Last news in Fakti

22 Юни, 2023 18:12 2 017 50

Асен Василев: Държавата ще изиска 100% от дивидентите в държавните дружества

  • бюджет-
  • дивиденти-
  • минимална работна заплата

Подготовката на държавния бюджет за 2024 година е започнала вече, но същинската работа ще бъде през август и септември, поясни финансовият министър

Асен Василев: Държавата ще изиска 100% от дивидентите в държавните дружества - 1

Размерът на минималната заплата не може да бъде променян в средата на годината, това ще стане от 1 януари 2024 година, каза днес пред журналисти във Варна финансовият министър Асен Василев, цитиран от БТА. Той припомни, че е заложено тя да бъде 50 на сто от средната заплата за тази година. По думите му конкретният размер на минималната ще стане ясен към декември месец.

Процедурата за подготовката на държавния бюджет за 2024 година е започнала вече, допълни Василев. Според него същинската работа обаче ще бъде през август и септември, за да може октомври бюджетът да бъде внесен в Народното събрание.

Три процента бюджетен дефицит няма доведе до орязване на социални разходи, допълни министърът. Той посочи, че пенсиите се вдигат от 1 юли, учителските заплати също ще бъдат увеличени, във всички болници минималната заплата достига 1500 лева за медицинските сестри и 2000 лева за лекарите.

За втора година се увеличават майчинските, запазват се или се разширяват всички социални плащания, заложени през миналата година, допълни Василев. Според него намаляване ще има при разходите за издръжка на различни министерства и ведомства. Тя е съобразена с това, какво са похарчили миналата година, но няма да има съкращения, нито спадане на заплатите в администрацията. Тези администрации, които не са получили увеличение на възнагражденията миналата година, през тази получават 10 на сто увеличение, допълни Василев.

Той уточни, че се прецизират и капиталовите разходи. Където има избрани изпълнители и започнати проекти, те не се спират, обясни Василев. По думите му, ако поръчката е в процес, разходът ще бъде прегледан от министерството; ако няма пусната поръчка, разходите излизат от бюджета.

Министърът допълни, че ще бъдат изискани 100 процента от дивидентите, които трябва да изплатят държавните дружества. Служебният кабинет беше сметнал сумите, но беше решил да вземе само половината, ние вземаме пълния дивидент, обясни Василев. И уточни, че това няма да застраши изпълнението на инвестиционните програми на дружествата.

Министърът коментира още, че бюджетът за отбрана се развива като процент от брутния вътрешен продукт на страната. По думите му през тази година той е запазен в неговата цялост, така че министерството на отбраната да може да реализира всички свои дейности и проекти.

Във Варна днес Асен Василев участва в церемонията по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили в корабостроителницата "МТГ Делфин". Заедно с него бяха министрите на отбраната Тодор Тагарев, на иновациите и растежа Милена Стойчева, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, депутати, офицери, представители на местната и държавната власт.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    28 5 Отговор
    БГ е прецакана още с въвеждането на вредния плосък данък !
  • 2 Киро Шприца

    40 10 Отговор
    100% дивидент от държавните предприятия е убийствено за икономиката ни?!
  • 3 Това е ще приберете печалбите

    39 13 Отговор
    го чухме вчера от Слави! Вие сте национални предатели продаващи България!

    Коментиран от #12

  • 4 Кени Грифин ловс АМС 🤑

    19 8 Отговор
    Какво обещавахте Шенген, като нищо не можете. Преди две седмици в Люксембург темата за присъединяване на Румъния и България, дори не се обсъждала. Австрия остава ветото за тази година. 😡 В такъв случай нямаме полза от това правителсто, да пада!

    сникърс
  • 5 Ей за това предупреждаваха

    26 10 Отговор
    Загрижените и разбиращи специалисти! И този дебел , самонадеян лумпен го направи! Направо ще унищожи България! Но, нали така му е наредило посолството!
  • 6 Време е

    11 9 Отговор
    отдавна . Правилно !!!
  • 7 честен ционист

    3 2 Отговор
    И 5-летки, Хасан.
  • 8 Добре де

    23 5 Отговор
    Но от частниците,защо не вземате и стотинка? Когато е да получават веднага разлайват кучетата.. Частният сектор е равнопоставен с държавният! Когато е да дават- пълно мълчание
    и тъмна завеса. Е, как да ви вярва народа,на всички в Парламента? Уж се хващате за гушите,по разни дребнотемия,но опре ли да се засегнат интереси на бизнеса,всички млъкват.Защо алибекчо ще продължи да лапа 11% от ДДС почти две години? Къде е " неправилното" да плащат като всеки българин,защото било" средата на годината " Същото е и при купи- продай ток,който през няколко компютъра натрупаха баснословни печалби.Частниците със енергиина помощ за десетки милиони.За тях е тема табу!

    Коментиран от #9, #46

  • 9 честен ционист

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "Добре де":

    Щото няма да има частници бре..
  • 10 жалко

    11 4 Отговор
    И сега шефовете няма да може да си вземат по 100 хил. лв бонуси.
  • 11 Браво

    8 12 Отговор
    На министър Асен Василев.Народът това иска финансова стабилност и спиране източването на държавните дружества.
  • 12 пффф

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Това е ще приберете печалбите":

    А досега печалбите на държавните дружества къде отиваха? Май някой го е страх, че далаверката от която е цоцал ще приключи и гледа да обвини, че някой друг прави далавера с цел да запази позициите. Статукво мафията вече ни е до болка позната.

    Коментиран от #16

  • 13 Даааааас

    7 10 Отговор
    Много правилно във всички държавни дружества на входа и изхода има поставени едни и същи частни фирми на Бившата и настояща Държавна Сигурност които източват тези Държавни предприятия и парите заминават за нуждите на Русия . Както през 90- години . Само че тогава се случи в Цяла България . Затова се дървят и настръхват комунягите
  • 14 Хванати на калъп

    3 0 Отговор
    Голям бизнес тук;

  • 15 цццц

    11 2 Отговор
    Тия биха мафията по яко законно крадене .
  • 16 Инвестират се

    21 4 Отговор

    До коментар #12 от "пффф":

    Като пребираш печалбите и след 5 години едно такова предприятие става тотално неконкурентно способно! Демек на прост език съсишващ предприятието!

    Коментиран от #17, #21

  • 17 пффф

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "Инвестират се":

    Инвестират се в Майбаси, яхти и вили в чужбина, да да знаем.

    Коментиран от #19

  • 18 Слави Трифонов

    10 4 Отговор
    Този ако управлява една година ще настане глад за българският елит.
  • 19 Добре

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "пффф":

    Давай нататък! С марули на мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС от първи Б, няма каккво да си кажа, освен да им се подигравам като лазят и се гърчат!
  • 20 Гергов

    7 4 Отговор
    Трябва да вдигнем хората на протест и да им кажем че финансовата политика на Кокорчо ги заробва.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 мдда

    6 11 Отговор
    Браво на ПП/ДБ!! Време е да източим дълбоката държава...

    Коментиран от #27

  • 23 Правилно

    4 2 Отговор
    Така трябва
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 въпросче

    1 2 Отговор
    Защо кака Корни ходи облечена в мъжки дрехи-с риза и сако?

    Коментиран от #31, #33

  • 26 Наблюдател

    7 9 Отговор
    Господин Асен Василев е гений! Най добрият финансов министър на прехода. Доказа го! Останалото е приказки.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Наблюдател

    5 10 Отговор

    До коментар #28 от "Така е":

    Нищо не е откраднал. Това са митове, лъжи за тия 9 милиарда. Активно мероприятие на пропагандата по адрес на Асен Василев. Който си е добър в занаята, той просто е добър.Най добрият финансист на прехода.

    Коментиран от #30, #34

  • 30 Знаем за крадеца асен василев

    6 5 Отговор

    До коментар #29 от "Наблюдател":

    Ама с продали се като марули на мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, няма какво да си кажа, освен да се забавлявам като се гърчат в лъжите и по мията на мафията!

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    Младежа разбира от Пари!

    Коментиран от #35

  • 33 Натопорчен Батко

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "въпросче":

    Защото е по секси ...
  • 34 Хи хи

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "Наблюдател":

    Майтапиш се нали ! Та този няма образование , но бил " добър " финансист . Виж , да фалира фирми му е силата , а още по голяма сила е в мошеничествата. За ония 9 милиарда дето раздаде малко съмнения остават , защото екселската му таблица не беше вярна , липсваха 600 милиона . И ако продължаваш да повтаряш какъв гениален финансист е Кокорчо , това изобщо не става истина . И да попитам за ония 10 милиарда дето крадял Баце на година, дали ги намери гениалният финансист ?

    Коментиран от #37

  • 35 Да ги краде

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Явно доста, щом е съден за кражба!
  • 36 Наблюдател

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Знаем за крадеца асен василев":

    "Крадецът вика, дръжте крадеца", че и твоята работа сега. Стига лъжи.

    Коментиран от #39

  • 37 Наблюдател

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "Хи хи":

    Повтарям Асен Василев е най добрият финансов министър на прехода. 1.Служебното Правителство ползва БЮДЖЕТА правен от Правителството на ПП и ДБ свалено с гласовете на ИТН и ГЕРБ. 2.Правителството на ПП и ДБ, 2022 година от 33 години преход се оказа най СОЦИАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО на прехода. Вдигна рязко пенсии, заплати, минималната, социалните плащания и т.н.СТАНДАРТА НА ЖИВОТ НА БЪЛГАРИНА РЯЗКО СКОЧИ НАГОРЕ! Тавана на пенсиите скочи 2.5 пъти. Стана от 1200 лева при Бойко Борисов на 3400 лева при Пламен Петков.Факт! Минималната пенсия и тя рязко скочи. Факт! За 9-те милиарда казах вече, това са лъжи. 3. И накрая Кабинета Донев предложи на НС проектобюджет с 6.4% дефицит и спиране на актуализацията на пенсиите до края на годината и стопиране на социалните плащания. Асен Василев направи бюджет с 3% бюджетен дефицит и запазване на пенсии и заплати на хората. ТОЙ Е ГЕНИЙ! точка.

    Коментиран от #38

  • 38 Наблюдател

    3 4 Отговор

    До коментар #37 от "Наблюдател":

    Поправка: Да се чете Кирил Петков.
  • 39 Знаем

    0 4 Отговор

    До коментар #36 от "Наблюдател":

    Кой да лъже повече от някой продал се като марула на мафията Пп, ДБ, ГЕРБ и ДПС! Марулите на мафията лазят и се гърчат в лъжи в защита на крадеца асен василев!

    Коментиран от #41

  • 40 дядото

    0 4 Отговор
    а какво става с частните дружества,в които наляхте милиарди.те няма да участват,нали.

    Коментиран от #42

  • 41 Наблюдател

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Знаем":

    Опаа, ти дойде бе? Време беше, малко закъсня...Скоро не съм те срещал по форумите.

    Коментиран от #43

  • 42 бабата

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "дядото":

    В частните дружества други наляха милиардите, не ПП и ДБ.. Не си в час дядо.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Наблюдател

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "А аз всеки":

    Опа..., почна се! Форума е вече твой. Действай...

    Коментиран от #45, #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ти като си много умен

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Добре де":

    знаеш ли че държавата прибира реално около 60-70% от оборота на частника!? Със всевъзможни такси, разпоредби, данъци и какво ли още не ги докарва тия 70%. Не са нито 10нито 20 както масово си мислят хората. Казвам го щото съм частник и знам какъв ху...й ям от държавата реално!
  • 47 Видя ли чий е форума!

    0 3 Отговор

    До коментар #44 от "Наблюдател":

    На марулите на мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!
  • 48 007

    3 3 Отговор
    Този път ще има да обяснява много, защо се подхожда като, че сме във война или икономическа/финансова криза. Да, идват избори и подходът е политически. Общо взето ПП е НП- наглостта продължава по същия губещ сценарий. Има голяма вероятност големият им шеф зад океана да загуби всякаква възможност да диктува каквото и да било на света и всички налепили се като въшки да изпаднат заедно с него в небитието, нашите също. Франция е лакмусът за предстоящите събития още от Френската Революция и сега вероятно пак ще е страната, от където ще тръгне ремонтът на Демокрацията.

    Коментиран от #49, #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 112

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "007":

    Написаното е невярно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове