Last news in Fakti

29 Юни, 2023 22:55 4 930 33

От 1 юли: За какво домакинствата ще трябва да се бръкнат по-дълбоко

  • първи юли-
  • разходи-
  • домакинства

Икономистите отчитат, че инфлацията продължава да притеснява домакинствата, защото макар и да забавя темповете си до 10%, остава двуцифрено число

От 1 юли: За какво домакинствата ще трябва да се бръкнат по-дълбоко  - 1
Снимка: БГНЕС

От 1 юли влизат в сила промени в доходите на част от домакинствата, но и в разходите. От началото на следващия месец пенсиите ще бъдат увеличени с 12%, информират от bTV.

В същото време обаче от тази дата се чака поскъпване на тока с между 4% и 5% - по предварителни разчети. Увеличението на топлинната услуга пък се очаква да е минимално - под 1%.
Намалените ставки на ДДС за природен газ и централно топлоснабдяване се увеличават от 9% на 20%. Как обаче домакинствата приемат промените?

Милка Узунова казва, че чаканото увеличение на пенсията е отдавна „изядено от инфлацията“. „Разноските по апартамента са много - по парното, по тока. Много големи са за един пенсионер с минимална пенсия това значи нищо“, обяснява жената.

Задаващото се поскъпване на тока ще я затрудни, въпреки че и в момента пести. „Пестя - не пускам пералня, пера на ръка. Ама пък вода се харчи, а и тя не е евтина. Така че…“, споделя още Милка.
Според енергийните експерти към поскъпването на тока ще се добави и увеличение на парното, въпреки че според разчетите на регулатора то трябва да е символично. „Не мисля, че повишението ще е много голямо. Според мен реално домакинствата не би трябвало да плащат повече от 9%“, заяви енергийният експерт Мартин Владимиров.

Икономистите пък отчитат, че инфлацията продължава да притеснява домакинствата, защото макар и да забавя темповете си до 10%, остава двуцифрено число.
„Ще е по-трудно особено за онези домакинства, които не са получили увеличение на доходите си през последните едва две години. Тази индексация по Швейцарското правило е значителна - 12%, и нейната цел е да предотврати тези негативни ефекти в следствие на самата инфлация т.е. може би ще се уравновесят поне за пенсионерите като ефект“, обясни икономистът Стоян Панчев.

„За един пенсионер е много скъпа храната. Като влезнеш в магазина, излизаш с едно нищо - само едно мляко и хляб. Не смееш другото да си позволиш“, казва Милка.
Очаква се регулатора да вземе окончателно решение за цените на тока и парното утре.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 изводът е

    87 9 Отговор
    Управляват ни гадове, които не само не мислят за хората, но и умишлено ги убиват.

    Коментиран от #11, #12

  • 2 12343211

    37 2 Отговор
    Бедните хора стават "икономисти".
    А богатите са са такива по професия.
  • 3 ХА ХА

    8 2 Отговор
    Е па на тия не им остана семе, на инвитро ли ше го карат.
  • 4 Пенчо

    44 12 Отговор
    Да се откажем от 12% към пенсиите и да ги дарим на Украйна.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мнение

    23 4 Отговор
    и след 6 месеца пак увеличение на пенсиите
    удри Кокорчо

    Коментиран от #10

  • 8 Планът ран - ът

    52 6 Отговор
    Споко! Геноцидът върви по план.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ХА ХА

    6 12 Отговор

    До коментар #7 от "мнение":

    Абе тапет ти лично знаеш ли кво ше прайш след шест месеца, че ше ровиш по кофите щото това правиш цял живот.
  • 11 въпрос

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "изводът е":

    Ти имаш ли нужда да те управлява някой ?
    Количка с дистанционно ли си - играчка ?
    Фанете се в ръце накрая ! ! !

    Коментиран от #15

  • 12 ХА ХА

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "изводът е":

    Много си прав обаче това няма нищо общо нито с украйна нито с русия това си е наш проблем а правилото не е че най много се лъже след риболов и по вбеме на война.
    В България се лъже преди избори и по време на управление. Имам и още примери един от тях е :така и така пари нема да видим шо да не си напраим кефа да ги гръмнем, е затова гръмнаха около 40 човека до като останалите разбраха че треба да си праат ресто на куфарчетата. Примера с маргините беше последния затова оцеляха, а простолюдието, сиреч вие си лайте колко си искате, вече е късно пропиляхме си живота и въпреки това все още можем да се прикрепим към цивилизован свят в противен случай се връщаме към социализма който даже вече се епроменил в капитолизъм на върхушка хора вие пак ще сте мизерници само че няма да сте от коя страна на мизерията ще бъдете

    Коментиран от #32

  • 13 Гошо

    11 1 Отговор
    излиза че ще се бръкнат най вече заради поевтиняването на газта По евтина газ по дълбоко бъркане
  • 14 Ган Йо

    20 6 Отговор
    На изборите ходихте за гъби.. Е, сега ще ядете гъби
  • 15 ИбиСа

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "въпрос":

    Ти да не би да не живееш в тази държава бе мощук
  • 16 Т. Н. швейцарско правило

    23 1 Отговор
    не е 12% , а 12.6 %, господа. Може ли да ни обясните къде ще отидат и между кого ще бъдат разпределени останалите 0.6 %, с които ще бъдат ощетени над два милиона пенсионери.

    Коментиран от #20, #21, #24, #29

  • 17 Поредните лъжи и кражба на управляващите

    19 2 Отговор
    Цените и инфлацията обират доходите и спестяванията на хората, работим им за без пари! Лъжа, фалш и измама това е фискалната политика на управляващите в България!
  • 18 За сам човек

    12 4 Отговор
    30 лв. е храната на ден, или 900 лв на месец само за храна СКРОМНО без кръчми. 190 лв. парно топъл април плюс 20% ДДС от догодина е 228 лв. 65 лв. ток, зима 150 понеже парното не топли. 30 лв. на месец данък сграда и такса смет. Здравна 30 лв. Такса вход 15 лв. студена вода 24 лв. телефон 28 плюс 25 стационарен, 56 телевизия и интернет: 1462 само за консумативи, услуги и храна. Вие нормални ли сте! Най-сериозното перо разход е парното, което в студена зима от 228 лева ще стане 400 лв. За лекарства, хигиени лични и на дома, фризьори, транспорт обществен/ между 300 и 400 лв. А не сме включили колите и жените, не дай Боже безработен в семейството. Една средна чиста работна заплата е между 1500 или 1600, ще ви работиме за данъци, такси и консумативи. Намаляйте цените, как в Турция, храните са в пъти по -евтини. Преди 2 години 400 лв разходи консумативи, а сега сметнете каква е истинската инфлация, само за 2 г. Най-сериозните пера са ток, вода, парно като със СТО процента, 2019 100 лв. парно и топла вода, е поскъпнало парното, със между 60% и сто процента храни, розови истински домати 3-4 лв. килограм преди 2 г., преди месец 10 лева, сега 5-7 лв. Ще ми говорите за 3% дефицити и въвеждане на евро. Ще изплюскате 29 милиарда резерв, ще подарите 50 милиарда на ЕЦБ. Общо вноската след еврото от 2 милиарда ще се вдигне на 3 милиарда да спасявате фалиралите Г-я, Испания и Португалия, Италия.Ако не е СИВАТА ИКОНОМИКА, скоро ми се наложи за смяна на една част 7 лв. да м
  • 19 За сам човек

    16 1 Отговор
    Ако не е СИВАТА ИКОНОМИКА, скоро за смяна на една част от 7 лв. ми искаха 150 лв без фактура и касова, смятайте какво се краде от ДДС и от потребителите, сам си го направих, живи и здрави да са англичаните и руснаците, споделящи видеа за техника. Бандитска държава. Бандитски народ, грабещ хищно сънародниците си и възрастните безпомощни хора. За един възрастен с 900 лева пенсия, 150 са сериозен разход, това значи да не яде и харчи стотинка за 5 дена.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Така е

    6 6 Отговор
    За един пенсионер е много скъпа храната. Като влезнеш в магазина, излизаш с едно нищо - само едно мляко и хляб.
    Е за това ги вкарайте в €врозоната да се оправят !

    Коментиран от #23

  • 23 Човек

    3 9 Отговор

    До коментар #22 от "Така е":

    Еврозоната средно има двойно по-ниска инфлация от нашата. В Испания вече падна на 2%. На Хърватия инфлацията също падна драстично откакто влязоха в еврозоната. То е ясно, че вие от икономика не разбирате, но защо игнорирате живите примери е неясно за мен. Всички реват за инфлация, заплати и пенсии, но никой не пита как ще се постигнат желаните им нива. Колко хора изобщо могат да осъзнаят, че именно съдебната реформа, еврозоната и Шенген са лостовете за тези цели?

    Коментиран от #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Василена

    0 3 Отговор
    Важното е,че се очаква поредното поевтиняване на природния газ от 1 юли. Този тенденция продължава и изборът ни преди години за начин на отопление с уреди на природен газ ни носи удобство и топлина.
  • 26 БгТопИдиот🇧🇬

    6 3 Отговор
    Скачахте ли 89 кат мамуни за банани-скачахте !

    Ходихте ли за гъби-ходихте !

    Що ривете сега ?!?!?

    Коментиран от #27

  • 27 Ама ти наистина си идиот

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Каква ти е заплатата бе?
  • 28 Не на еврозоната

    4 1 Отговор
    Нищо няма да поевтине на местния местния пазар след еврото, напротив 30% инфлация храни започна след вкарването от Борисов в ERMII - на следващото утро СПЕКУЛА. Колкото се подобри животът след ЕС. 2-3 г. възход и фирмите от Милион и 400 000, станаха само 400 000. Млади активни хора избягаха. Никой не бяга от хубавото, никой. Някой запита ли се от управляващите, каква е съдбата на тези ЕДИН МИЛИОН закрити фирми, зад всяко число стоят Човешки съдби? А тези 70 милиарда, от които 50 ще отидат в ЕЦБ и 20 милиарда за България харчене, са събирани със жестоки лишения ШОКОВА ТЕРАПИЯ и Валутен Борд, те не са управляващите да ги харчат за ЧАДЪРИТЕ от ФИРМИ. Не са и да пълня фондовете на фалиралите Г-я, Ис-я, Ит-я, Пор-я, които имат в пъти по-висок стандарт, и младите и възрастни от България им слугуват за жълти стотинки. Престанете да подвеждате хората. Вчера официално изявление ЕС за ЦИФРОВО ЕВРО. В САЩ хората са срещу CBDC и дигиталния концлагер. Предстои страшно редуциране и контрол на населението, ако се приеме еврото. Румъния, Полша, Чехия, Унгария по-неумни ли са от нашите обслужвачи. За Британия докато беше член не прие евро, Дания същи. Имаха горчивият опит от ERM, затова има ERM и ERMII. Имало е нещо и се е доказало като неуспешно. Капан без изход е еврозоната, завладяване на пазари, ресурси и изтичане на мозъци и квалифицирана работна ръка. Откровен грабеж на хора и капитал.

    Коментиран от #31

  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Т. Н. швейцарско правило":

    това ви го написах много отдавна и не е 12,6% ,а е 12,675%!Получава се от 50% на минималната внска по ДОО,а тя е от 650 на 710лв или 4,225% и 50% от инфлацията ,а Според НСИ за 2022г е 16,9%:2=8,45 +4,225=12,675%!!!!Като преписваш от мен поне ме цитирай,беее!!Ганчо-овцо ,плагиат!!!изтри ми 4 поста,ушанке........
  • 30 Кордон бльок

    2 1 Отговор
    Да не се притеснява пенсионирания колониялен матрял, Урсула скоро ще ни храни с евтини и засищащи личинки, хлебарки и попови прасета на прах... Ей тва е да си горд европеец...
  • 31 Продължаваме Промяната към фашизъм

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Не на еврозоната":

    ПродажницитеНаКол!!!
  • 32 ЕсЕс

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ХА ХА":

    Kak войната нама нищо общо?

    САМОснкционирането предизвиха невиждана инфлация като се приеха коренно неизгодни за народа икономочески решения и печатане на пари в ЕС.
  • 33 Валути

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Човек":

    Всички имаме роднини в чужбина.Питайте ги на запад за ценовия шок след еврото. Те даже досега (след десетки години) съжаляват за националтата си валута.

    1.Едно кафе на 1 януари 2024 ще е 1 лев, На 31 декември 2024 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълъг период.Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или 18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!!

    2. Отношението Debt/GDP в Гърция, Италия, Испания е 150-200 %. В България е 45%
    Питам: кой на кого ще плаща дълга пряко или косвено било то с печатане на евро или по друг начин???

    3. Наличните ти пари ще се блокират (рано или късно) с въвеждане на цифровото евро. Процесът започва на 1.10,2023 за корпорациите.

    4. Раждаемостта в евеозоната е по-ниска от тази в страните извън нея.

    5. Банките ни ще бъдат улеснени при вземане на заеми. Те ще се използват главно за потебление, а не за развитие на високи техниологии. (Напомнете ми за такива през последните 30 г). Отношението ни Debt/GDP ще расте неограничено 60-80-100%

    6, Фондовете за осигурявне на депозите в БГ банките ще паднат от 12% на 1%. Е кога ще е по-сигурно за депозите ни?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол