Last news in Fakti

12 Юни, 2023 10:24 1 259 12

Във ВСС: Иван Гешев поиска две експертизи-социологическа и етимологическа

Първата е да даде отговори какво е нивото на доверие в обществото към съдебната власт, а втората- да каже какво е лексикалното и граматическото значение на израза „политически боклук“

Започна заседанието на Висшия съдебен съвет, което е продължение от миналата седмица и на което се обсъжда искането за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор. Първото, с което се зае ВСС днес е да обсъди искането на главния прокурор за назначаването на две експертизи.

Първата е „социологическа експертиза“, която да даде отговори какво е нивото на доверие в обществото към съдебната власт към 15 май, като в тази връзка трябва да се вземат предвид социологически проучвания, анкети, допитвания, изследвания, извършени от различни социологични агенции, към датата на брифинга, съобщи „Лекс“. Вторият въпрос е дали се е променило доверието или мнението на обществото към съдебната власт след изявлението на Гешев на 15 май. Ако отговорът е положителен, то тогава експертът трябва да каже каква е промяната.

Освен „социологическа експертиза“, главният прокурор и адвокатът му искат още една, която да бъде извършена от специалист по етимология или лингвистика, който трябва да каже какво е лексикалното и граматическото значение на думите в израза „политически боклук“ и какво е значението, произходът и разпространението на същото словосъчетание от етимологична гледна точка. Въпросният експерт трябва да каже и какво е семантичното значение на думите в израза, какви са по-ранните форми на словосъчетанието, значението и произхода на морфемния му състав, какво е конотативното значение и разликата с денотативното. Поставен е и още един въпрос, а именно дали репликата „политически боклук“ е била насочена към конкретни хора и може ли изразът да се приеме за обида.

Както „Лекс“ писа, на продължило над 13 часа заседание на 8 юни, членовете на ВСС часове наред спориха дали вносителите на първото предложение могат да го оттеглят и по кой ред е производството. В крайна сметка мнозинството прекрати процедурата в тази част.

Имаше спорове във връзка с допълнителни доказателствени искания от страна на главния прокурор, който многократно увери, че няма да шиканира процедурата и обеща до края на работния ден в петък да внесе окончателен списък с доказателства, които желае да бъдат събрани с оглед правото му на защита (виж още тук).

Наред с това на 8 юни членовете на съвета изслушаха зам.-директора на НСлС Ясен Тодоров, служителката в прокуратурата Марчела Панталеева и Сарафов, които трябваше да удостоверят какво е било емоционалното състояние на главния прокурор от 1 май, когато взрив избухна до кортежа му. Както Гешев, така и адвокатът му Радостина Константинова-Томова обясниха, че целта на изслушванията е да покажат, че поведението на главния прокурор на брифинга на 15 май е било силно повлияно от взрива и събитията след това и той е бил в състояние на афект, по думите на обвинител №1.

Как ще се развият нещата днес, не е ясно. Но се знае, че Иван Гешев е поканен в Европейския парламент на разговор с евродепутатите от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права и ще пътува този следобед.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 1 Отговор
    Не ти трябва етимологически експерт, за да ти преведе, какво значи "политически боклук" - слугинаж.
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    12 3 Отговор
    5 : 0 за Гешев......
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    2 5 Отговор
    Гешев направо да нареди ексхумация на Кирил и Методий, за да бъде анализирано като автори на българския език и писменост, какво значат изречените думи. Също и експертен съвет на БАН съставен от литературки 55-ти набор
  • 5 жалка история

    5 4 Отговор
    не може и да си отиде като мъж. Ще бъде изхвърлен като боклук

    Коментиран от #7

  • 6 Демократ

    7 0 Отговор
    Позорът на България е безкраен. Главен прокурор,извършил закононарушения и враг на Конституцията и разделението на властите,основополагащо за устройството на държавата, е обсъждан от ВСС за емоционално изказване. Значи ВСС е съвет от психоаналитици, а не от юристи. Срамно е такива долнопробни действия да се извършват от правителството на съдебната власт.
  • 7 Е така е ама...

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "жалка история":

    "не може и да си отиде като мъж. Ще бъде изхвърлен като боклук "

    Така е ама требва обезателно да гушне и менторите си Тиквуций и Шиши!!!
  • 8 Григорян

    6 0 Отговор
    Мафията иска изгонването на Гешев.
    В България няма Демокрация има мафия,която управлява.
    Политически боклук-това имаме.
    Та нима в парламента са честните хора?
  • 9 Хахаха

    4 0 Отговор
    Цял мандат гони деца за по стрък канабис, хората умират по тротоари, шоферите на свобода.. сега социална експертиза. Демокрация!
  • 10 Вълк единак

    5 0 Отговор
    Гешев трябва да лежи в затвора.
  • 11 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Този психопат до кога ще разиграва корумпетата от ВСС? Те вече са го джиросали,но на него все още не му е ясно. Разпореждането е дадено от Боко и Доган, те са председатели на ВСС на ротационен принцип.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове