Last news in Fakti

14 Юни, 2023 03:16 2 748 28

14 юни 1923 г. 100 години от екзекуцията на Александър Стамболийски

  • екзекуция-
  • александър стамболийски-
  • убит-
  • бзнс-
  • премиер

България е обхваната от гражданска война

14 юни 1923 г. 100 години от екзекуцията на  Александър Стамболийски - 1
Снимка: Архив

На 14 юни 1923 г. след няколкодневни мъчения издъхва премиерът Александър Стамболийски.

Покушението срещу министър-председателя е едно от многобройните политически убийства с огромни последствия за страната и със сигурност едно от най-отвратителните. След като управлението му напълно губи подкрепа извън средите на селячеството, а срещу него застава цялата българска интелигенция, армията и останалите политически партии, на 9 юни 1923 г. е извършен военен преврат.

Няколко дни по-късно законният министър-председател е заловен и заедно с брат му Васил е подложен на нечовешки изтезания в къщата им край с. Славовица.

Рязан с нож и прободен близо на сто места, на 14 юни Александър Стамболийски издъхва в нечовешки мъки. Впоследствие главата му е отрязана. След тази садистична екзекуция, колелото на насилието в българската история отново се завърта, помитайки след себе си малкото останал здрав разум в политическата ни действителност.

Историците припомнят, че Стамболийски е третият убит премиер в аналите на Третото българско царство.

Началото е поставено със Стефан Стамболов, който е убит на 15 юли 1895 г. в центъра на София.

По-малко от десет години след това политическо убийство България е поразена от убийството на още един премиер. През 1907 г. Димитър Петков, който оглавява 27-ото правителство на България, е убит от политическите си противници на бул. „Цар Освободител“ в София. Погребан е до Стефан Стамболов. Димитър Петков е баща на земеделските политици Никола Петков и Петко Петков. И двамата имат съдбата на баща си – убити са от политическите си противници.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 5 Отговор
    Не Човешка Жестокост

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Софиянски

    14 25 Отговор
    Спасяват България за 20 години от червената чума, днес сто години след това историята се повтаря.

    Коментиран от #12

  • 4 Адам Хилтън

    12 21 Отговор
    "Невинните жертви на комунизма" май също са убили доста хора - 200 хиляди българи да сме по-точни.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    12 22 Отговор
    За комунягите само въжето.
  • 7 ТрампЛин

    3 4 Отговор
    “Без съмнение Александър Стамболийски е една от най-противоречивите фигури в българската следосвобожденска история. Възхваляван от своите поддръжници и недолюбван от политическите опоненти, лидерът на БЗНС не може да остави никого равнодушен, а убийството му на 14 юни 1923 г. е свидетелство за ожесточеността на нравите в тази епоха.”

    “Сякаш обаче едно убийство остава в историята ни като емблема на жестокостта. Атентатът срещу Стефан Стамболов е събитие, което се оказва преломно в развитието на българския политическия живот. Българският държавник среща смъртта си по особено мъчителен начин, в центъра на София, пред очите на десетки свои привърженици и врагове. Убийството му дава отзвук в цяла Европа, а народът ни е разделен на две по отношение на нагласите си. В следващите редове ще имате възможност да разберете повече за гибелта на политика, за когото с право можем да кажем, че бил силно любен и мразен.”

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТрампЛин":

    Жестокостите убийствата нямат граници

    Коментиран от #9

  • 9 ТрампЛин

    11 15 Отговор

    До коментар #8 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Те са присъщи на марксистките движения по цял свят! След тях текат реки от кръв. И днес макар и с побелели коси и с бастуни, се заканват да вдигат революция и да проливат кръв.

    Коментиран от #25

  • 10 Допълнение

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТрампЛин":

    Оранжева гвардия е неофициално наименование на проправителствените военизирани отряди от привърженици на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) в периода 1919 – 1923 г. Нейните членове са наричани сопаджии от тогавашната опозиция.

    Създадени са по време на управлението на Александър Стамболийски като силов механизъм за крепене на земеделската власт.1 Инициатор на създаването им е земеделският политик Райко Даскалов (водач на Владайското въстание), който е и командващ на Оранжевата гвардия.

    БЗНС ги използва срещу Транспортната стачка (1919 – 1920), учредителния събор на Конституционния блок (1922) и други прояви на опозицията.
  • 11 Допълнение

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТрампЛин":

    Трудно е да си представим с колко голяма власт на практика е разполагал Стамболов по време на управлението си. Ролята на опозицията е била сведена до минимум, а често пък тя е наричана от държавника „куци кончета“. Малко ще бъде, ако кажем, че министър-председателят е управлявал с твърда ръка. Често е ликвидирал както опоненти, така и доскорошни приятели. Пример за това е смъртната присъда на Коста Паница, който е уличен в заговор срещу княза и Стамболов. По подобни обвинения бива осъден на 5 години и големият политик Петко Каравелов. Олимпий Панов и Тома Кърджиев намират смъртта си след като Стамболов нарежда това заради русофилски бунтове. Защо пишем всичко това? За да разберем в детайли причините за атентата срещу Стамболов, е редно да се запитаме кога е извършен той, а именно година след края на управлението му.

    Коментиран от #16

  • 12 Точно

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянски":

    от фашистите-превратаджии е убит Стамболийски,Димитър Петков/Свирчу/ е убит от недоволен чиновник,а Стамболов е убит от македонците Халю и Талю за отмъщение,една година след като е бил свален от власт.

    Коментиран от #13

  • 13 Българин

    12 11 Отговор

    До коментар #12 от "Точно":

    Русофилите много обичате да говорите за фашизъм но пропускате да споменете, че на 9 юни 1923 година фашистите не са на власт дори и в родината на фашизма Италия. Пропускати, че на 9 юни БКП по нареждане на Москва остава неутрална защото "това било битка между аграрфашисти и социал фашисти". И изобщо не повдигати въпроса ЗАЩО ръководителите на "фашисткия" преврат на 9 юни ръководят и преврата на 9 септември. Ако не знаете за кого става въпрос, ще ви посоча - Кимон Георгиев, Димо Казасов и Дамян Велчев. А първите двама правят забележителна кариера след 9 септември.
  • 14 Роза

    21 3 Отговор
    Каквито и грехове да е имал Стамболийски,никое човешко същество не заслужава да бъде така садистично измъчвано!Само сред хората се срещат такива садисти,в животинския свят ги няма!

    Коментиран от #18

  • 15 Само убийци

    8 4 Отговор
    и насилници могат да "честват" подобни дати опетнени от собствените им ръце.Гнийте в блатото мръсници.
    Редно е да се срамувате и да не напомняте за себе си.

    Коментиран от #17

  • 16 Българин

    11 14 Отговор

    До коментар #11 от "Допълнение":

    Ами русофилските бунтове във войската, приятелю са били опит за преврат срещу държавата по поръчка на чужда държава /Русия /. Навсякъде това се нарича национално предателство и се наказва със смърт. Или когато искаш да унищожи собствената си държава по поръчка на Русия това е върховна проява на патриотизъм заслужаващи висша даржавна награда?

    Коментиран от #26

  • 17 кап.Йорданов

    6 11 Отговор

    До коментар #15 от "Само убийци":

    харилия да е!скоро всички копейчици-стамбуловчета
  • 18 Българин

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "Роза":

    Съгласен съм в теб, на не си мисли, че ако преврата не беше успял Стамболийски щеше да се отнесе хуманно към превпатаджиите. Самият той с помощта на оранжевата гвардия е упражнявал прекомерно насилие. Лично е развахнал сопата на трибуната на Народното събрание и е казвал "Ето ви Конституция". А в предизборната кампания е насърчава симпатизантите си с думите "Грабете, братя, буци, бийте гражданята!".
  • 19 Андрей Луканов

    4 3 Отговор
    Все още някои от членовете на Политбюро на БКП и министри от комунистическите правителства до 1989-а са живи и здрави.
  • 20 Ех,

    11 1 Отговор
    Като гледам коментарите то фашизма и комунизма нямат край в БГто. Демокрацията май няма шанс.
  • 21 Автора

    9 3 Отговор
    Говори за интеллигенция! Каква интелегенция е тази която подкрепя преврат срещу законно избрано правительство и още повече варварско убийство на министьр -предсндателя и брат му! Това е криминално деяние конто трябва да бьде осьдено от сегашния парламент!
  • 22 Политикус

    3 3 Отговор
    Да му мислят Денков и Габриел какво им кроят гербероседесарските политици
  • 23 Госあ

    10 2 Отговор
    “ Рязан с нож и прободен близо на сто места, на 14 юни Александър Стамболийски издъхва в нечовешки мъки. Впоследствие главата му е отрязана.” еееех тая българска ентелигенция !!! Да я вкараш в превъзпитателни лагери, всичката ! А ?!
  • 24 Интересно

    9 3 Отговор
    Сигурно е , че 03,00 сутринта е нал-подходящият час за публикуване на някакъв материал за 100 годишнината от фашисткото зверство извършено срещу Стамбплийски?!
  • 25 Булба67

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "ТрампЛин":

    А, кой сега е най- големият МАрксист в света?И иии името му Е ДЖОРДЖ СОРОС!!!
  • 26 Стършел

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    А сега по чия Поръчка ни зануляват вече 34 години
  • 27 ТрампЛин

    4 6 Отговор
    Добре е от време на време да се показва тъмната и кървава страна на нашата история, за да се види кой е тикал и насъсквал хората да проливат кръвта си. Днес Копейкин, по нареждане на Кремъл, ще обедини образите на Стамболийски и Тарабата, и след като оцапаме ръцете си в кръв, ще емигрира в мацква.
  • 28 патето Яки

    0 0 Отговор
    Народния съд не забрави убийците кап. Харлаков и др. Убийци със съдействието на Кобургите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове