Last news in Fakti

27 Май, 2023 03:33 3 484 23

27 май 927 г. Инфаркт убива цар Симеон I Велики

  • симеон велики-
  • българия-
  • златен век-
  • средновековие

При управлението му България граничи с три морета — Бяло, Адриатическо и Черно

27 май 927 г. Инфаркт убива цар Симеон I Велики - 1
Снимка: Архив

На 27 май през 927 г. по време на приготовления за война с Византия от сърдечен удар умира цар Симеон I Велики.

Успешните войни на Симеон срещу Византия и сърбите довеждат до временно разпростиране на България върху по-голямата част от Балканския полуостров и господство в Югоизточна Европа.

Симеон I Велики е единственият български владетел,

за когото в чужбина говорят с истинско почитание и неприкрита възхита. Той е роден най-вероятно през 864 г. и затова е наречен „дете на мира“. Симеон е третият син на Борис. Първият е измежду всички български владетели и сред синовете на княз Борис, който е възпитан изцяло в християнската традиция. Пратен е да се обучава в най-доброто учебно заведение за времето си – Магнаурската школа (около 878 г.), защото се очаква един ден той да стане глава на Българската църква. Вместо това обаче, след опита на брат му Владимир Расате да върне езичеството в България – именно „отдалият се на свято подвижничество“, т.е. замонашилият се Симеон е призван да седне на трона на българските царе.

Възкачването му става през 893 г. и е във връзка със знаменателния Преславски църковен събор (893 г.). По време на събора се взима решение в Българската църква богослужението да се извършва на роден език, вместо на гръцки.

Цар Симеон Велики е основен идеолог на това България да се превърне в „държавата на духа“ в Средновековна Европа. Благодарение на него нашата страна през X в. става първата славяноезична империя в историята. У нас започва развитието си нова европейска християнска цивилизация, основана върху старобългарския език, която през вековете ще се превърне в неумолим съперник, но и необходим партньор на по-старите (гръкоезична и латиноезична) християнски цивилизации. Симеоновият „Златен век“, съзнателно или не, става модел на подражание за векове напред, припомня сайтът "На мегдана".

Когато сърбите си припомнят с подробности най-славните си времена, по време на своята владетелска династия Неманичи (12 – 14 век), а руснаците – успехите на своите Романови (17 – 20 век): те на практика разказват за вече постигнатото от България при Симеон. Първият българският цар урежда своя славяноезична империя, своя държава на духа и при него за първи път се говори за „Златен век“ на славянската писменост и култура. След него идват достиженията на другите славяноезични православни християни – сърби и руснаци. Именно във връзка с тези събития народният ни поет Иван Вазов ще възкликне: „И ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книги да четът.“

Величието в управлението на Симеон се дължи най-вече на личните добродетели на царя. За Симеон в писмените източници се говори, че „повече от всичко обичаше книгите“. Неговата образованост е великолепна. Това признават дори големите му военни противници византийците, които го наричат „полугрък“ заради широките му познания. Цариградският патриарх Николай Мистик, който усилено контактува със Симеон, пише за него, че „живеел като изряден монах и никога през живота си не бил вкусил вино“.

Кое дава основание да се твърди, че Симеон получава царската титла (равна по ранг на императорската) и че именно по негово време българското царство се превръща в империя? На първо място – амбициите на Симеон са имперски. Той е наясно какво значи Византия (византийския универсализъм) в правен аспект – обща държава на всички ромеи, т.е. на православните „римляни“, служещи си с гръцки език, независимо от своя произход (арменски, гръцки, български и пр.). Византия затова няма как доброволно да приеме българския владетел за равен, защото счита за свое изконно право да упражнява превъзходството си над българите, които ползват нейния гръцки език в българската администрация, отначало в българската църква и сред аристократичните среди. Византия трябва да бъде принудена насилствено да даде признанието.

И ето, че този „полугрък“ Симеон, възпитаник на Магнаурската школа в Константинопол,

прозира единствения начин България да излезе от византийската орбита веднъж завинаги. Този начин е чрез доминация на родния език и изтласкване на гърцизма: по същия начин, по който родният ни език – старобългарският (църковнославянският) трябва да стане равен на гръцкия. Така и българската владетелска титла и българското държавно устройство следва да отговарят на византийските. Може да се отсъди, че тази нагласа на Симеон е вдъхновена от християнските предписания на вярата му. Неслучайно Симеон първоначално е подготвян да оглави българската църква. И тъй като знае, че „слънцето грее за всички еднакво“, Симеон не може да допусне българският народ да остане „сляп и глух“ и вечно да прекланя глава пред византийското превъзходство.

Как по-конкретно успява Симеон? Пътищата са три. Признаването на титлата му може да се каже, че става най-бързо и лесно. То изисква поне веднъж византийците да извършат символичен акт, според който Симеон ще бъде приет за равностоен на техните владетели по чест, а след това нашият цар просто ще държи на вече придобитото. Византийското признание идва през август 913 г.

Тогава Симеон предприема голям поход срещу Константинопол. Достига безпрепятствено пред стените на византийската столица. Така византийците се принуждават да просят мир от него и успяват, но с едно условие. То е да се организира тържество в чест на Симеон в столичния град на империята. На празничната трапеза пируват заедно всички най-знатни българи и византийци. Финалът на празненството идва, когатовизантийският патриарх Николай Мистик извършва символичната коронация на цар Симеон. Накрая, „удостоени с безброй и преголеми дарове, Симеон и синовете му се завърнали в собствената си страна“.

Естествено в следващите години византийците се отмятат от позорния за тях акт по коронясването на Симеон. Но владетелят на българите настоява на оказаната му веднъж почест и търси потвърждения на царското си достойнство винаги когато общува с византийците. Не търпи те да се държат към него пренебрежително, а тъкмо напротив. Той ги кара да се чувстват гузни, че не му отдават дължимото. Симеон извършва едни от най-големите военни погроми в цялата история на Византия.

За битката при Булгарофигон (896 г.) изворите свидетелстват, че ромейските войски „били поголовно разбити и всички загинали“. А близо половин век след разгрома при Ахелой от 20-ти август 917 г. Лъв Дякон ще напише: „И сега още могат да се видят купищата кости при Анхиало, където тогава позорно била посечена бягащата войска на ромеите.“

Вторият път за увеличаване имперското самочувствие и достойнство на Симеон минава през претенциите му към територии, в които не живеят само и единствено българи. Както е известно, империите са сборни формирования в етническо отношение. Затова и Симеон се обявява за „цар на българи и гърци“: по този начин признава, че в неговите земи влизат разнородни поданици. Така се реализира и принципът от времето на Симеон – „България на три морета“. Това е нещо непознато при предшествениците му, тези от езическия период, които подчертават, че са български владетели само в „земята, в която са се родили“ (Омуртаг), но нямат претенции към чужди земи.

Третият, най-труден и изнурителен път към утвърждаване на българската цивилизация е чрез словото на роден език. Тук проличава целия талант и отлична подготовка на Симеон. Българският владетел още през младежките си години, преди замине да учи във Византия, влиза в близки отношения с учениците на Кирил и Методий, получили радушен прием у нас от княз Борис.

След като поема властта,

Симеон праща Климент Охридски – първият епископ на български език,

да разпространява словото божие и да подготвя ученици в югозападните български земи. Симеон познава и дружи с най-светлите умове на епохата – с идеолозите на българщината. Както стана дума, идеята да бъде изравнен родния език (старобългарския) на останалите „свещени езици“ (гръцки и латински) означава, че и на старобългарски трябва да се появи „високата“ литература, характерна за епохата в Средновековна Европа. Тази литература в голямата си част е преводна и свързана със Светото писание, но съществуват оригинални творби и коментари. Старобългарските книжовници Климент Охридски, Йоан Екзарх, Наум, Константин Преславски, Черноризец Храбър с делата си донасят „златната“ слава на Симеоновия „Златен век“.

През 913 г. Симеон I стига до стените на Цариград.

Византия е принудена да му признае титлата цар на българите, въпреки че следващата година го анулирала. Тогава българските войски нахлули отново в Източна Тракия и превземат Одрин.

На 20 август 917 г. в Ахелойската битка византийската войска е обкръжена и избита. Следва второ поражение при Катасирти и патриарх Николай Мистик апелира за спиране на войната и подписване на мир. Междувременно византийската дипломация успява да раздвижи сърбите в тила на княз Симеон. Симеон изпраща срещу сърбите войска начело с кавкан Теодор Сигрица и Мармиас. Те залавят сръбския княз Петър Гойникович и поставят на престола княз Павел Бранович.

През 918 г. българските войски достигат Пелопонес и Егейските острови.

Свикан е църковен събор, на който Симеон I се провъзгласява за император на ромеите, а българският архиепископ е провъзгласен за патриарх.

През 921 г. една българска армия достига до Дарданелите, завладява Галиполския полуостров и се опитва да премине на малоазийския бряг.

През 923 г. Цар Симеон I отново стига до стените на Цариград. Византия иска да започнат преговори за мир и въпреки че мир не е сключен българите снемат обсадата. По време на царуването на Симеон I Велики България достига своето най-голямо политическо, военно и културно могъщество.

Баща му, княз Борис I, полага всички усилия да подготви сина си за патриарх и затова го изпраща да учи в Магнаурската школа в Константинопол – най-престижното училище във Византийската империя, основано през 425 година.

Опитът на първородния му син Владимир да върне страната в езичeство принуждава Борис I да го свали и на негово място да въздигне Симеон.

С името на Симеон Велики е свързан най-големият културен разцвет на християнска България, наречен Златен век, осигурил процъфтяването на книжнината, архитектурата и изкуствата. Цар Симеон не просто подпомага дейността на българските книжовници, а се включва активно в нея като творец. Съставя няколко сборника с енциклопедично съдържание, известни като „Симеонови сборници“.

Лично подбира и превежда някои от словата на византийския богослов св. Йоан Златоуст. При управлението на цар Симеон е преведена и създадена богата книжнина, предназначена както за високообразовани хора, така и за простолюдието.

В нея присъстват произведения с информация от всички аспекти на тогавашния живот – история, богословие, география, животински свят, природа. Симеон пръв става носител на титлата „Цар на българите”, което най-добре свидетелства за окончателното сливане на прабългари и славяни в един народ по език, вяра, държавно съзнание.

Симеон Велики почива на 27 май 927 година в двореца в Преслав. Предполага се, че е повален от инфаркт. На трона го наследява синът му Петър I, който започва управлението си под регентството на вуйчо си Георги Сурсувул.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    20 3 Отговор
    Тогава имало ли е Русия ?

    Коментиран от #2

  • 2 Александър Невски

    12 20 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Сащ със сигурност не е имало, Русия е имало .

    Коментиран от #3, #9

  • 3 БГ е майка на Славянския свят

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Александър Невски":

    Имало е в мокрите ти сънища.

    Коментиран от #6

  • 4 1253

    5 5 Отговор
    ЦезарТребелус-По руски Хан Тервел е първият Български Император награден с титлата Цезар от Император Юстиниан.Азбуката Глаголица(говорима) на Кирил и Методи, няма нищо общо с Кирилицата създадена от Ангелари и Наум в Преслав , и разпостранена от Климент в Македония и Сърбия.Кирил и Методи са римляни синове на римски патриции и генерал Лео управител на областа Македония със седалище Солун.Старо Българския език е в основата на Църковно Словенски език.Всички войни с изключение на една водени от Симеон са с цел изнудване на Императора за годишни дарове от злато,грабеж на римските градове и поробване на римски жители с искане на злато за откупването им.Желанието на Симеон е да бъде провъзгласен за Император на Българи и Римляни, и да завладеее Константинопол.Симеон и Император Роман не веднъж са седели един до друг на една и съща маса и вечеряли в Константинопол. Цар Петър сина на Симеон е женен за внучката Мария Лекапена на Император Роман.Михаил Брата на Цар Симеон, живее в Константинопол и е женен за жена от близкото императорско семейство.
  • 5 1253

    4 9 Отговор
    Руският флот опустошаваше и прегазваше всичко това, което се намира в Черно море и по цялата му брегова линия.Руснаците са безмилостна и дива раса от скити, живеещи на север от планините Тавър. Те представляваха сериозна опасност за самата столица Константинопол, но не след дълго те сами изпитаха Божия гняв и се върнаха у дома си.Те изпратиха делегация от техния народ в Константинопол с молба да се причастят към святото кръщение – което и направили.
  • 6 Александър Невски

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "БГ е майка на Славянския свят":

    Прочети коя година Александър Невски сключва съюа със Златната орда (монголците) , за да защити руските територии от нападенията западните племена . Сега Русия пак е заплашена от запад и пак сключва съюз с Китай .

    Коментиран от #11

  • 7 САРА ПАЛИН

    3 6 Отговор
    БИЛ ДЕМОКРАТ ИСТИНСКИ ЕВРОАТЛАНТИК -ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ Е БИЛА СИЛНА

    Коментиран от #12

  • 8 Що за глупост ???

    3 10 Отговор
    Е да ни учат, че Владимир Расате е искал да върне езичеството ?????? Българските царски семейства са християни още от преди КУБРАТ !!!
  • 9 1253

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Александър Невски":

    Имало е Киевска Рус, Славяните са живеели на северозапад от Киев а не на изток или северо изток или слваяни има само във Волхиния,Западна,Северо западна Украйна,,Западен Беларус, Полша. Ченхия, Словакиа..До 1700 г това което сега се нарича Русия е наричано Татария, а и след това., На Балканите в Хърватия има Седемте Славянски племена,Сърбите са слявяни и роби на Римската империя,при цар Симеон , цялото Сръбско-Славянско население е отвлечено в България понеже са му причинявали неприятности. В сърбия остават да живеят трибали(Тракийци и Готи) част от отвлеченото население се завръща обратно, и отделно от римските земи идват други заселници.В България само в северо изтока има Севери(славяни) други славяни в България няма.

    Коментиран от #14

  • 10 Истина

    17 4 Отговор
    Добре е, че сме останали с едно море, защото иначе щяхме да сме засрали и трите !

    Коментиран от #15, #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Така е

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "САРА ПАЛИН":

    демек соросоид ли !
  • 13 Гост

    5 0 Отговор
    Симеон е откъснал България от гръцкото влияние, а днес едни пр0 дажници се опитват да ни п0гър4ат отново, като ни изкарват наследници на почиталите Дионис и носилите хитон.
  • 14 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "1253":

    Няма славяни, нама, затова днес им говориш езика, а на тракийски не знаеш и една дума.

    Коментиран от #20, #23

  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Истина":

    Трябвало е навремето да ви избутаме зад Босфора, да не прекрачвате отсам, но западът винаги се е застъпвал за вас и е бил срещу нас.

    Коментиран от #17, #22

  • 16 Копейкин чорай.бето

    0 0 Отговор
    Е заместник
  • 17 Не разбрал

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    кой е Вас, кой е Нас ?
  • 18 Александър Невски .

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Софийски":

    Краварските платени слуги няма какво да ми казват ...да четат история. Те не са подлоги , а изтривалки на цяла европа, а най-много бършат за@ниците на македонистите . И от къде на къде ще правите държавна политика всеки да мрази Русия и да благовее пред англоговорящите , че ще ми изпадате в истерия , ако някой каже , че не мрази Русия .

    Коментиран от #19

  • 19 666

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Александър Невски .":

    Типично по комунистически щом някой не обича Русия следва да обича ингилизите, демек който не е с нас е против нас
  • 20 обратното е

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Те говорят нашия език, заради книгите и писмеността, които сме им дали.
  • 21 друго не можеш да бъдеш

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Истина":

    Казах ти да се представяш като Лъжата!
  • 22 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Щом така мислиш, и ние няма да се застъпваме за вас!
  • 23 1253

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Точно на Тракийски говориш, това е местния език в територията на България. Славянски език няма, има ползване на говоримия език за пазпрускване на Църковно Слово (Словенски),Универсалния език ползван в средната и долна Дунавска равнина от племената на Хуните и васалите им склавини и анти на северо запад,Гетите в Румъния, България и Сърбия, и Трибали, Беси,Одриси,Готи,Маеди, Паети,Денфелити, Пруанци, Агриани и други това са все племена наричани общо Траки.Огроманта Слявянска маса е Руска доктрина за приобщаване и доминиране на народи говорещи сходен език от началото на 17 век.Описано е от Мидхад Паша как е направено, от една страна е Австро Унгарската Империя от другата е руската Империя. Руската Империя спечелва надпреварата чрез вземане на млади хора от Балканите за безплатно обучение в Руските университети и обучени в пан славизма и така се създава мита за Дядо Иван.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове