Last news in Fakti

21 Юни, 2023 09:41 22 839 81

Разкриха нова измамна схема с олиото

  • олио-
  • продажба-
  • цени

15 млн. евро печалба от войната

Разкриха нова измамна схема с олиото - 1
Снимка: БГНЕС

За огромни далавери с олиото разказаха фермери. Олиото на промоция от 2,50 до 2,70 лв. бутилка е с поне лев по-скъпо от цената, на която трябва да се предлага. Литър струва на фабриката 1,30 лв., изчисли пред "Телеграф“ Борислав Петков, земеделец и юрист. Въпреки това извън кампанийните намаления цените си остават високи. Етикетите показват от 3 до 7 лв. за литър за олио, а шарлан може да се намери и по 10 лв.

Колко струва

Според Борислав Петков в момента се купува черно семе от Украйна по 500 лв./т, а рандеманът е 40%, защото от 1 т. слънчоглед се вадят 400 л олио, а от 2 т стават 800 л и така тон излиза около 1300 до 1400 лв., което означава, че литър излиза 1,30 лв., изчисли той. При това не смятаме печалбата от слънчогледовия шрот.

Румънски тирове

Откакто е влязла забраната, която България и 5 държави наложиха за списък с продукти от Украйна, всъщност вносът оттам не е спирал. Вече направо се вкарва рафинирано олио от Украйна, което тук фабриките само преопаковат и това съкращава до минимум разходите по производство, но не е ясно и колко е безопасно. Така се оказва, че българското олио по рафтовете всъщност е украинско.

Припомняме, че и в момента забраната за внос е удължена с 2 месеца, но така или иначе потоци с мазната течност и черно семе от Украйна не спират да се движат към България.

Международна схема

Схемите за доставки са различни, а за една от тях загатна фермерът от района на Силистра Михаил Михайлов. Той разказа, че по пътя от Силистра за Варна на село Рилци, където има рафинерия или цех за преопаковане, от миналата година е пълно с украински камиони. Откакто влезе забраната, тези тирове вече не са украински, а румънски, каза той.

Очевидно става дума за международна схема с участници, които се движат на ръба закона. Например олиото минава уж транзит през Румъния, но там се прехвърля от украински тирове на румънски и в нашата страна вече влиза с доставка от ЕС. Той даде пример за очевидна схема и с цените, на които е влизало черното семе от Украйна. По документи слънчогледът е вкарван на 550 евро за тон, плюс допълнителни разходи стават 650 евро за тон. В същото време на българските земеделци са предлагали цена по 700 лв. за тон слънчоглед. Очевидно е, че не може някой да внася за 1300 лв., а да предлага 700 лв. тук, вижда се, че е измама, изтъкна фермерът.

15 млн. евро печалба от войната

Фермери разказаха, че търговец се е хвалил, че е генерирал 15 млн. евро печалба от покупко-продажба на зърно и слънчоглед с Украйна от времето на руската инвазия. Той е казвал, че плащал за черното семе от Украйна на тон във времето, когато мазната течност достигна 7 лв. за литър у нас.

По думите на Борислав Петков зърнените суровини от Украйна не само са по-евтини, но и третирани с непозволени в ЕС препарати. Михаил Михайлов сподели, че румънските му колеги от Констанца са заявили, че украинска царевица повече няма да си купуват. Причината е, че когато дали на телетата си от нея, животните отказали да ядат. От времето на пандемията и войната ситуацията с фермерите във Франция също е драматична. По две самообесвания на фермери регистрират средно на месец в Страната на петела, защото не могат да издържат на ситуацията.

Чакат ни масови фалити

Задават се фалити на български фермери, предупредиха Михаил Михайлов и Борислав Петков. Седмица преди жътвата силозите ни са пълни заради безмитния внос Украйна взема пазарите ни в Европа. Михаил Михайлов уточни, че миналата година семената за посев са стрували 20 лв. за дка, тази година са 40 лв. за дка, торът е скочил двойно, пак заради войната, препаратите двойно, рентите от 70 лв. за дка в района са стигнали 120-130 лв., но има и 150 лв./дка.

В същото време в Украйна не плащат рента, имат много земя, която е свободна. В Силистренско продажната цена на декар е 3 хил. лв., а в Украйна 100 евро.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кокорчо

    121 44 Отговор
    Схема кирчо и кокорчо

    Коментиран от #29

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    66 59 Отговор
    добри новини за българите-забравихме как се избивахме за олио по 6 -7 лв......

    Коментиран от #51, #74

  • 4 Човека КоZа

    120 47 Отговор
    Всичко окраинско е бок лук

    Коментиран от #70

  • 5 Гост

    86 15 Отговор
    Каква е тази "война", а се генерират МИЛИАРДАИ печалби защо няма за Сирия, Ирак...или щото не са от"нашите"?!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    80 12 Отговор
    Не е лесно да си НЕумен ‼️
    Суровина за 500 лв - добив 400 литра , значи литъта излиза 1.30 лв 🤔🤔🤔
    Няма никакви производствени разходи 🤔🤔🤔🤔
    Е на това му се вика
    СМЕТКА БЕЗ КРЪЧМАР ‼️‼️‼️


    Не че крайната цена не е завишена ‼️

    Коментиран от #28, #81

  • 7 Бегай

    88 35 Отговор
    Украинците не плащали рента ! Ама не взимат и субсидии...И воюват при това.

    Коментиран от #20

  • 8 нищо лично

    75 27 Отговор
    С любезното съдействие на наглоcaкс къмпани yкpопcкото зърно, ще бъде обогатявано с обеднен уран!
  • 9 Демократ

    64 135 Отговор
    Успешно се насажда омраза към всичко украинско, което е ужасяващо. Нито дума кой е виновен за цялата трагедия и излиза,че украинците са виновни за всички зверства на Русия и съсипване и на зърнения пазар. Къде е българското олио,произведено от български слънчоглед,България винаги е била производител,а не вносител на олио,но българските експерти забравят това и набиват лъжи,което е престъпление. Украйна е отровна и трови българите,казват те. Да се радваме на братска Русия, която спасява света. Така хората освирепяват. Кремълските тролове се радват на най-голям успех в България, защото сме държава отровена от Кремълските отрови.

    Коментиран от #17, #22, #57, #63

  • 10 Григорян

    47 20 Отговор
    Искам да е евтино.Не ме интересува дали е от Украйна или Русия.

    Коментиран от #21, #54

  • 11 ФЕН

    108 5 Отговор
    Миналата година когато ви призоваваха да си продадете продукцията на пазарани цени ОТКАЗАХТЕ с мотива ,че ще правите спекула на грба на крайния потребител! Охотно ви подкрепиха веригите и се оправдаваха ,че Вие сте алчни и вдигаха цените .....дойде насищане и сега същите вериги ви биха шута с нерагламентирания внос и останахте с пълни складове да гният вашата АЛЧНОСТ ВИ ЗАТРИ! Пазара се оправлява от умни хора ,работат се извърва от работливи хора ,спекулата се прави от глупаци и алчни хора.
  • 12 Бай Вичо лакардията

    26 4 Отговор
    Май ни се вижда края добре,че имам втора специалност,ще практикувам сърдечно съдова хирургия
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мнение

    52 20 Отговор
    М.о.ш.е.н.и.ц.и...даже и пропаганда ни правиха тези,за да не спира вноса на украинското и да фалират българските производители.Бентлитата и мерцедесите ги карат прекупвачите,а не производителите.

    Коментиран от #38

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 11 Отговор
    Объркал се е господинът "фермер"....В Силистренско продажната цена на ХЕКТАР е 3 хил. лв....

    Коментиран от #23, #62

  • 19 Артилерист

    52 9 Отговор
    Много истински звучат хората. Но той и земеделския бизнесмен Илчевски звучеше истински пред парламентарната комисия за злоупотребите на земеделската мафия, близка до шайката, и какво от това? Да не би Гешев да си мръдна пръста? Всичко в България са такива схеми и българите нагъват американски продукти от ГМО зърно и вредни европейски боклуци. Има ли кой да контролира? Категорично не! Контролните органи са за уреждане на високи заплати наши хора, които само подпечатват решенията на наложената от американците колониална администрация...
  • 20 Минаващ

    86 14 Отговор

    До коментар #7 от "Бегай":

    Голяма част от земеделската земя в Украйна е собственост на американски фирми, например Мосанто, затова толкова държат на безмитния внос в Европа на продукция. Печалбите не отиват в държавата Украйна, нито в обикновените украинци. Всичко отива в американците и някои местни олигарси.
    Досега голяма част от продукцията отиваше извън Европа, но не и в САЩ. Последствията от цялото това насищане с украинск зърно ще се усетят догодина в Европа. Първо качеството на това зърно е друго, наистина там се ползват пестициди, торове и гмо, което е забранено при нас. Второ ниската цена, на която се радват някои в момента, няма да е валидна дълго време. Тя ще е такава докато се завладее пазара и отпаднат местните фермери, след това ще си тръгне нагоре, търговска практика въведена от доста години от американските фирми, примери колкото поискате
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Никой

    56 16 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ":

    нищо не насажда, а заслужено получават упреци.
    Те сами пуснаха краварите в страната, техните политици по препоръка на същите, репресираха руското население в източна укрия...
    Преди 10 год да са имали тоя проблем, не...

    Коментиран от #31, #39

  • 23 Бай Вичо лакардията

    22 2 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Г-н империалист,един хектар се равнява на 10дка,още си на нива от 2005-2006 година
  • 24 Ал Тъпоне

    7 34 Отговор
    Я не се халосвайте! И пенсиите трябва да са наполовина, защото толкоз се събират във фонд "Пенсии" на НОИ ама се теглят държавни борчове и се плащат двойни нали? Как тогава олиото да е на половин цена? А?
  • 25 Тъпан

    20 10 Отговор
    Да сметки без кръчмар.Производството няма никакви разходи за транспорт добив бутилиране и съхранение което е ограничено.За Ганьо чуждото канче е най пълно.
  • 26 Буко Баламата

    13 29 Отговор
    На който му е скъпо да не купува.При пазарна икономика цените са свободни и всеки търговец може да ги определя сам.

    Коментиран от #34

  • 27 Споко

    23 1 Отговор
    Кой Български производител продава тон слънчоглед за 500лв.Да не бъкате кюспето със слънчогледа
  • 28 Подробности

    33 1 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Само една малка подробност - 1тон олио е равно на 1200 литра поради простата причина, че олиото е с по тиска относителна платност спрямо водата. Относително тегло при 20 0С = 0.9165 гр./л. - 0.9235 гр./л.
    Най-хубави са далаверките при търговията на стоки на които се сменя мерната единица при доставки на едро и продажби на дребно. Купуват го на тон, а го продават на литър - който знае и може, да пресмята.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Да ама

    32 4 Отговор

    До коментар #17 от "Опааа":

    Има и се нарича наглоcaкс и живее по острови и отвъд океана, а yкpoпите са просто едни от техните роби!
  • 33 Урюрвкос

    7 9 Отговор
    съмнявам се че от 1тон семки излиза 400литра олио. Дори и с химия да разтвориш кюспето пак не излиза сметката. Освен някакви нови супер маслодайни сортове но пък те изтощават земята и се сеят един път на 5 год.

    Коментиран от #35

  • 34 Мисъл

    22 0 Отговор

    До коментар #26 от "Буко Баламата":

    Може да определя сам цените, а когато не му излиза сметката е свободен спокойно да фалира, а не плаче, като вдовица за мъжки орган, някой да му плати масрафа, че щял да фалира. Да мерим с един аршин, а не да се обръщат, като фурнаджииски лопати, кога, както им е изгодно - свободите са и отговорности, който не се справя - да си заминава от пазара, на неговото място ще дойде друг.
  • 35 Бегай

    15 1 Отговор

    До коментар #33 от "Урюрвкос":

    Толкова е .Не съм наясно ,но проверих в нета.Земеделците само плачат-това е истината.

    Коментиран от #45

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 а за Великден

    16 0 Отговор
    вкараха и яйца които не се появиха на пазара но и цената им не падна

    Коментиран от #41

  • 38 Да дааа

    29 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    Да ама не точно тези така наречени мастити са с лимозини и яхти за милиони.Знаеш какви суми получават от субсидии каква цена плащат за горивата какви пари пребират от фонд бедствия за измислени загуби. Някой от тях само сеят с брани без да орът, а по някога дори и не сеят защото получават субсидии за обработени и почиващи площи.Не е случаина концентрацията на насочените средства от ЕС към зърнопроизводители.То не бяха безвъзмезни програми за техника ,за силози а в същото време унищожиха животновъдството и най вече икономиката която е безвъзратно унощожена,.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Демократ

    7 24 Отговор

    До коментар #17 от "Опааа":

    Какво са ти направили украинците, кога България е била завладяна от Украйна?

    Коментиран от #44

  • 41 Охобохо

    9 3 Отговор

    До коментар #37 от "а за Великден":

    Знаеш ли че 20 кг смески за кокошки струваше 12лв а сега е 19 лв.Тоест 1 тон струваше 600лв а към днешна дата струва 950 лв увеличението е с 58 %.Така че ако ти е скъпо не купувай имаш и друга възможност гледай си кокошки и може би ще си на далавера
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Споко

    27 0 Отговор

    До коментар #39 от "Демократ":

    Тези който боготвориш не позволят да се развиваме свободно защото им е нужна територията.Намат нужда от Българска държава с развита икономила.
  • 44 Урсула

    30 6 Отговор

    До коментар #40 от "Демократ":

    Украинците , говоря за политтическата им измет, разгониха фамилията на цяла Европа , заедно с гадовете от ес

    Коментиран от #48, #49

  • 45 Да дааа

    10 2 Отговор

    До коментар #35 от "Бегай":

    Плачат босовете милиардери а бачкаторите си работят на нивите с новата техника и не се оплаква докато не нареди шефа че трябва да се протестира.
  • 46 Българин

    19 3 Отговор
    В България е мошеническа държава на всякаде лъжад и ограбват обикновения човек по банки внасяш истегляш взимат комисйони по маркетинг кауфланд лъжат във касите не им отговарят цените от рафтовете и в другите маркети положението е същото
  • 47 Българин

    42 5 Отговор
    Статията е прекрасно доказателство за ТЪПИЯ, НАЗНАЧЕН, НЕГРАМОТЕН български фермер! Тон слънчоглед струвал 500 лева, значи литъра бил 1,30 при 40% рандеман! Няма разходи за заплати, за амортизации, за поддръжка и т.н. Няма ДДС, няма транспорт, няма печалба на дистрибутор, магазин и т.н. Като продавахте олио на 6 лева никой не се оплакваше! Подхилквахте се и викахте "ами, свободен пазар", "пазара диктува". Еми, ето и сега пазара диктува. Хората са във война, без субсидии и т.н., и пак произвеждат в пъти по-евтино! Пазара диктува! Като не можете, фалирайте и отивайте да чукате камъни!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Демократ

    8 19 Отговор

    До коментар #44 от "Урсула":

    Кой нападна Украйна и предизвиква световни кризи и катастрофи?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Българин

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Няма по-голямо зло от укрите!
  • 52 Българин

    10 5 Отговор
    окрайна много я закъса
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Коледар с брадва

    10 8 Отговор

    До коментар #10 от "Григорян":

    Ама, евтиното украинско олио свети в тъмното. И това не те притеснява, нали? БГ мизерниk!
  • 55 Дедовия

    18 4 Отговор
    Женски пазар, турски и гръцки зехтин (първичен) е на цена 36лв за 5 литра. От Турция го вземам още по-евтино. Трябват ми точно толкова за цяла година. Какво олио? Вие пиете ли го това нещо и защо го купувате?

    Коментиран от #59

  • 56 НРБ

    18 3 Отговор
    Към всичко това като добавим замърсената им земя от Чернобил....ето как ни тровят с брашно, жито, царевица, олио...а онзи дето се хвали с 15 милиона печалба да знае, че има Господ над него и ще си плаща в най-неочаквано време...просто няма да може да си купи нито здраве, нито живот, нито любим човек !!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 С.Д.СеЧума

    13 6 Отговор
    Наскачахте ли се вече или продължавате:"Кой не скача е червен"?
    Нали това искахте!?
  • 59 5 литра само за салата

    11 2 Отговор

    До коментар #55 от "Дедовия":

    Масово пенсионерите готвят всеки ден къде картофи, къде боб, леща. Сега пържат тиквички, зимата готвят кисело зеле и нищо не става без олио. На закуска пържени филийки от стар хляб, а "лукс" - мекици с евтини продукти брашно, мая и вода. Та олиото си върви. За 30 дни бутилката ако ти стигне, значи готвиш през ден и най-много за двама-трима.
  • 60 фбр

    8 5 Отговор
    Така ще е като нашите умни политици са се навели до земята на господарите от козяк и плачещите укрофашисти !
  • 61 незнайко

    8 1 Отговор
    Да ходим и да изкупим цяла Украйна щом цената е 100 евро за декар !!! Какво още се лутаме ???
  • 62 Нееее

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не се е объркал.А Добричко достига 4500 лева за ДЕКАР

    Коментиран от #67

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 всичко зависи

    5 0 Отговор
    От българските мошеници, които управляват България. Беден народ, много милионери...
  • 65 Българин

    7 4 Отговор
    Докога щ е внасяме отровите от Украйна при положение,че има забрана? Къде са органите отговарящи за това? Или и те си затварят очите.

    Коментиран от #68, #79

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Бай Вичо математика

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Нееее":

    Момчета,правите ли разлика между хектар и декар???
  • 68 Яяяяя

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Българин":

    Докато купувате
  • 69 Всичко е измама

    6 1 Отговор
    Тази Крайна НЕ е в съюза... От къде на къде има тотални икономически предимства за нея? И подкопава и убива европейските производители???
    Има доста за трепане по Брюксел. Тези знаят ли какво правят изобщо??? И черното семе от крайната дали не е радиоактивно? Нещо Чернобил са забравили?
  • 70 12345

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Човека КоZа":

    и болно и облъчено с радиация....
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 свиреп ОХЛЮВ

    0 1 Отговор
    Ето ! Бат Бойко дойде в парламента и цените на мига паднаха ! Това явно е ефекта "ПРОСТАКА БОРИСОВ" ли ?
  • 73 Истината

    0 3 Отговор
    Алооо авторката що за глупости си писала и с това заглавие аааа??? И къде е измамата??? Има внос и продажба чисто търговски операции без значение от Китай ли Франция ли ???Май май Вие правите измама с информацията аааа ????
  • 74 катран

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    за тебе може би са добри,да ядеш това които и животните не искат..
  • 75 нпо агент

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    сигурно,каквото остане от нея,без излаз на море,може би западни парчета към лвов..
  • 76 Запознат

    1 3 Отговор
    Тия земедвлци малко послъгват. Никой нендава 130-150 лв рента, дори и 70 не дават. Максималното което съм виждал във Великотърновска област е 50 лв нандекар
  • 77 Па съм я бе

    1 0 Отговор
    Давиебеми демокрацията -после ревете,че ги дали на прасетата.Е,това заслужавате,а родата интернирана в някое забравено село.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Бай той Толстой

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Българин":

    Не органите са ясни,въпроса е кога ще ги поемете
  • 80 Суджукгейт

    2 0 Отговор
    Тук всичко е схема и далавера, не е само олиото.
  • 81 Даже

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    и ДДС няма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове