Last news in Fakti

27 Юни, 2023 21:09 1 240 23

Политолог: ПП и ДБ са гаджета за лятото и то в отворена връзка

  • пп-
  • дб-
  • герб-
  • политика-
  • местни избори-
  • местна власт

Избирателната активност на местния вот ще бъде по-висока

Политолог: ПП и ДБ са гаджета за лятото и то в отворена връзка - 1
Снимка: БГНЕС

„Откакто настъпи лятото, ситуацията между двете коалиции засега е като „гадже за лятото“ и то в отворена връзка“. Това заяви пред БНР политологът Ивайло Илиев.

„Напрежението ескалира по темата с назначенията и „раздаването на постовете“. ГЕРБ отдавна подготвя почвата именно за тази тема. Струва ми се, че Борисов просто не иска да носи отговорност за това управление, не го подкрепя с гласувания по ключови теми, някак ми се струва, че не иска да има свои хора с цел да не се оцапа от евентуалните провали на кабинета. Тези заявки за постове от негова страна в момента са някакъв параван, зад който се крие може би друга стратегия - да изнудва ПП да му искат подкрепа за кабинета, с което от една страна да ухажва както партията, така и избирателите, че без ГЕРБ не може, а от друга страна да продължава да срива ПП-ДБ електорално“, коментира той.

Политологът напомни, че „такова парцелиране и разделяне на властта“ е имало и в предишното редовно правителство на Кирил Петков. Според него една от причините да си отиде това правителство е било именно партийното разделяне на министерствата.

По думите му седемте условия на ПП-ДБ към ГЕРБ са напълно приемливи за това управление, за да влезе в някакви разумни граници. Но ПП-ДБ са останали в тежка изолация в парламента и започват да потъват в тези плаващи пясъци, мнозинства. Може би затова търсят подкрепата на ГЕРБ с въпросната декларация.

Загубата на електорат при Борисов е минимална, подчерта още Илиев и обясни, че именно затова той не се притеснява да поиска коалиция.

Политологът е категоричен, че на електоратите трябва да бъде обяснено и в един момент да осъзнаят, че в момента това е единствената възможна и добра за страната конфигурация.

Според него парламентът няма да освободи този парламент.

Т.нар. ротация ще представлява два различни кабинета, подчерта Илиев и добави, че това ще бъде с друг мандат и с някои различни министри. Според него двете коалиции са се докарали до абсурд, защото са пропуснали момента да договорят адекватен механизъм за назначения.

Политологът прогнозира, че избирателната активност на местния вот ще бъде по-висока. Той смята, че ранното обявяване на кандидата на ПП, ДБ и „Спаси София“ - Васил Терзиев, ще даде достатъчно време за активна антикампания срещу него. Но това е време, в което ще може да бъде и наложен. Отдалечаването от политиката обаче винаги дава адекватни козове в ръцете на коалицията, изказа мнението си той.

Според него следва да бъде намалена радикализацията, която идва от партиите:

„Те се впуснаха в едно озлобяване и рушене на компромиси“, добави Илиев.

„Този парламент, ако започне да работи по-активно и успешно, има възможност за канализиране на тези радикални настроения. Надявам се, че тези тематични мнозинства няма да счупят и този парламент. На този етап не изглежда да е така. Вероятно и кабинетът ще издържи повече месеци, отколкото сега си мислим“, прогнозира още Ивайло Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ице

    10 1 Отговор
    Гадженца, отворени връзки, разврат и пецане кой когото свари. Но важното е, че всичко е в името на благоденствието на България.
  • 3 Куцият футболист

    8 2 Отговор
    А Борисов ще го препикаят. Той се мисли за хитър и че за изборите неговата дълговрата патица ще води хорото, но не, само ще го литнат.
  • 4 Нека дойдат

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Добре е да имат застраховка живот. Иначе и техните деца ше земат да ги правят жендери. Не полицаи, а еничари. Тормозят данъкоплатците, а извергите убийци са на свобода и ни се смеят.
  • 5 да да

    8 0 Отговор
    Истанбулски мераклии.....Те са...кики рики...
  • 6 Оставка!

    5 2 Отговор
    докато на власт са: ДБ, СДС, ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, нищо хубаво не ни чака. Това са самоназначили се "хора" чрез чувалчета, корпоративен вот, етнически, мъртви души, алабализми и кодове. Страшно е, имаме духовен преврат -срещу православни ценности, държавен - съмнителни резултати и напъни за поправки Конституция, образователен-премахване на Алеко и Вазов, военен - страна между воюващи държави, финансов преврат - евро без референдум, дигитална реалност - цифров контрол, унищожаване на енергетика-базови мощности, исторически - падане вето Македония. Сега идва и размиването на национални граници - Шенген, цензура и репресии срещу инакомислещи журналисти, медии. Това е тотална война срещу народите на Европа. Страшно е.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Що за шибидаг политологът

    5 0 Отговор
    Такива са всичките ни, политолози, социолози, анализатори а журналята вместо да филтрират пускат със закваска за да им се четат тъпотиите.
  • 8 ДБ, СДС, ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП.

    2 9 Отговор

    До коментар #6 от "Оставка!":

    Забрана на фашистката партия възраждане.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Баце

    10 0 Отговор
    Гаджета за лятото, отворена връзка, еднополови бракове и пак в отворена връзка, суйнгъри, 32 пола, абе все реални ценности натрапени ни от едни шарлатани с видими ментални девиации.
  • 11 Забрана на сестримата немска партия AfD

    2 7 Отговор
    Възраждане.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Щом са гаджета уж

    3 0 Отговор
    То сводника е ГЕРБ.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Не само забрана

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "Забрана на сестримата немска партия AfD":

    Съд за фашиста копейка.
  • 16 Макс

    4 1 Отговор
    Всички говорят в стил сценаристите на Слави . Толкова беден речник използуват повечето ....лози, че човек да се чуди къде и какво са учили.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ще гласувам за Волен

    1 5 Отговор
    Тази копейка заради джоба си ще на вкара във война.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Копейката призовава за бунтове

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ще гласувам за Волен":

    Не искам гражданска война, ще гласувам за кума на волен.
  • 21 Хахахаха

    3 0 Отговор
    Народен съд за гаджетата, дано не успеят да се измъкнат!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хаха

    3 1 Отговор
    Грешка.ПеПето и ДеБето не са "гаджета",а "гарджета" на чуждо посолство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове