Last news in Fakti

23 Юни, 2023 19:03 7 450 31

Асен Василев обяви удар по енергетиката: Правителството ще събере 100% дивидент от държавните предприятия

  • енергетика-
  • удар-
  • асен василев-
  • дивидент

От 1 юли се увеличават и ТОЛ таксите

Асен Василев обяви удар  по енергетиката: Правителството ще събере 100% дивидент от държавните предприятия - 1
Снимка: БГНЕС

"Дивидентът, който трябва да внесе Българският енергиен холдинг (БЕХ) - към дата 6 февруари 2023 г., е 1 милиард и 588 милиона лв. БЕХ публикува публичен отчет, в който посочва, че печалбата за 2022 г. е 1 милиард и 588 милиона лева. 100% дивидент от БЕХ означава той да внесе в хазната 1 милиард и 588 милиона лева, което по никакъв начин не поставя под риск енергетиката. Тогава БЕХ ще остане с няколко милиарда по сметките. На 21 април 2023 г. БЕХ публикува нов отчет. В него е обявена печалба от 640 милиона лева. Тоест, за тези два месеца, счетоводителите на БЕХ, заедно с одиторите му, са открили, че печалбата на БЕХ е била с почти 1 милиард лева по-малка".

Това заяви пред бТВ финансовият министър Асен Василев след извънредното заседание на правителството.

"Този счетоводен срив се дължи на отписване на вземания или преоценка на възможността той да си събере дадени кредити. Голямата част от кредитите, които БЕХ заявява, че няма да може да си събере - 770 милиона лв., са кредити, които той е дал на своите собствени дъщерни компании. Ако се окаже, че компаниите успеят да върнат тези 770 млн. лв. означава, че БЕХ е направил счетоводна загуба, без тя да е реална", изрази притеснение финансовият министър.

Затова са назначени и две проверки: на АДФИ и на НАП. Асен Василев заяви още, че няма възможност ТОЛ таксите да не бъдат увеличени от 1 юли.

По думите му има една особеност, която трябва да се отбележи, тъй като тя представлява от една страна обществен интерес, а от друга страна - притеснителна тенденция. Особеността е свързана с дивидента, който трябва да внесе Българският енергиен холдинг (БЕХ). Към 6 февруари т.г. БЕХ публикува публичен отчет, в който посочва, че печалбата за 2022 г. е 1 млрд. 588 млн. лева. На база на това и служебният кабинет е направил разчет, че 100% дивидент означава БЕХ да внесе 1 млрд. 588 млн. лв., посочи Василев.

По думите му това по никакъв начин не поставя под риск енергетиката. Внасяйки този дивидент на 100%, БЕХ ще остане с няколко милиарда по сметките си, отбеляза финансовият министър, цитиран от БТА.

Асен Василев посочи, че около два месеца по-късно БЕХ публикува нов отчет, като печалбата е 640 млн. лева. Тоест за тези два месеца, след изтичането на годината, счетоводителите на БЕХ и одиторите са открили, че печалбата на холдинга е била с почти 1 млрд. лв. по-малка, отколкото предварително обявената от БЕХ през февруари, коментира той. По думите му това е притеснително.

По този повод е пусната проверка на държавната финансова инспекция в холдинга, както и се е самосезирала Националната агенция по приходите, за да види дали няма укриване на печалба, съответно на данъци, посочи Василев. Той отбеляза, че по предварителната информация, предоставена от БЕХ, този счетоводен срив в печалбата, след завършването на годината, се дължи на вписвания на вземания или преоценка на възможността, той да си събере дадени кредити.

По думите му голямата част от кредитите, които БЕХ заявява, че няма да може да събере, са кредити, които той е дал на своите собствени дъщерни компании за общо 770 млн. лева.

Между 3 февруари и 21 април т.г. БЕХ е открил, че неговите собствени дъщерни дружества, които притежава на 100%, няма да могат да върнат кредити в размер на 770 млн. лв, които холдингът им е предоставил, каза Василев. Според него това е силно притеснително, ако наистина е факт. Ако се окаже, че всъщност от компаниите могат да върнат тези 770 млн. лв., означава, че БЕХ е направил счетоводна загуба, без тя да е реална, посочи Василев и добави, че това, което разпореждането на МС предвижда, е БЕХ да изплати дивидент в размер на 1 млрд. 588 млн. лв. спрямо първоначалния отчет на холдинга.

На въпрос докога трябва да бъдат внесени дивидентите от държавните компании, Василев посочи, че това трябва да стане до 30 юни. Относно това дали има компании, които са освободени от тази мярка, Василев заяви, че от дивидента се изключват всички болници, психиатрични заведения, ВиК дружества, "Национална компания индустриални зони".

Попитан докога трябва да приключат двете проверки на БЕХ, той заяви, че обикновено проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е около 30 дни, а тази на НАП - между 30 и 60 дни, като проверката на АДФИ е започнала преди десетина дни. На въпрос дали ще има увеличение на тол таксите, Василев заяви, че има отлагане, което е направено от служебния кабинет, то да влезе в сила от 1 юли, т.г.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 18 Отговор
    Само 5-летките липсват.

    Коментиран от #21

  • 2 гост

    59 5 Отговор
    Печалбата на БЕХ трябва да се инвестира в АЕЦ Белене защото в противен случай след няколко годи ще гризнем дръвцето. Това което ви го разправят за т.н. "Зелена енергия" е екзотика и само абсолютни лаици финансирани яко от заинтерисовани форми могат да ви го набиват в главите !
  • 3 Хаха

    39 12 Отговор
    Асенчо туриста ни прави ала Бали, за да ни баламоса за да може да открадне малко преди да се разпаднат и енергетиката да ни я остави и нея пробита и на фалит. А той някъде далечко да си харчи откраднатите пари. То и за това днес стават тези уйдорми, че баце не обича да го прескачат и да няма и за него нещо.
  • 4 И с какво

    42 14 Отговор
    ще правят инвестиции? Ти ги скопяваш тотално! Съсипахте държавата национални предатели!

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 един

    30 3 Отговор
    Крадене като за последно,милиардите за нищо ги няма мафията начело с Пеевски и Борисов!
  • 8 бомбето

    28 8 Отговор
    Тия дружества са пълни с шуробаджанашки инфанти и си раздават по 5 бона бонуси на тримесечие сенчеста синекура
  • 9 Деций

    38 8 Отговор
    Кокорчо,като вземеш парите от енергетиката,с какво ще правят ремонт и подръжка?Вземи печалбата на Софийска вода и на Контур Глобъл, Сложи 50% на Дънди,и обогатяването и добива да стават тук а не на тъмно в Намибия!Златото е най малкото перо в дейността.Там има Германий и ред други скъпи елементи които не са предмет на договора.Те се крадат! Всичко това показва безсилието Ви,и липсата на визия да се справите със ситуацията!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тома

    24 4 Отговор
    Кой ли щеше да открадне един милиард лева защото в бех са само хора на чекмеджан

    Коментиран от #14

  • 12 Абе факти,

    18 1 Отговор
    на вас на буква ли ви плащат-едно и също нещо го предъвквате 2-3 пъти?
  • 13 Бай Фичо

    15 9 Отговор

    До коментар #4 от "И с какво":

    И какви инвестиции правят тия дружества, да обясниш малко? В Мерцедеси и вилички, айде моля ...

    Коментиран от #25

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сички български фирми

    14 4 Отговор
    да дадат печалбите на Коки, на западните да се опростят данъците и да им се раздадат помощи.
  • 16 отвратен

    24 8 Отговор
    Погледни го само, по дънки в Министерския съвет , и ще ти стане ясно колко му е умствения багаж, гавра, абсолютна гавра, ясно ни показва какво е отношението към държава и народ
  • 17 Олеееле

    27 5 Отговор
    Що за идиотска стратегия, сега държавните предприятия ще започнат да преправят отчетите и да излизат на минус щото няма да могат и един лев да заделят за текущи нужди..Тоя иска да фалира държавата.Като ги вземе парите дали ще отчете къде ги е похарчил
  • 18 един

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Професора":

    Tи правиш ли разлика между държавни и частни компании!?!
  • 19 Фекален проектил

    11 1 Отговор
    Явно след пъпетите и енергетика няма да остане в колонията. И това е на съвестта на гъбарите
  • 20 Анонимен

    7 1 Отговор
    По дрехите посрещат по акълаизпращат. Успех, Бамбука и Димитър Канев.
  • 21 Ей Гурльо

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Цял ден само да дразниш си тука! Няма ли някой АЛБАНЕЦ да ти начеше македонската краста?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тапа Нар

    23 2 Отговор

    До коментар #22 от "Спецназ":

    Нали се сещаш, че и да събере милионите, ти нищо няма да усетиш. Тази ала бала е да нагласи 3% дефицит и да изпълни задачата на посолството за еврозона. След това си отиват на запад, а ти оставаш с левче за киловат, ако искаш
  • 24 Дуда

    11 2 Отговор
    Ако публикувате заплатите+бонусите в БЕХ ще ви падне ченето от размерите!Не европейски,а космически!
  • 25 А как мислиш функционира енергетиката

    18 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Фичо":

    Може би от небето падат централи, стълбове, турбини и т.н? Това което прави този крадец и национален предател, е пагубно!
  • 26 Продължаваме Порнографията

    17 2 Отговор
    Тоя шмекер направи дефицита, който сега отчаяно се опитва да замаже с всякакви мушангии, за да ни набута в еврозоната преди да дойде време за референдума. Резултатите ще са плачевни за цялата държава, ако не бъде спрян. Поведението му вреди на държавата. Този е предател и престъпник!
  • 27 един

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    А вий троловете съвсем дадохте фира бе, кво става с вас!Такива небивалици пишете,значи явно арсенала ви от лъжи е на изчерпване!
  • 28 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    6 3 Отговор
    Фактите са следните:БОКО им издаде държавата с брутен външен дълг 41 милиарда евро.Оня ден БНБ обявиха ,че сумата вече е над 45 милиарда-увеличение с 4милиарда за две години.БОКО Е БИЛ НА ВЛАСТ девет години 10 месеца и 14 дни за периода септември 2009 г май 2021 г.През 2009 Г поема властта за първи път при външен дълг от 37 милиарда.През този период ИМА 14 МЕСЕЧНО УПРАВЛЕНИЕ НАПРАВИТЕЛСТВОТО ОРЕШАРСКИ (БСП ДПС подкрепяно от АТАКА)увеличило дълга с около 1,5 милиарда за този период или на Боко се падат увеличение с около 3 милиарад не трябва да се забравят и парите за самолетите дадени предварително и как така излиза ,че БОКО Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ КРАДЕЦ В ДЪРЖАВАТА,Излиза ,че ако ПП-ДБ управляват колкото БОКО, С ТОВА ТЕМПО ДЪЛГЪТ НИ ЩЕ СТИГНЕ ,,КОСМИЧЕСКИ ,,ВЕЛИЧИНИ.БЮДЖЕТА НА КОКОРЧО ЕДВА ЛИ ЩЕ ИЗДЪРЖИ,ЗАЩОТО В МОМЕНТА НА ДЪРЖАВАТА И ТРЯБВАТ ОКОЛО 4 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗАЕМ ЗА 3 % ДЕФИЦИТ.

    Коментиран от #30

  • 29 Леля Асена Спецова е на линия с нова

    10 2 Отговор
    Порция лъжи и мошеничества! Как е Спецов събра ли пари за още жилища в Дубай!
  • 30 Боко че е крадец

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    и лъжец, е факт! Но ПП и ДБ, са тотален отпадък! Всички тези са Вредни са за България!
  • 31 КИРО ЖЪРТЪ

    4 2 Отговор
    К.ПЕТКОВ. И. А. ВАСИЛЕВ. ОТ
    КАКТО СЕ. ПОЯВИХА И
    РАЗБЪРКАХА ТАЯ. СМЪРДЯЩА.
    КАЦА. ПЪЛНА. С. КРАЖБИ, НА
    ПРЕЖДЕ УПРАВЛЯВАЩАТА
    БАНДИТСКА. ШАЙКА. НА
    ГЕРБ , ДПС, БСП, И. ПРОСЛОВУТАТА ВСЕ. ОЩЕ
    ДЪРПАЩА. КОНЦИТЕ. ДС
    С. БЕЗПРЕЦЕДЕНТНАТА. ПОМОЩ
    НА. РУСКИТЕ. СЛУЖБИ, МНОГО
    ИМ. ПРЕЧАТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове