Last news in Fakti

1 Юли, 2023 06:57 1 459 20

Юлиян Попов: Пилонът на Рожен не е незаконен

  • юлиян попов-
  • околна среда-
  • министър-
  • море-
  • рожен-
  • риба

Морето ни е чисто, нямам търпение и аз да се изкъпя в него, заяви министърът на околната среда и водите

Юлиян Попов: Пилонът на Рожен не е незаконен - 1
Снимка: БГНЕС

Няма радиация, морето ни е чисто, получихме последните данни от анализа на водата. Аз съм в постоянна връзка с румънския министър на околната среда. Неговото семейство в момента е на морето и се къпе в Румъния. Ако румънското крайбрежие е чисто и нашето е такова. Нямам търпение и аз да се изкъпя в морето. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

На въпрос за откритата мъртва риба в страната ни, той заяви: „Рибата не е безсмъртна, тя също умира. Много често се получават локални стресове, например когато се излее голямо количество прясна вода в морето. Смъртта на рибата вероятно се дължи на цъфтежа на планктон, който задушава рибата“, обясни той.

„Теоретично всичко е възможно, но тези замърсявания са доста ограничени и малки за обемите на Черно море. С течение на времето, рискът намалява. Цялата информация е непрекъсната и всеки може да провери какво се случва. В момента няма риск“, поясни министър Попов.

„От самото начало на конфликта в Украйна МОСВ, а и други институции, значително засилиха проверките си поради военната обстановка. Кога ще се изчисти Черно море от изливането на взривения язовир Каховка, предполагам, че много скоро. Това замърсяване е много малко, то не се намира в румънско или българско крайбрежие. Течението на река Дунав е силно и издухва замърсяването към Босфора. Информацията за замърсяване на Черно море е целенасочена атака от руски медии, които се възползват от ситуацията около Каховка, за да провалят туристическия сезон и така да повлияят на позицията ни. Имаме оттеглени резервации на български туристи, а не чужди, които се информират. Свидетели сме на паника, която се раздухва през социалните мрежи, а ние я разсейваме с достоверни данни“, обясни екоминистърът.

Юлиян Попов обясни и на какво се дължат последните наводнения в страната ни, които нанесоха значителни щети. „Това са скатови наводнения. Проблемът е свързан със степента на адаптираност на българската инфраструктура на климатичните промени. Единият проблем се дължи на обезлесяването, другият с плиткокоренно залесяване, условия за наводнение се получава и когато някой умишлено увреди инфраструктура. Ще развием конкретна национална стратегия, с която да решим проблема с наводненията. Надявам се, че една година ще ни стигне да дефинираме ясно проблема и да започнем да го решаваме. Трябва да се уточни и какъв тип застраховка трябва да се предложи на хората, които са в риск от наводнения“, подчерта министърът на околната среда и водите.

За спора около пилона на Рожен, министър Попов обясни: „Не е незаконен. Проблемът предизвика много буйни реакции. Не искам да се намесвам в този спор, защото е много разгорещен“.

„Въглищните централи много малко вероятно е да продължат да съществуват до 2030 г., ако бъдат оставени да работят. В момента те осигуряват 10-15% от електроенергията, защото възобновяемите енергийни източници постепенно ги измества. Те не бива да се затварят преди да е осигурена алтернатива, която а ги замени и ние работим в тази посока“, увери екоминистърът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сложи

    1 12 Отговор
    си го у вас !

    Коментиран от #10

  • 2 Аман

    2 12 Отговор
    с тоя пилон, бе и на Марс да го развеем знамето е все тая !
  • 3 Бонев

    3 3 Отговор
    Вчера се появи новината че американските ганчовци щели да строят най високия пилон в света. Ей много прости тез бе. Сега ще видите как ще ви насолят нашите жълтопаветни палячовци.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стратиев

    8 4 Отговор
    Браво, Юлиане! Браво, Попов! И за пилона, и за наводненията, които ще бориш със застраховки и обмисляне на нови стратегии. Също и за мъдростта, че "рибата не е безсмъртна". Ти не беше ли с двойно гражданство?

    Коментиран от #8

  • 6 фен

    1 2 Отговор
    Ама е антиантлантически!
  • 7 Конник

    4 5 Отговор
    Пилона на Рожен е нова Бузлуджа.
  • 8 Компетентност

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Стратиев":

    Професия журналист
    Министър на околната среда и водите
    13 март 2013 г. - 29 май 2013 г.
    6 юни 2023 г. - настояще

    Коментиран от #12

  • 9 Фори

    5 1 Отговор
    Стига с този пилон! Да вдигат каквото си искат! Не пречи на никого. Вече се пее :
    Питат ли ме де пилона ме огря за първи път.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 От чужбина

    3 3 Отговор
    Тоз пилон по закон може да е напълно изряден, ама въпроса е дали си заслужава да бетонираме естествена поляна само и само да издигнем един флаг??? Ами аз ви предлагам да излеем бетон във всяка нива и да издигнем флагове. Така и от космоса ще се види, че това е българска земя. Патриотично нали! И всеки който ми противоречи мога да го обвина, че е предател и т.н.А сега се замислете над предложението ми! Като излеем бетон и издигнем пилони във всяка нива, това ще повиши ли продуктивността на нивите? Каква ще да е ползата? А след 100 или 200 години вашите деца ще са щастливи ли да вадят камъни и бетон от нивите за да ги почистят??? Ама слушал съм ги и тези думи: - Я го праим тва за вечно! Или: Абе я нали нема-а съм жив, да се опраат! - Епа да се опраат, ама нали са вашите деца бе! Айде почнете да мислите по-трезво!
  • 12 От чужбина

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Компетентност":

    Нема нищо учудващо! Виж как в ЕС една генеколожка може да е със съвсем друга професия. А в България ние това го практикуваме от мноооого години.
  • 13 От чужбина

    1 1 Отговор
    Абе аз да ви предложа нещо!
    И така, парламента да издаде закон с който нещото автоматично да е законно. Това нещо ще е да се циментира от край до край черноморието. Направо се изгражда някаква дига и се изливат милиони кубици бетон. Напълно ще е законно защото, както ви казах - първо парламента ще е приел закон за това. А каква ще е ползата? Ами представете си колко работа и работни места ще се отворят. Работа за строители, шофьори, циментови заводи, бетонови възли и т.н. Тези работници ще напълнят хотелите и кръчмите покрай морето. Дори и за проститутките и нарко-дилърите по морето ще има много работа. Всички печелят. Некой да е против предложението ми???
  • 14 Абсолютно

    1 0 Отговор
    Не искаме мнение на отстъпници от българската нация

    Коментиран от #15

  • 15 От чужбина

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Абсолютно":

    Циментирайте, циментирайте....Направете страната само цимент и боклуци.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 САМО ПИЛОНИ НИ ЛИПСВАХА ПО ПОЛЯНИТЕ

    1 0 Отговор
    СЛЕД КАТО БОЙКО ТОЛУПА ,,ИЗНЕСЕ" ОВЦЕТЕ В КАТАР !
  • 18 КОЛКОТО И ВИСОКО ДА ИЗДИГНЕТЕ ЕДНО ЗНАМЕ

    2 1 Отговор
    ТО НЯМА ДА НАПРАВИ БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВА , ТАКА ЧЕ НАПРАВО РАЗВЕЙТЕ НА ПИЛОНА АМЕРИКАНСКАТА ДРИПА , ПРЕДАТЕЛИ !
  • 19 ТОЗИ ПИЛОН ДОКАЗВА ЧЕ ДЪРЖАВАТА НИ Е С

    0 1 Отговор
    ИЗКРИВЕНО МИСЛЕНЕ ! ТАКА АКО А КАРАМЕ ЩЕ ДИГНЕМ ОЩЕ МНОГО ПИЛОНИ ДОКАТО ОСЪЗНАЕМ ЧЕ СМЕ НАПРАВИЛИ БАРДАК ! ЗНАМЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПОСТАВИ И НА ЕДИН КОЛ И ЩЕ ЗНАЧИ СЪЩОТО , АМЕРИКАНСКОТО КАТО Е НА ЛУНАТА , ЗАЩО НАМРАЗИХМЕ И САЩ И ПОСОЛСТВОТО ИМ И ПОСЛАНИКА ИМ ОЩЕ ПРЕДИ ДА Е ДОШЪЛ ?!
  • 20 БЪДЕЩЕТО НА ТОЗИ ПИЛОН Е СКОРО ДА СМЕНИ

    2 0 Отговор
    ФЛАГА НА ВЪРХА СИ - ДЕ ЩЕ ВИДИТЕ ТОВА С ОЧИТЕ СИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове