Last news in Fakti

12 Юни, 2023 16:41 2 241 29

Висшият съдебен съвет може да отстрани Иван Гешев от поста му още днес

  • главен прокурор-
  • всс

В момента кадровиците на съдебната система обсъждат "по същество" внесеното предложение от четирима членове на прокурорската квота във ВСС

Висшият съдебен съвет може да отстрани Иван Гешев от поста му още днес - 1

Висшият съдебен съвет (ВСС) е напът да приключи процедурата по отстраняването на Иван Гешев близо месец, след началото ѝ. В момента кадровиците на съдебната система обсъждат "по същество" внесеното предложение от четирима членове на прокурорската квота във ВСС за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Докато главният прокурор пътува към Страсбург, където утре се закани да говори за Барселонагейт и други разследвания за корупция, мнозинството в съвета ще се произнесе дали той е накърнил престижа на съдебната власт изричайки фразата, че е "ясно кой е политическият боклук в Народното събрание и той трябва да бъде изметен", съобщи "Дневник".

Според четиримата вносители на предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, афекта, под който е бил Гешев, не може да го оправдае нито за думите, нито за последвалите действия.

След като Гешев и адвокатката си тръгнаха, членовете на съвета започнаха да спорят могат ли да продължат да обсъждат предложението за уволнението на Гешев в негово отсъствие. Чуха се мнения, че той злоупотребява с правата си. Атанаска Дишева напомни как веднъж заседанието е било отложено заради негов служебен ангажимент, а пресцентърът му разпространи снимки как той разглежда Созопол като турист.

Гергана Мутафова посочи, че е волята на Гешев и адвокатката му е да не участват в заседанието на съвета. "Не ми е ясно какъв по-важен ангажимент един главен прокурор би имал от това да присъства на процедурата по неговото отстраняване. И то на финала ѝ", каза Мутафова и припомни, че в други случаи Гешев не е уважавал поканите на комисията ЛИБЕ в Европейския парламент. Тя подчерта и че е проверила, че има и други полети и Гешев е можел да лети за утрешното си участие в европарламента както тази вечер в 19.25 ч., така и утре сутрин в 5.40 ч.

"Той разпореди на адвоката си да напусне. Това е превратно упражняване на права", включи се и Драгомир Кояджиков. Той напомни и как миналата седмица Гешев обясняваше, че няма проблем дори да тръгне към Страсбург, адвокатът му да го представлява.

Най-ключовите моменти от заседанието на съвета в понеделник днес бяха:

-Гешев за първи път спомена депутата от ДПС и санкциониран по закона "Магнитски" Делян Пеевски, като го нареди до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и намекна, че те иска отстраняването му, макар че не използва израза "лицето Делян Славчев Пеевски"

-Главният прокурор поиска, но съветът не допусна да бъде направена социологическа експертиза за доверието в съдебната система преди изявлението и след, както и анализ на израза "политически боклук";

-Главният прокурор напусна заседанието и поиска и неговият адвокат да я напусне (въпреки че тя можеше да остане и да защитава Гешев в негово отсъствие);

-Той неколкократно повтори, че е казал "политически боклук" и че се е извинил, намекна, че явно съдебният съвет гони график на "Борисов и Пеевски";

Съветът реши да продължи процедурата в отсъствие на Гешев, като прие, че не му е нарушено правото на защита. Членове на съвета му предложиха да смени билетите си за Страсбург, защото изслушването му пред комисията е утре - 13-ти юни, главният прокурор обаче отказа.

Член на съвета - Севдалин Мавров, който до момента не се е изказвал по същество, отказа да участва в процедурата с мотив, че е нарушена Конституцията и напусна заседанието.

За да бъде отстранен, трябва да гласуват 13 души от съвета. След това ВСС изпраща предложение на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването му.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    26 4 Отговор
    Много са се разбързали, да не е зора да не изтропа утре нашите политици на европейците?

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    12 4 Отговор
    Трябва да го уволнят със СМС, докато пазарува у Дюти фрито у Страсбург армаганчета за молитвената закуска.
  • 3 Трол

    22 2 Отговор
    ...а докато пазеше мафията ни обясняваха,че такова нещо е невъзможно...

    Коментиран от #17

  • 4 Ако

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    почне , ще е наред по веригата ! Друг избор няма !

    Коментиран от #11

  • 5 Бай Онзи

    20 3 Отговор
    Лошо каскет , лошо ! Проблема ти е шиши защото ТИ го изпра за КТБ ! Сега си пътник , тиквата изобщо не е в играта

    Коментиран от #8

  • 6 Пич

    20 5 Отговор
    Леле..... така не се е действало и във фашистка Германия !!! Спомняме си , че дори на Георги Димитров е дадена думата , и е успял да се оправдае за подпалването на Райхстага !!! А тези ще осъдят Гешев , неприсъствено !!! Каква пародия , или - какъв бой на съдиите !!!

    Коментиран от #18

  • 7 Ай сииии...

    8 2 Отговор
    Ха на бас,че не може.
  • 8 Само Хебър

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Онзи":

    Такаааа , така аа , а нали инициалите ""ДП" според каскета можело и да значат "държавно предприятие" ! Е сега го пуснаха по пързалката и връщане няма
  • 9 чакайте бееее

    6 0 Отговор
    Човекът взе парите, каза чакай малко, хвана самолета....
  • 10 Шпеки Леки

    15 3 Отговор
    Ама тия така и не разбраха,че не могат да го отстранят защото са с изтекъл мандат.И най-вече и президента трябва да го освободи след като мине и конституционното дело.Така ,чеееее...
  • 11 7.62

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ако":

    Днес го разкарват , какво да почне ???
  • 12 Сиийка

    5 0 Отговор
    Шефе, кАжи им че си лумпен...
  • 13 пожелание

    8 3 Отговор
    Президента да не разпише освобождаването му !!
  • 14 Не може още днес.

    5 1 Отговор
    Не, не може още днес.
    Трябва президента да подпише указ, а той ще изчака решението на кинстируционния съд.

    Коментиран от #16

  • 15 Бг наглост

    2 0 Отговор
    Стига бе льжци доказани.
  • 16 Прав си

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Не може още днес.":

    Президента и Дарт Вейдър са като дупе и гащи. Заровиха томахавката. И двамата се борят за кожата си.
  • 17 А той

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Трол":

    Ни обясняваше че няма мафия. Че Пеевски бил чист като сълза, че снимките били фалшиви, че не била взета проба от кюлчетата( дали са злато или менте ) и т.н. Та кога говори истината , тогава или сега. Или преживя и той катарзис, и от мутра и пазач на мутрите стана борец за правда.
  • 18 Нещо

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Бъркаш, това не е съд. А контролен орган, съвет. И по цял ден вече гледам каскета по телевизията, то е пресконференция след пресконференция. Преди ден говори пред тоя съвет 12 часа.
  • 19 Госあ

    5 3 Отговор
    И кво се вижда ? ВСС действа по поръчителство на мария габриел от брюксел ! Или не ? А ?

    Коментиран от #21

  • 20 Този

    2 0 Отговор
    Този като Путлер, не могат да го махнат
  • 21 Спас безделника

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    ЦЕЛИЯТ НОМЕР Е В ТОВА ДА СЕ ЗАТВОРИ УСТАТА НА ОСЪЗНАЛИЯТ СЕ "ГРЕШНИК" ПРЕДИ ДА СИ КАЖЕ МНЕНИЕТО В СТРАСБУРГ. ГЕШЕВ УРОНВАЛ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА? МИЛИ БОЖЕ, А ИМА ЛИ ОСЪДЕН МАГИСТРАТ И ПОЛИТИК? ТЕЗИ ТУЛУПИ И КАЛИНКИ ОСЪДИХА ЛИ НЯКОЙ ОТ ОГРАБИЛИТЕ БЪЛГАРИЯ И РАЗРУШИЛИ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА? НЕ! А ВСИЧКИ ТЕЗИ СЕ ОБОГАТИХА ПО АБСОЛЮТНО ПРЕСТЪПЕН НАЧИН! И СЕГА ТЕ ЗАЩИТАВАТ НА ПРАКТИКА НЕ САМО БАНДАТА, НО И ГЛАВНИЯ ТЕРМИНАТОР - БОКО "БАНКЯТА"! ПОЗОР!
  • 22 Срам и позор!

    1 0 Отговор
    И как ще го отстранят- в неговот отсъствие! Това законно ли е? Дори на Левски турците са дали последна дума.Срам и позор!
  • 23 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Е,да,престарават се,ама президента има последната дума,ако не подпише едикт за свалянето му и всичко е на халос,трибунала страхотно се излага с някакви тинтири-минтири,изсмукани от пръстите,всякакви маневри се правят за свалянето на Гешев,спешно.Щял да ходи и в еп ДА ГИ НАКЛЕПА,МОЖЕ ДА ПУСНЕ И НЯКОЙ ФИЛМ,там имат такава практика,визуализация на твърденията.Значи там е решил да нанесе удара,пък ония нека се пънат тук да го свалят,като стане някой грандиозен скандал,под прожекторите на западната преса ,ефекта е друг ,не като тука на местна почва.

    Коментиран от #27

  • 24 Стефан Софиянски

    1 0 Отговор
    Българската съдебна система отново доказа, че е най - справедлива в света! Хвала на тези магистрати!
  • 25 Цветан Василев

    2 0 Отговор
    Получавате по един бял плик! Браво на вас!
  • 26 БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

    1 0 Отговор
    Ако Радев уволни Гешев преди да публикува материалите, които са го накарали да се опълчи на корупцията, ще провали всички надежди на народа за справедливо възмездие!
  • 27 Фото "Флаш"

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Матей преображенски":

    Трибунал от помазани🎃💰🙈🙉🙊
  • 28 д-р Айлс

    1 0 Отговор
    Значи ако не бяха променили закона и от 17 гласувалите за оставката вече да са 13, Гешев си оставаше на поста, понеже 16 са гласували? Лошо!
  • 29 дядото

    0 0 Отговор
    ти да видиш.как ли този писач е толкова добре осведомен за изхода на заседанието на всс.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове