Last news in Fakti

31 Май, 2023 16:06 2 935 24

Иван Гешев: Престъпниците са доста бързи и трябва да компенсираме предимството им

  • иван гешев-
  • конференция-
  • престъпност

В основата на борбата с трансграничната престъпност стои личният контакт между прокуратурите в и извън Европейския съюз

Иван Гешев: Престъпниците са доста бързи и трябва да компенсираме предимството им - 1

В основата на борбата с трансграничната престъпност стои личният контакт между прокуратурите в и извън Европейския съюз. Извършителите на престъпления са доста бързи и ние трябва да компенсираме предимството им.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред участниците в Международната конференция на тема „Обмяна на опит и добри практики за противодействие на транснационалната престъпност, киберпрестъпността и изпирането на пари“, която се провежда в Бургас, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

„Друг важен начин да се борим с престъпността е постоянно да повишаваме квалификацията си. Сигурен съм, че тази конференция ще е изключително ползотворна, в интерес на сигурността на нашите народи и държави“, каза главният прокурор.

Във втория ден от форума, в който участват представители на прокурорски органи на държави от Източна Европа и Централна Азия, на Департамента по енергетика на САЩ и на различни български институции, магистрати от България, Турция, Молдова и Украйна представиха своя опит и добри практики.

Прокурор Сава Петров от Върховна касационна прокуратура представи опита на България в разследването на престъпления, свързани с трафик на мигранти. Той подчерта, че този вид трансгранична престъпност е предизвикателство пред правоохранителните органи в международен план, тъй като обичайно е съпътствана от извършването и на други престъпления, като документни престъпления, корупция, престъпления срещу личността и др. Изтъкнато бе, че за да имаме успеваемост в противодействието и превенцията от ключово значение е поддържането на добро ниво на международно правно сътрудничество.

Прокурор Петров подчерта, че закриването на специализираните структури в България е било трус за правосъдната система по отношение на делата за каналджийство и нелегална миграция, тъй като тези производства бяха разпръснати из цялата страна и така разследванията и решаването им е значително затруднено.

Прокурор Григоре Бинзари представи опита на Молдова в разследването на трафика на мигранти, а неговият колега от Република Турция - Вехби Камер, старши прокурор към Върховния апелативен съд, говори за практиката при противодействието на киберпрестъпленията и прането на пари. Участниците в конференцията обсъдиха и ролята на съвместните екипи за разследване на военни престъпления в контекста на войната в Украйна.

Представители на Главна дирекция „Гранична полиция“, съвместно с Георги Матвеев от Департамента по енергетика на САЩ, демонстрираха пред участниците специализираната апаратура, предоставена от американските партньори на българските гранични полицаи в борбата с нерегламентирания трансграничен трафик на радиоактивни и ядрени материали. Между България и САЩ съществува Меморандум за сътрудничество в тази област още от 2008 г.

Заключителната част на форума е посветена на румънската практика в областта на киберпрестъпленията и трансграничната престъпност.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сталин

    31 0 Отговор
    България е най смешната колониална дупка в света в момента, всеки втори в България е корумпиран,а няма и един вкаран в затвора за корупция,в следствие на тази политическа корупция България е в демографски и икономически колапс ,защото всички правителства работят за интереса на западните мародери и изобщо не ги интересува че българина гладува и мре ,ако това беше в предишните времена щеше да има хиляди разстреляни за предателство и корупция.Вижте какво става във Франция,там Никола Саркози е осъден на 3 години затвор и сега трябва да носи електронна гривна.Колко пари е получил Гешефта за да не повдига обвинения и дела за корупция и какво прави във Вашингтон да търси подкрепа -срещу какво,след като знаем че нашите "партньори" от Сащ не работят само за безплатен обяд.Българина живее зле защото в България няма политически убийства,докато не започне бизнеса с въжета и гилотини нищо няма да се промени.
  • 3 Доротея

    5 18 Отговор
    Този момък е Национално богатство! С Вас сме, прокурор Гешев! Дисциплинирай партиите! Въведи ред! Край на кражбите и простотията в Министерски съвет! Президента - под контрол!

    Коментиран от #14

  • 4 истина е

    22 0 Отговор
    Ама ти наистина ли си мислиш ,че не си престъпник !! Сключвай споразумение и предавай боко ,защото и неговата присъда ще излежиш !
  • 5 Каскета на Америка за България

    22 0 Отговор
    След дъжда изялзох да събера охлюви. Докато се наведа да хвана един и той се шмугна в храстите.
  • 6 Коментаторски клишета

    9 0 Отговор
    Залага на добра кондиционна подготовка стратегът от Мирково.
  • 7 Факти

    16 0 Отговор
    При толкова абсолютни доказателства и факти за престъпленията на сикаджията и шайката прокурора мафиот не успя да вкара нито един от тях заслужено зад решетките ! Защо ли ?
  • 8 12345

    15 1 Отговор
    Кристиян Христов. Директор на завод "Изамет". Той беше свикал в 14 часа пресконференция в БТА.
    Според моя информация, Христов щеше да извади скандални факти за Иван Гешев и предшественика му Сотир Цацаров.
    Вместо това, по искане на прокуратурата на Гешев МВР-то на Радев АРЕСТУВА бизнесмена.
    Такава милиционерщина не е имало дори по времето на Цвъки!
    България в момента е в ръцете на един Зелен чорап, който си е нахлупил Каскет и дерибейства! От днес вече всеки един българин може да бъде арестуван, ако не харесва някого от двамата!
    Ето защо е наложително ГЕРБ и ПП с отвращение да направят правителство! И най-отвратителната, но демократична власт е по-добра от милиционерска тирания!
  • 9 Справедлив

    11 1 Отговор
    Каскета е част от престъпните групи и може би за това знае колко са напред.За съжаление това ,което прави Гешев не е правосъдие,а омерта.
  • 10 Мемфис

    10 5 Отговор
    Този мръсник и предателя РадеФ трябва да бъдат първите клиенти на затвора- доживотно!
  • 11 Никой

    6 4 Отговор
    Предсавям си в момента какъв страх тресе политици ,магистрати,част от МВР съединени като пипала на октопод. Когато навремето съдия Лозан Панов алармираше за прогнилата съдебна система всички го обявяваха за луд. И сега гогато лъсна една малка ,нищожна част от уродливото лице на мафията в политиката и правосъдието всички започнахме да ахкаме от учудване , как е възможно. ? Ами така възможно е ? Турихме вълци да пазят стадото ! Какво очаквахте? Че няма да ви ядат ,да ви стрижат ,доят, по тяхно усмотрение. Клечахте като луди пред различни институции за справедливост и КАКВО , получихте ли ? Айде, лягайте пак да спите,че никой не обича да го будят ! ТЕ, точно на това разчитат и вие пак безропотно ще се подчините !

    Коментиран от #12

  • 12 Не ни обяснявай за боклука Лозан Панов

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Никой":

    дето поръчково отхвърляше разглеждането на дела на трета инстанция във ВКС!

    Коментиран от #16

  • 13 Бай Онзи

    8 1 Отговор
    Прав си каскет-който предвари-или ти баце , или баце-теб ! Печелившия е шиши !!!
  • 14 Натопорчен Батко

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Доротея":

    Мила дороти ....
  • 15 7.62

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "мазна молдовска п--ка":

    Не са толко мазни -проверено от мен -и факт!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Фалконе

    5 0 Отговор
    Така е каскетино ама ти като ТРИ години беше на ТИКВИ ...както е казал народа - " късно е либе за китка" ...

    Коментиран от #21

  • 18 Устафка

    4 0 Отговор
    На този, всеки месец трябва да му хвърлят пиратки, за да се опита да свърши нещо.
  • 19 Милани

    0 0 Отговор
    Най-сетне едно нормално изказване освободете Гешев и свалете имунитета на Борисов,под Гешев мафията от редови мракобесни човечета толерирали крадци и измамници и упражнявали зверствата си също са за омитане
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 пернишки кобалт

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Фалконе":

    много си прав. това е истината. Фалконе ако можеше да стане от гроба, щеше одавна да е напъхал каскета в затвора.там където му е мястото. и каскета и неговите приятели пепи еврото, банкянския тулуп, маторицата пеевски, и още много други видни представители на мафията ,на които до вчера каскета им опъваше чадър.
  • 22 пепчо с евраци.

    4 0 Отговор
    ООО МАЗЕН УПОТРЕБЕН КАСКЕТ. НЯМА ДА СЕ ИЗПЕРЕШ С ПРОТРИТИ ОПОРКИ. ВСИЧКИ ЗНАЯТ И ПОМНЯТ С КОЙ СИ ИГРА ДО ВЧЕРА. ВСИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ ЛИЧНО ТИ ПАПКАШЕ НА БАНКЯНСКАТА МУТРА КАФЯВАТА ТОЧКА. ТЪП ЗАЛУПЕН МИЛИЦИОНЕР. СЛУГА И ЧАДЪР НА МАФИЯТА. ДА ТЕ СВАЛЯ ВСС И ДА ЗАПОЧВАТ ДА ТЕ РАЗСЛЕДВАТ ЗА КТБ, ЗА ЖОСИ, ЗА 8 ТЕ ДЖУДЖЕТА. МРЪСНО НИЩОЖЕСТВО.
  • 23 КОЖЕВ

    4 0 Отговор
    а бе киртак с каскет, ти нямаш едно спечелено дело бе некадърник. прост залупен милиционер, надупен пред мафията.
  • 24 Алфа херинга

    1 1 Отговор
    Гешев, може и да ти простим, ако вкараш Боко, Кирчо, Асен и Ристьо в затвора. Ама в една килия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове