Last news in Fakti

2 Юли, 2023 16:28 2 008 28

Николай Денков: Българското розово масло не е опасно

  • българия-
  • розово масло-
  • николай денков

В Брюксел отложиха решението за нова класификация на етеричните масла

Николай Денков: Българското розово масло не е опасно - 1
Снимка: БГНЕС

В последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз държавите членки, на ниво Комитетът на постоянните представители - КОРЕПЕР 1, одобриха законодателно предложение, което запазва досегашния подход за класифициране на етеричните масла. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните, предаде БТА.

Във връзка с предложения от Европейската комисия Регламент за изменение на законодателството относно класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси, Съветът прие аргументите на България и още седем страни членки за трудностите при приемане на предложения подход и включи клауза за преглед, изискваща нови анализи от Комисията, които да бъдат представени след четири години.

Позицията в защита на производителите на етеричномаслени култури на България бе представена от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, което се проведе на 26 и 27 юни в Люксембург. Тогава той заяви, че България настоява да се запази настоящият подход към класифицирането на етерични масла, за да продължи традиционното отглеждане на култури в ЕС, от които те се добиват, и да се запазят доходите на заетите в сектора земеделски производители и сезонни работници. Министър Вътев настоя да се изключат етеричните масла от концепцията за комплексни вещества, така че те да продължават да бъдат класифицирани по настоящите правила като вещества, а не като смеси.

Решението на Съвета на ЕС е позитивен напредък за производителите на натурални съставки за парфюмерия и козметика. Все още предстоят преговорите с Европейския парламент за договаряне на финалният текст на регламента.

Министър Вътев коментира, че постигнатото решение е постижение на цялото правителство, както и лично на премиера акад. Николай Денков.

Министър-председателят категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични масла на заседанието на Европейския съвет. По време на дебата по темата „Икономика“ той посочи съществен пропуск в проекта на Регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), който поставя етеричните масла в графата на опасните химични смеси. „Когато обсъждаме дали нещо е вредно, трябва да гледаме не само кое е веществото, а и каква е неговата концентрация. Именно от нея зависи дали веществото е опасно или не. В текста на регламента, който се представя, думата „концентрация“ липсва“, обясни пред журналисти в Брюксел акад. Николай Денков, който е световноизвестен учен в областта на химията и физикохимията.

Пред останалите лидери българският премиер е определил подготвяния европейски регламент като злоупотреба с науката. Той изрично е помолил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен текстът да бъде прецизиран, защото „не е научен, какъвто трябва да бъде“, и е получил разбиране от нейна страна.

В интервю за БТА розопроизводителят Марин Тодоров посочи, че ще продължава да се задълбочава проблемът с липсата на работна ръка, който е сред основните проблеми в розопроизводството. По думите му това е така, защото младите хора не искат да се занимават със земеделие, ориентират се към големите градове, а в селата, където основно се отгелждат розите, се наблюдава обезлюдяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да не е опасно

    19 5 Отговор
    Но ти и шайката ви са опасни за българия

    Коментиран от #23

  • 2 Адебе

    14 3 Отговор
    В брюксел казаха че е токсично.
  • 3 Лъжеца и крадец бат Николай е на линия

    19 6 Отговор
    Бат Николай слугата и марионетка на Козяк ще ни лъже и краде и днес но ще ни обяснява как в някой следващ живот ще сме щастливи!

    Коментиран от #6

  • 4 СИНЬОТО

    8 8 Отговор
    Тоя Денков е пълен изрод ,герберите са пълни копанари копейки и зелени чорапи ,но ще потънат вдън блатото скоро
  • 5 Смок

    8 4 Отговор
    От един тон цвят изкараш 1 кг розово масло как се бере 1 тон цвят и към колко дка ? Другото е химия...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ганьо Сомов

    9 1 Отговор
    Праите тереше а не гюлово масло затуй чалмите и сичко живо ни измести от сергията!
  • 8 Делю Хайдутин

    5 12 Отговор
    На Бай Ганьо му е най важно розовото масло.
  • 9 уйнасзе

    16 4 Отговор
    Денк, розовото масло не е опасно, ти си опасен с разбойниците и лъжци дето сте във властта. Ти се оказа лъжец което е опасно, Тагара се оказа че е работил 4-5 г. във украинското министерство на отбраната като съветник със договор, а сега е министър на България. Тоя сам си призна че е бил с договор при фашистите, а сега може да им предава секретна информация, а ако му платят може да прати и българи да мрат в украйна. Вие предатели и лъжци за шепа леща продажници вие сте опасни и трябва да се махате. Денк, махай се некадърник.
  • 10 Денко и Тагаренко

    11 3 Отговор
    са новите Ботев и Левски,радувайте им се!
  • 11 Комунето

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "СИНЬОТО":

    Що бре, козяк да не са го закрили ?!?

    Коментиран от #14

  • 12 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "СИНЬОТО":

    Ломски Стига обижда Бг Народ

    Коментиран от #15

  • 13 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    Франсето го обяви за Опасно, за да го купува на Безценица бре соросоидчето. Или да ти го Нарисувам. А тва изконен Поминък на стотици Семейства, които Бачкат яко.
  • 14 СИНЬОТО

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Комунето":

    Социализма е по цял свят ,дори и в РОДНИЯТ САЩ ,българия е един парадокс и зеленясала излагация
  • 15 СИНЬОТО

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Заслужавате си мизерната СЪДБА ,умрете ......
  • 16 Калпазанин

    6 1 Отговор
    Заслужваме си участта с такива мслоумници които търпим
  • 17 А бе

    6 6 Отговор
    Денков, айде стига бе, стига се мъчи. Не се занимавай с теми, които не ти са по мярка. Академик си само на хартия, иначе си гила вода. Смешник. Айде оставка.
  • 18 А бе

    6 5 Отговор
    Парадираш, че си академик, ами хайде засрами се, подай си оставката. БЕЗРОДНИК !
  • 19 681

    5 4 Отговор
    Опасно е защото при обработката на розата се използва формолдехид. Идете да видите какво съдържат систерните на Софарма в Козанлък...Защо лъжете света? Това е все едно да кажете , че оръжията произведени в България не убиват. Бай Гаьовска ми работа.
  • 20 Анализатор

    7 4 Отговор
    Смешно и жалко човече.

    Коментиран от #26

  • 21 Читател

    4 5 Отговор
    Ти сега ли го разбра това бе мишок.Хора за първи път виждам плъх академик.
  • 22 Читател

    5 5 Отговор
    Сламен човек все едно гледам оная помакиня пастирката ирланска крадлива.
  • 23 доцент

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да не е опасно":

    Не се казва "не е опасно", а " притежава неоспоримо виско качество" или нищо подобно...
  • 24 бай Иван

    3 3 Отговор
    Денков, не ни казвай на нас ,че не е опасно. Отиди в Брюксел изпъчи снага колкото можеш и го кажи на онези лобисти там !

    Коментиран от #28

  • 25 Браво

    1 1 Отговор
    на правителството. Първа спчелена победа за България! Браво!
  • 26 Не колкото

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Анализатор":

    Костя Скопейкин. Ей това е жалък човек. То да го наречеш човек е комплимент.
  • 27 Истината

    0 0 Отговор
    За хора с хронични алергии и целогодишни ринити, асми. Не може човек да диша от миризми на рози, на цигарен дим, препарати с какви ли не парфюми и се наага по няколко пъти да плакнем във вода и пак чаршафи долни и горни миришат. Алерголозите да потвърдят. Картифи сейте, памук, лен, коноп, има дървета ДуДи и от какавидите се люпят и стават нишки на коприна. Санън да са рози. Те не тежат, лешници има сметка, не искат много труд дърветата, мушмули стават, дюли, череши, ябълки, грозде, круши, дори едни роми са посяли в голям съд и имат лимони минавайки по пътя. И всичко това се сее и обработва от градинари без земя собствена, а мързеливи комунисти инженери директори милиционери от бкп дс на гербдпсжсп се снабдиха от общината с нотариални актове за 2000 лева за декар земя, а градинари без земя, шивачи без дрехи, обущари без обувки, фризьори без прически. Здраве да е, така си върви от соца и така ще продължи с лъжите комунисти а били те антикомунисти. Оправия няма.
  • 28 мдда

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "бай Иван":

    Явно си много кух... та нали точно вчера го каза на среща на ЕС... Пак си спал май..затова пък с пръстите се наемаш да коментираш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове