Last news in Fakti

7 Юни, 2023 10:17 6 270 26

Експерт: Проблемът с "ПАВЕЦ "Чаира" едва ли е "умора на метала", както твърдят в енергийното министерство

  • павец-
  • авария-
  • ремонт

НЕК е наложила контрол на информацията за случващото се около ПАВЕЦ "Чаира", казва д-р инж. Димитър Белелиев

Експерт: Проблемът с "ПАВЕЦ "Чаира" едва ли е "умора на метала", както твърдят в енергийното министерство  - 1

През март 2022 година при тестове след ремонт и модернизация на ПАВЕЦ "Чаира" един от агрегатите аварира, а причината за това е неясна и до днес. В Министерството на енергетиката говорят за едновременна "умора на метала" и в четирите хидроагрегата на съоръжението.

Изпълнителят на ремонта - консорциума ABB-Voith от Австрия, така и не посмя да тества и останалите агрегати, а след посещение в централата в края на април служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира, че експерти от Toshiba - оригиналният конструктор на съоръжението, сега ще опитат да оценят какво се е случило. Но компанията така и не беше поканена да участва в модернизацията на централата.

Публичната информация по темата е оскъдна и самата Национална електрическа компания (НЕК) е наложила контрол на информацията за случващото се около ПАВЕЦ "Чаира". При всички положения каквито и действия да предприеме НЕК оттук нататък, те трябва да бъдат добре обмислени и обсъдени не само вътре в компанията и с консултанти от чужбина, но и с всички възможни специалисти, с които разполага българската държава. Това казва пред investor.bg д-р инж. Димитър Белелиев. Той е председател на Съвета на директорите на ЦЕРБ, компания, участвала преди години в поддръжката на съоръжението.

"ПАВЕЦ "Чаира" е съоръжение на двадесетина години, а от Министерството на енергетиката обясняват, че основната причина за аварията е "умора на метала". Как стана така, че този метал изведнъж се умори, не са ли правени изследвания за тези 20 години? При нормална експлоатация "умора на метала" може да се случи след около 100 години. Причините за умората на метала може да бъдат три: грешка в самия проект - например, избраният метал е бил погрешен, или избраната конструкция, при неправилна експлоатация или при неправилна поддръжка. Както споменах, има информационно затъмнение по въпроса и каква е причината за "умората на метала" при ПАВЕЦ "Чаира" не се пояснява. Много вероятно е НЕК, логично за тях, в крайна сметка да се спрат на първата причина – грешка в самия проект, но са напълно вероятни и останалите две причини", каза инж. Белелиев..

Според него, ако действително има "умора на метала", това съоръжение трябва да се изхвърли на скрап и да започне проектиране и изграждане на чисто ново. А това са огромни средства и голямо забавяне във времето, защото ще трябва да се изгради наново, а не частично да се ремонтира нещо.

"Със сигурност тази авария можеше да бъде избегната поне в този мащаб, ако през годините е осъществяван по-добър контрол от страна на НЕК относно експлоатацията и поддържката. В момента компанията не посочва никаква информация за това какво точно се е случило, как се е експлоатирала и подържала централата. Тези данни явно са доста секретни, но само от тях могат да се направят съответните изводи. Надявам се ръководството на НЕК да си е взело поуките и повече да не се допускат подобни грешки. Изграждането на напълно нова централа ще отнеме страшно много средства и време, които, за съжаление, ние като общество ще трябва да платим. Приблизителните оценки са за около 4 млрд. лева, ако говорим за "умора на метала", допълва експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРОБЛЕМА Е МАФИЯТА

    41 1 Отговор
    и "умората" на държавата. Нали си спомняте сентенциите на мистър 10 процента: Държавата е лош стопанин

    Коментиран от #3

  • 2 Чекмеджан ефенди

    52 5 Отговор
    Умора от БОКО. Ако ПАВЕЦ Чаира заработи, ще удари през кръста ФЕЦ-овете (всички депутати имат ФЕЦ-ове), да не говоря ако се реализира и проекта с яз. Кладница.

    Коментиран от #7, #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 истината

    54 1 Отговор
    Не извикаха сервизните инженери от Тошиба , а докараха полските алкохолици ,и резултата е на лице !!

    Коментиран от #6, #26

  • 5 ИНЖ

    51 1 Отговор
    Е на всички ни е ясно за "студения резерв" на Доган и т.н. Ние Данъкоплатците сме собственици на НЕК!!!! Трябва да се знае какво се случва!!!
  • 6 Леля Гошо

    59 0 Отговор

    До коментар #4 от "истината":

    Съмнявам се че дори и сега ще допуснат Тошиба, защото ще лъснат куп лъжи, корупция и безстопанственост
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    41 2 Отговор
    Проблемът е в некачествен ремонт на японска техника от български занаятчий с цел прибиране на едни пари

    Коментиран от #18

  • 9 Исторически парк

    22 6 Отговор
    Чаира беше взривен с 80 кг тротил от герб за да се защитят интересите на ковачки и зелената мафия на прокопиев

    Коментиран от #17

  • 10 Българин

    29 2 Отговор
    Да дадеш на българи и поляци да ремонтират павец е като да дадеш смартфон на някой папуас от нова гвинея..

    Коментиран от #24

  • 11 баба Гицка

    29 1 Отговор
    Майката най-добре познава детето си! "Едно кило брашно да имаш, дай го на майстор да ти направи хляб!" Нещо е "побългарено" с годините и не смеят да повикат "Тошиба"... Я тел, я гвоздей...

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 3578

    5 19 Отговор
    Само простотии.Защо да не е умора на метала.Няма нищо вечно.Все някога всичко се чупи.Вашите коли не ходят ли в сервиз

    Коментиран от #14

  • 14 Именно

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "3578":

    Студентски лаф от ТУ след дипломиране:"Страх ме е да отида на доктор като знам що за инженер ще бъда".Та и списвача тъй.Умора на материала може да се получи и след 1,и след 5 и след 10 и след 20 и след 100 години,което зависи от натовареността на машинния възел и материала както и от неправилна експлоатация!
  • 15 Да не

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "баба Гицка":

    забравяме и задължителните "свински опашки", без тях нищо не става
  • 16 Прост Българин

    13 1 Отговор
    Отново погребани едни 4 милиарда и както винаги виновни и отговорни затова няма.Чудя се как съществува тази мизерна скапана държава
  • 17 Баце

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Исторически парк":

    Крадене и рУска връзка.
  • 18 Баце

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Крадене и рУска връзка

    Коментиран от #23

  • 19 Стойчо

    13 0 Отговор
    Ха, ха, кой ги пише тези глупости? "Чаира" била на 20 години????
    ПАВЕЦ "Чаира" е на доста повече години. А тези, които твърдят, че материала се е уморил, имат уморени мозъци. Какво ли ще стане като се умори бетонът на някоя язовирна стена? :)
    Там си беше чист саботаж.
  • 20 Случайно минавам

    2 1 Отговор
    Начи, в статията се говори само за умора на метала, за нищо друго, ама в заглавието е изведено, че не е. Човекът има съмнения, че е това, но не казва какви са другите възможности, т.е. нещо като „Те такова животно нема!“. Голем спецялист е тоя, нема що! И като е такъв спецялист, да ми посочи в коя ВЕЦ по света се правят редовни тестове за умора на метала. Ще го улесня, в никоя. Такива тестиси се правят в АЕЦ, ама за ВЕЦ не съм чувал досега. Тоя е спецялист. И сигурно докато е „поддържал преди години съоръжението“, както се твърди в статията, редовно, всеки ден е правил тестове за умора на метала, както прави секи спецялист. Щот, нали, за това упреква НЕК! Да не говорим, че сам си противоречи, твърдейки, че металът би трябвало да издържи поне 100 години преди да се умори. Кой спецялист прави такива тестове при такава очаквана продължителност на живота на съоръжението? Само да вметна, такъв тест нито е лесно да се направи, нито е ефтино. Ама, нейсе, спецялист!

    Коментиран от #25

  • 21 Случайно минавам

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Чекмеджан ефенди":

    Коуега, не можете да бъдете по-дауече от истината. Развитието на ФЕЦ се забавя, а печаубите им нямауяват, заради уипсата на ПАВЕЦ. Щот няма кой да ги бауансира. И изуишната им енергия няма къде да отиде.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Един Човек

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Нещо си се объркал ми се струва, от нашият народ има много умни хора, проблема е че си използват капацитета за крадене вместо за правене...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 някой е за затвора

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "истината":

    В България това е Закон!
    Винаги по евтината оферта, ако е имало такава.
    Но живота показва, че евиното излиза много по скъпо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове