Last news in Fakti

22 Юни, 2023 14:49 2 784 20

Министърът на екологията за пилона на Рожен: Цялото строителство е извършено перфектно

  • пилон-
  • рожен-
  • юлиян попов-
  • екология

МОСВ следи информацията, свързана с валежите и реките

Министърът на екологията за пилона на Рожен: Цялото строителство е извършено перфектно - 1
Снимка: БГНЕС

Цялото строителство на пилона на Рожен е извършено перфектно от гледна точка на законодателството. Това обясни екоминистърът Юлиян Попов, предава БНР.

"Но в България нямаме ландшафтно законодателство, което да защитава гледката. Дали тя е обществена ценност? Това е нещо, върху което ще работя много, каза още той.

Министърът коментира и екологичните рискове след взривяването на язовирната стена при Каховка.

"Рискът е преувеличен. Наблюдаваме нашето Черноморие в шест пункта. Постоянно се правят проби по 24 показателя. Ние сме също в директна връзка с румънското и украинското министерство на околната среда. Извършват се и сателитни наблюдения, правят се модели от румънска и българска страна. Заплаха за българското Черноморие в близко време няма. Язовир Каховка е с питейна вода и създават временно обезсоляване на морската. Изливат се и около 150 тона масла от ВЕЦ. Следим ги сателитно. Звучат много, но всъщност не са. Петната се въртят около Одеса. Те ще се разсеят. Не се влезли дори в акваторията на Румъния", посочи министър Попов.

Според него взривяването на язовирната стена се използва от руската пропаганда. Попов обясни също, че няма как да бъде избегнат екологичният отпечатък при изграждането на магистрала през Кресненското дефиле. Въздържа се от оценки на самия строителен вариант, но обясни, че работи добре с министъра на регионалното развитие. Попов благодари на хората, които са сложили колчета в дефилето и така са спасили животи.

Министърът коментира и други две заплахи за екологичното равновесие в страната ни – взрива в петролна рафинерия в Румъния и разлива на петрол от български кораб по Дунав. „Корабът предизвиква замърсяване, трудно ми е да кажа в какъв размер. Имам уверение от украинска страна, че взривът в петролната рафинерия няма да доведе до замърсяване в Черно море", уточни Попов.

Министърът анализира и възможността България да стане домакин на Климатичната конференция догодина.

"Тя е изключително важна и престижна. Това е второто най-голямо политическо събитие в света. Там се събира елитът на световните технологии и финанси. Това събитие би могло да постави България във фокуса на внимание и в един процес на модернизация на българската икономика. Заради една процедура в ООН, в т.нар. Източноевропейска група отделна страна може да блокира желанието на друга. В случая Русия е заплашила, че ще ни блокира за подобно домакинство. Ако се стигне до това, моята амбиция е конференцията да има силен източноевропейски фокус", добави още той.

Попов увери, че МОСВ следи информацията, свързана с валежите и реките, но отчете, че има още много проблеми. "Българската инфраструктура не е адаптирана не само към климатичните промени, а към българския климат. Тя не е достатъчно устойчива. Друг проблем е, че в България идеята за застраховане на имущество почти не съществува. При всяко наводнение или пожар, всички казват, че държавата трябва да плати. Правим всичко възможно, но това е тежък проблем", отбеляза Юлиян Попов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    14 3 Отговор
    В България перфектно строитество няма.За справка ремонт на ремонтите и др...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гошо

    20 7 Отговор
    На джендарите тоя пилон у га.зо и бърка , да се чудиш защо реват

    Коментиран от #8

  • 4 ПСР

    14 0 Отговор
    Частна поляна-пилон,голямо знаме.От къде иде мърморенето?Ще ръждяса ли пилона?Ще се зацапа и разпокъса Знамето?Ще възникнат ли кебапчийници,чевермета,платени паркинги наоколо?
    Лично аз,още мнение не съм си изградил.
    Само че,имам лек скептицизъм,по отношение горните въпроси.В мойта къща и без пилон,целогодишно има българско знаме,което усърдно подменям,пера и гладя.

    Коментиран от #5, #14

  • 5 От къде идва?

    16 7 Отговор

    До коментар #4 от "ПСР":

    От жълтопаветната секта чийто проблем е българското знаме. Ако беше флагът на ес щеше да има само овации.
  • 6 ИВАН

    6 5 Отговор
    Не му вярвам нищо на тоя купен пал.як, за мен Черно море окончателно приключи, най бедната и отчаяна човешка маса ходи там и се опитва отчаяно да се забавлява, но вече и тя няма да се потопи в тая отрова, а само да се въргаляш на плажа - не върви
  • 7 Май и ПП са ДС отрочета

    2 8 Отговор
    Не може който и да е, пък било и Министър да казва, че строителството било перфектно, а общественото мнение - че е просташко, мегаломанско, НЕЗАКОННО, признак на комплекси.Що не каже законно, ами употребява перфектно.Омръзнали са ни тарикати пишман политици.Такива Министри Бойко ги гонеше на втория ден.И с право.Сега да видим кои са за ПИЛОНА-Копейките и комунистите с ПОТУРИ, ДС чентета и БГ Z Патриоти, възпитани от Русия.Хора от миналия феодален век век.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Защото

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    са майкопродавци и мразят България! Ако кажеш, че ще развееш американско знаме или на дъгата и веднага ще са ЗА! В нормална държава, национални предатели като ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, биха били по затворите, а тук обсипват всичко с лъжи и по мия!
  • 9 А ти

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Май и ПП са ДС отрочета":

    От кой век си ,смешно.
  • 10 Вие жълтопаветните

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Май и ПП са ДС отрочета":

    Банкянският хитрец вече Бойко ли го наричате?
  • 11 Реалист1

    3 1 Отговор
    Този твърди, че документацията е перфектна.
    А в други статии пишат, че е узаконен като преместваем обект.
    Май някой послъгва!
  • 12 А бе,

    3 1 Отговор
    това знаме и на Марс да го качите, рога няма да ви проникнат !
  • 13 Тошко

    5 3 Отговор
    Една площадка за медицински хеликоптери в Родопите щеше да е по-приемлива за населението.
  • 14 патето Яки

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "ПСР":

    А паричките 1.2 милиончета от къде. Пилоно струващ 2 млн. ще помогне да пият и събират капачките за детски кувьози.

    Коментиран от #17

  • 15 бгпроzzтак

    1 3 Отговор
    Няма само Путя да се пери с три пилоня и нии пилон тряаа а имаме.
  • 16 Вида

    3 6 Отговор
    Президента е дал 120,000 лв. за този "пилон", който ще бъде използван за предизборната му кампания, като политик! За това е тази реклама на българското знаме в Родопите. Гледайте малко в перспектива, не се оставяйте да ви баламосват ГешевЦИ и РадевЦИ!
  • 17 пара бол

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "патето Яки":

    От един родопски овчерин накрал европара под зорката закрила на ДъПъСъто.
  • 18 Ген. Гурко

    5 3 Отговор
    Да но на завистниците и на зелените рекетъори им се зловиди. А още повече се зловиди на водещите се за българи продажни евроатлантици претъпкани с ценности.
  • 19 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Защо е толкова нисък този стълб !! Байракът изобщо няма да се вижда от Брюксел Льошо, много льошо................
  • 20 Според

    3 1 Отговор
    Според мен парите за този пилон би могло да послужат за нещо по-полезно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове