за тия милион души инфраструктура? Нещо пътищата, паркинги? Нещо озеленяване, паркове? Или всичко, като в Малинова долина? Пътища няма канализация дори няма. Най-лесно, давай бетономорие, давай всичко да застроим за 600 евро, а да продадем на 2к. Ма разбира се, че може, то даже е задължително. А куцо кьораво сакато, де се писало строител смазва редовно ските на общинските съветници и върхушката на дирекция Строителство.... може, бе, давай. Даже трябва, ако ги питаш.
  • 24 Пълен цирк

    20 0 Отговор
    Ако зависи от вас, архитекти, строители и общини, ще построите за още 10 млн, не 1! Алчност безгранична!
  • 25 това са същите боклуци от спаси българия

    16 0 Отговор
    който увеличиха и цените на градския транспорт....овцете в тая клоака катоп нищо ще ги турят за кметове на софето, за да е пълна агонията на края на държавата
  • 26 Роки

    14 0 Отговор
    Какво ще строите още брей, че то няма широки улици, няма зеленина,няма площадки,тротоари, всичко кално и мърляво,и какво като построите жилища за още безброй столичани,те да си стоят вътре като в кафези, като дойдат уикенди - да се махат да пълнят хотелите по курортите, които също са ваши де,с надеждата да намерят малко природата и въздух за себе си,вие нещо се бъзикате с тия хора, смятате ги за балами, време е всичко да се промени.
  • 27 това са плановете на тия давос

    10 0 Отговор
    за 15 минутни градове, има го в сахта The bulgariаn times от доста време това изнесено като плановете на изр""одите от Давос (ковид сатанистите)...няма да може да ходите никъде и ще сте щастливи....
  • 28 Има логика

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЗаЕдин":

    Всички трябва да станем софиянци . Стига с тия двойни стандарти и ние от провинцията сме хора . Целия ресурс на държавата се концентрира в София
  • 29 Защото така трябва

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    Това е се налага заради двойните стандарти . Целия ресурс на държавата се насочва с приоритет за София
  • 30 Николова, скрий се!

    8 1 Отговор
    Пепел ти на устата, ма, Николова! Що ги бръщолевиш тези работи, малко ли сме сега? В България хора не останаха, всички стахавме софиянци. И какво от това?
  • 31 Ъхъ!!!

    10 0 Отговор
    Тая росица е от екипа "Погуби от алчност София". Градът се пука по шевовете от пренаселеност. Особено след пландемията. Улиците нямат капацитет на такава пропускваемост с такова натоварване. Нарочно унищожиха на хората работни места, училища, болници и какво ли не, за да ги набутат като копърка в консерва, в няколко града. Така много лесно "някои" ще "усвоят" земята ни. Не е никак случайно.
  • 32 Планът за възстановяване- ключова дума

    3 0 Отговор
    Става въпрос за усвояване на европарите!!!
  • 33 По жилище

    3 0 Отговор
    на човек
  • 34 Никси

    3 0 Отговор
    епа така и така има празни земи от Костинброд през Волуяк до София и от двете страни на Ломско шосе , стройте си на воля колко си искате , да не кажа и по Околовръстното колко има за рекултивиране земя за Строеж , може и Метро да построите Костинброд-София , що па не Бате Бате , за какво трябва да ги презастрояване в центъра и разни квартали като има свободни места , оставете хората да дишат а не ги гъчкаите един до друг ,само Архитекти трябва да направят правилните проекти!!!.
  • 35 бл.134 в Zап. парк

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    О , да може за още 10 милиона , да построите и така 99 процента ще станат необитаеми.
    Тогава и кило сирене може да подгони 1000 евро
  • 36 АрхиТектон

    3 0 Отговор
    Евтин популизъм. Поредните архитекти бюрократи. Искат да хапнат евросубсидиййки и не им пука за София.
  • 37 ех,че хубаво

    1 0 Отговор
    15 минутен град! Пак опаковано с розова панделка! Но след време май за да се намали трафика и парниковите емисии се гласят да не ни пускат извън тази розова, 15 минутна прекрастност. Конспиративните теории се сбъдват всеки ден.
  • 38 Сийка

    0 0 Отговор
    Предлагам строежите да се концентрират между Ямбол и Димитровград. Министерство на регионното развитие да се изнесе към Пловдивско, а на Земеделието към Стара Загора .Енергетиката в Плевенско, а на Външните работи в Благоевградско. Ще си говорят по скайпа, вайбъра и др. Министерство на спорта - в Лом!.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове