Last news in Fakti

23 Юни, 2023 07:43 1 605 20

Георги Ганев: България трябва да вземе 4.582 млрд. лева дълг, за да покрие дефицита за 2023 г.

  • държавен дълг-
  • минимална работна заплата

Категорично има усещане, че ГЕРБ не спазват т.нар. джентълменско споразумение, каза финансистът

„Конструкцията на това правителство е толкова сложна, че би било изненада да не създава впечатление за клатене във всеки един момент. Въпросът е колко ще издържи. Моето лично усещане е, че ще изкара първата ротация.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime финансистът и депутат от ПП-ДБ Георги Ганев. По неговите думи „категорично има усещане, че ГЕРБ не спазват т.нар. джентълменско споразумение“.

Най-типичният пример беше гласуването вчера на различните законопроекти за реформи в КПКОНПИ. Там без някакво обяснение и контакти или разговори, които да изяснят позициите на съответните политически сили, те просто си гласуваха техния закон – разбира се, с наша подкрепа, защото ние сме съгласни с огромна част от него, но те отказаха да подкрепят нашия с аргументи, които никак не убедиха.

Според Ганев има значителна доза съгласие измежду основни политически сили за основните параметри на бюджета.

„Предполагам, че в процеса на бюджетирането и обсъждането, което предстои преди приемане от Министерския съвет и след влизането в Народното събрание, различните политически сили ще имат известни претенции, но практика досега е показвала, че финансовото ведомство е успявало в голяма част да променят рамката на бюджета, така че тези претенции да бъдат включени“, посочи финансистът.

По думите му съкращение на администрацията през 2023 г. не се предвижда, но в перспектива е абсурдно при намаляващо население администрацията да се увеличава.

„Би трябвало да се спазва някаква пропорция“, смята Ганев.

Чрез пенсиониране, а не уволняване, прецизиране на позициите и преминаване на все по-електронно базирано управление, тази бройка трябва да започне да намалява.

Относно 100%-овото прибиране на печалбите от дивиденти за държавните предприятия Ганев коментира, че „това ще бъде неприятно до някаква степен“ за тези, които са реализирали огромни печалби, но няма да им създаде сериозен проблем и няма да засегне капиталовите им разходи, защото данъкът се изчислява след тяхното приспадане.

Финансистът посочи, че България трябва да вземе 4.582 млрд. лева дълг, за да покрие дефицита за 2023 г.

По неговите думи 940 лв. е реалистична минимална заплата от 1 януари 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедко

    25 2 Отговор
    Ами 2014 свалиха орешака, щото искал да тегли милиард заем. И после изтеглиха 14 милиарда след 6 месеца. Нищо ново под слънцето.
  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    14 4 Отговор
    Георги Ганев: България трябва да вземе 4.582 млрд. лева дълг, за да покрие дефицита за 2023 г.

    Дългът требе да го вземем от правилната инситуция за да подарим още джепане на 404 и да купим още военна техника от правилните продавачи.

    Ще има със сигурност нова версия на НС.
  • 3 Жан Клод ( с двата ножа)

    4 1 Отговор
    Тц, Василев обеща да не се тегли...

    Коментиран от #5

  • 4 Само да попитам

    19 0 Отговор
    Как ще го връщаме тоя дълг, с бъдещи съкращения на разходите, нарастване на данъци и орязване на социални придобивки. Сега да сме добре за изборите, пък след нас и потоп! Асенка излезе много вреден за държавата субект
  • 5 Хихи

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жан Клод ( с двата ножа)":

    Немало да теглят, щели да добутат нов заем.
  • 6 ежко

    17 1 Отговор
    Вместо да взема дълг, що България не жземе да си поокастри разходите?Министерства, учеререждения,служби са пълни с нищоправещи манекени!Като начало -никакви индиксации на заплатите -който не е съгласен -в яастният сектор плащат повече.Да се маха и да смени работодателя!
  • 7 987

    15 0 Отговор
    ГОЛЕМИЯТ ФИНАНСИСТ бюджетар Асенчо!
  • 8 Доко

    7 1 Отговор
    Ами защо преди това не арестуват виновните политически лица за контакт ли управление на страната? лица
  • 9 ха ха

    5 2 Отговор
    Тази шорошка рожба говори истината, ама меко и леко за да не катурне каруцата. Ловко премълчава, че единственият начин за финансова политика в основата на нашия борд е през фиска, т.е. правителството да харчи. И това се случва в последните 20 години. Докато давоските наместници начело на държавите се чудеха как да докарат инфлция за да опоскат парите на средната класа, нашите безнаказано трупаха дълг. Сега става мнооого по-сложно. Инфлацията у нас е над тази в Европа точно поради харчовете на правителството. Въпросче: Като сме в борд и продължаваме с про-инфлационна политика, дали цените в евро у нас ще станат по-високи отколкото в Европа? И още, изглежда ли ви устойчиво или по-скоро ще гръмне бордът и всичко ще се намести? Кокорчо? ;)
  • 10 Разплутата държавна администрация

    11 0 Отговор
    Да се орежат разходите за заплати и да се направят съкращения в раздутата и ненужна държавна администрация, служби и службички , иначе - фалит
  • 11 ухбатфц

    9 2 Отговор
    Герги, спрете си псето Тагар, дето раздава парите на българите. Искате да вземете 4.582 млрд. лева дълг на гърба на всеки българин, и да подарявате милиарди на укра бандера фашистите. За нас заемите и лихвите а за фашистите ядене и пиене на корем. Спрете се че ще ядете тоягите. Мръсни национал предатели, няма пари в държавата ама да ги прахосвате за да ви кажат браво от Посолството се състезавате всички, ГЕРБ, ПП и Демократична България. Все мръсници от сой. Милиарди изчезнаха при ГЕРБ, а няма един в затвора. Само заеми на гърба на българите теглите.
  • 12 Уса

    3 9 Отговор
    Не си познал.На БЪлгария и трябват над 200 милиарда дълг,ако иска да се изравни с останалите длъжници по стандарт на живота.Може да се изчисли подробно по колко ще се падне на всеки българин,за да заживее,като истински европеец,който цял живот яде и пие на аванта.Плашат ви с дългове а проблема не е в дълговете а в тези,които ви плашат

    Коментиран от #14

  • 13 Сега...

    6 0 Отговор
    Толкова ще се теглят..след някои друг месец...ще трябва да се актоализира бюджета...пак ще теглим...ще е добре..ако към края на годината...не се теглят нови...догодина...същото..като досега..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Барета

    7 0 Отговор
    Отива се към аржентински сценарий, май май.
  • 16 Сух

    8 0 Отговор
    Започват кражбите!
  • 17 Не мога да ви гледам

    7 0 Отговор
    Трябва да им се потърси отговорност на тези предатели български
  • 18 нннннннн

    2 0 Отговор
    този като си затрая при гласуването на мораториума миналата година , ми сана ясен , че пазарната му икономическа мисъл е фасада.
  • 19 Ъхъ!

    4 0 Отговор
    И кой ще връща този дълг, бе gryhч0?! Те и преди киркокорите така ни натрисаха.
  • 20 Съкращавайте

    2 0 Отговор
    Изкуственораздутата ви администрация. Никакви външни заеми повече.
    Помислете добре, всичко е на ръба.
    Не си играйте с огъня , сладурче.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове